7 Kasım 2014
Sayı: KB 2014/44

Taşeron köleliğine ve işçi katliamlarına karşı direniş!
Kapitalistlerin serveti, emekçilerin sefaleti büyüdü!
2015 bütçesi savaş, kalekol ve Ak Saray’a!
Adalet’ten Ak’a saraylar kağıttan kuledir
İşçi katliamları sermayenin harcında var!
Kapitalist sömürü çarkları arasında tarım işçisi olmak
Faruk Çelik çark etti!
Ülker nasıl dünya üçüncüsü oldu?
Maaşına zam, işine son!
DEV TEKSTİL tanıtım toplantıları
Yusuf Erdinç karayolu işçilerine sesleniyor
Kapitalizmin bacasız fabrikası: Profesyonel spor
VESTEL: Bir fabrika ve bir kentin öfkesi!
Kobanê direnişi: Yanılgılar, hayaller ve devrimci çözüm
Şovenizmin panzehiri devrimci sınıf mücadelesidir!
Kobanê’de direniş çeteleri kuşatıyor!
Tunus seçimleri üzerine
Kapitalizmin krizi: Taşeronlaştırma ve vekalet savaşları
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
‘Yeryüzünün Lanetlileri’ ayağa kalkıyor!
Şanlı Bir Ekim gecesinde bulutları ateşle dağıtan uluslararası proletaryanın kızıl rüzgârı
Bu kavga senindir, bu kavgada ‘sen de varsın!’
Ankara DLB’den coşkulu Oğuzhan Çalışkan buluşması!
Kadınlar gericiliğe ve şiddet karşı direniyor!
Kendi destanımızı yazalım
Eugene Pottier ve dünya işçi sınıfının marşı: Enternasyonal
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

2015 bütçesi savaş, kalekol
ve Ak Saray’a!

 

İşçi ve emekçilerin vergileriyle kasası dolan sermaye devleti, bu bütçeyi savaş, saldırganlık, ihtişam ve devlet terörü için kullanıyor. Emperyalist merkezlerdeki basın-yayın organlarının da gündemine giren Ak Saray’ın maliyeti ise dudak uçuklatıyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2015 yılı bütçesine ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtlayan AKP’nin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ak Saray’ın maliyetinin 1 milyar 370 milyon lira olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın makam uçağı Ana’nın maliyetini de açıklayan Şimşek’in verdiği bilgilere göre savaş ve saldırganlık politikalarına 2015 yılında yaklaşık 50 milyar lira harcanacak. Kontra faaliyetlere ve son yıllarda IŞİD gibi çetelere verilen destekle gündeme gelen örtülü ödeneğe 2014 yılının başından bu yana da 874,9 milyon lira harcanırken TOKİ’nin inşaa ettiği kalekollar için harcanacak paranın sadece bu yıl ‘300-500 milyon lirayı’ bulacağını söyledi.

Kamu emekçilerine fark yok!

Kamu emekçilerinin maaşlarına enflasyon farkının verilip verilmeyeceğine ilişkin soruyu yanıtlayan Şimşek, Memur-Sen ile yapılan ve ortaoyunundan ibaret olan toplu sözleşmenin arkasına sığındı. Şimşek, şunları söyledi:

Bu seneye ilişkin bir fark öngörülmüyor. Neden? Çünkü toplu sözleşme yapıyorsunuz. Toplu sözleşmede, sadece 175 liralık brüte bakarsanız o çok kısmi olur. Öğretmenlerimize ayrıca 75+75 lira seyyanen artış sağlandı. Sadece bunun etkisi yanlış hatırlamıyorsam 1 milyarın üzerindeydi. Bu hususu hiç dikkate almıyorsunuz.”

Ak Saray 1 milyar 370 milyon lira

Şimşek, daha sonra yeni Cumhurbaşkanlığı uçağına harcanan payın toplam maliyetinin 185 milyon dolar olduğunu belirtti. Şimşek’in verdiği bilgiye göre bütçeden uçağa herhangi bir pay ayrılmadı.

Ak Saray’ın toplam maliyeti ve maliyetin hangi bütçeden karşılanacağı sorusunu da yanıtlayan Şimşek, ‘hizmet binası’nın toplam maliyetinin 1 milyar 370 milyon lira olduğu bilgisini verdi. Şimşek, Ak Saray için şimdiye kadar 963,4 milyon lira harcandığını, yeni yılda ise 300 milyon lira ödenek verileceğini kaydetti.

2015 yılında ‘güvenlik’ adı altında kullanılacak savaş ve saldırganlık bütçesi ise 2014 yılına göre artış gösterecek. 2014 yılında 45 milyar lira ayrılan savaş ve "terör" ödeneği, 2015 yılında 47,4 milyar liraya çıkacak. Şimşek, ‘güvenlik’ bütçesinin yüksekliğine ilişkin ise şunları söyledi: “Öyle bir hava estiriliyor ki sanki Türkiye savaşa girecekmiş gibi. Yok öyle bir şey. Biz tam aksine bölgemizde huzur, barış... Bu bölge çok çekti, Ortadoğu’da çok gözyaşı döküldü”

Kalekollara 500 milyon harcama yapılacak

Çözüm süreci’ ile birlikte hayata geçirilen ve protestolar sırasında birçok kişinin katledildiği kalekollara ise önümüzdeki yıl içerisinde 500 milyon liraya kadar harcama yapılabileceği kaydedildi. Şimşek, kontra faaliyetler ve çetelere aktarılan ‘örtülü ödenek’ hakkında yaptığı bilgilendirmede ise geçen yıl 990,3 milyon lira, bu yılın ilk 9-10 ayında ise 874,9 milyon lira harcandığını belirtti.

 

 

 

 

 

Emekçinin payına yine kölelik düşecek!

 

Savaş ve saldırganlığa devasa bütçeler ayıran, dinci gerici AKP iktidarının daimi şefi Tayyip Erdoğan’ın Ak Saray’ı için 350 milyon dolar harcayan sermaye devleti, yeni yılda yapacağı sefalet zammı oranını ilan etti.

2015 yılı programına göre, kamu emekçisine, emekliye ve işçiye gelecek yıl verilecek zam yüzde 3’ü geçmeyecek.

Bakanlar Kurulu’nun 2015 yılı programı kararı Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlandı. Buna göre, halen brüt 1.134 TL düzeyinde olan asgari ücret için gelecek yıl yüzde 3 artı 3 zam verilmesi planlanıyor. Asgari ücret, işçi, patron ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlense de yıllardır süren bu ortaoyununda Türk-İş ağaları bir figüran.

Aralık ayı sonunda açıklanan asgari ücret, programda yer alan oranlar kesinlik taşımasa da şimdiden ilan edilmiş oluyor.

Programda yer alan bilgilere göre, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları da benzer bir şekilde arttırılacak. Bu kapsamda SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları Ocak ve Temmuz aylarında sırasıyla yüzde 3.45 ve yüzde 3.63 oranında artırılacak.

Kamu emekçileri için de AKP yandaşı Memur-Sen’le yapılan “toplu sözleşme” kapsamındaki hükümler geçerli olacak. Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde kurulan göstermelik ‘masa’ kamu emekçileri için de geçerli olacak. Bu çerçevede kamu emekçisi maaşları ve memur emekli aylıkları 2015 yılının Ocak ayında yüzde 3 ve Temmuz ayında yüzde 3.63 oranında artacak. Yüzde 3’ün üzerine gelen 0.63 ise enflasyon farkı olarak kamu emekçisi ve emekliye verilecek.

 
§