20 Ekim 2017
Sayı: KB 2017/40

Krizlerin ve kirli ilişkilerin bedelini emekçilere ödetiyorlar
Efendinin attığı tokat ve uşakların çürümüşlüğü
Yol arkadaşlarını tasfiyeye devam!
Patronları dava yükünden kurtar, işçiyi süründür!
Şişecam işçisi: Onurluyuz, gururluyuz!
Arçelik’te baskılar durmak bilmiyor!
KESK ve Şubeler Platformu üzerine
KÇB’den “KHK’lar, direnişler ve sendikalar” paneli
Rem Spor’un Hummel mağazasında işçi düşmanlığı
Sermaye çocuk işçilerin kanı ve emeği üzerinde yükseliyor
Ekim Devrimi sürecinde siyasal akımlar
Güney Kürdistan’da referandum ve sonrası
Irak ordusu ve Haşdi Şabi emperyalistlerin silahıyla Kerkük’ü ele geçirdi
Emperyalizmin ürettiği açlık
DGB, DLB ve MLB’den mücadele çağrısı
Bu yasa dikiş tutmaz!
Esenyurt’ta “Ekim Devrimi ve kadın” semineri
“Kazanmak için bedel ödemeyi göze almalı”
Halkı gibi acılı şair: Cigerxwin
“Herkes hakkı olanı eşit olarak paylaşsın diye!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Arçelik’te baskılar durmak bilmiyor!

 

Metal iş kolunda toplu sözleşme görüşmeleri sürerken, MESS’in en büyük patronu Koç da sürece hazırlanıyor. Koç bu süreci baskı ve sindirme politikalarıyla atlatabileceğini düşünüyor ve çözümü yıldırma politikasında arıyor. Ayrıca baskılara dayanamayan işçilerin tazminatlarından da kurtulmayı planlıyor. Yani Koç, bir taşla 2 kuş vurmak istiyor.

Beylikdüzü Arçelik televizyon fabrikasında bölüm şefleri işçilere adeta kan kusturuyor. İşçiler baskı ve aşağılanmalara maruz kalıyor. Baskı tüm bölümlerde var ve bu da bu baskının Koç’un planlı bir uygulaması olduğunu gösteriyor.

Fabrikada yaşananlara ilişkin bilgi veren işçilerin anlatımına göre, sürekli performans dayatması yapılıyor. İşçiler, ustaların “hadi hadi” diyerek fabrika ağaları gibi davranmasından bıkmış durumda. Ayrıca ustalar, işçiler arasında ayrımcılık yapıyor. Ayrımcılığın kıstası ise yalakalık. Yalakalık yapan işçiler işlerini bilerek aksatsa da kimse bir şey demiyor. Ama işini en hızlı ve temiz yapan işçiler bile ustalar tarafından azarlanıyor. İşçilerin en çok tepki gösterdiği konu ise, işçilere sürekli bağıran ustaların hiçbir iş yapmadan prim almaları.

Görüştüğümüz işçiler diğer sorunlarını şöyle ifade ettiler: “Normalde gece vardiyasında çalışan işçilere daha toleranslı davranılır. Bu tüm fabrikalarda böyledir. Çünkü ister istemez insan vücudu gündüz daha zindedir ve performansı daha iyidir. Gece performans düşer. Ama biz gece vardiyasında da aynı sayıyı çıkarıyoruz. Tüm bunların nedeni yaklaşan MESS sözleşmesi ve fabrikanın taşınma muhabbeti. Aslında hızlı çalışmayı gerektirecek bir durum yok. Çok hızlı çalışıyoruz ve depolar dolu. Yani sürekli stok yapıyoruz. Koç sözleşmeye hazırlanıyor. Olası bir grev için stok yapıyor. Fabrikanın taşınması durumu da çok karışık. Şeflerin yarısı taşınacak, diğer yarısı taşınmayacak diyor. Sürekli kafamızı karıştırıyorlar. İstiyorlar ki işçiler bırakıp gitsinler ve tazminat da onlara kalsın. Yani yıllarca çalışan işçilerin üç kuruşunda da gözleri var.”

İşçiler “Bu böyle gitmez” derken, baskılara karşı öfkeleri de artıyor. Baskılar nedeniyle, toplu sözleşmenin imzalanmasından önce fabrikada öfke patlaması yaşanması olası bir ihtimal olarak ortada duruyor. Buna karşın, örgütlü bir duruş olmaması, herkesin sadece yanındakiyle konuşup derdini ona anlatması işçilerin gücünü zayıflatıyor.

Kızıl Bayrak / Esenyurt

 

 

 

 

 

Türk Metal atılan işçiyi oyaladı

 

Türk Metal’in ayak oyunları bitmiyor. İşten atılan işçileri kandıran ve oyalayan Türk Metal, aylıklardan da vazgeçmiyor. Bunun son örneği Gaziemir Delphi fabrikasında işten atılan bir işçinin yaşadıkları oldu. İşten atılan işçi, yaşadıklarını sosyal medya aracılığıyla paylaşırken “Bu sendika sendikacılığa olan güveni bitiren sendikadır” dedi.

İşçinin anlatımına göre, 7 ay önce, Gaziemir Delphi fabrikasında stokların doldurulmasının ardından 600 kişi İŞKUR’la elbirliği içinde işten çıkarıldı. Sendikacıların akrabalarının işten çıkarılanlar arasında olmaması göze çarptı.

İşten atılmalarının ardından Türk Metal her gün işçilere “biz arkanızdayız” diyerek aylık peşine düştü. Türk Metal’in “arkanızdayız” dediği işçileri nasıl aldattığıysa aylar sonra ortaya çıktı. İşçinin anlatımına göre, “Seni başka yere aldıracağız” diyerek işçiye form doldurtan sendika, 7 ay boyunca “haftaya başlarsın” diyerek işçiyi oyaladı. Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında işçiye form doldurtan Türk Metal, böylece işçinin umudunu diri tutarak oyununu sürdürdü.

7 ay sonunda ise Türk Metal’in fabrikalara verilmek üzere işçiye doldurttuğu ve “Verdik” dediği formların çekmecede tutulduğu, bizzat işçi tarafından görüldü. İşçinin “Neden vermediniz” sorusuna ise sendikadan “Sen orada çalışamazsın” yanıtı verildi.

Türk Metal’in ayak oyununa tepki gösteren işçi “İnsanın umutlarını yok etmek bu kadar kolay mı” diye sordu.


 


Yüzlerce işçi zehirlendi

 

Bursa’da kurulu otomotiv tekeli Tofaş’ta 15 Ekim gecesi yüzlerce işçinin zehirlendiği öğrenildi.

İşçilerden yansıyan bilgilere göre, gece vardiyasında yüzlerce işçi zehirlenmelerinin ardından ishal ve istifra şikayetiyle revire gitti. Revirde uzun kuyruklar oluşurken, zehirlenmelerin sudan kaynaklandığı belirtildi.

Zehirlenen işçilerin sevk edilmediği, iğne vurularak tekrar çalışmaya gönderildiği de yansıyan bilgiler arasında.

 

 

 

 

Gebze’de MİB toplantısı

 

Metal İşçileri Birliği (MİB), iş kolundaki sözleşme görüşmelerini ele almak üzere Gebze’de toplantı yaptı.

15 Ekim Pazar günü İşçilerin Birliği Derneği’nde bir araya gelindi. Toplantıda, sözleşme taslağı ve taslağın taban iradesinden bağımsız hazırlanış süreci, sözleşmenin genel olarak tüm işçi sınıfını ilgilendirdiği ve MİB’in sözleşme sürecine yönelik tutumu üzerine bir konuşma yapıldı. Ardından Türk Metal ve Birleşik Metal-İş’in yetkili olduğu fabrikalarda sözleşme sürecinde yansıyan gelişmeler işçiler tarafından aktarıldı. Toplantıda söz alan işçiler, Türk Metal’in taslakta yer alan maddelerin yarısına razı etmeye çalıştığını, söz hakkı bir tarafa, kısık sesle konuşan işçilerin dahi mimlendiğini, sendikal ihaneti ve teslimiyeti aşmak için örgütlülüğün ve bilincin gelişmesi gerektiğini söylediler.

Konuşma ve tartışmaların ardından planlama yapılarak toplantı bitirildi.

 

 

 

MESS Grup TİS’lerinde 2. görüşmeler yapıldı

 

2017 MESS Grup TİS kapsamında ikinci görüşmeler gerçekleştirildi.

Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), 12 Ekim’de Türk Metal Sendikası, 13 Ekim’de Birleşik Metal-İş Sendikası, 16 Ekim’de ise Çelik-İş Sendikası ile ikinci görüşmesini MESS Genel Merkezi’nde gerçekleştirdi.

Türk Metal ile yapılan toplantıya Türk Metal ve MESS başkanları katılmadı. Türk Metal’in toplantıyla ilgili açıklamasında, “18 idari madde daha sendikamızın önerdiği şekliyle, aynen kabul edildi” ifadeleri yer alırken maddelerin yalnızca başlıkları sıralandı. Türk Metal toplamda 34 maddede anlaşmış oldu.

Birleşik Metal-İş ile yapılan toplantıda ise 15 maddenin ele alındığı, 9 maddede anlaşma sağlandığı ve 6 maddenin sonraki görüşmelere bırakıldığı belirtildi.

6 Ekim’de de MESS ve Birleşik Metal-İş arasındaki toplantıda 15 idari maddede anlaşılmıştı.

 
§