7 Kasım 2014
Sayı: KB 2014/44

Taşeron köleliğine ve işçi katliamlarına karşı direniş!
Kapitalistlerin serveti, emekçilerin sefaleti büyüdü!
2015 bütçesi savaş, kalekol ve Ak Saray’a!
Adalet’ten Ak’a saraylar kağıttan kuledir
İşçi katliamları sermayenin harcında var!
Kapitalist sömürü çarkları arasında tarım işçisi olmak
Faruk Çelik çark etti!
Ülker nasıl dünya üçüncüsü oldu?
Maaşına zam, işine son!
DEV TEKSTİL tanıtım toplantıları
Yusuf Erdinç karayolu işçilerine sesleniyor
Kapitalizmin bacasız fabrikası: Profesyonel spor
VESTEL: Bir fabrika ve bir kentin öfkesi!
Kobanê direnişi: Yanılgılar, hayaller ve devrimci çözüm
Şovenizmin panzehiri devrimci sınıf mücadelesidir!
Kobanê’de direniş çeteleri kuşatıyor!
Tunus seçimleri üzerine
Kapitalizmin krizi: Taşeronlaştırma ve vekalet savaşları
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
‘Yeryüzünün Lanetlileri’ ayağa kalkıyor!
Şanlı Bir Ekim gecesinde bulutları ateşle dağıtan uluslararası proletaryanın kızıl rüzgârı
Bu kavga senindir, bu kavgada ‘sen de varsın!’
Ankara DLB’den coşkulu Oğuzhan Çalışkan buluşması!
Kadınlar gericiliğe ve şiddet karşı direniyor!
Kendi destanımızı yazalım
Eugene Pottier ve dünya işçi sınıfının marşı: Enternasyonal
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Bu kavga senindir,
bu kavgada ‘sen de varsın!’

 

Emperyalistler, Ortadoğu’yu kan gölüne çevirme çabalarını tüm hızıyla sürdürüyorlar. ABD emperyalizmi, bizzat kendi eliyle yarattığı IŞİD’i yok etme bahanesiyle bölgeye yönelik yeni bir saldırı süreci başlatmış bulunuyor. IŞİD çetesi kadınları köleleştirip, çocukları katlederken, toplu katliamlar yaparken suskunlukla izleyen ABD ve işbirlikçileri, şimdi bölgedeki egemenlik kavgasında üstünlük alanı yaratmak için IŞİD’e karşı sözde bir savaş başlattı. Biz bu aynı yalanı Afganistan ve Irak işgallerinde de duymuştuk. Buradan da anlaşılabiliyor ABD’nin Ortadoğu üzerindeki politikaları. Onların derdi halkları savunmak değil, o bölgedeki yatırımlarını, karlarını ve işbirlikçilerini savunmaktır.

Bugün emperyalizmin kıskacında varlık yokluk mücadelesi yürüten Kobanê halkları da IŞİD çetelerine karşı verdikleri insanlık mücadelesini sürdürüyorlar. Tüm engellemelere ve baskılara rağmen, Kobanê’de her geçen gün IŞİD’e darbe üzerine darbe vurulmakta, emperyalistlerin kaleleri birer birer yıkılmaktadır. Kürt, Arap, Ezidi, Türkmen ve diğer bölge halkları, aralarındaki uyuşmazlıkları mücadele içinde yenmişlerdir. Ve yalnız kendilerini değil insanlığı tehdit eden IŞİD vahşetini birlikte geriletmektedirler.

IŞİD Ortadoğu’yu kan gölüne çevirirken, Ortaçağ karanlığını aratmayan uygulamaları da beraberinde getiriyor. Pazarlarda köleler satılıyor, kadınlar evlerine hapsediliyor. Dünya siyasetinde devam eden bu gericileşme, Türkiye’de de AKP eliyle yansımalarını sürdürüyor. On iki yıldır biz öğrencilere hiçbir şey vaat edemeyen AKP hükümeti, bu sene de eğitimdeki gerici ve baskıcı icraatlarını sürdürüyor. İmam hatipleri ortaokullara kadar indirip birçok öğrencinin naklini zorla buralara yaptırıyor.

Eğitimde ticarileşme Ortadoğu’da katliam!

AKP hükümeti neo-liberal politikalar ekseninde devlet okullarında okuyan öğrencileri sırtından atıp özel okullara göndermek için çabalıyor. Arkadaşlarımızı, oturduğu yerden kilometrelerce uzak okullara gitmek zorunda bırakıyor. Bu sene on binlerce öğrencinin özel okula geçmesi için verilen teşvik primi, kamu eğitiminin geliştirilmesi veya yeni okullar açılması için kullanılabilirdi. Aksine, sermayedarlar yalnızca parası olanı okutmanın derdindedirler. Eğitim gibi bir temel haktan rant sağlama peşindedirler. Milli savunma adı altında emperyalist savaşa aktarılan bütçe ise eğitime harcananın neredeyse iki katıdır. Peki bu bütçe nereye gidiyor? IŞİD çetelerinin kullandığı mermilerin birçoğunun Türkiye’den gönderildiği artık biliniyor. Geçtiğimiz senelerde sınırda yaşanan “TIR krizi” ise bölge halklarına yönelik gerçekleştirilen katliamlara Türk sermaye devletinin de ortak olduğu gerçeğini net bir şekilde gözler önüne sermişti.

Bizlerin eğitimine ayrılması gereken bütçe bugün savaşlarda kullanılıyor. Cebimizden çıkan paralar, savaşa değil eğitime harcanmalıdır.

Susmayacak, izlemeyecek,
suça ortak olmayacağız!

Tüm dünyada bu olaylar yaşanırken gençliğin bu tabloya kayıtsız kalması mümkün müdür? Yerinden asla sökemeyecekleri bir vicdanımız olduğu sürece değildir! Bugün birçok arkadaşımız tehlike çanlarının kendileri için çaldığının farkında olmayabilir, görece rahat yaşamlarına devam etmekte ısrar ediyor da olabilirler. Ancak emperyalist barbarlık bugün bizlerin yaşam alanlarını büyük bir yıkıma uğratmakta, geleceğimizi tehdit etmektedir.

Biz gençliği ve işçi sınıfını bekleyen yeni saldırılar da ayrıca kapıdadır. Emperyalist savaşa, kapitalist sömürüye, elemeci, rekabetçi, piyasacı eğitim sistemine karşı verilen mücadelede biz varız, sen de varsın!

Haziran Direnişi’nde oldukça iyi gördük; birey olarak bir hiç, fakat bütün olarak her şeyiz.

İşte bizlere yöneltilen saldırıları yenmenin yolu da bu olacaktır; örgütlenelim, emperyalizmi ve sömürü düzenini birlikte yenelim!

(Liselilerin Sesi’nin, Kasım 2014 tarihli 62. sayısından alınmıştır...)

 

 

 

 

 

Polis okul bastı

 

Mersin’de AKİB Zafer Çağlayan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne giden sivil polisler terör estirdi.

Bir öğrenciyi araması olduğu bahanesi ile gözaltına alan polisler, diğer öğrencilerin tepki göstermesi üzerine havaya ateş açtı. Polisin açtığı ateş sebebiyle okulda büyük panik yaşandı.

Mersin’de merkezde bulunan Akdeniz ilçesindeki AKİB Zafer Çağlayan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne giden 3 sivil polis, ismi açıklanmayan bir öğrenciyi gözaltına almak istedi. Durumu öğrenen diğer öğrenciler ise arkadaşlarının gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Polis öğrencilerin attığı taşları bahane ederek, silahına davrandı ve havaya ateş açtı. Birçok kez ateş eden polis daha sonra gözaltına aldıkları öğrenciyle birlikte hızla okul önünden uzaklaştı.

Polis terörüne tepki gösteren öğrenciler daha sonra yol kapatma eylemi yaptı. Olay üzerine okula sevk edilen polis ekipleri öğrencilerin eylemini engellemeye çalıştı. Bunun üzerine öğrenciler ile polis arasından arbede yaşandı. Okul yöneticileri gerginliği engellemeye çalışarak öğrenciler ile birlikte okul bahçesine girdi.

Polisin açtığı ateş sonucunda okul önünde birçok boş mermi kovanı bulunurken, polis, okul çevresini abluka altına aldı.


 

 


Zorunlu din dersine hayır!”

 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), “zorunlu din dersine hayır” talebiyle 2 Kasım Pazar günü Adana’da oturma eylemi gerçekleştirdi.

İnönü Parkı’nda yapılan basın açıklamasının ardından oturma eylemi gerçekleştirildi. Eylemde basın metnini PSAKD Adana Şube Başkanı Güneş Aslan okudu. Oturma eylemi sırasında yapılan konuşmalarda da temel hak ve özgürlükler temelinde zorunlu din derslerine hayır denmesi gerektiği belirtildi.

Eylemde “Zorunlu din dersine hayır!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Adana


 

 


Ceza kesmedi ihraç ettiler

 

23 Kasım 2013’te Trabzon’a gelen dönemin başbakanı ve AKP şefi Tayyip Erdoğan’ın konvoyuna yumurta attığı ve hakaret ettiği iddiasıyla hakkında soruşturma açılan eğitim emekçisi Seçil Esmanur Erdem meslekten ihraç edildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde, Erdoğan’ın konvoyuna yumurta attığı ve hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı mahkemece 7 bin 80 lira para cezasına çarptırılan 42 yaşındaki eğitim emekçisi Seçil Esmanur Erdem hakkında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yüksek Disiplin Kurulu’nca (YDK) sürdürülen soruşturma tamamlandı.

17 yıllık eğitim emekçisi Erdem hakkında oy birliği ile meslekten ihraç kararı çıktı. Erdem, geçirdiği idari soruşturma kapsamında bir süre açığa alınmış, ardından tekrar göreve başlamıştı.

 
§