2 Ekim 2015
Sayı: KB 2015/37

Seçim sandıkları Kürt emekçilerin dertlerine derman olamaz!
Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!
Sandıktan çıkan değil, sokağa çıkan değiştirir!
“İllegal” seçimler için oy cambazlıkları
Kürt halkı direniyor!
Cenazeye dahi tahammül yok!
Katliam şebekesi güçlendiriliyor
Basına yönelik sansür ve devlet terörü
MİB MYK Eylül Ayı Toplantısı Sonuç Bildirgesi
Metalde son ‘kaleler’ düşerken...
SeraPool işçileri direnmeye devam ediyor!
Burjuva parlamentosu ve burjuva düzen altında genel oy
Suriye ve Ortadoğu’da yeni bir döneme doğru
Türkiye’nin Suriye politikasında manidar değişiklik
Çin, ABD’nin hegemonya krizini büyütecek - U. Evren
ABD ve AB’nin yeni haydutluk konsepti: TTIP ve CETA
Avrupa’da yükselen ırkçı dalga
Filistin intifadalarından Kürt serhîldanlarına...
ON’lara devrim sözümüz var!
Sermayenin işçi ve emekçi kadınlara yönelik saldırı paketleri
Öğrenci yoksul, eğitim pahalı ve kalitesiz
Katledilen her çocuğun hesabı sorulacak!
Eğitim’de ‘destek’ peşkeşi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

** *

MİB MYK Eylül Ayı Toplantısı Sonuç Bildirgesi

Birliğimizin gücüyle yürüyüşümüz sürecek!

 

Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu (MİB MYK) aylık olağan toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıda işkolundaki son durum ele alınırken, fabrikalardaki genel tablo masaya yatırıldı. Yerellerden gelen bilgiler paylaşıldı, değerlendirmelerde bulunuldu. Bu çerçevede metal fırtınanın durulmasıyla birlikte genel olarak parçalı bir tablonun ortaya çıktığı tespiti yapıldı.

MESS-TM’nin eski düzenini yeniden kurma çabasına karşı, metal işçisi bir ve bütün olarak mücadele edemediği, ayrıca birliğini yeni sendika çatısı altında sağlaması yolundaki politika uygulanamadığı ölçüde, hareket ciddi bir parçalanmayla yüz yüze kalmıştır.

Bir yanda Renault, Tofaş, Delphi, ORS, ZF gibi fabrikalar söz konusudur. Buralarda şu ya da bu şekilde, farklı sendikal tercihler ortaya çıkmış olsa da metal işçileri mevzilerini korumakta ve zaman zaman kayıplar yaşansa da kararlılıkla mücadelelerini sürdürmektedirler. Önümüzdeki dönem buralarda MESS-TM’nin yeni oyun ve saldırılarıyla birlikte metal işçisinin direnişine tanıklık edeceğiz. Bu direnişin işçilerin hangi sendikayı tercih ettiklerine bakmaksızın birleşik bir karakterde sürdürülmesi hayati önemdedir. MİB bu birleşik mücadelenin adresi olmaya devam edecektir. Bu doğrultuda da sendikal tercihler ne olursa olsun tabandan birliği sağlamaya yönelik bir uğraş verilecektir.

Öte yanda şu ya da bu nedenle TM’nin ağına yeniden düşen fabrikalardaki durumdur. Bu fabrikaların küçük bir kısmında TM eski düzenini kurmuştur, ama büyük çoğunluğunda bu, sadece görüntüden ibarettir. Metal işçisi buralarda bir yandan güç biriktirmeye çalışırken diğer yandan da TM’ye kafa tutmaya devam etmektedir. Boynunu bu emek hırsızlarına henüz kaptırmamıştır. Bu fabrikalardan kimisinde bu duruş kendisini TM’nin göstermelik temsilci seçimleri sırasında da göstermektedir. Bazı yerlerde adaylar çıkarılmakta, hatta seçimler kazanılmaktadır. Ancak TM’nin kirli sistemi içerisinde güçlü bir taban örgütlenmesi kurulamadığı ölçüde ayakta kalmaları zordur. Zaten TM bu işçilerin kendi temsilcilerini seçmesine de tahammül etmemektedir. Türlü oyunlar yanında aday olanların işten atılması gibi yöntemlere başvurmaktadır. Bu da TM’nin temsilcilik seçimlerinin göstermelik bir oyun olduğunu kanıtlarken, TM’ye yönelik tepkiyi yoğunlaştırmaktadır.

Toplantıda yeni sendika üzerine değerlendirmeler yapılmıştır. Yeni sendika hareketin ortak çatısı olmak iddiasıyla ortaya çıkmış ve mevcut sendikal düzenin dışında işçilerin mücadele içerisinde yarattığı değerlerini bayraklaştırmıştır. Fakat yoğun saldırı ve bir dizi sorun ve yetersizlik nedeniyle yeni sendikanın amacına ulaşması şu durumda zorlaşmış, başarı için sabır ve uzun soluklu bir süreç gerekmektedir.

Öte yandan yeni sendika ile MİB ilişkilerinin doğru tanımlamaya ve kurulmaya ihtiyacı vardır. Bu konudaki MYK’nın görüş ve düşünceleri ile tutumunu ortaya koymak üzere ayrıntılı bir açıklama yayınlanması kararlaştırılmış ve bu yapılmıştır.

MİB, bundan sonra da birleşik direnişi örgütlemek misyonuyla nerede olursa olsun metal işçisinin birlik ve komite gibi örgütlülüklere kavuşturularak ayağa kaldırılması için mücadele edecektir. Bu mevcut sendikalar içerisinde güçlü muhalefet zeminlerinin örgütlenmesini de içermektedir. Fakat özellikle de MİB’in metal işçisinin bağımsız çıkarlarının temsilcisi, sermayeye ve her türlü ağalık sistemine karşı bir örgütlenme merkezi olarak gelişip serpilmesi sağlanmalıdır. Bu bakışla önümüzdeki dönemde MİB’in fabrikalarda zemininin güçlendirilmesi, MİB komite ve birimlerinin kurulması için adımlar atılacaktır.

MESS ve TM’ye karşı mücadelenin önünde yürüyecek olan MİB, aynı zamanda tek tek fabrikalarda da bu mücadelenin etkin biçimde sürdürülmesi için çok daha aktif biçimde hareket edecektir.

Bu çerçevede özellikle öncünün de eğitimi ve sınıf bilinci kazandırılması yönünde daha sistematik bir çalışmanın yapılması zaruridir. Diğer araç ve yöntemlerin yanı sıra yayınların ve özellikle de sosyal medya yayınının daha nitelikli bir düzeye kavuşturulması gerekmektedir. Bu amaçla bir planlama da yapılmış bulunmaktadır.

Bugün metal işçilerinin hareketinin mücadelesi kesintisiz bir biçimde devam etmekle birlikte, bu mücadelenin 2017’deki grup toplu iş sözleşmesi baz alınarak uzun erimli bir perspektifle ele alınması şarttır. 2017 mücadelenin yeniden büyüyeceği, yeni bir saflaşma ve karşı karşıya geleceği tarih olduğuna göre tüm hazırlığımızı bu tarihi baz alarak yapacağız.

Bu süreçte işten atılan işçilere yönelik olarak MESS-TM kara liste uygulaması yapmaktadır. Bu emek düşmanları böylelikle metal işçisini cezalandırmaya, çalışmakta olanlara da gözdağı vermeye çalışmaktadır. Bunun için, işten atılan işçi kardeşlerimizi sahiplenmek ve bu haydutluğa karşı mücadeleyi büyütmek büyük önem taşımaktadır. MİB, bu çerçevede başlatılan çalışmalara her türlü desteği verecek, aktif biçimde de çalışacaktır. Toplantıda bu çerçevede yapılanlar ve yapılabilecekler üzerine değerlendirmelerde bulunulmuştur.

Öte yandan MYK son dönemde, sermaye ve iktidarının, emekçiyi birbirine düşman etmeye çalışan şoven politikalarına karşı “birlik ve kardeşlik” ruhuyla mücadele çağrısında bulunmaktadır.

MYK son olarak şanlı mücadele günlerinin ruhu ve heyecanıyla tüm metal işçisi kardeşlerimizi selamlarken, güzel günler görmek umuduyla hep birlikte yürüyüşümüzü sürdürmeye çağırmaktadır.

Metal İşçileri Birliği

Merkezi Yürütme Kurulu

22 Eylül 2015

 

 

 

 

Kubilay Boya işçileri yeniden direnişe başladı

 

İzmir Aliağa’da sendikal örgütlenme nedeniyle işten atma saldırısının yaşandığı Kubilay Boya fabrikasında işçiler direnişe başladı.

İzmir’de, Türk-İş’e bağlı Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi’nin örgütlenme çalışması yürüttüğü Kubilay Boya fabrikasında patron işten atma saldırısını devreye soktu ve 4 işçiyi işten çıkardı. İşten atma saldırı üzerine geçtiğimiz haftalarda bir günlük üretimi durdurma eylemi yapan işçiler, 29 Eylül’de de sendikal örgütlülüğün tanınması ve atılan işçilerin geri alınması için fabrika önünde direniş çadırı kurdu.

Eylemde konuşan Petrol-İş Şube Başkanı Ahmet Oktay, fabrikadaki çalışma koşullarını anlatarak örgütlenme sürecine ilişkin şunları anlattı:

“Çalışma Bakanlığı kayıtlarına göre 89 çalışanın olduğu bu fabrikada 46 üyemizle yetki başvurusu yaptık. Ancak işveren başvuru yaptığımız tarihte 22 kişiyi sanal olarak işbaşı yaptırmıştır. Yetki almamızı engellemek için yapılan bu girişim aynı zamanda suçtur. Bir başka suç da ücretin asgari ücretten fazlasını elden vermesi, sigortaya asgari ücretten göstermesidir. Aynı zamanda üyelerimizin e-devlet şifrelerini baskı ve tehditle toplayıp istifa ettiriyor ve şifreleri tekrar değiştiriyor.”

Patronun örgütlenmeye yönelik saldırılarını da anlatan Oktay, hem fiili hem de hukuki yönden mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Eyleme Tüpraş ve Petkim işçileri ile Genel-İş, Emekli Sen ve KESK temsilcileri de katıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir


 
§