27 Haziran 2014
Sayı: KB 2014/26

İşçi sınıfı saflarında
direnme eğilimi güçleniyor
Grevci cam işçileriyle
dayanışmayı büyütelim!
Tarih sınıf mücadelesinin
yasalarıyla yazılıyor!
Grevci işçilerden
Şişecam patronuna yanıt!
5 bin 800 cam işçisi grevde!
“Hakkımızı alana kadar devam edeceğiz!”
Trakya Cam işçileriyle cam grevini konuştuk...
İşçiler direniyor,
sendika ağaları süründürüyor!
Torbadaki taşeron yasasıyla patronlara müjde!
Yaygın faaliyet...

Bursa’da Greif deneyimleri tartışıldı!

ÇHD’den açık mektup

Dün Sivas’ta yakanlar, bugün Irak ve Suriye’de kan döküyorlar!

İİki devrim, iki sonuç - A. Eren
Emperyalizmin gerici din savaşları ve hedef şaşırtma hesapları
IŞİD, emperyalistler,
gerici rejimler
Emeklilerin dünyasından
servet-sefalet kutuplaşması
Efendilerin korkusu
çözümsüzlüğü aşamıyor!
Dünyadan eylemler
Kampa yoğun ve tempolu hazırlık
Devrim Okulları sürüyor
“Sınıfın, devrimin ve sosyalizmin sesi Kızıl Bayrak 20. yılında!”-1
IŞİD gericiliğinden kadınlar için tecavüz fetvası!
Karanlıkta Uyananlar’dan Kış Uykusu’na sinemada sınıf çatışması - K. Ehram
Trakya’da Fortuna’nın üzerinden
80 yıl geçti
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Devrim Okulları sürüyor

 

Devrimci Liseliler Birliği, Devrim Okulu ile mücadeleye dair tartışma ve eğitimleri sürdürüyor.

İzmir

İzmir DLB, 22 Haziran’da Devrim Okulları’nın üçüncüsünü gerçekleştirdi. Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi Derneği’nde, bir nevi kampa hazırlık olarak yapılan ders oldukça yoğun tartışmalara konu oldu. Ders kampın politik olarak değerlendirilmesi ve gerekçelendirilmesi üzerinden başladı.

Gençlik hareketinin gittikçe geliştiğini bunun Haziran Direnişi ile patladığını ve özellikle liseli ve üniversiteli gençlik açısından Berkin Elvan’ın ölümü ile birlikte sokaklara aktığı vurgulandı. Gelişen bu dinamikleri kucaklamak ve gençliğin dinamizmini devrimci kanallara aktarmak için gençliğin devrimci birliği gibi bir kitle örgütüne neden ihtiyaç duyulduğu, Ekim Gençliği’nin misyonu tartışıldı. Aynı zamanda DLB ve misyonu da tartışmaya konu oldu.

Sonra soru ve cevap kısmına geçildi. Liseliler bu kısımda sorularını sordular. Gençliğin devrimci birliği ve DLB ilişkisi, nasıl bir örgütlenme olacağı, Ekim Gençliği ile arasındaki fark vb. sorular soruldu. Oldukça canlı tartışmalar yapıldı. Ara’nın ardından ikinci kısma geçildi. Burada kampın teknik bilgileri aktarıldı ve bir planlamaya gidildi.

Kartal

Kapitalizmin kârı ve sömürüyü hedefleyen eğitim politikalarına karşı Devrimci Liseliler Birliği’nin Kartal’da gerçekleştiği Devrim Okulu’nun ikinci dersi 22 Haziran’da görüldü.

Kartal Üç Fidan Gençlik Kültür Evi’nde başlayan Devrim Okulu’nun ikinci dersinin ilk başlığı “Marksizm” oldu. Marksizm’in ortaya çıktığı koşullardan başlayan anlatımın ardından insanlığın ve toplumun tarihine ilişkin kısa bir anlatım gerçekleştirildi. Özel mülkiyetin ortaya çıkışı ve diyalektik materyalizme ilişkin bölümün ardından kısa bir ara verildi.

Aranın ardından “Liseli Gençlik ve DLB” başlıklı sunuma geçildi. Liseli gençliğin bugünkü hareketliliği ve dinamiği tartışıldı. Bu tartışmalar çerçevesinde çeşitli liselerden DLB’liler okullarda yaşadığı deneyimler üzerine söz alarak deneyimlerini aktardı.

Daha sonrasında DLB’yi de büyütmek için bir basamak olan Ekim Gençliği II. Yaz Kampı’na ilişkin konuşuldu. Çalışma üzerine planlamalar ve yeni bir eğitime ilişkin konuşma yapıldı.

Devrim Okulu, konuşma ve planlamaların ardından sonlandırıldı.

Avcılar

İstanbul Avrupa Yakası’nda gerçekleştirilen Devrim Okulu için Avcılar Üç Fidan Gençlik Kültür Evi’nde buluşan DLB’liler Marksizmi ve liseli gençlik hareketini tartıştı.

Devrim Okulu’nun ikinci ve son programı kapsamında gerçekleştirilen dersin ilk oturumunda liseli gençlik hareketinin güncel tablosu ve dönemin ortaya çıkardığı olanaklar tartışıldı. DLB’nin misyonu ve temel ilkelerine dair sunumlar yapan DLB’liler, düşünen ve savaşan devrimciler olmanın örgütlü mücadeleden geçtiğini, DLB’nin de bu ihtiyacı karşılamaya hazır olduğunu belirttiler.

2. oturumda ise ‘Marksizm’ üzerine “beyin fırtınası” yapıldı. Derse katılanların büyük bir ilgiyle takip ettiği bu bölümde, Marksizm’in bir yaşam biçimi, bir felsefe ve bir ideoloji olduğu söylenerek Marksizm’in üç temel ayağı olan Marksist felsefe, ekonomi-politik ve bilimsel sosyalizm üzerinde duruldu. Oldukça canlı tartışmalarla geçen bu bölümün ardından eğitim çalışmalarının sürdürülmesi ve daha sık yapılması kararı alındı. DLB’liler önümüzdeki haftaya da bir program koydular.

Liselilerin Sesi / İzmir-Kartal-Avcılar

 

 

 

 

Genç komünistlerden fabrikada söyleşi

 

Genç komünistler OSTİM’de çalıştıkları fabrikada söyleşi örgütleyerek Kızıl Bayrak’tan makaleler okudular. Bu makaleler üzerine tartışmalar gerçekleştirildi.

Söyleşiye katılan işçilerin çoğunun öğrenci ve sağ görüşlü insanlar olması dikkat çekti. Sağ görüşlü ailelerden gelseler de, çoğunun kendiliğinden bir sınıf bilinci oluşturduğu gözlemlendi. Birçok işçi sosyalizm konusunda kafalarında oluşan önyargıları kırdı.

Söyleşi sonrasında kendini sağcı olarak niteleyen birçok işçi, bağlı oldukları ideolojiyi sorgulamaya başladıklarını söylediler. DLB’liler kampa kadar işçi sınıfı içindeki çalışmalarını sürdürecekler.

Liselilerin Sesi / Ankara

 

 

 

 

Liselilerden ulaşım protestosu

 

Ankara’da 1.30 kuruş olan indirimli ulaşım ücretinin 1.50 kuruşa çıkarılması nedeniyle Özgür Lise tarafından yapılan turnikeden atlama eylemine YDG, LDG ve DLB destek verdi. Liselilerin yaptığı eylemde, ajitasyon ve sloganlara çevredeki emekçiler ıslıklar ve alkışlarla destekledi.

Turnikelerden atlamaya çalışan liselilere engel olmak isteyen ÖGB’ler, sivil polislerle beraber, köpeklerle ve coplarla saldırdı. Ardından biber gazı ile saldırıyı sürdürdüler.

Liselilere yapılan saldırıya çevredeki emekçiler tepki gösterdi. Zaman zaman da emekçiler ve ÖGB’ler arasında tartışmalar yaşandı.

Saldırı sırasında bir DLB’li boynunda cop kırılması nedeniyle yaralandı. 4 liseli de çeşitli yerlerinden yaralandı. 1 turnike kullanılmaz hale getirilirken, 1 sivil polis de kafasından yaralandı.

Liseliler Sesi / Ankara

 
§