3 Mayıs 2019
Sayı: KB 2019/18

Sınıfa karşı sınıf mücadelesini büyütelim!
İran’a yaptırım, gerici koalisyonun krizini derinleştiriyor
Seçim hazımsızlığı ve düzen krizi
Baskı ve terör dışında bir çıkış yolu bulamıyorlar!
‘Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayı’ gerçekleşti
Ankara’da polis operasyonuna karşın 1 Mayıs kararlılığı
Kocaeli’de 1 Mayıs
Kocaeli 1 Mayıs’ından izlenimler…
İşçi ve emekçiler 1 Mayıs alanlarında buluştu
Binlerce işçi İstanbul 1 Mayıs’ında buluştu
İzmir’de kitlesel 1 Mayıs
Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs
Kürdistan’da 1 Mayıslar
Dünyanın dört bir yanında kitlesel-coşkulu 1 Mayıs
Paris’te kitlesel, militan 1 Mayıs
Almanya’da 1 Mayıs
İsviçre’de 1 Mayıs eylemleri
Sri Lanka’da katliam ve perde arkası
Emperyalizmin “insan hakları” maskesi: Af Örgütü
Denizler’in yükselttiği bayrak, komünistlerin ellerinde!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kıdem tazminatı ve yıkım saldırılarına karşı

Binlerce işçi İstanbul 1 Mayıs’ında buluştu

 

İşçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, İstanbul’da Bakırköy Halk Pazarı’nda on binlerce işçi ve emekçinin katılımıyla kutlandı.

Mitingde, başta kıdem tazminatı olmak üzere sermayenin hedefinde olan hakların gasp edilmesine izin verilmeyeceği vurgusu öne çıktı. Ayrıca, son günlerde eylemlere konu olan çocuk istismarı, taciz ve tecavüz olayları da döviz ve sloganlara yansıdı.

Marmara Forum, Dikilitaş ve E5 İncirli kollarında toplanan işçi ve emekçiler üç ayrı koldan kortejler oluşturarak miting alanına yürüdü.

Dikilitaş kolundan yürüyüşe katılan HDP, tecrit karşıtı şiarlarla bu koldan yürüdü. “Beyaz Tülbentliler” de “Tecrit son bulsun ölümler olmasın” yazılı pankart açtı.

BDSP de “Krizin faturasına, sömürüye, baskıya ve savaşa karşı... Sınıfa Karşı Sınıf” yazılı pankart ve Marx, Engels, Lenin flamaları ile bu kolda yürüyüşe katıldı. DGB “Kapitalizme köle, karanlığa teslim olmayacağız” pankartı açarken DEV TEKSTİL ise “Krizin faturasını ödemeyeceğiz! Kıdem tazminatının gaspına karşı genel grev genel direniş!” pankartıyla yürüyüşte yer aldı.

Daha kitlenin yürüyüşü devam ederken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu eşiyle birlikte sahneye çıktı ve kitleyi selamlayarak 1 Mayıs’ı kutladı. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli de mitinge katıldı.

Miting programı, 1 Mayıs şehitleri şahsında emek ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler için saygı duruşu ile başladı.

DİSK korosu sahneye çıkarak marşlar seslendirirken, son olarak Enternasyonal Marşı, İstanbul 1 Mayıs Tertip Komitesi’nde yer alan kurum temsilcilerinin de sahneye çıkmasıyla hep birlikte söylendi.

Hep birlikte emeğin Türkiye’sini kurmaya...”

Ardından konuşma yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Taksim’in 1 Mayıs’a, işçi ve emekçilere kapatılmasını teşhir ederek “Taksim Meydanı’nı işçilere kapatanın saltanatı elbet yıkılacak” dedi. Baskıya, anti-demokratik uygulamalara, seçimlere değinerek “Hep birlikte emeğin Türkiye’sini kurmaya söz veriyor muyuz? Bugün işçi sınıfının kitabın ortasından konuşacağı gün. Orada yazan sözün gerçekliğini hayatımızda her gün görüyoruz. O kitabın ortasında ‘Ya sosyalizm ya barbarlık’ yazıyor. Hasret duyduğumuz memleketin resmini çizmek için 1 Mayıs meydanlarına akanlara selam olsun” dedi.

KESK, TMMOB ve TTB konuşmalarının ardından tertip komitesi adına hazırlanan ortak açıklama Kürtçe ve Türkçe okundu.

Birlikte kazanacağız”

Ortak açıklamada, “İş cinayetlerinin çalışmanın fıtratında olduğunu söyleyenlere, işçinin birikimine kıdem tazminatına göz dikenlere, emekçiye zorunlu BES’le soygunu dayatan zorbalara ve krizin faturasını işçiye ödetmek isteyenlere karşı omuz omuza yürüyen biz emekçiler kazanacağız” vurgusu yapılarak krizin faturasını sarayın ve sermayenin ödemesi gerektiğinin altı çizildi.

Baskılara, hukuk tanımayan uygulamalara, KHK ile ihraçlara, gazetecilerden vekillere toplumsal muhalefeti hedef alan gözaltı ve tutuklama terörüne karşı 1 Mayıs’ta buluşulduğu ifade edilen açıklamada, hapishanelerde tecrite karşı devam eden açlık grevlerine de dikkat çekildi ve “Ölümden değil yaşamdan yanayız. Tecrit bir insanlık suçudur” denildi.

Kadınlara, çocuklara yönelik istismar, cinsel saldırı, taciz, tecavüz ve şiddete, tutsak annelerini ve Cumartesi Anneleri’ni hedef alan zulme dikkat çekilen açıklamada, toplumda yükseltilen ırkçı-faşist saldırılar, savaş politikaları teşhir edildi.

1 Mayıs meydanı Taksim’in yasaklanmasına değinilerek “Her yer Taksim, her yer direniş!” şiarıyla açıklama sona erdi.

Konuşmaların ardından sahne alan Sadık Gürbüz, Bulutsuzluk Özlemi ve Nurcan Değirmenci’nin ezgileriyle miting sona erdi.

***

*Mitinge katılım önceki senelere kıyasla daha iyi olsa da, CHP’nin de sadece kortej halinde iki binden fazla kişi katıldığını belirtmek gerekir.

*Kıdem tazminatını hedef alan Yeni Ekonomi Programı’nı duyuran ‘damat’ Berat Albayrak, birçok kortejde işçilerin “Damat şaşırma sabrımızı taşırma!” sloganıyla protesto edildi.

*Sendika kortejlerinde işçiler kıdem tazminatı, zorunlu BES, EYT sorunu, taşeron işçilerine kadro talebi, haftalık 40 saat çalışma gündemlerine ilişkin dövizler taşıdılar.

*Birleşik Metal-İş tek tek fabrika pankartlarıyla katılırken, genç işçilerin yoğunluğu dikkat çekti. HT Solar işçilerinin korteji ise canlı sloganlarıyla dikkat çekti.

*Yürüyüş kollarının kısa olması ve arama noktalarının dar olması nedeniyle girişler oldukça uzadı. Kortejlerin girişi devam ederken, program başlamadan alanı terk eden bir hayli insan olduğu gibi, konuşmalar devam ederken alanın önemli bir bölümü de boşaldı.

*Mitingde “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Kıdem hakkımız gasp edilemez!”, “Her yer Taksim her yer 1 Mayıs!” sloganları öne çıktı.

*DİSK’e bağlı sendikalardan Kocaeli, Gebze, İstanbul ve Trakya şubelerine bağlı fabrikaların pankartlarıyla yürüyen Birleşik Metal-İş en kitlesel katılımı sağlarken Genel-İş de onu takip etti. Üyelerini toplamdan yalıtarak ayrı bir noktada yürüyüşü bekleyen Lastik-İş de yaklaşık 400 kişilik bir kortejle yürüdü.

*İhanetçi Kazım Doğan’ın sendikası Tekstil İşçileri Sendikası ise kortej düzenini hiçe sayarak protokolü ve DİSK pankartını da arkasına alarak en önde “şov” yaptı.