16 Ocak 2015
Sayı: KB 2015/02

Metal işçisinin grevi, sınıfın ve sınıf devrimcilerinin büyük sınavı
Düzen cephesi seçimlere hazırlanıyor
Devrimci sınıf hareketini büyütelim!
Hrant Dink cinayeti 8. yılında!
Emperyalist saldırganlığa ve kanlı piyonlarına karşı…
MİB MYK Ocak ayı toplantısı sonuç bildirgesi
15 bin metal işçisi 29 Ocak'ta greve çıkıyor
Sınıf kardeşleriniz yanınızda!
Namet'te sendika düşmanlığına protesto
Ümraniye'de 8 Şubat hazırlıkları
Ülker'in önlenemez yükselişi! - Onur Kara
Sosyalizm ve din - Lenin
Charlie Hebdo katliamı
Zorba rejimlerin ‘insan hakları’ ortaklığı
Katiller de yürüyüşteydi
“Gelecek her yerde sosyalizme ait olacaktır!”
AKP’nin paketinde kadın emeğinin sömürüsü var!
“Kadın sorunu”, ideolojik donanım ve mücadelenin önemi
Sermayenin gözünden ‘aile paketi’ yorumu
İşçilerin Birliği Kurultayı toplandı!
Sincan’da işçiler mücadeleyi yükseltiyor!
Yerel bültenler: Devrimci sınıf faaliyetinin soluk borusu
Türkiye’de “hapishane”lere dair düşünceler - Z. Kaya
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Hrant Dink cinayeti 8. yılında!

 

Katledilişinin 8. yılında Hrant Dink cinayeti, sermaye devletinin karanlık yüzünü göstermeye devam ediyor. Gerek mahkeme süreçleri, gerekse bu infazla ilgili AKP adına konuşanlar, failin açıkça devlet olduğu bir cinayetin nasıl karanlıkta bırakılmaya çalışıldığını ele verdi. 8 yıldır Dink cinayetinin izini sürdüğünü iddia eden düzenin AKP’si, emniyet teşkilatı, yargısı açığa çıkan tüm izleri kapatmaya, ucu sermaye devletinin derinliğine çıkan tüm belirtileri kararlıca yok etmeye çalıştı. Sonuç olarak tam da cinayetin 8. yıldönümüne yakın günlerde dikkati dağıtmak için kendilerine ‘kurban’ seçtiler. Elbette “kamu görevlilerinin ihmali” gerekçesiyle tutuklanan Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli Muhittin Zenit ve Özkan Mumcu adlı iki istihbaratçı hiç de masum değildir. Aynı şekilde, bu cinayetin tüm detayları devletin kontra yapısını açığa çıkarmışken devreye sokulan bu yöntem de masum değildir.

Hatırlanırsa 26 Aralık 2014’te savcılık tarafından tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edilen iki polis nöbetçi mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı. Fakat soruşturma savcısının itirazı üzerine İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği 2 polis hakkında “görevi kötüye kullanmak” ve “ihmal suretiyle ölüme neden olmak” nedeniyle yakalama kararı çıkardı. Bunun üzerine polisler Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde hakim karşısına çıktılar. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği iki polis hakkında tutuklama kararı verdi.

Böylece ardında nice kontrgerilla cinayeti bırakan sermaye devleti, kanlı ellerini bu yargı hamlesiyle temizlemeye çalıştı. Tutuklanan istihbaratçıların ‘içerde’ ne kadar kalacakları şüpheli olsa da Dink cinayetinin yıldönümünde yapılan bu hamlenin amacı yeterince açıktır. Geçen süre zarfında “yargılama” adı altında işi yokuşa sürenlerin, bu davayı takip edenleri yanıltmak için her türlü oyunu tezgâhlayanların böyle bir yönteme başvurması şaşırtıcı da değil.

Mahkemelerde ‘tanık’ sıfatıyla dinlenen tetikçi Ogün Samast da, İstanbul İstihbarat Eski Müdürü Ali Fuat Yılmazer de, Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek de ve cinayette rolü bulunan daha birçok ismin tümünün beyanları bu cinayette izlerin devlete çıktığını göstermişti. Keza ucu devlete çıkan tek cinayetin Hrant Dink’in katledilmesi olmadığını bu topraklarda toplumsal belleği güçlü olanlar fazlasıyla bilmektedir. Sermaye devleti kimi katliamlarını zamanaşımıyla, kimilerini de seçtiği ‘kurbanlarla’ kapatmaya çalışmaktadır.

Keza, “Olayı Dink davasına indirgemek küçültmek olur. Hrant Dink davası bence kişiselleştirilmiş davadır. Dink’in yazılarını, onun düşünce dünyasını kabullenmemek gibi bir nedenle yapılmıştır…” diyen Erdoğan, oldukça organize bir cinayetin siyasi yönünü gizlemeye, adli bir vaka gibi göstermeye çalışmıştı. Şimdiyse devletin pek kurnaz zaptiyeleri dosyayı böyle kapatabileceğini sanıyor. “Affedersiniz Ermeni diyorlar” sözü Hrant’ın anılarına ve cansız bedenine bir kurşun gibi tekrar sıkılmışken, sermaye devletinin emniyet müdürlüğü damgalı beyaz bereli polisleri hak arama eylemlerinde, sokaklarda hala yasal mermileriyle ölüm saçarken, terör estirirken oluyor tüm bunlar.

Rakel Dink’in deyimiyle “bebekten katil yaratan karanlık” ise tetikçilerini hep hazır tutuyor. Onların galeyana gelmeye hazır, ‘milli ve manevi duyguları incinmiş’, ‘iyi çocukları’ kendilerine verilecek yeni görevleri bekliyor. Aldıkları işi bitirenlerse mesajlarını en ‘derin’ duygularını göstererek veriyor. Kimi Türk bayrağıyla poz veriyor, kimi tekbir sesleriyle… Katliamlara uğrayanların gösterdiği haklı tepkiye ‘terör’ damgasını yapıştıranlarsa, şuurunu yitirmiş katiller sürüsünün döktüğü bu kandan sosyolojik tespitler yapıyorlar. Elbirliğiyle işledikleri cinayetlerden, katliamlardan hem kendilerini hem de devletlerini muaf tutmaya çalışıyorlar.

Ancak tüm uğraşlarının nafile olduğunu görmek için Hrant’ı yırtık ayakkabısıyla belleğine kaydeden tarihe bakmak yeterlidir. Yarın hesaplaşma günü gelip çattığında, bu tarihe kanla düşülen notlara bakılarak hüküm verilecektir. Geçen zaman ise sadece sorulacak hesabın katlanmasına neden olmaktadır.

 

 

 

 

Dink anılıyor: Yüzleşin;
Hrant’la soykırımla!

 

19 Ocak 2007 tarihinde sermaye düzeninin eli kanlı tetikçileri tarafından İstanbul Osmanbey’de katledilen Ermeni gazeteci Hrant Dink, katledilişinin 8. yılında vurulduğu yerde anılacak.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katledilişinin üzerinden geçen 8 yıllık zaman zarfında sermaye devleti ve düzen yargısı, Hrant’ın katillerini koruyup kolladı.

Aynı şekilde sergilenen yargı oyunuyla da Dink davası sürüncemeye bırakıldı. 1915 Ermeni Soykırımı’nın 100. yılında Hrant Dink için yapılacak olan anma “Yüzleşin; Hrant’la soykırımla” şiarıyla gerçekleştirilecek.

‘Hrant’ın Arkadaşları’ tarafından yapılan anma çağrısında 19 Ocak günü saat 13.30’da Taksim’de buluşularak Hrant’ın vurulduğu yer olan Osmanbey’deki Agos gazetesi binası önüne yürüneceği, Osmanbey’deki anma programının ise saat 15.00’te başlatılacağı duyuruldu.

 

 

 

 

Cizre’de 12 yaşındaki
çocuk katledildi

 

Şırnak’ın Cizre ilçesinde polisin estirdiği terör devam ederken 14 Ocak’ta 12 yaşındaki çocuk katledildi.

İlçede eylemler olmamasına rağmen plakasız zırhlı araçlarla ilçeyi gaza boğan polisler yine can aldı. Polisler Yasef Mahallesi’nde attıkları biber gazlarının yanı sıra gerçek mermilerle de ateş ederek 12 yaşındaki Nihat Kazanhan adındaki çocuğu başından vurdular.

Kazanhan çevredekiler tarafından Cizre Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı ancak tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.

Görgü tanıkları, kobra ve akrep tipi zırhlı araçlarla çocukların yanlarına gelen polislerin “siz taş attığınız sürece biz size kurşun atacağız” dedikten sonra rastgele çevreye gaz bombası attıklarını anlattılar. Gazlar atılırken aynı zamanda silah sesleri de duyduklarını belirten tanıklar sonrasında Kazanhan’ın vurulduğunu gördüklerini söylediler.

 
§