12 Haziran 2015
Sayı: KB 2015/23

Bu düzen sürdükçe kontrgerilla hep olacaktır!
Seçimler bitti, düzenin açmazları sürüyor!
Seçim hileleri ve gösterdikleri!
Emekçi kadınların sorunlarını vekiller çözemez!
Devlet Diyarbakır’da Hizbulkontra’nın iplerini çözdü
HDP’yi daha da ‘ılımlılaştırmak’ için...
15-16 Haziran Direnişi yol gösteriyor...
Madenlerde metal etkisi ve aldatılmışlığa isyan
Çelik-İş: Aman üretim durmasın!
MESS’ten kıyım operasyonu
Yeni sendika için yola çıkıldı
Hedefte metal işçisi ve yeni sendika var
İşçi kurulları: Hareketin avantajı ve handikabı - B. Çağ
7 Haziran seçimleri ve sonrası
Devrimci seçim çalışmamız üzerine
7 Haziran sonrası: Panik, korku, bölünme...
Metal işçisi seçimini yaptı: DİRENİŞ!
G-7 Zirvesi: "Kapitalizm bir yamyamlık düzenidir!"
Sermayenin zirvesine karşı protestolar
İşçi ve emekçiler mücadelede
Satış sözleşmesine izin vermemek için...
Zamanı geçen “hurdaların” tam zamanlı salvoları! - O. Kara*
"'Baskılar ve cezalarınızla' komünist tutsakları yıldıramazsınız!"
Yaz kampında buluşuyoruz!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Devlet Diyarbakır’da Hizbulkontra’nın iplerini çözdü

 

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 5 Haziran’da Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirdiği mitinge Hizbulkontra tarafından bombalı saldırı gerçekleştirildi.

Miting alanında iki ayrı bombanın patlatıldığı saldırıda HDP’li Ramazan Yıldız, Necati Kurul, Şehmuz Kaçan ve Civan Arslan yaşamını yitirirken yüzlerce kişi de yaralanarak hastanelere kaldırıldı.

DTK Sağlık Meclisi Üyesi Saliha Aydeniz, saldırı neticesinde 416 kişinin yaralandığını söyledi. Aydeniz, 12 yaralının bacağının koptuğunu, 8 yaralının solunum cihazına bağlı olduğunu, 35 yaralının yanık ünitesinde tutulduğunu, 22 yaralının da yoğun bakımda bulunduğunu kaydetti.

Yaralananları koridor oluşturarak miting alanından ambulanslara taşımaya çalışan kitleye bu sırada polis saldırdı. Polisin gaz bombası ve tazyikli suyla saldırısı karşısında kitle yürüyüşe geçerek kentin pek çok noktasında barikatlar kurarak eyleme başladı.

Saldırının provokasyon yaratmak amacıyla gerçekleştirildiğini belirten Selahattin Demirtaş kitleyi DBP İl Binası önüne çağırarak burada bir konuşma yaptı. Demirtaş alanda yapılan saldırıyla izdiham yaratılarak daha fazla insanın yaşamını yitirmesinin amaçlandığını ancak halkın soğukkanlılığının bunu boşa düşürdüğünü ifade etti. Mücadelelerinin kesintisiz olarak süreceğini ifade etti.

Gece boyunca kentin pek çok noktasında eylemler sürerken saldırı protesto edildi.

Saldırının faili olarak gözaltına alınan O.G. 10 Haziran’da çıkarıldığı mahkeme tarafından “kasten adam öldürme” ve “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlarından tutuklandı.

Saldırının ardından ortaya çıkan ayrıntılar ise devletin katliamdaki rolüne işaret ediyor. Diyarbakır Valiliği, 3 Haziran günü Emniyet Müdürlüğü’ne gönderdiği resmi yazıda, HDP mitinginin yapılacağı gün için alınacak “güvenlik tedbirleri” kapsamında diğer bazı kurumlarla birlikte “Kamu Hastaneleri Birliği Sekreterliği’nden muhtemel yaralanma veya can kayıplarına karşı tüm kapasitenin gözden geçirilerek lüzumu halinde kurumların hazır olacak iç düzenlemelerin yapılmasını” istedi.

Katledilenler uğurlandı

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tedaviye alınan 17 yaşındaki Civan Arslan 8 Haziran akşamı hayatını kaybetti. Arslan’ın cenazesi aynı akşam Bismil’in Sarıtoprak Mahallesi’ne getirildi. Köy girişinde Arslan’ın cenazesi omuzlara alınarak “Şehit namirin!” ve “Katil Erdoğan!” sloganları eşliğinde köy mezarlığına getirilerek defnedildi.

Bayram Dağtan, Bayram Özelçi ve Emin Ensen’in cenazeleri ise 10 Haziran’da binlerce kişi tarafından “Şehit namırın!” sloganı eşliğinde Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Cenazelerin defnedilmesinin ardından MEYA-DER Eşbaşkanı Mehmet Akar ve DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Ali Şimşek konuşma yaparak, kirli politika ve saldırıları teşhir ettiler. Saldırılar karşısında Diyarbakır halkının geri adım atmayacağını ifade ettiler.

Devlet destekli kontra saldırı sürdü

Devletin iplerini çözdüğü kontra çeteler 6 Haziran’da da Bağlar ilçesi Emek Mahallesi’ndeki HDP afişlerinin olduğu kahveyi tarayarak 3 kişiyi yaraladı. Hastaneye kaldırılan yaralıların durumunun iyi olduğu belirtildi.

Hizbullah ve Hüda-Par’a yakınlığıyla bilinen Yeni İHYA-DER Başkanı Aytaç Baran’ın 9 Haziran’da evinin önünde uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından kontra güçler saldırılarını yoğunlaştırdı.

Ölüm haberi üzerine bölgeye gelen silahlı bir grup çevreye ateş ederek DHA muhabirleri Canan Altıntaş ve Serdar Sunar ile birlikte iki kişiyi daha yaraladı.

Silahlı grup ardından Eşit Özgür Yurttaş Derneği ile çevresindeki kahve ve evleri rastgele tarayarak dernek üyeleri Bayram Dağtan, Emin Esen ve Bayram Özelçi’yi katletti, çok sayıda kişiyi de yaraladı.

Bayram Dağtan’ın saldırının gerçekleştirildiği kahvenin arka kapısından çıkarak evine giderken kendisini takip eden kişiler tarafından öldürüldüğü, Esen ve Özelçi’nin ise provokasyon karşısında halkı uyarmak için bölgeye gittikleri ve polislerin gözleri önünde katledildikleri belirtildi.

Gece boyunca saldırılarına devam eden kontra güçler HDP’lilerin dükkanlarını silahla tararken çok sayıda evin kapısına da çarpı işareti çizip birer adet tüfek mermisi bırakarak gözdağı vermeye çalıştı.

Kontra çetelerin silahlı saldırısına uğrayan Eşit Özgür Yurttaş dernekleri 10 Haziran sabahı da polis baskınlarına uğradı.

Sur ilçesine bağlı İskender Paşa, Fatih Paşa, Hasırlı, Bağlar ilçesine bağlı Körhat, Mevlana Halit ve Şêx Şamil ile Kayapınar ilçesine bağlı Gaziler Mahallesi’ndeki derneklere özel harekat timleri tarafından baskın yapıldı. Baskınlar sırasında kapıları kırarak derneklere giren polis dernek yönetici, üye ve delegelerinin isimlerinin bulunduğu listeleri aldı.

 

 

 

 

Saldırı Mersin’de protesto edildi

 

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri Amed’de HDP mitingine yönelik yapılan bombalı saldırıyı ve kanlı katliamı 6 Haziran’da Özgür Çocuk Parkı’nda yaptığı eylemle protesto etti.

“Saldırılara karşı birlikte kazanacağız, barajları birlikte yıkacağız” pankartının açıldığı eylemde platform adına yapılan açıklamada saldırıların sorumlusunun orada gerekli önlemi almayanlar olduğu kadar alanlarda HDP’yi hedef gösterenlerin olduğu belirtildi. Birlik ve dayanışma çağrısının yapıldığı eylemde “7 Haziran’da AKP’ye rağmen bu ülkeye barışı bizler getireceğiz” ifadelerine yer verildi.

Açıklamaya HDP Mersin milletvekili adayları ve BDSP de katılım sağladı.

Açıklama “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganlarıyla sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Mersin

 
§