13 Mart 2015
Sayı: KB 2015/10

Toplumsal sorunlar toplumsal devrimlerle çözülür
AKP’nin öfkelileri çekilirken...
‘Demokratik cumhuriyet’ hayallerine karşı devrimci sınıf çizgisi! - Evrim Erdoğdu*
Saray basınının dilleri KABA, vicdanları TAŞ, cepleri para dolu!
Düzenin büyüyen ekonomik krizi
Berkin için Okmeydanı’nda militan direniş
Berkin devrimci liseli mücadelesinde yaşıyor!
Berkin unutulmadı!
Sokağı susturma girişimi
Grup sözleşmeleri, imkanlar ve çıkış arayışı
Baran: Taşeron köleliğine karşı taban örgütlülüğü!
“Kazanılmış haklarımızı gasp ettirmeyeceğiz!”
Emekçi Kadın Komisyonları nedir? Neyi savunur?
EKK'dan devrimci 8 Mart eylemleri
Kadınlar 8 Mart'ta alanlardaydı
Direniş Divanı'nda 8 Mart
Avrupa'da 8 Mart eylem ve etkinlikleri
Syriza ve gücünün sınırları
İşçi ve emekçiler faturayı ödemek istemiyor
Hitler'den Neo-Nazilere, Neo-Nazilerden Pegida'ya
Burjuva gericiliği, emperyalist savaş ve saldırganlık...
Berkin'e sözümüz devrim olacak!
Çocuk işçilik: Sömürünün en ağır biçimlerinden biri
'Hüseyin Hoca' mezarı başında anıldı
Çağdaş Kawalarla gerçek Newrozlara!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Berkin devrimci liseli mücadelesinde yaşıyor!

 

Polis tarafından katledilen Berkin Elvan’ın ölüm yıldönümünde çeşitli kentlerde sokağa çıkan Devrimci Liseliler Birliği (DLB), Berkin’i ve devlet dersinde katledilen çocukları andı. Anma eylemleri çeşitli merkezlerde liseli gençlik örgütleriyle beraber gerçekleştirildi.

İsyan sokakta, Berkin mücadelede

İzmir’de Karşıyaka İzban önünde bir araya gelen DLB’liler “İsyan sokakta Berkin Elvan mücadelede!- DLB” pankartı arkasında Berkin’in fotoğraflarıyla yürüdü.

Karşıyakalı emekçiler yürüyüşe alkışlarla destek verdi. İş Bankası önüne gelindiğinde Berkin Elvan şahsında Haziran Direnişi’nde katledilenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Açıklamada, Haziran Direnişi’nin polis terörüyle bastırılmaya çalışıldığı hatırlatılarak “Kimileri doğrudan polis silahı ile, kimileri sokak ortasında polis tarafından azgınca dövülmek suretiyle, birçoğu ise gaz kapsülleriyle hedef gözetilerek katledildi” ifadeleri kullanıldı.

Eyleme Devrimci Gençlik Birliği, Anarşist Komünist İnisiyatif ve Karşıyaka Halk Forumu da destek verdi. Eylemin ardından Gençlik Kültür Evi’ne geçen liseliler eylem değerlendirmesi ve önümüzdeki döneme dair planlamalar yaptı.

Ankara’da eylemlere polis saldırısı

Batıkent

Batıkent’te 10 Mart akşamı Berkin için DLB ve Özgür Lise’nin çağrısıyla eylem yapıldı. LÖB, Dev-Lis ve Emek Gençliği’nin destek verdiği yürüyüş öncesinde Meydan AVM önünde ve içinde eyleme çağrı yapıldı.

Batıkent Boyalı Merdivenler’e doğru yürüyen kitle basın açıklamasını okudu ve ardından DLB ve Özgür Lise adına konuşmalar yapıldı. Bir AKA-DER üyesi ise şiir okudu.

Eylemlere saldırı

Ankara’da DLB, Özgür Lise ve Liseli Yeni Demokrat Gençlik’in çağrısıyla gerçekleştirilen anma eylemine polis saldırdı.

Ziya Gökalp Caddesi Mithatpaşa Köprüsü altında buluşan liselilerin önü polis barikatıyla kesildi.

Mithatpaşa Caddesi üzerinden Güvenpark’a geçmek isteyen kitlenin önü Karanfil Sokak’ta kesildi. Barikat önünde bekleyişlerini sürdüren liseliler oturma eylemine başladı. Halaya duran liseliler barikat açılıncaya dek Yüksel’de eylemli bekleyişlerini sürdüreceklerini duyurdular. Yüksel’i iki taraftan çeviren çevik kuvvete kararlılıklarını gösteren liseliler Yüksel İnsan Hakları Anıtı önünde bekleyişlerini sürdüreceklerini belirttiler.

Yüksel Caddesi’nde tekrar oturma eylemine başlayan kitle bir süre sonra Konur Sokak’a doğru yürüyüşe geçti. Polis kitleyi iki taraftan sıkıştırarak çok yoğun gaz kullanarak saldırdı.

Konur Sokak’taki polis saldırısında toplam 8 kişi gözaltına alındı. DLB’den Sevgi Su Malçok, Eray Şimşek, Begüm Kanmaz ve EKK’dan Meryem Kalaycı gözaltına alındı. Eray Şimşek polis saldırısı sırasında başına aldığı darbeler nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Ayrıca etraftaki emekçilere ve basına da saldıran çevik kuvvet kamera ve kayıt cihazlarına zarar verdi.

Tuzluçayır’da polis terörü

Tuzluçayır’da liselilerin yanı sıra Mamaklı emekçilerin de katılım sağladığı eyleme gaz bombalarıyla saldıran polis eyleme katılan liselilerden bazılarını gözaltına aldı.

Polis saldırısına bölgedeki esnaf da tepki gösterdi. Saldırıda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

İstanbul

Kartal DLB Berkin’i andı

10 Mart’ta Kartal Üç Fidan Gençlik Kültür Evi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, staj yaptığı sırada elektrik akımına kapılarak can veren Oğuzhan Çalışkan, okul harçlığını çıkarmak için girdiği fabrikada pres makinesine sıkışarak yaşamını yitiren Ahmet Yıldız, havan mermisiyle bedeni paramparça edilen Ceylan Önkol da unutulmadı. Anmada Berkin Elvan için hazırlanan sinevizyon izlendi. DLB adına yapılan konuşmada ise, polis şiddetinin sadece alanlarda, sokaklarda olmadığı vurgulandı. Baskılara boyun eğmemenin örgütlü mücadeleyi büyütmekten geçtiği vurgulanan konuşmanın ardından anma etkinliği Üç Fidan Şiir Topluluğu’nun Adnan Yücel ve Nazım Hikmet’ten şiirler okumasıyla devam etti. Berkin Elvan anısına “Memik Oğlan” ve Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Ana’ya atfen “Saçlarına yıldız düşmüş anne” türkülerinden oluşan müzik dinletisi gerçekleştirildi.  

Anma etkinliğinin sonraki bölümü ise söyleşiye ayrıldı. Söyleşide, sistemin ne kadar örgütlü olduğu vurgulanarak liselerde uygulanan f tipi eğitim sistemi teşhir edildi. Anmanın ardından “Berkin Elvan ölümsüzdür” sloganları eşliğinde “Berkin’in hesabını soracağız” şiarlı pankart çay bahçelerinin karşısındaki parka asıldı.  

Ardından toplu bir şekilde Bankalar Caddesi’nde de Liselilerin Sesi dergisinin satışı gerçekleştirildi.

DLB Berkin’i vurulduğu yerde andı

Okmeydanı’nda Berkin için anma düzenleyen DLB’liler okulları boykot ederek Berkin’in vurulduğu yere yürüdü. “Berkin’e sözümüz devrim olacak!” pankartıyla mahalle içinde yürüyüş yapan DLB’liler ve BDSP’liler “Berkin Elvan ölümsüzdür!”, “Berkin’in katili sermaye devleti!” sloganlarıyla Berkin’in vurulduğu yere geldi. Berkin’in vurulduğu sokakta saygı duruşu yapan DLB’liler anmanın ardından alandan ayrıldı.

Halkalı’da Berkin için anma

İstanbul Küçükçekmece’deki Halkalı Gazi Anadolu Lisesi’nde DLB’liler öncülüğünde Berkin anması yapıldı. Öğrenciler gün boyu yürüttükleri faaliyetlerle Berkin’i andı, okul çıkışında eylem gerçekleştirdi. Berkin’in resimlerini bastıran ve yakalarına takan liseliler sıralara, tuvaletlere yazılar yazdılar. Berkin’in resimlerini panolara astılar.

Okul müdürü ise “bu tip faaliyetlerin okulun huzurunu bozacağını, bir daha böyle bir durum olursa okuldan atacağı” tehdidinde bulundu.

Okul çıkışında ise Ali İsmail Korkmaz Parkı’nda buluşan liselilere bir DLB’li konuşma yaptı. Ardından saygı duruşuna geçen liseliler anmanın ardından sohbet ettiler.

Gebze'de anma

Gebze DLB’nin çağrısıyla Eski Çeşme önünde bir araya gelen liseliler, dershane öğrencileri, gençler ve emekçiler AKP binası önüne doğru yürüdüler. AKP önüne gelindiğinde ise yapılan konuşmada AKP’nin “Yeni Türkiye” masalında katliamların olduğu belirtilerek Gezi şehitlerinin ismi haykırıldı ve hep bir ağızdan “Yaşıyor” denildi.

AKP önündeki eylemin ardından Kent Meydanı’na doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüş esnasında yapılan konuşmalarda Kürdistan’da, Ortadoğu’da, iş cinayetlerinde katledilenlerin yanı sıra staj sömürüsü sonucu yaşamını yitiren Oğuzhan Çalışkan da unutulmadı. Kent Meydanı’na gelindiğinde bir DLB’li basın açıklamasını okudu. Basın açıklamasında Haziran Direnişi’nin ardından liselilerin sokaklarda olduğu ve bundan sonra da sokakların boş kalmayacağı belirtildi.

Gebze Devrimci Gençlik Birliği ve Gençlik Muhalefeti’nin de destek verdiği eylem basın açıklamasının ardından sona erdirildi.

 
§