12 Haziran 2015
Sayı: KB 2015/23

Bu düzen sürdükçe kontrgerilla hep olacaktır!
Seçimler bitti, düzenin açmazları sürüyor!
Seçim hileleri ve gösterdikleri!
Emekçi kadınların sorunlarını vekiller çözemez!
Devlet Diyarbakır’da Hizbulkontra’nın iplerini çözdü
HDP’yi daha da ‘ılımlılaştırmak’ için...
15-16 Haziran Direnişi yol gösteriyor...
Madenlerde metal etkisi ve aldatılmışlığa isyan
Çelik-İş: Aman üretim durmasın!
MESS’ten kıyım operasyonu
Yeni sendika için yola çıkıldı
Hedefte metal işçisi ve yeni sendika var
İşçi kurulları: Hareketin avantajı ve handikabı - B. Çağ
7 Haziran seçimleri ve sonrası
Devrimci seçim çalışmamız üzerine
7 Haziran sonrası: Panik, korku, bölünme...
Metal işçisi seçimini yaptı: DİRENİŞ!
G-7 Zirvesi: "Kapitalizm bir yamyamlık düzenidir!"
Sermayenin zirvesine karşı protestolar
İşçi ve emekçiler mücadelede
Satış sözleşmesine izin vermemek için...
Zamanı geçen “hurdaların” tam zamanlı salvoları! - O. Kara*
"'Baskılar ve cezalarınızla' komünist tutsakları yıldıramazsınız!"
Yaz kampında buluşuyoruz!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

7 Haziran sonrası: Panik, korku, bölünme...

 

AKP’nin yaşadığı politik gerilemeye rağmen, 8 Haziran sabahından itibaren düzen siyasetinin tüm aktörleri düzen siyasetinde oluşan boşluğu onarmak için atacağı adımları tartışmaya başladı.

AKP’nin önemli bir gerileme yaşayarak tek başına hükümet kuramayacak pozisyona geldiği 7 Haziran seçimlerinin ardından düzen siyaseti koalisyon tartışmalarına kilitlendi.

Hükümet koltuğuna oturduğu 2002 yılından bu yana en büyük gerilemesini yaşayan dinci-gerici AKP’nin, yaşadığı politik zayıflamanın etkisi AKP kurmaylarının açıklamalarına da yansıdı.

AKP şefleri ayrı telden

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından ilk olarak yazılı bir açıklama yapan ve kaçak sarayına çekilen AKP’nin daimi şefi Cumhurbaşkanı Erdoğan bir süre sessizliğini korurken, AKP şefleri yaptıkları açıklamalarla ayrı telden çaldı. Anlaşılan o ki, seçim sonuçlarının getirdiği hüsran AKP saflarında da bir dağılmaya yol açmış bulunuyor.

Açıklamalarında 7 Haziran sonrası “çözüm süreci”nin akıbeti üzerinde duran Yalçın Akdoğan, “HDP bundan sonra çözüm sürecinin ancak filmini yapar” sözleriyle süreç konusunda tehditkar söylemlerde bulunmuştu.

AKP’li bakanlarla Davutoğlu’nun yaptığı toplantı öncesinde de AKP kurmaylarından farklı yönde açıklamalar geldi. Seçim sonrasındaki tablodan “üzüntü” duyduğu itirafında bulunan Bülent Arınç, AKP dışındaki üç partinin koalisyon yapması önerisini ortaya atarken erken seçimi dile getirmekten de geri durmadı.

AKP kurmaylarından Numan Kurtulmuş ise erken seçimin gündemlerinde olmadığını ve AKP’siz bir koalisyonun mümkün olmadığını söyledi.

Seçim sonuçları ve olası senaryolarla ilgili talimatları almak üzere Davutoğlu kaçak saraya Erdoğan’ın huzuruna çıktı. Teamül gereği cumhurbaşkanına Bakanlar Kurulu’nun istifasını sunan Davutoğlu, seçim sürecinde “tek başımıza iktidar olamazsak istifa ederim” sözünü yerine getirmeyeceğe benziyor

AKP’nin zor dönemi… 

Diğer yandan 17-25 Aralık yolsuzluk rüşvet operasyonları başta olmak üzere bir dizi kirli icraatını iktidar gücünü kullanarak hasıraltı eden AKP’yi ilerleyen süreçte zor günler beklediği ifade ediliyor.

TBMM’ye 24. Dönem’de gelen bin 48 dokunulmazlık dosyası içinde milletvekili seçilemeyenlere ait olanlarla ilgili sürecin başlayacağı basına yansıdı. AKP’de 68 eski milletvekili içinde dokunulmazlık dosyaları olan milletvekilleri ve bakanlara ait 31 dosya bulunuyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, eski bakanlar Egemen Bağış, Sadullah Ergin, Nihat Ergün ve Suat Kılıç ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in birer, eski Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in ise altı dosyası yer alıyor.

İstikrar arayışları 

HDP’nin yüzde 10’luk seçim barajını aşmasıyla hesapları bozulan AKP’nin yaşadığı politik gerilemeye rağmen, 8 Haziran sabahından itibaren düzen siyasetinin tüm aktörleri düzen siyasetinde oluşan boşluğu onarmak için atacağı adımları tartışmaya başladı. Düzen siyasetçileri tarafından konu ile ilgili çeşitli açıklamalar yapılırken, Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu da koalisyon seçenekleri üzerinde durduklarını belirterek görevlerinin “sistemi işletmek” olduğunu belirttiler.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Türkiye’de istikrarsızlık doğmaması, oluşmaması için elimizden gelen çabayı da gösteririz. Azınlık hükümeti de dahil...” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

Kürdistan’da AKP’ye okkalı şamar

 

Dinci-gerici AKP’nin daimi şefi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 7 Haziran seçimleri öncesinde Kürdistan’da düzenlediği mitinglerde kullandığı “Kürt sorunu yoktur” söylemlerinin faturasını ağır ödedi.

“Tek bayrak, tek vatan, tek millet, tek devlet” söylemini ağızdan düşürmeyen AKP, Kürdistan’ın birçok kentinde büyük güç kaybetti.

AKP’ye en güçlü tokat Diyarbakır’da atıldı. Seçimden iki gün önce bombalı saldırılarla provokasyon yaratılmaya çalışılan kentte 11 milletvekilinden 10’u HDP’den seçildi.

Kentte oyların % 77, 85’ini HDP alırken, Kürt hareketinin bağımsız adaylarla seçime girdiği 2011 genel seçimlerinde Diyarbakır’da AKP’nin oyu % 32,8’di. AKP bu seçimlerde büyük bir oy kaybı yaşayarak % 14,75’e geriledi.

Kürdistan’ın diğer kentlerinde de AKP büyük bir hüsranla karşılaştı. Van’da HDP 7 AKP 1, Mardin’de HDP 5 AKP 1, Batman’da HDP 3 AKP 1, Bitlis’te HDP 2 AKP 1, Muş’ta HDP 2 AKP 1, Kars’ta HDP 2 AKP 1, Siirt’te HDP 2 vekil AKP 1 vekil aldı. 


 

 

 

 

“400’ü verin”den ‘milletin takdiri’ne

 

7 Haziran seçimlerinde büyük hüsran yaşayan AKP’nin daimi şefi Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında “millet iradesini” hatırladı.

Erdoğan, “Milletimizin takdiri her şeyin üzerindedir. Sonuçların hiçbir partiye tek başına iktidar imkanı vermediği mevcut tablonun, yarışa katılmış olan tüm partiler tarafından sağlıklı ve gerçekçi bir değerlendirmeye tabi tutulacağına inanıyorum” ifadelerine yer verdiği açıklamasında şu cümlelere yer verdi:

Seçim sonrasında başlayan bu yeni süreçte, ülkemizdeki istikrar ve güven ortamının, demokratik kazanımlarımızın korunması için tüm siyasi partilerin gerekli hassasiyeti göstermeleri, sorumlu bir davranış sergilemeleri büyük önem arz etmektedir.

Seçime teveccüh gösteren aziz milletimize, Yüksek Seçim Kurulu’na, il ve ilçe seçim kurullarına, sandık kurullarına, güvenlik güçlerimize teşekkür ediyor, sonuçların ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

 
§