14 Eylül 2018
Sayı: KB 2018/34

Emperyalistlerle kirli işbirliğine, cihatçı çetelerin hamiliğine ve işgale son!
Tahran Zirvesi ve Türkiye’nin büyüyen açmazları
AB’ye yine göz kırpan Erdoğan’dan yeni manevralar
AKP’ye toz kondurmayan MÜSİAD’dan kriz itirafları
Kriz ikinci çeyrek büyüme oranına yansıdı
Türkiye özelleştirmeler tarihinde bir sayfa: SEKA
“Haklarımızı alana kadar direnişe devam!”
Sessiz kalmayalım, birlik olup mücadele edelim!
Fabrikalardan kriz yansımaları
MİB MYK Eylül 2018 toplantısı sonuç metni
Metal İşçileri Birliği İstanbul Meclisi toplandı
Kayseri’de işçiler krizin faturasını ödemek istemiyor!
Sumiriko’da seçim oyunu
İlk 8 ayda en az 1290 işçi yaşamını yitirdi
Nikola Saafin ile Filistin’deki gelişmeleri konuştuk
“Ücretsiz eğitim” yalanı
Eğitim Sen: Karma eğitim tartışmaları planlı!
İşçi sınıfının DGM’leri kapatan mücadele deneyiminden...
Ruhi Su: Yaşamının çelikleştirdiği bas-bariton
Victor Jara: Şili’nin kesilen parmakları, mücadelenin bitmeyen bestesi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Fabrikalardan kriz yansımaları

 

Sermayenin krizi gün geçtikçe daha ağır bir şekilde kendini hissettirmeye devam ediyor. Fabrikalardan gelen haberler hem önümüzdeki günlerde kitlesel işçi kıyımlarının yaşanacağını hem de patronların şimdiden bunu fırsata çevirmeye başladığını gösteriyor.

Esenyurt-Kıraç sanayide bulunan ve binden fazla işçinin çalıştığı Öztiryakiler metal fabrikasında çalışan bir işçi, fabrikada işlerin iyi gitmediğini, işlerin azaldığını, çalışma günlerinin haftada 5 günden 4 güne düşürüldüğünü ifade etti. Günlük çalışma saatinin 12 saate çıkarılmasından kaynaklı maaşlarda bir kesinti olmadığını ancak fabrikada önümüzdeki günlerde işçi çıkarmaların olacağını ifade etti.

Haramidere-Beysan sanayide kurulu bulunan Sinbo Elektrikli Ev Aletleri fabrikasında çalışan bir işçi ise şunları ifade etti: “Simbo’da 700’den fazla işçi çalışıyor. Patron işleri sürekli büyütüyor. Düzce’de bir yeri vardı. Burayı genişletip fabrikayı buraya taşımayı planlıyordu. Trakya’da da bir yeri var diyorlardı. Ancak sonra bu plandan vazgeçmiş. Bilecik’te devasa bir arazi satın almış. Tüm üretimini Bilecik’e taşıyacak. İşçiler arasında sürekli patronun serveti konuşuluyor. Yakın zamanda kendisine bir yat almış. Ama ayın 10’u gelmesine rağmen maaşlarımızı hâlâ alabilmiş değiliz. Ayrıca Kurban Bayramı’nın 3. günü kurban dağıtacağını ve isteyen işçilerin gelip kurban almasını söylediler. Birçok işçi gitmedi. Durumu iyi olmayan bazı arkadaşlar gitti. Ancak onları da ‘kurban kesmedik evinize gidin’ diyerek elleri boş bir şekilde, adeta dalga geçerek evlerine göndermişler. İşçiler her şeyi görüyor aslında. Neyin ne olduğunu biliyor ama bu duruma bir çare bulamıyor, gerçek kurtuluşu göremiyorlar.”

Marmara Ereğlisi’ndeki Taç Çelik Tencere fabrikasında çalışan bir işçi ise fabrikanın kapanma noktasına geldiğini ifade etti. Fabrika yönetiminin kendilerine “hiç sipariş yok” dediğini ifade eden işçi ayrıca, fabrikada 300 civarında işçinin çalıştığını, 30 işçinin kriz bahane edilerek işten atıldığını, geri kalan 250 civarında işçinin ise 2 ay ücretsiz izne gönderildiğini aktardı. Ancak kendilerine şimdiye kadar herhangi bir izin kağıdı vs. belge imzalatılmadığını belirtti. 2 ay sonra ise durumun ne olacağının belirsiz olduğunu, her durumla karşılaşabileceklerini vurguladı.

Kızıl Bayrak / Esenyurt

 

 

 

 

Mercedes fabrikalarında kriz bahanesiyle saldırıya protesto

 

Kriz bahanesiyle işçilerin kazanılmış haklarına göz diken Mercedes yönetimi, Aksaray ve İstanbul’daki fabrikalarında protesto edildi.

Mercedes’in ekonomik daralma ve kriz bahanesiyle işçilere yılbaşında verilen çeyrek altının bu yılbaşı ve 2019’da verilmeyeceğini, erzak yardımlarının da kesilmek istendiğini belirtmesi işçilerin öfkesiyle karşılaştı.

Mercedes yönetimi 15 Ağustos itibariyle fabrikada yetkili olan Türk Metal Sendikası’ndan randevu talep ederek bunu bildirdi.

İşçilerin tepkiyle karşıladığı bu durum karşısında Türk Metal sınırlı eylemler yaparak bu hak gaspına izin vermeyeceğini söyledi.

11 Eylül’de Esenyurt Hoşdere fabrikasında yemek molasında çatal kaşıklarla ses çıkarma eylemi yapıldıktan sonra iş çıkışında ise kısa mesafeli sessiz yürüyüş gerçekleştirildi. Aksaray fabrikasında da iş çıkışında yürüyüş gerçekleştirildi.

12 Eylül sabahı ise Hoşdere ve Aksaray fabrikalarında sabah işbaşı yapılmadan önce eşzamanlı açıklamalar gerçekleştirilerek Mercedes yönetimine bu adımdan vazgeçmesi çağrısı yapıldı. Türk Metal yöneticileri tarafından yapılan konuşmalarda “Bu şirket hepimizin ekmek teknesi. Kimse kimsenin huzurunu bozmak istemiyor” ifadeleri de kullanıldı.

İşçiler ise “Altın erzak yoksa mesai de yok!” sloganıyla kararlılıklarını haykırdılar.

Üretimin aralıksız devam ettiği Hoşdere fabrikasında son 1 yıl içinde 400 işçi alındı. Sadece Ağustos ayında alınan işçi sayısının ise 80-100 dolayında olduğu belirtiliyor.

 

 

 

 

 

Türk Traktör faturayı işçiye kesti

 

Koç Holding’e bağlı Ankara’daki Türk Traktör’de işçilerin çalışma günleri, ücretleri ve vardiyalarının düşürülmesinden sonra işten çıkarmalar da beraberinde geldi.

Patronun Mart ayına kadar yetecek stokuyla etkilenmediğini ama faturayı kendilerine çıkardığını anlatan işçiler, aylar önce “Eleman çıkarılmasın diye patronla ortak çözüm bulduk” diyen Türk Metal’e de tepkili.

Mayıs ayında çalışma günlerini kısaltan ve ücretlerde kesintiye giden fabrika bunun geçici bir önlem olduğunu savunmuştu. Mayıs ve Haziran aylarında üçer gün izin yaptırılan işçilerin maaşlarında kesinti yapılmıştı.

Sözleşmeli işçilerin yanı sıra kadrolu işçiler de işten çıkarılırken, işçilere “İsteyen tazminatını alıp çıkabilir” denildi.

Toplamda 100 civarında sözleşmeli işçinin, 29 kadrolu işçinin işten çıkarıldığı belirtildi. Haftada 4 gün çalışma 3 gün tatil olduğu aktarıldı.