14 Ağustos 2015
Sayı: KB 2015/31

Kirli savaşa, faşist baskı ve devlet terörüne karşı birleşik-militan mücadeleye!
Emperyalist koalisyon halklara karanlık bir gelecek hazırlıyor!
Kapitalizm ulusal sömürü ve kirli savaşların kaynağıdır
Bu devlet ne yapmadı ki?
Savaş ve saldırganlığın suçlusu kim?
Kürdistan’da devlet terörü ve direniş
İstanbul ve Ankara’da Barış Bloku mitingleri
Ankara’da 4 sınıf devrimcisi tutuklandı
Yaşasın devrim! Yaşasın sosyalizm!
BDSP’den operasyon ve devlet terörüne karşı eylemler
Devlet terörü alabildiğine sürüyor!
AKP-CHP koalisyonu: Sistemin ve egemen sınıfın öncelikli tercihi
Barış sorunu - V. İ. Lenin
“Mücadelemiz dışarıda da içeride de devam edecek”
“Elimizden gelen savaşı, gayreti sonuna kadar göstereceğiz!”
Mersin serbest sömürü bölgesi
İş cinayetleri
Maden patronlarına 2019’a kadar güvence
“Sanat, mücadele içinde bir araç, bir silah bizim için!”
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
Filistin’de öfke birikiyor
Halid Barakat’la röportaj...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İş cinayetleri

 

Sermayenin aşırı kar hırsı ve ihmaller nedeniyle hafta boyunca yine çok sayıda işçi hayatını kaybetti.

İzmir’de elektrik teknisyenliği yapan 31 yaşındaki Okan Başsoy, 7 Ağustos gecesi saat 22.00 sıralarında Tosunlar Mahallesi’nde bir direkten hat çektiği sırada akıma kapılarak can verdi. Hayatını kaybeden işçinin cansız bedeni otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu’na kaldırıldı.

Tüpraş İzmir Rafinerisi’nin 8100 ünitesinde operatörlük yapan Petrol-İş üyesi Timuçin Köken de iş cinayetine kurban gitti. 7 Ağustos’ta 00.00 - 08.00 vardiyasında çalışan Köker, saha çeki yaptığı sırada iş kıyafeti fan kanatları ayarı yapan enstrüman miline dolandı. Daha sonra savrularak korkuluklara çarpan işçi ağır yaralandı. Menemen Hastanesi’ne kaldırılan işçi, hayatını kaybetti.

Köker, Buca Yeni Mezarlığı’nda çalışma arkadaşlarının ve Petrol-İş yöneticilerinin de katıldığı bir cenaze törenin ardından toprağa verildi. Tüpraş’a bağlı yüklenici Tefken firmasında çalışan Tamer Sağlam adlı işçi de geçen yıl iş cinayetine kurban gitmişti.

Düzce’de Akkaya Orman Kalkınma Kooperatifi’nde çalışan orman işçisi Ramazan Şahin, 8 Ağustos’ta ağaç kesimi sırasında tomruk altında kaldı. Sağlık ekipleri Şahin’in hayatını kaybettiğini tespit ederken iş cinayetiyle ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi. Tarım ve orman iş kolunda temmuz ayında en az 60 işçinin iş cinayetine kurban gittiği belirtilmişti.

Kayseri’de 10 Ağustos’ta iki inşaat işçisi iş cinayetine kurban gitti.

Kentteki bir inşaatta çalışan 59 yaşındaki Abdulkerim Aşık adlı işçi, asansörle demir çekerken akıma kapılarak yaşamını yitirdi. Başka bir inşaatta ise 8. kattaki iskeleden düşen 37 yaşındaki işçi Yavuz Dilbaz yaşamını yitirdi.

Zonguldak’ta Mithatpaşa Tüneli inşaatında 10 Ağustos’ta dinamit lokumlarının yerleştirilmesinden sonra tünelin ağzı 2’şer tonluk demir kapakla kapatıldı. Patlama sırasında kapaklardan birinin fırlaması sonucunda 32 yaşındaki işçi Aytaç Çapri hayatını kaybetti.

Çapri’nin cansız bedeni Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Karabük’ün Eskipazar İlçesi’nde bir evin çatısında 10 Ağustos’ta tadilat yapan 56 yaşındaki Muzaffer Akbaş, bastığı kiremitin kırılması sonucu dengesini kaybederek düştü. 6 metre yükseklikten yola düşen Akbaş, hayatını kaybetti.

İSİG Meclisi’nin sosyal medyada paylaştığı bilgilere göre Antalya’da 10 Ağustos’ta Golf sahasının çimlerini biçen işçi Cemal Deniz traktörün gölete devrilmesi sonucu can verdi.

Bingöl’de ise 10 Ağustos’ta köprü ayağına moloz dökerken kamyonun uçuruma yuvarlanması sonucu Erhan Kaya (24) hayatını kaybetti.

Konya’da 12 Ağustos’ta çalıştığı inşaatın 2. katından boşluğa düşen 35 yaşındaki kalıp ustası Serdar Ünlü yaşamını yitirdi.

Yine Konya’da 12 Ağustos’ta trafoya bakım yaparken akıma kapılan 21 yaşındaki Yunus Büyükyavuz adlı işçi direkten düşerek can verdi.

Ordu’da ise fındık işçilerini taşıyan minibüs devrildi. 12 Ağustos’ta yaşanan kazada yaralanan kadın işçi Pembe Çelenk, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

 

 

 

 

İşçiler ölüme gönderildi

 

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde ASKİ’de çalışan işçiler, 5 Ağustos’ta rögarlarda genel temizlik ve bakım çalışması yapmaya başladı. 39 yaşındaki İsmail Tavas ve 50 yaşındaki Hasan Fıstıkçı, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadan ölüm riski olan rögara sokuldu. İşçiler, kısa bir süre sonra “Bizi yukarı çekin” diyerek arkadaşlarına seslenirken Turgay Yağcıoğlu ve Abdulgani Arslan, yardım için rögara indi. Gazdan etkilenen Yağcıoğlu ve Arslan, hemen ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Daha sonra olay yerine gelen itfaiye ekipleri, hayatını kaybeden İsmail Tavas’ı yukarı çıkardı. Fıstıkçı’nın cansız bedeni ise uzak bir yerde bulunduğu için rögarın ağzı iş makineleriyle genişletildi. AKUT ekipleri, çalışmanın ardından Fıstıkçı’nın da cansız bedenine ulaştı. Hayatını kaybeden işçilerin cansız bedenleri, Kuşadası Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

 Fıstıkçı’nın daha önce de ilçede yaşanan benzer bir katliamdan yaralı kurtulduğu öğrenildi. 2013 yılında, Kuşadası’na bağlı Değirmendere Mahallesi Demirköprü Mevkii’nde bulunan derin deşarj kuyusunda 3 işçi metan gazı nedeniyle can verirken aralarında Fıstıkçı’nın da olduğu 2 işçi yaralı olarak kurtarılmıştı.


 

 


POSCO ‘değerli çalışanı’nı zehirledi

 

Kocaeli Alikahya’da bulunan POSCO Çelik Fabrikası’nda çalışan 26 yaşındaki Eray Dalkılıç, 10 Ağustos’taki boyama işlemi sırasında tiner solumaktan rahatsızlandı. Kocaeli Devlet Hastanesi’ne kaldırılan işçi tedavi altına alındı.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadığı için zehirlenen işçinin durumunun iyi olduğu açıklandı.

Şirket ise zehirlenen işçi hakkındaki haberlerin basında yer alması üzerine 11 Ağustos’ta açıklama yaptı. Çalışırken değer vermediği işçiyi ‘değerli çalışanımız’ olarak tanımlayan POSCO, Dalkılıç’ın imalat bandının altında kaldığı yönündeki haberleri yalanlayarak şu ifadeleri kullandı:

İsmi geçen çalışanımız makine ekipmanlarının boyama işleminin yapıldığı esnada tinerden etkilenmiş olup, herhangi bir makineye sıkışması söz konusu değildir. Gerekli müdahalelerin hemen yapılmasının ardından, değerli çalışanımız Eray Dalkıç sağlıklı bir şekilde bu sabah itibariyle tekrar görevinin başına dönmüştür. Kamuoyunun bilgilerine saygı ile sunarız.”

 

 

 

 

TTK’da göçük: 1 işçi can verdi

 

Zonguldak’ta TTK Gelik işletmesi maden ocağına bağlı 2. kartiyede eksi 260-360 kodunda 11 Ağustos’ta göçük meydana geldi. Göçüğün nedeninin henüz belirlenemediği ifade edilirken göçük altında kalan maden işçisi Sezai Arslanbaş’ı arama çalışmaları başlatıldı.

Arslanbaş’ın yanındaki iki işçinin son anda göçükten kurtulabildiği ifade edilirken saatler süren arama çalışmalarının ardından Arslanbaş’ın cansız bedenine 12 Ağustos sabahı ulaşıldı. 6 yıllık madenci olduğu belirtilen Arslanbaş’ın cansız bedeni göçükten 10.5 saat sonra, saat 06.00 sıralarında yer üstüne çıkarıldı ve Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Diğer yandan arama kurtarma çalışmaları sırasında da göçükler yaşanmaya devam etti. Tavandan sürekli kömür gelmesi nedeniyle kurtarma çalışmalarının uzadığı ve tahkimat yapılarak tavandan kömürün gelmesinin engellendiği beelirtildi.

 

 

 

 

Menemen’de iş cinayeti protestosu

 

Menemen Demokrasi Platformu, İzmir - Çanakkale otoyolundaki viyadük inşaatında 4 işçinin öldüğü katliamı 6 Ağustos’ta yaptığı eylemle protesto etti. Menemen Hükümet Konağı önünde yapılan eylemde, “İş cinayetlerine hayır!” denildi. Açıklamada son altı ayda 800 işçinin katledildiği vurgulanarak taşeron sistemin kaldırılması istendi.

 
§