12 Haziran 2015
Sayı: KB 2015/23

Bu düzen sürdükçe kontrgerilla hep olacaktır!
Seçimler bitti, düzenin açmazları sürüyor!
Seçim hileleri ve gösterdikleri!
Emekçi kadınların sorunlarını vekiller çözemez!
Devlet Diyarbakır’da Hizbulkontra’nın iplerini çözdü
HDP’yi daha da ‘ılımlılaştırmak’ için...
15-16 Haziran Direnişi yol gösteriyor...
Madenlerde metal etkisi ve aldatılmışlığa isyan
Çelik-İş: Aman üretim durmasın!
MESS’ten kıyım operasyonu
Yeni sendika için yola çıkıldı
Hedefte metal işçisi ve yeni sendika var
İşçi kurulları: Hareketin avantajı ve handikabı - B. Çağ
7 Haziran seçimleri ve sonrası
Devrimci seçim çalışmamız üzerine
7 Haziran sonrası: Panik, korku, bölünme...
Metal işçisi seçimini yaptı: DİRENİŞ!
G-7 Zirvesi: "Kapitalizm bir yamyamlık düzenidir!"
Sermayenin zirvesine karşı protestolar
İşçi ve emekçiler mücadelede
Satış sözleşmesine izin vermemek için...
Zamanı geçen “hurdaların” tam zamanlı salvoları! - O. Kara*
"'Baskılar ve cezalarınızla' komünist tutsakları yıldıramazsınız!"
Yaz kampında buluşuyoruz!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yeni sendika için yola çıkıldı

 

Aidat simsarı sendikaların metal işçisinin üzerine akbaba gibi üşüştüğü bir süreçte çeşitli fabrikalardan ve kentlerden metal işçileri Bursa’da buluşarak metalde YENİ SENDİKA için ortak iradesini ortaya koydu.

7 Haziran günü çok sayıda kentten ve fabrikadan öncü işçi temsilcileri bir araya gelerek yeni sendika kararını aldı.

Yeni bir sendika için hazırlıkların başladığını duyuran MİB, “Fabrikada birliğini güçlendir, yeni sendika geliyor” müjdesini verdi:

Fabrikada birliğini güçlendir; yeni sendika geliyor!

TM’yi sırtından atan metal işçisi şimdi de yeni sendika için kollarını sıvadı. Direniş sürecinde yarattığı birliği daha da büyütüp geliştirmek için yola çıktı.

Bir yandan yeni sendika hazırlıkları sürerken, diğer yandan ise birliğin korunduğu işyerlerinde işçiler seçilmiş temsilcileri ile gerçek bir sendika gibi davranmaya başladılar. Reno’da, Delphi’de, Valeo’da, ORS’de işçi arkadaşlarımız sendikanın işçinin birliği demek olduğunu yaptıkları ile bir kez daha ortaya koydular.
İç birliğini korumakta zorlanan, TTF ve FORD gibi işyerlerinde ise direnişin protokolsüz sona ermesinin de etkisi ile kimi işçi arkadaşlarımız kendilerini koruması için kurtarıcı arıyorlar.

Böyle düşünen arkadaşlarımız kimi gerçekleri gözden kaçırıyorlar.
Birincisi, sorunların çözüme kavuştuğu işyerlerinde bu durum üye olunan yeni bir sendika yolu ile değil, doğrudan işçilerin birliği ile çözülüyor.
İkincisi, kurtarıcı olarak görülen Çelik İş ve BM’nin hali hazırda kafaları karıştırmaya çalıştığı işyerlerinde işçilerin haklarını korumak için attığı tek bir adım bile bulunmuyor.

Üçüncüsü ise, içerdeki panik havasını ve boşluğu gören patron, işçilerin iradesini tanımamak için her şeyi yapıyor. Yani bu panik havası giderilmediği sürece, herhangi bir sendikanın bu işyerlerinde işçiler adına söz sahibi olması mümkün değil. Kaldı ki, yasal olarak TM bu işyerlerinde 2017 yılına kadar yetkili durumda. TM’yi devre dışı bırakarak sözümüzü dinletmenin tek bir yolu var. O da birliğimiz ve kararlılığımız.

Başta TTF ve FORD işçileri olmak üzere tüm metal işçilerine çağrımız bir kez daha birliğimizi güçlendirmek, günler boyunca sergilediğimiz kararlı direnişin kazanımlarını koruyabilmek için cesaretle öne çıkmaktır.

Özellikle direniş sürecinin öncülerinin işten atıldığı TTF ve FORD OTOSAN’da, içeride mücadeleyi sürükleyecek öncü arkadaşlarımızın tereddüt ve çekincelerini bırakarak bir adım öne çıkması gerekiyor. Patrona birliğimizin gücünü göstermek kadar içerdeki arkadaşlarımızın güvenini tazelemek de ancak öncü işçi arkadaşlarımızın kararlılığı ile başarılabilir.

Bunun dışında her yol, patron-TM ittifakının adım adım içimize sızması demektir.
TM’yi bir daha fabrikamızda görmemek konusunda net bir kararlılığımız olduğuna göre, gerisi birliğimizin gücüne güvenerek bir adım öne çıkmaktır.

Hızla şu an sözcülerin olmadığı bölümlerde sözcülerimizi seçmeli ve seçilmiş sözcülerimizin yan yana gelmesini sağlamalıyız.

Yenilenen ve mücadele iradesini devam ettiren işçi kurulumuz bundan sonra da yeni sendikamızda tek güvencemiz olacaktır.

Metal İşçileri Birliği

 

 

 

 

ORS’de söz ve karar hakkı için direniş!

Ankara’da ORS (Ortadoğu Rulman Sanayi) fabrikasında geçtiğimiz haftalarda Türk Metal’den istifa eden işçiler, patronun işçi temsilcisi adaylarından bazılarını kabul etmemesi üzerine 8 Haziran akşamı üretimi durdurarak direnişe geçti.

İşçilerin kendi seçtikleri temsilcilerini tanımayan ve Türk Metal baştemsilcisini fabrikaya alan ORS yönetiminin bu tutumuna karşı 1600 işçinin çalıştığı fabrikada 15.00-23.00 vardiyasında üretim durdu. Fabrikadaki kalabalık ilerleyen saatlerde artarken yönetim bir kez daha dayatmalarda bulundu. “Mesaisi dolanlar fabrikayı terk etsin!” dayatmasına karşı işçiler direnişe devam etti.

23.00-07.00 vardiyasının da fabrikaya girmesiyle iki vardiya fabrika içindeyken diğer vardiya dışarıda bekleyişini sürdürdü.

İşçiler gece boyunca da moralleri yüksek bir şekilde fabrikada bekleyişlerini sürdürdü. Gece oyun havası oynayarak vakit geçiren işçiler sabah da güne moralleri yüksek bir şekilde başladı.

Gündüz saatlerinde çadırlarını kuran işçiler fabrika bahçesinde halay ve oyun havaları ile bekleyişlerine devam etti. ORS işçileri, patronun 50 kişilik işten atma listesi hazırladığı yönündeki haberlere “50 kişilik liste ile bizi korkutamazsınız.İlla ki liste hazırlayacaksanız 1600 kişi olarak yazın” diyerek yanıt verdi.

Anlaşma sağlandı

ORS patronunun da doğrudan verdiği taahhütle direniş akşam saatlerinde sona erdi.

Yapılan anlaşma şöyle:

1. Bu süreçten dolayı hiçbir işçinin işine son verilmeyecek. ORS işçisi olursa şalter iner diyor.

2. Bu süreçten dolayı hiçbir zarar ziyan davası açılmayacak.

3. TM gidecek, seçilen işçi temsilcileri resmi muhatap alınacak. Temsilcilerin belirlenmesi sürecine işveren müdahil olmayacak.

4. TM’nin temsilcilik odası fabrikada başka bir yere taşınacak.

5. Yapılacak zam, diğer fabrikalarda bir ay içerisinde belirlenen tutardan az olmamak üzere sonradan belirlenecek.

Anlaşma fabrika yöneticilerinin katılımıyla işçilere açıklandı. Karşılıklı konuşmalar oldu. En sonunda işçiler bu anlaşmayı onayladılar. İşçiler temsilcilerinin arkasında olduklarını bildirdiler. Anlaşmanın ardından fabrikada yeniden üretim başladı.

 

 

 

 

Sançim Çimento’da
iş bırakma eylemi

 

Yıllardır düşük ücretlerle, kötü koşullarda çalışmaya mahkum edilen Bilecik'teki Sançim Çimento işçileri DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş’te örgütlenmelerinin ardından başlayan baskılara karşı eylemlerine devam ediyorlar.

Fabrikada yemek boykotu yapan ve vardiya giriş ve çıkışlarında alkışlarla, ıslıklarla holding yönetimine seslenen Sançim işçileri 10 Haziran sabahı 1 saat iş bırakarak fabrika yönetimini uyardı. Sançim işçileri taleplerinin karşılanmaması durumunda üretimden gelen güçlerini kullanmaktan geri durmayacaklarını ve mücadeleye kararlılıkla devam edeceklerini ifade ediyorlar.

Sançim Çimento’daki eylemler üzerine açıklama yapan Cam Keramik-İş Sendikası, Sançim işçilerinin insanca çalışma koşulları ve insanca yaşanacak bir ücret için Er-Çim-San Holding yönetimine seslendiklerini belirtti.

 
§