27 Mart 2015
Sayı: KB 2015/12

Düzen siyasetinin kirli bohçası
Dinci-gerici iktidarda çatlak sesler
AKP’de çatlak ve düzen gerçeği
İki yol: direniş ve zafer! - T. Kor
CHP yoksulluğu bitirir mi?
Davutoğlu Türk-İş’i ziyaret ederse...
İşsizlik fonundan işçiye pay yok!
Greif’te işçi kıyımı
“Hedefimiz sınıfın örgütlü birliği!”
Kayseri’de işçiler birliği ve mücadeleyi tartıştı
“Biri ‘Allah’ diğeri ‘emek’ diyerek aldatıyor”
“Derneğimize açılan kapatma davası meşru değildir!”
Türk Metal çetesi şikayetçi ol(a)madı!
Kürt sorununda köklü ve kalıcı çözümün yegane yolu: Birleşik Devrim
Öcalan'ın Newroz mesajı ve içerdikleri
"Kadın devrimi tartışmaları üzerine... - Ç. İnci
8 Mart ışığında kadın sorunu ve eylemleri üzerine
Anti-kapitalist öfke patlaması ve dersleri
Dünyada sınıf ve kitle eylemleri
Ferhunde için sokaklara çıktılar
Emperyalistler silahlandırıyor, çeteler katlediyor! - M. Ak
Özgecan için eylem yapan liselilere ceza
Mart ayı şehitleri Ankara'da anıldı
İÜ'de YÖK'ün rektörlük sıralamasına tepki!
Bu düzen ebedi değildir!
Zindan gerçeği düzen gerçeğidir
Kızıl bir meşaledir Kızıldere!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Greif’te işçi kıyımı:

DİSK/Tekstil patronları suskun!

 

Greif işçilerinin 60 günlük işgal eylemi ve kararlı direnişi sonucunda taşeron işçilerinin geçtiğimiz aylarda kadroya alındığı Greif’in Dudullu’daki fabrikasında taşerondan kadroya geçirilen işçiler okuma-yazma bilmedikleri gerekçesiyle işten atıldı.

Amerikan tekeli Greif’le satış sözleşmesi imzalayan DİSK/Tekstil Sendikası ise işten çıkarmalar karşısında suskun kalmakla yetindi. Sendika yönetimi, atılan işçilere seslerini çıkarmamalarını istedi.

İşçiler işten atılıyor

Evrensel’in haberine göre DİSK/Tekstil’in örgütlü olduğu Greif’in Dudullu Fabrikası’nda yıllardır çalışan işçilerden okur yazar olmayanlar işten atılmaya başlandı.

Gazeteye konuşan Greif işçisi Seyhan Kaykusuz da 3,5 yıldır fabrikada çalışanlardan. Taşeron işçilerinin fabrika kadrosuna alınmasının ardından işçilerden okuma-yazma bilmeyenleri çıkardıklarını dile getiren Kaykusuz 13 Mart’ta kapı önüne konmuş. DİSK/Tekstil’e üye olduktan sonra aynı gerekçeyle 45 işçinin peyder pey işten atıldığı bilgisini veren Kaykusuz, şu soruyu sordu: “Yıllardır aynı şekilde çalışırken şimdi okuma-yazma bilmek neden önemli oldu?”

Seyhan Kaykusuz’un eşi Erol Kaykusuz, günde 12 ilaç aldığını, şeker hastası ve yüksek tansiyon hastası olduğunu belirterek rica etmelerine karşın sendika yöneticilerinin de kendilerine sahip çıkmadığını söyledi. Kaykusuz, görüştüğü DİSK/Tekstil İstanbul Şube Başkanı Kazım Doğan’ın “Greif’in adı hiçbir yerde geçmesin eşini temizlik firmasına verelim” teklifinde bulunduğunu söyledi. 

İşyeri Sendika Temsilcisi Cihangir Şahan ise Dudullu fabrikasında hiçbir işçinin çıkarılmadığını, eğitim verileceğini ve işçilerin eski şartları neyse aynı şekilde devam edeceklerini iddia etti. Ancak işçilerden Güllü Kaykusuz Ocak ayında okuma yazma bilmediği sebebiyle işten çıkarıldığını dile getirerek Şahan’ı yalanladı. 

Direnişin kazanımı

10 Şubat 2014 tarihinde Amerikan tekeli Greif çuval fabrikasının İstanbul’da Hadımköy ve Dudullu fabrikalarında çalışan yüzlerce işçi taşeron köleliğine karşı fabrika işgali başlatmıştı.

Her iki fabrikada işgal eylemi sürerken DİSK/Tekstil patronlarının müdahalesiyle Dudullu’daki işgal eylemi sonlandırılmıştı. İşgal eyleminden neredeyse bir yıl sonra Greif yönetimi taşeron işçilerinin kadroya geçirilmesi konusunda adım atmıştı.

 

 

 

 

Hain Budak teşhir ediliyor

 

Onlarca fabrikada binlerce tekstil işçisine ihanet ederek patronların çıkarlarının daimi temsilcisi olduğunu gösteren ve son olarak Greif işçilerine ihanet eden DİSK/Tekstil patronu Rıdvan Budak teşhir ediliyor.

7 Haziran seçimlerinde meclise kapak atmak için CHP İstanbul 3. Bölge’den aday adayı olan Budak sınıf devrimcilerinin yürüttüğü faaliyetle teşhir ediliyor.

Esenyurt’ta teşhir çalışmaları

24 Mart günü asılan ozalitlerle Budak Esenyurt’ta teşhir edildi. Esenyurt Tabela’daki Boy Düğün Salonu’nda düzen partisi CHP’nin aday tanıtım toplantısı öncesinde düzen partisi ve onun adayı işçi ve emekçilere teşhir edildi.

Esenyurt BDSP bu işçi düşmanını teşhir etmek için salonun etrafındaki üst geçide, bilboardlara ve bankamatiklere “Greif işçilerini satan işçi düşmanı, hain Rıdvan Budak hesap verecek/BDSP” ozalitlerini  yapıştırdı.

Ayrıca, Budak’ın Avcılar ve Küçükçekmece’deki şeçim pankartlarına “işçi düşmanı”, “hain” yazan sınıf devrimcileri, Atakent ve Masko’daki pankartlara da yazılamalar yaptılar.

 

 

 

 


Greif belgeseli işçilerle buluşuyor

 

Greif işgalini anlatan “İşgal / 60 Uzun Gün” adlı belgeselin gösterimleri çeşitli bölgelerde devam ediyor.

Gazi’de gösterim

21 Mart’ta İstanbul Gazi Mahallesi Rengin Sanat Atölyesi’nde gerçekleştirilen gösterim öncesinde Greif işgalinin işçi sınıfı mücadelesindeki yeri üzerine kısa bir konuşma yapıldı.

İlgiyle izlenen belgeselin ardından Greif işgali ve işçi sınıfı mücadelesi üzerine söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Greif direnişçisi Engin Yılgın katılımcıların sorularını cevapladı.

Bursa’da gösterim

Bursa’da İşçilerin Birliği Derneği Temsilciliği’nde gösterilen belgesel, katılanlar tarafından beğeniyle izlendi. Gösterimin ardından Greif işgali süresince yaşananlardan yola çıkılarak sınıfın yüz yüze kaldığı sorunlar üzerine sohbetler edildi. Tüm sendikaları eline geçiren bürokrasiye karşı mücadelenin önemine vurgu yapıldı.

 

 

 

 

Zonguldak’ta kampanya sürüyor

 

Zonguldak’ta maden işçileri başlattıkları imza kampanyasını sürdürüyor. Baretleri ile stand başında duran maden işçilerine 20 Mart’ta TTK Kozlu işletmesi işçileri ve GMİS Kozlu Şubesi destek oldu. Bu sırada Kozlu Şube Başkanı Hüseyin Kolçak tarafından doğum günü olan bir maden işçisine pasta kesilerek doğum günü kutlaması yapıldı.

Öğleden sonra ise bir grup maden işçisi Ereğli'ye giderek orada açılacak olan standa destek verdi. İlk gün oldukça yoğun ilgiye konu olan standda yüzlerce imza toplandı. İşçileri 25 Mart'ta Zonguldak Demokrasi Platformu ve BES yöneticileri ziyaret etti.

Maden işçileri TTK'ya bağlı Kozlu işletmesinde de stand açarak imza çalışmalarını tüm havza genelinde sürdürmeye devam ediyor.

Kızıl Bayrak / Zonguldak

 
§