4 Aralık 2015
Sayı: KB 2015/45

Çözüm devrimci sınıf mücadelesi
Uçak krizi derinleşiyor IŞİD destekçileri sıkışıyor
Türkiye: Sermaye için cazip ve istikrarlı bir ülke!
Elçi’nin katledilmesi eylemlerle lanetlendi
"Tanıklar dinlenmedi, deliller ilk günden karartıldı!"
Kürt halkı azgın devlet terörüne boyun eğmiyor!
Söz, basın ve örgütlenme özgürlüğü için mücadeleye!
Baskı ve yasakta yeni perde: Dündar ve Gül tutuklandı!
“Hak ihlalleri 30 yıldır aynı şekilde sürüyor”
Haklar ve özgürlükler için eller şaltere, ayaklar sokağa!
“İnsanca yaşamaya yeten vergiden muaf asgari ücret!” mücadelesini yükseltelim!
Direnişin kalesi Renault’ta eylemler sürüyor
Devrimci bir sınıf hareketi için ileri!
TKİP’nin 17. kuruluş yıldönümü etkinliği
Parti örgütlerinin mesajlarından...
Alaattin Yoldaş anısına…
Paris katliamı ve tekellerin militarizm tutkusu
Dünya İklim Zirvesi: Yeni bir ikiyüzlülük, yeni bir aldatmaca
5 Aralık "Türk kadını"nın seçme ve seçilme hakkı üzerine...
Türkiye kadın hareketi tarihinin önemli deneyimi
Kadın işçileri örgütleme seferberliğine güç verelim!
Bu eğitimcilerin eğitimi şart!
DGB 1 yaşında
Emperyalizme karşı Erdal olunmalı!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Direnişin kalesi Renault’ta eylemler sürüyor

 

24 Kasım günü Türk Metal’cilerin Renault fabrikasında yemekhaneye girmesiyle başlayan eylemler 26 Kasım'da da devam etti. 26 Kasım gecesi Ekip 1, sabah ise Ekip 2 eylem yaptı. İşçiler vardiya çıkışlarında toplu çıkış yaptılar.

Renault yönetimiyle işbirliği halinde postaları gezen Türk Metal temsilcilerine işçilerden büyük bir tepki var. Temsilciler her girdikleri bölümde büyük protestolarla karşılaşıyor. İşçileri kışkırtmaya çalışan Türk Metal’cilere karşı büyük bir öfke var.

Renault işçisi, yönetimin işyerinde huzuru bozan Türk Metal’in yanında yer alması nedeniyle yönetime de tepkili.

Ayrıca 27 Kasım öğlen saatlerinde de işçiler yemekhanede Türk Metal’i protesto ettiler.

MİB’den uyarı: Ateşle oynuyorsunuz!

Metal İşçileri Birliği (MİB) Renault’ta yaşanan gelişmelere ilişkin açıklama yaptı. Renault yönetimini uyaran MİB işçileri ise birliğe ve kenetlenmeye çağırdı.

MİB’in açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Renault’ta yönetim ve Türk Metal ateşle oynuyor. Renault işçisi Türk Metal’cileri istemiyor, hatlarda dolaşmalarını istemiyor. Ancak Türk Metal’ciler Renault işçisinin bu tok tavrına rağmen inlerinden çıkıp yeniden ortalıkta boy göstermeye çalışıyorlar. Açık ki provokasyon peşindeler. Renault işçisi dünden beri tepkisini net biçimde ortaya koyuyor. Türk Metal’i ve Türk Metal’cileri istemiyor. Bu emek hırsızlarının, işçi kanı dökenlerin elini kolunu sallayarak çalıştığı ve yemek yediği mekanlarda boy göstermesinden dolayı haklı bir öfke duyuyor.

Hiç kimse Renault işçisine bunu bir hak gibi göstermesin.

Hiç kimse bunu farklı gerekçelerle normalleştirmeye çalışmasın.

Türk Metal’cilerin bu tavrı provokasyondur, Renault işçisine hakaret ve onun damarına basmaktır.

Bunun için Renault yönetimini uyarıyoruz:

Bu provokatif eylemlere izin vermeyin, engel olun. Eğer yapmıyorsanız bu provokasyona ortaksınız demektir. Eğer çalışma barışı istiyorsanız, eğer huzur istiyorsanız gereğini yapın. Aksi halde sonuçlarına katlanırsınız.

Metal İşçileri Birliği olarak Renault işçisine çağrımızdır:

Gün kenetlenme günüdür, gün Mayıs ayındaki ruh ve heyecanla elbirliği yapma zamanıdır. Gün provokasyonlara karşı uyanık olma, kararlı, dik ve bilinçli hareket etme zamanıdır. Renault işçisinin sabrını sınamaya kalkanlara yanıt verme günüdür.

Bu mücadelenin en başından beri Renault işçisinin yanında olan, başta ne dediyse şimdi de onu diyen Metal İşçileri Birliği yanınızdadır. Birbirinizle kenetlenin, MİB’le kenetlenin! Kazanacağız!”

 

 

 

 

 

Paşabahçe’de direniş üzerindeki baskı artıyor

 

Türk-İş’e bağlı Kristal-İş sendikasının Şişecam’la yaptığı anlaşma sonucu işlerinden olarak direnişe geçen cam işçileri, Mersin Paşabahçe’de direnişlerini sürdürüyor.

Doğan Haber Ajansı işçilerle röportaj yapmak üzere 30 Kasım tarihine randevu almıştı. Ancak DHA sözünü tutmayarak haber yapmaya gelmedi.

Cam işçileri, seslerini duyurmalarının engellendiğini belirterek tepki gösterdikleri bu gelişmenin ardından fabrikanın girişini kapattı. Bir süre fabrika giriş ve çıkışını kapatan cam işçileri, eylemlerini çadırda sürdürüyorlar.

Direniş karşısında baskıyı arttıran Paşabahçe yönetimi, işçilerin direniş çadırında çay-yemek gibi zorunlu ihtiyaçlar için kullandığı elektriği de kesti.

İçerden alınan bilgilere göre işçilerin fabrikadan karşıladığı tuvalet ve su ihtiyaçları da yönetim tarafından engellenecek.

Direnişçi işçilerin yanında olan Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Çukurova Şubesi de daha fazla dayanışma ihtiyacına vurgu yaparak, işçi ve emekçileri dayanışmaya, cam işçilerinin sesini yaymaya çağırdı.

Ayrıca cam işçileri Türk-İş Genel Kurulu’na gitmeye hazırlanıyor. Ankara’da gerçekleştirilecek Türk-İş Genel Kurulu’na, hem genel merkez yöneticileri hem de konfederasyona bağlı sendikaların şube başkanları katılacak. İşçiler sorunlarını tüm Türk-İş camiasına anlatarak çözüm isteyecekler.

Kızıl Bayrak / Mersin




Bayteks işçileri yürüyüş yaptı

 

Sigorta primlerinin gerçek ücretleri üzerinden yatırılması ve işten atılan arkadaşlarının geri alınması için fabrika önünde çadır kurarak direnişe başlayan Bayteks Nakış işçileri direnişlerinin 20. günü olan 27 Kasım’da yürüyüş düzenledi.

Aralarında DEV TEKSTİL, LCW çalışanları, İAÜ öğrencileri ve UİDDER’in bulunduğu destekçi güçler direniş çadırında buluşarak bir süre işçilerle sohbet ettiler. Kurumların bir araya gelmesinin ardından işçilerle birlikte yürüyüşe geçildi.

“Hakkımızı istedik hakaretle işten atıldık! Bayteks İşçileri” pankartı arkasında kortejler oluşturulurken, taşınan dövizlerle de talepler ifade edildi. Destekçi güçler ise kendi pankartlarını taşıdılar.

Sloganlar, alkış ve ıslıklarla fabrika çevresindeki sokaklarda yürüyüş yapan kitle, tekrar direniş çadırına döndü. Burada direnişçi işçiler adına yapılan kısa açıklamada katılımcılara teşekkür edilerek “Umudumuzu sizler büyütüyorsunuz” dendi.

Kitlenin dağılmaya hazırlandığı sırada bir grup faşist direniş çadırının bulunduğu sokağın girişine gelerek sloganlarla provokasyon yaratmaya çalıştı. Destekçi güçler ise faşistlerin dağılmasını bekledi ve faşistler dağıldıktan sonra direniş çadırından ayrıldı.

 

 

 

 

Ford Otosan’da işçiler davayı kazandı!

 

Ford Otosan’da üretimi durdurma eylemlerinin ardından işten atılan işçilerden 14'ünün 30 Kasım günü görülen davasında karar çıktı. Mahkeme 14 işçinin sendikal nedenlerle işten atıldıklarına kanaat getirerek işe iadelerine karar verdi.

Kocaeli 3. İş Mahkemesi’nde görülen davada ilk önce işçilerin avukatı kısa bir savunma gerçekleştirdi. Avukat kısaca işçilerin sendikal nedenle işten atıldıkları yönlü karar çıkmasını talep ettiklerini söyledi. Daha sonra Ford Otosan yönetimini savunan avukata söz verildi. Yönetimi savunan avukat, 21 Mayıs’ta başlayan ve 3 Haziran’da sonlanan eylemin “kanunsuz bir grev olduğunu” söyledi. Fabrikanın bu eylemlerde büyük zarara uğradığını, işçilere defalarca işe dönmeleri yönlü çağrı yapsalar da çağrılarının karşılık bulmadığını, bunun için işe dönmeyen işçileri disipline sevk ettiklerini söyledi. 550 kişinin disipline sevkedilmesine rağmen 54 işçiyi “iş yerinde barışı ve huzuru tesis edebilmek için” attıklarını söyledi.

Avukatların yaptıkları savunma sonrası açıklanan kararda mahkeme işçileri haklı buldu. Karar, işçiler tarafından alkışlarla karşılandı.

Metal İşçileri Birliği (MİB) ve Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) da Ford işçilerini dava süresince yalnız bırakmadı.

Kızıl Bayrak / Kocaeli


 
§