14 Eylül 2018
Sayı: KB 2018/34

Emperyalistlerle kirli işbirliğine, cihatçı çetelerin hamiliğine ve işgale son!
Tahran Zirvesi ve Türkiye’nin büyüyen açmazları
AB’ye yine göz kırpan Erdoğan’dan yeni manevralar
AKP’ye toz kondurmayan MÜSİAD’dan kriz itirafları
Kriz ikinci çeyrek büyüme oranına yansıdı
Türkiye özelleştirmeler tarihinde bir sayfa: SEKA
“Haklarımızı alana kadar direnişe devam!”
Sessiz kalmayalım, birlik olup mücadele edelim!
Fabrikalardan kriz yansımaları
MİB MYK Eylül 2018 toplantısı sonuç metni
Metal İşçileri Birliği İstanbul Meclisi toplandı
Kayseri’de işçiler krizin faturasını ödemek istemiyor!
Sumiriko’da seçim oyunu
İlk 8 ayda en az 1290 işçi yaşamını yitirdi
Nikola Saafin ile Filistin’deki gelişmeleri konuştuk
“Ücretsiz eğitim” yalanı
Eğitim Sen: Karma eğitim tartışmaları planlı!
İşçi sınıfının DGM’leri kapatan mücadele deneyiminden...
Ruhi Su: Yaşamının çelikleştirdiği bas-bariton
Victor Jara: Şili’nin kesilen parmakları, mücadelenin bitmeyen bestesi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sessiz kalmayalım, birlik olup mücadele edelim!

 

Rus sermayesi ortaklı MMK Metalurji fabrikasının emektar işçisi olan kardeşler,

Bilindiği gibi Türkiye ekonomisi ciddi bir kriz sürecinin içerisinden geçiyor. Kriz, işçiler için yoksulluk ve sefalet, patronlar içinse yeni kârlar elde etmek için bir fırsattır.

MMK patronu da bu durumu fırsata çeviriyor. Mevcut ekonomik daralmanın faturasını size kesiyor. İşbirlikçi Çelik-İş ağalarını da yanına alarak enflasyon farkınıza, ikramiye hakkınıza el koyuyor. 2015 yılında “değişmez” diye kutsadıkları MESS sözleşmesini patron çıkarına olan bir protokolle değiştirdiler.

Sizlere ise sadece hakkınıza el koyduklarını ilan ettiler. Hem de bu gaspın sizin “iyiliğiniz” için olduğunu belirttiler. Bayramlarda, gece-gündüz mesailerde canınıza okuyanlar, tezgah başında tozun dumanın içinde, sırf üretim durmasın diye yemek yemeye mahkum edenler bir anda sizin “iyiliğinizi” düşünür hale geldi.

Servis sorununa dair bile “Benim elimden bir şey gelmez” diyen Çelik-İş ağaları birden her şeye muktedir oldular. Ama patrona karşı değil yine işçiye karşı. Kazanılmış haklarımızı gasp ettiler ortaklaşa. Bu sürecin öncesinde bölüm bölüm dolaşıp işten atma dedikodusu yaydılar ki kimse sesini çıkartmasın.

MMK işçisi kardeşlerimiz bu uygulamayı kabul etmiyor. Zaten kim edebilir ki çoluğunun-çocuğunun ekmeğine el atılmasını. Ancak işten atılma korkusu bir şey yapmasını engellemektedir.

Korkmayalım arkadaşlar! Bugün enflasyon farkına el koyanlar yarınki koşullarda bu kötü gidişatta daha fazla hakkımıza el atacaklar. O zaman da yine “işçi çıkartmayalım” kılıfını ileri sürecekler. Ama kâr etmeye, kazanmaya devam edecekler. Bundan önce de öyle yaptılar. Olan biz işçilere olacak.

Bu sebeple bugün sesimizi çıkartmalıyız. Ki siz MMK işçileri bugün fabrikada üretimin azalmadığını herkesten daha iyi biliyorsunuz. Milyonlarca liralık kazanç elde edilirken bu milyonların üç kuruşunu bile alamayan MMK işçileri bugün bu bedeli ödememelidir. Sesini çıkartmalıdır.

Ancak bu, kahramanlık yaparak, bireysel değil toplu olmalıdır.

Tüm bölümlerden işçiler yan yana gelmeli, konuşup tartışmalı ve ortak hareket etme kararı almalıdır. Bugün susup beklersek daha feci saldırılarla karşılaşacağız. Bunun farkına varmalıyız. Bugünkü enflasyon ve zamlarla zaten baş edemiyor iken, daha ağırları ile, bu ücret düzeyinde hiç şansımız yok.

Bir araya gelelim, sadece kendi bölümümüzde değil tüm bölümlerde yan yana gelmeli. İskenderun ve Dilovası fabrikası birbiri ile iletişim kurup ortak hareket etmelidir. Burada şehir ayrımı, fabrika ayrımı yapmamalıdır. Saldırı iki şehrin işçisini, iki fabrikanın işçisini kapsamaktadır.

Bu gaspın geri çekilmesi için ortak paydada buluşmalıdır.

İşçilerin haklarına göz koyan patronlara yardakçılık yapan Çelik-İş ağalarından da hesap sormalıdır. Çelik-İş ağaları rahatça dolaşmamalıdır.

MMK işçisi kardeşlerimiz,

Metal İşçileri Birliği (MİB) olarak bu saldırı ve kriz ortamında sizlerin yanında olmaya, beraber mücadele etmeye devam edeceğiz. Bizlerden her türlü desteği talep edebilirsiniz.

Bu hak gaspını engellemek ancak birlikte hareket etmek ile mümkündür. Ve birlikte hareket etmeyi başaracak MMK işçileri zafere ulaşacaktır.

Kahrolsun sendikal ağalık ve ücretli kölelik düzeni!

Yaşasın metal işçileri birliği!

Metal İşçileri Birliği (MİB)

 

 

 

 

Sınıf devrimcilerinden kriz gündemli faaliyet

 

Sınıf devrimcileri, kapitalizmin krizini teşhir eden, krizin sonucunu emekçilere kesmeye çalışan patronlara ve onların düzenine karşı örgütlü mücadele çağrısını sürdürüyor.

BDSP’den bildiri dağıtımı ve sticker faaliyeti

İzmir’de Menemen, Harmandalı, Güzeltepe mahallelerinde BDSP’nin “Faturayı patronlar ve saraylarda saltanat sürenler ödesin!” şiarlı bildirileri dağıtılarak emekçilerle sohbet edildi. Ayrıca stickerlar da asıldı.

Kocaeli’de faaliyetlerini İzmit ve Derince’nin mahallelerine taşıyan BDSP, kriz gündemli bildiriyi mahallelerde dağıttı. Kapıda ve balkonda oturan emekçilerle sohbet edildi. BDSP imzalı stickerlar da kullanıldı.

Mersin’de de BDSP’nin bildirileri işçi ve emekçilere dağıtıldı. İşçi ve emekçilerin taleplerinin ve krize karşı mücadele şiarlarının yazılı olduğu BDSP stickerları da emekçi semtlerinde asıldı.

Kayseri’de Eskişehir bağları, Belsin, Doğu Sanayi ve Ziya Gökalp semtlerinde bulunan işçi servis güzergahlarında BDSP bildirileri işçilere ulaştırıldı. Kayseri OSB girişinde tüm servislerin geçiş güzergahı olan alandaki tabelalara da stickerlar asıldı.

İstanbul Ümraniye’deki Dudullu OSB’deki fabrikalarda, İMES A kapısında ve Sarıgazi’de bildiriler işçilere ulaştırıldı. Dağıtım esnasında pek çok işçi ile kriz gündemli sohbetler edildi. Sanayi bölgesinde stickerlar da asıldı.

Tuzla İçmeler Köprüsü üzerinde 7 Eylül’de BDSP bildirilerini işçi ve emekçilere ulaştıran sınıf devrimcileri, önce polisin bildiride yer alan “faşist” vb kavramları gerekçe göstererek engellemesiyle karşılaştı. Ancak dağıtımı sürdüren sınıf devrimcileri bu sefer de sivil bir faşistin saldırısıyla karşılaşırken saldıran faşiste gerekli yanıt verilerek alandan uzaklaştırıldı. İşlerine giden işçiler de bu sırada sınıf devrimcilerine destek vererek dağıtıma da yardım ettiler.

Küçükçekmece’de ise İkitelli ve Sefaköy Beşyol’da bulunan petrokimya fabrikalarına kriz gündemli bildiriler dağıtıldı. Bölgedeki metal fabrikalarına da Metal İşçileri Bülteni ulaştırıldı.

DEV TEKSTİL’den İşsizlik Fonu faaliyeti

DEV TEKSTİL, “İşsizlik Fonu’ndan ‘koşulsuz-şartsız’ faydalanmak istiyoruz!” şiarlı bildirilerini Mersin Serbest Bölge’de, Mersin Limanı’nda ve emekçi semtlerinde dağıttı.

Bildiriler ve sendika bülteni Samandıra Greif fabrikasına da ulaştırıldı.

Yenibosna Kom fabrikası, Uğur Konfeksiyon İkitelli Şubesi ve Sefaköy’de bulunan bir tekstil fabrikasındaki işçilere de bildiri ulaştırıldı. 

TOMİS: Krizin faturasını ödemeyeceğiz

TOMİS, “Kârlarına ortak olmadık, krizin faturasını ödemeyeceğiz!” şiarlı stickerlarını İzmit ve Gölcük’te yaparak işçilere seslendi.

İzmir’de ise çelik işçilerinin servis durakları olan Menemen üst geçit, Menemen Garaj ve Son Direk’te ve Helvacı’da da stickerlar kullanıldı.

Ege İşçi Birliği ise “Krizin faturasını kapitalistler ödesin!” şiarıyla hazırladığı duvar gazetesini Aliağa’da servis noktalarına astı. Ayrıca aynı gündemli bildiri ve duvar gazetesi Torbalı Ayrancılar bölgesinde işçi servis dudaklarında da kullanıldı.