13 Mart 2015
Sayı: KB 2015/10

Toplumsal sorunlar toplumsal devrimlerle çözülür
AKP’nin öfkelileri çekilirken...
‘Demokratik cumhuriyet’ hayallerine karşı devrimci sınıf çizgisi! - Evrim Erdoğdu*
Saray basınının dilleri KABA, vicdanları TAŞ, cepleri para dolu!
Düzenin büyüyen ekonomik krizi
Berkin için Okmeydanı’nda militan direniş
Berkin devrimci liseli mücadelesinde yaşıyor!
Berkin unutulmadı!
Sokağı susturma girişimi
Grup sözleşmeleri, imkanlar ve çıkış arayışı
Baran: Taşeron köleliğine karşı taban örgütlülüğü!
“Kazanılmış haklarımızı gasp ettirmeyeceğiz!”
Emekçi Kadın Komisyonları nedir? Neyi savunur?
EKK'dan devrimci 8 Mart eylemleri
Kadınlar 8 Mart'ta alanlardaydı
Direniş Divanı'nda 8 Mart
Avrupa'da 8 Mart eylem ve etkinlikleri
Syriza ve gücünün sınırları
İşçi ve emekçiler faturayı ödemek istemiyor
Hitler'den Neo-Nazilere, Neo-Nazilerden Pegida'ya
Burjuva gericiliği, emperyalist savaş ve saldırganlık...
Berkin'e sözümüz devrim olacak!
Çocuk işçilik: Sömürünün en ağır biçimlerinden biri
'Hüseyin Hoca' mezarı başında anıldı
Çağdaş Kawalarla gerçek Newrozlara!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Direniş Divanı'nda 8 Mart

 

Divan işçisi kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle 6 Mart’ta direniş sarayında etkinlik yaptı. Halaylarla başlayan kutlama daha sonra direniş kürsüsünün kurulması ve konuşmalarla devam etti. İlk konuşma Gıda-İş Sendikası adına yapıldı. Konuşmada, her türlü zorluğa karşı direnişin sürdüğü ve kazanana kadar mücadelenin süreceği söylendi.

Ardından direnişe ve kutlamalara desteğe gelen Maltepe Üniversitesi Hastanesi direnişçileri söz aldılar. İşçiler, sorunların ortak olduğunu, çözümlerin de ortak olması gerektiğini belirttikleri konuşmada sınıf dayanışmasına dikkat çekerek, tüm işçi ve emekçilerin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladıklarını ifade ettiler.

Daha sonra DİSK Basın-Yayın bölümünden bir emekçi konuşma yaptı. Ardından şair-yazar Sennur Sezer söz aldı. Sezer irili-ufaklı pek çok direniş gördüğünü ve direnişte kadınların ön planda olmasının önemli olduğunu vurguladı. Daha sonra SES Şişli Şube adına konuşma gerçekleştirildi. Kadın dayanışmasının önemine vurgu yapılan konuşmadan sonra HDP Çekmeköy Eşbaşkanı bir konuşma yaptı ve böylesi dayanışmaları önemli gördüklerini söyledi. Bu konuşma sırasında direniş çadırını ziyarete gelen Pınar Aydınlar da bir konuşma yaptı.

Daha sonra halaylarla konuşmalara ara verildi ve hep birlikte söylenen türküler eşliğinde halaylar çekildi.

BDSP adına yapılan konuşmada ise sınıf dayanışmasının önemine vurgu yapılırken, 1857’de dokuma işçilerinin insanca çalışma koşulları için kadınıyla-erkeğiyle direndikleri ve katledildikleri hatırlatıldı. 8 Mart’ın sınıfsal özüne uygun olarak kutlanması gerektiğinin altı çizildi. Bugün kadın sorunu dendiğinde özel olarak emekçi kadın sorunu olarak anlaşılması gerektiği söylendi.

8 Mart’ı direnişle karşıladılar

7 Mart’ta öğle saatlerinden itibaren ziyaretçilerin gelmesiyle başlayan haraketlilik gece geç saatlere kadar devam etti. Gece nöbetini devralan kadın işçiler, 8 Mart’ı direnişle karşıladılar.

Direniş çadırı önünde halaylar, oyun havaları, horonlar eşliğinde direnişlerini sürdüren işçiler, çadır içinde de geceyi soba başında sohbetler ve türkülerle geçirdiler. İşçiler katledilen madencileri ve Berkin Elvan’ı andı.

Ümraniye BDSP de 8 Mart’ı direnişçi işçilerle birlikte karşıladı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye

 

 

 

 

 

Kayseri’de kitlesel 8 Mart

 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Kayseri’de örgütlenen eylem için yüzlerce kişi Kayseri Forum önünde toplandı. Burada Anadolu Tiyatro Grubu kadına yönelik şiddetle ilgili bir skeç sergiledi. Ardından Kayseri Meydanı’na yürüyüş düzenlendi.

Meydana gelindiğinde basın açıklamasını Eğitim Sen Kadın Sekreteri Necla Ünsal yaptı. Kadına yönelik şiddetin arttığını belirten Ünsal, sınıfsal, ulusal ve cinsel sömürüye karşı verilecek mücadelenin kadın sorununu derinleştiren AKP’yi geriletebileceğini, bunun için gerekli olanın ise kadın ve erkek emekçilerin mücadele birliği olduğunu ifade etti. Eylemin sonunda kitle halaylar çekti.

Eyleme KESK bileşenlerinin yanısıra, BDSP, DGB, HDP, Halk Cephesi, Kayseri İşçi Derneği ve Kaldıraç destek verdi.

Eylem, son yıllarda Kayseri’de düzenlenen en kitlesel 8 Mart yürüyüşü olurken, eyleme katılan emekçi kadın sayısının artması da dikkat çekti.

Kızıl Bayrak / Kayseri


 

 

 


Aksaray DGB’den 8 Mart eylemi

 

Aksaray DGB, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili eylem ve etkinlik düzenledi. Etkinlikte 8 Mart’a ilişkin sunum gerçekleştirildi ve “Bu bahar önce kadınlar yürüyecek” isimli sinevizyonun gösterimi yapıldı.

Etkinliğin ardından alana çıkılarak yapılan basın açıklamasında kadının çifte ezilmişliğinin toplumsal ilişkiler sisteminin genelinden kaynaklandığı, bu yüzden kadın sorununun mevcut toplumsal ilişkilerindeki köklü değişim ve dönüşümle mümkün olduğu vurgulandı.

Kızıl Bayrak / Aksaray

 
§