16 Ocak 2015
Sayı: KB 2015/02

Metal işçisinin grevi, sınıfın ve sınıf devrimcilerinin büyük sınavı
Düzen cephesi seçimlere hazırlanıyor
Devrimci sınıf hareketini büyütelim!
Hrant Dink cinayeti 8. yılında!
Emperyalist saldırganlığa ve kanlı piyonlarına karşı…
MİB MYK Ocak ayı toplantısı sonuç bildirgesi
15 bin metal işçisi 29 Ocak'ta greve çıkıyor
Sınıf kardeşleriniz yanınızda!
Namet'te sendika düşmanlığına protesto
Ümraniye'de 8 Şubat hazırlıkları
Ülker'in önlenemez yükselişi! - Onur Kara
Sosyalizm ve din - Lenin
Charlie Hebdo katliamı
Zorba rejimlerin ‘insan hakları’ ortaklığı
Katiller de yürüyüşteydi
“Gelecek her yerde sosyalizme ait olacaktır!”
AKP’nin paketinde kadın emeğinin sömürüsü var!
“Kadın sorunu”, ideolojik donanım ve mücadelenin önemi
Sermayenin gözünden ‘aile paketi’ yorumu
İşçilerin Birliği Kurultayı toplandı!
Sincan’da işçiler mücadeleyi yükseltiyor!
Yerel bültenler: Devrimci sınıf faaliyetinin soluk borusu
Türkiye’de “hapishane”lere dair düşünceler - Z. Kaya
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Gelecek her yerde sosyalizme ait olacaktır!”

 

Geleneksel olarak her yıl yapılan Lenin, Liebknecht, Luxemburg yürüyüşü, 11 Ocak günü Berlin’de gerçekleştirildi.

Devrimci önderleri anma için yapılan yürüyüşe Almanya’nın farklı kentlerinden yaklaşık on bin kişi katılırken, anıt mezar ziyaretlerine ise yaşlı kuşak sosyalistlerinin de aralarında bulunduğu on binlerce işçi, emekçi, genç ve kadın katıldı.

Yürüyüşe katılanların büyük bölümünü gençlerin oluşturduğu gözlemlenirken, bu durum yürüyüşün baştan sona canlı, coşkulu ve dinamik bir atmosferde geçmesini sağladı.

Yürüyüşe yerli ilerici ve devrimci partilerden DKP, MLPD ve gençlik örgütü Rebell, Alman Sol Partisi-Die Linke, SPD, KPD/ML katıldı. DKP pankartları, dövizleri ve kitlesel katılımı ile dikkat çekti. 

TKİP, BİR-KAR, TKP/ML, ATIK, MKP, ADHK, MLKP, ÖDP, KP, HTKP, TKEP-Leninist ve Halk Cephesi gibi Türkiyeli ilerici ve devrimci parti ve örgütler de yürüyüşte yerlerini aldılar. Her zamanki gibi eylemin en canlı ve coşkulu kortejlerini oluşturdular.

Emperyalist saldırganlık ve savaş
damgasını vurdu

Bu yılki anmalar emperyalist saldırganlık ve savaşın özellikle Ortadoğu coğrafyasında gitgide hız kazandığı, bu saldırganlığın yeni silahı ölüm makinesi IŞİD aracılığıyla ezilen halkların yaşamının cehenneme çevrildiği koşullarda yapıldı. Haliyle, 10 Ocak’ta yapılan XX. Uluslararası Rosa Luxemburg Konferansı ile sonraki gün gerçekleştirilen yürüyüş ve anıt mezar ziyaretinde bu sorun belirgin biçimde öne çıktı

Bir diğer gündem de son günlerde Almanya ve Fransa’da toplumun gündemine giren ırkçı-faşist saldırganlıktı.

Yürüyüşte çok doğal biçimde öne çıkan bir diğer şey ise sosyalizme ilişkin özlemdi. Emperyalist saldırganlığa, savaşa, kapitalist barbarlığa, ırkçı-faşist saldırganlığa karşıt sloganları mutlaka, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganının tamamlaması da bunun somut bir ifadesiydi.

Yürüyüş ve anıt mezar ziyareti

Yürüyüş için Frankfurter Tor’da toplanıldı. Buluşma yeri de kızıl renklere bürünmüştü. Her köşede kızıl pankartlar ve bayraklar vardı. Ses cihazlarından marşlar çalınıyor, sürekli sloganlar haykırılıyordu. Burada bir süre beklendikten sonra yürüyüşe geçildi.

Yürüyüşçüler yol boyunca ve özellikle anıt mezar girişinde yaşlı kuşak sosyalistler tarafından sempatiyle, alkışlarla ve zafer işaretleriyle karşılandı. Orak-çekiçli bildirilere ve sosyalizmi adres gösteren pankartlara dönük tepkiler ise çok daha anlamlıydı.

Yaklaşık iki saatlik yürüyüşün ardından adeta kızıl renklere boğulmuş anıt mezarlara gelindi. Burada her zaman yapıldığı üzere Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’in mezarının da bulunduğu anıt mezarlar ziyaret edildi. Saygı duruşunda bulunuldu. Anma etkinliği bu ziyaretin ardından sona erdi.

TKİP sosyalizm sloganlarıyla yürüdü

Komünistler bu yıl da Türkiye Komünist İşçi Partisi (TKİP) imzalı “Gelecek her yerde sosyalizme ait olacaktır!” şiarlı pankart ve parti flamalarıyla eyleme katıldı.

TKİP-Yurtdışı Örgütü imzalı, “Emperyalist saldırganlık ve savaşa, kapitalist barbarlığa karşı, devrim ve sosyalizmin zaferi için devrimci seferberliği büyütmeye!” başlıklı bildiriler dağıtıldı.

Eylemde ayrıca çok sayıda BİR-KAR flaması da taşındı.

Eyleme kendi pankartı ile katılan Avrupa DGB’nin korteji ise devrim ve sosyalizm sloganları ile marşların yükselmesiyle dikkat çekti.

Kızıl Bayrak / Almanya

 

 

 

 

PEGIDA ve karşıtları sokakta

PEGIDA çeteleri haftalardır olduğu gibi bu 12 Ocak günü de Dresden’de gösteri düzenledi. Paris’teki Charlie Hebdo saldırısını suistimal ederek Müslüman karşıtı söylemlerine devam eden ırkçıların sayısının 25-30 bin kişi olduğu öne sürüldü.

Öte yandan Dresden haricinde PEGIDA gösterilerine katılım geçtiğimiz hafta olduğu gibi düşük oldu. PEGIDA karşıtı eylemlere ise on binlerce kişi katıldı. Leipzig’de yaklaşık 30 bin PEGIDA karşıtı eylemci, yabancı düşmanlığını kınadı. Münih’teki eyleme 20 bin kişi katılırken Hannover’de 19 bin, Berlin’deyse 4 bin kadar kişi PEGIDA’ya karşı yürüdü.

PEGIDA virüsü İsviçre ve Norveç’te

İsviçre’de PEGIDA’ya öykünerek örgütlenen ırkçılar, 16 Şubat’ta eylem çağrısında bulunurken 3 bini aşkın destekçi kazandıkları iddia edildi.

Norveç’in başkenti Oslo’da da ‘İslam’ın Avrupa’da yayılmasını ve Müslüman göçünü engellemek’ şiarı ile ırkçı bir gösteri düzenlendi.

Irkçıları protesto eden Irkçılık Karşıtı Hareket ve Uluslararası Af Örgütü ise bin kişinin katıldığı bir eylem düzenledi.

 

 

 

 

Dresden’de on binler
PEGIDA’ya ‘hayır’ dedi

Almaya’da Pegida hareketine en yoğun katılımın yaşandığı Dresden’de ırkçılığa karşı miting yapıldı. 10 Ocak günü “Dresden ve Saksonya için - Dünyaya açıklık, insanlık ve diyalog için” şiarı ile Neumarkt Meydanı’ndaki mitinge 35 bin kişi katıldı. Mitingde siyasi parti, demokratik kitle örgütleri ve sendikaların yanı sıra spor kulüpleri de yer aldı. Fransa’da Charlie Hebdo dergisinde yapılan katliamda hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Mitingde Dresden Belediye Başkanı Orosz, Saksonya Eyaleti Başbakanı Tillich konuştu. Düzen partilerinin temsilcileri ve Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’in de yer aldığı eylemde kış aylarında iltica hakkından yararlanamayanların sınır dışı edilmemesi istendi.


 
§