12 Mayıs 2017
Sayı: KB 2017/18

Sosyal yıkım saldırılarını geri püskürtmek için genel grev, genel direniş!
Sermaye OHAL rejimiyle büyüyor
Silah tüccarları kazanıyor, yoksullar ölüyor
Yargısız infazlar ülkesi Türkiye
Metal işçilerinin güncel durumu ve işçi birliği üzerine
Teknorot işçileri satış sözleşmesine karşı üretimi durdurdu
MİB MYK Mayıs Ayı Toplantısı Sonuçları
Gülmen ve Özakça’nın açlık grevinde kritik sürece girildi
Patronların sefalet dayatmaları TİS süreçlerini tıkıyor
Kayseri 1 Mayıs’ının gösterdikleri ve devrimci sorumluluk!
Devrimci Gençlik Birliği Türkiye Meclisi Sonuç Bildirgesi
DGB Türkiye Meclisi toplandı
Gençlik Denizler’i mezarları başında andı
İbrahim Kaypakkaya kavgamızda yaşıyor!
Deniz, Mahir ve Kaypakkaya’nın anısına...
Katledilen gençlerin aileleri: “Polis de onu kollayan da katil”
Sınıfsal bir sorun olarak “namus” cinayetleri
AKP Türkiye’sinin gerçeği: Toplumsal çürüme ve yozlaşma
Astana anlaşması üzerine
Fransa cumhurbaşkanlığı seçimi üzerine
Büyük çınar Mahzuni Şerif
“Kahramanlık destanları” adı altında gerçekler çarpıtılıyor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Patronların sefalet dayatmaları TİS süreçlerini tıkıyor

 

Birçok fabrikada Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri devam ederken işçilerin talepleri karşısında patronlar sefalet ve kölelik koşulları dayatıyor. Patronların bu dayatmaları karşısında görüşmeler tıkanırken grev kararları alınıyor, işçiler eylemlerle haklarını aramaya devam ediyor.

Gübretaş’ta grev kararı asıldı

Petrol-İş Sendikası ile Gübretaş yönetimi arasında süren TİS görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından alınan grev kararı 8 Mayıs’ta Kocaeli’deki fabrikaya asıldı.

Petrol-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Salih Akduman, fabrika önünde işçilere seslenerek TİS sürecine ilişkin bilgi verirken konuşmanın ardından grev kararı işyerinin panosuna asıldı.

Sendika, ücretlere seyyanen 600 TL, sosyal haklara ortalama yüzde 20 zam talep ederken Gübretaş yönetiminin sefalet dayatmaları nedeniyle TİS sürecindeki görüşmeler anlaşmazlıkla sonuçlanmıştı.

Tüpraş ve Zentiva’da eylemler sürüyor

Toplu sözleşme sürecindeki Tüpraş ve Zentiva fabrikalarında, haklarını gasp etmek isteyen ve taleplerini kabul etmeyen patronlara karşı işçiler eylemlerini sürdürüyor.

Arabulucu sürecinde de anlaşma sağlanamayan Tüpraş rafinerilerinde işçiler 9 Mayıs’ta da 4 rafineride eylemler gerçekleştirdi. Bir günlük iş bırakan işçiler rafineri önlerinde toplanarak patronları protesto etti.

Patronların 3 yıllık sözleşme ve esnek çalışma dayatmalarıyla işçilerin haklarını gasp etme çabalarına karşı işçiler haklarına sahip çıktıklarını vurgulayarak taleplerinin kabul edilmesi çağrısı yaptı.

Petrol-İş’in örgütlü olduğu, Kırklareli’de kurulu Zentiva İlaç fabrikasında da işçiler 9 Mayıs’ta eylem yaptı. Sözleşme sürecinde anlaşma sağlanamayan fabrikada, sendika 17 Mayıs’ta greve çıkma kararı almıştı.

Baysan Trafo’da TİS görüşmeleri sürüyor

Kocaeli Köseköy’de kurulu bulunan Baysan Trafo fabrikasında işçilerin örgütlü olduğu Birleşik Metal-İş Sendikası ile fabrika yönetimi arasında 2017-2019 yıllarını kapsayan TİS görüşmeleri devam ediyor.

Mart ayında başlayan TİS sürecinde 4 oturum geride bırakıldı. Oturumlar boyunca çeşitli idari maddelerde anlaşma sağlandı. Fakat ücret ve sosyal haklar konusundaki maddelerin görüşmelerine henüz gelinmedi.

Baysan Trafo işçileri adına sendika tarafından hazırlanan sözleşme taslağında başlıca talepler şu şekilde sıralandı:

Ücret zammı birinci yıl 2.20 TL, ikinci yıl enflasyon artı 2 puan, her ay maaşlara net 130 TL sosyal paket ödemesi, ikinci yıl enflasyon artı 2, fazla mesailerde yüzde 100, hafta tatillerinde (tatil ücreti ile) 3.5 yevmiye, ulusal ve dini bayramlarda 4 yevmiye, gece 20.00/06.00 arasında saat ücretlerine yüzde 10 gece zammı, evlenme yardımı sözleşmenin ilk yılında net 400 TL, ikinci yılında enflasyon artı 2 puan, doğum yardımı sözleşmenin ilk yılında net 250 TL, ikinci yılında enflasyon artı 2 puan, öğrenim yardımı yılda bir defa anaokulu ve ilkokul 120, ortaokul 160, lise 180 ve yükseköğrenim için net 240 TL, vardiyalı çalışanlar için her ay net 50 TL, her ay 200 TL erzak çeki, her çocuk için ayda net 5 TL çocuk yardımı.

Ayrıca esnek çalışmanın önüne geçilmesi için sözleşme taslağına “Özel İstihdam Bürosu ve alt işveren kanalıyla işçi” ve “belirli süreli işçi” çalıştırılamaz ibareleri de eklendi.

Şişecam’ın fabrikalarında grev kararı

Şişecam yönetimi ile Kristal-İş Sendikası arasında devam eden TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı.

Anlaşmazlık üzerine sendika tarafından 24 Mayıs’ta greve çıkma kararı alındığı belirtilirken, grev tarihine kadar görüşmelerin süreceği bildirildi.

TİS görüşmeleri Şişecam’a bağlı Trakya Cam San. A.Ş. Trakya Fabrikası, Mersin Fabrikası, Şişecam Otomotiv A.Ş. Otocam Fabrikası, Trakya Yenişehir Cam San. A.Ş. Yenişehir Fabrikası, Anadolu Cam San. A.Ş. Mersin Fabrikası, Anadolu Cam Yenişehir San. A.Ş. Yenişehir Fabrikası, Paşabahçe Cam San. ve Tic. A.Ş. Kırklareli Fabrikası ve Eskişehir Fabrikası ile Cam Elyaf San. A.Ş. Cam Elyaf Fabrikası bünyesinde çalışan işçileri kapsıyor.

Grev kararına ilişkin Şişecam yönetimi tarafından KAP’a yapılan üç ayrı açıklamada sendikanın 9 Mayıs’ta grev kararı aldığı ve grev uygulama tarihinin 24 Mayıs olduğu belirtilirken görüşmelerin sürdüğü ifade edildi.

 

 

 

 

Nisan’da 145, dört ayda 586 işçi iş cinayetinde katledildi

 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2017 yılının ilk dört ayına ilişkin iş cinayetleri raporunu açıkladı.

Rapora göre; Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında en az 586 işçi iş cinayetlerinde katledilirken, sadece Nisan ayında en az 145 işçi iş cinayeti kurbanı oldu.

İSİG Meclisi’nin hazırladığı raporun, iş cinayetleri verilerine ilişkin bölümü şöyle:

6331 Sayılı İSG Yasası çıktıktan sonraki iş cinayetleri şöyle;

2013 yılının ilk dört ayında en az 289 işçi,

2014 yılının ilk dört ayında en az 431 işçi,

2015 yılının ilk dört ayında en az 488 işçi,

2016 yılının ilk dört ayında en az 595 işçi,

2017 yılının ilk dört ayında ise en az 586 işçi yaşamını yitirdi...

Geçen yılın Nisan ayına göre bu ay iş cinayetlerinde önemli bir düşüş oldu. Bunun iki temel nedeni var. Birincisi inşaat ve tarım işçisi ölümlerinde ciddi bir azalma mevcut. İkincisi ise 22 Mart’tan itibaren iş cinayeti bilgilerine ulaşmakta karşılaştığımız kısıtlamalar devam ediyor. Diğer yandan Nisan ayında da sanayi işçilerinin ölümünde OHAL’le başlayan oransal artışın devam ettiğinin altını çizmeliyiz…

Nisan ayında yaşamını yitiren 145 emekçinin 112’si işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 23’ü çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve 10’u esnaflardan olmak üzere 33’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşuyor...

Nisan ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle;

Tarım, orman işkolunda 32 işçi; inşaat, yol işkolunda 32 işçi; taşımacılık işkolunda 17 işçi; ticaret, büro işkolunda 10 işçi; savunma, güvenlik işkolunda 9 işçi; metal işkolunda 8 işçi; belediye, genel işler işkolunda 8 işçi; madencilik işkolunda 7 işçi; enerji işkolunda 6 işçi; petro-kimya, lastik işkolunda 4 işçi; konaklama, eğlence işkolunda 4 işçi; çimento, cam işkolunda 2 işçi; sağlık, sosyal hizmetler işkolunda 2 işçi; kâğıt işkolunda 1 işçi; gemi, tersane işkolunda 1 işçi; ve çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 2 işçi yaşamını yitirdi...”

Rapora göre trafik, servis kazası nedeniyle 33; ezilme, göçük nedeniyle 28; yüksekten düşme nedeniyle 19; kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 14; zehirlenme, boğulma nedeniyle 12 işçi yaşamını yitirdi.

Yaş gruplarına göre iş cinayetlerinin dağılımı ise şu şekilde: 14 yaş ve altında 1 çocuk işçi, 15-17 yaş grubunda 1 çocuk işçi; 18-27 yaş grubunda 20 işçi; 28-50 yaş grubunda 69 işçi; 51-64 yaş grubunda 23 işçi; 65 yaş ve üstü yaş grubunda 13 işçi ve yaşı öğrenilemeyen 18 işçi...

İş cinayetlerinin Nisan ayında 49 kentte yaşandığı belirtilirken sanayi kentlerinde yoğunlaştığına vurgu yapıldı: “10’ar ölüm İstanbul ve Kocaeli’de; 8’er ölüm Bursa, Konya ve Manisa’da; 7 ölüm Antalya’da; 6 ölüm Samsun’da; 5 ölüm Kayseri’de...”

 
§