23 Mayıs 2014
Sayi: KB 2014/21

Katliamın faili kapitalist sömürü düzenidir
Soma Katliamı =
Sermaye, AKP, sendika işbirliği
Soma’da yaşanan katliam ve ortalığa saçılan gerçekler
Soma’da yaşananlar üzerine gözlemlerimiz
Soma’dan bir maden işçisi yazdı
Somalı bir gencin gözlemleri
İşçi katliamında sermaye ve sendika bürokratlarının ortaklığı
Soma katliamına karşı iş bırakma eylemleri
Her yer Soma!
Manisa DLB’den gün gün Soma eylemleri

Liseliler Soma için sokaklarda!

100 yıl önce: 1. Dünya Emperyalist Paylaşım Savaşı
Üniversitelerde Soma işçileri için işgal!
Avrupa’da da emekçiler sokaktaydı!
“Amacımız sorumluların cezasız kalmaması!”
“Geç kalmadan birlik olmak lazım”
Oyunun son perdesini oynuyorlar
Bu daha başlangıç mücadeleye devam!
Çelik-İş Genel Kurulu’nda işbirlikçilere cevap verildi
Mehmet Ayvalıtaş davasında 3. duruşma
Sınıf devrimcilerinden
Kaypakkaya anmaları
“Suriye’nin dostları” yıkıcı savaşı körüklemeye devam ediyor
Gerici AB’ye karşı
halkların birliği!
Katletmek bu devletin fıtratında var!
‘Yüz karası değil kömür karası Böyle kazanılır ekmek parası’
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Avrupa’da da emekçiler sokaktaydı!

 

Soma’daki işçi katliamına tepki eylemleri Avrupa ülkelerine de yayıldı. Eylemlerde, katillerin cezalandırılması istendi.

Dortmund

Almanya’nın her yerinde olduğu gibi, Dortmund’da da Soma katliamı protestosu yapıldı. 15 Mayıs’ta gerçekleştirilen eyleme Türkiyeli kurumlardan DİDF ve Halk Cephesi flamalarıyla katıldı. Eylem Reinoldi Kilisesi’nin önünde gerçekleştirildi.

Burada ilk önce kurumlar adına konuşmalar yapıldı. Tüm konuşmaların ana vurgusu, Soma’da yaşananın bir kaza olmadığı, büyük bir işçi katliamı olduğu, sorumlusunun ise, en başta tam bir katil soğukkanlılığı ve acımasızlığı ile, olayı bir kader olarak niteleyen dinci-gerici AKP’nin şefi T. Erdoğan ve sermaye devleti olduğu şeklindeydi.

Öfkenin hakim olduğu eylemde, öfkeli sloganlar haykırıldı. Protesto eylemi, yeni eylemlere daha fazla duyarlı olunması çağrısının ardından sona erdi.

Paris

16 Mayıs günü Republique Meydanı’nda gerçekleşen eyleme Türkiyeli ve Kürdistanlı devrimci ve ilerici güçlerin yanısıra Fransız Komünist Partisi, Lutte Ouvriere (İşçi Mücadelesi) Anarşist Federasyonu ve Fransız Komünist Gençlik Örgütü katılım sağladılar.

Front de Gauche, Fransız Komünist Partisi ve Lutte Ouvriere sözcüleri yaptıkları açıklamalarda Soma’da yaşananın ne bir kaza ne de tesadüf olduğunu, bu katliamın Türk sermaye devletinin ve patronların aşırı kâr hırsından kaynaklandığını, işçi kanından beslendiklerini ve Türkiye işçi sınıfıyla dayanışma içinde olduklarını ve olmaya devam edeceklerini dile getirdiler, Ayrıca Kürt Dernekleri Federasyonu adına yapılan konuşmada Türk devletinin katliamcı geleneğinin Soma’da devam ettiği dile getirildi.

Lozan

Soma  katliamını protesto eylemlerinden biri de Lozan’da gerçekleştirildi. 15 Mayıs’ta İGİF’ın çağrısını yaptığı eyleme Lozan BİR- KAR ve ilerici-demokrat çevrelerin katılımıyla basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirildi.

Sint-Laurant Kilisesi önünde başlayan eylemde Fransızca “Türkiye’de: Soma Madeni’nde işçi katliamı!” yazılı döviz açılarak Türkçe ve Fransızca bilgilendirme yapıldı.

Polonya

17 Mayıs günü Polonya Sosyal Dayanışma Ağı Soma’da yaşanan işçi katliamıyla ilgili başkent Varşova’da bulunan Türk Büyükelçiliği’nin önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eylemde  “Şirketin 130 dolara mal ettiği kömürün maliyetini 30 dolara düşürmesinin bedelini hayatlarıyla ödeyen işçilerin anısına” yazılı Lehçe pankart açıldı.

Polonya Sendikalar Birliği ve RSS’nin (Ruch Sprawiedliwosci Spolecznej - Adalet Hareketi) de katılarak destek verdi

Köln

17 Mayıs Cumartesi günü Köln’de bir kez daha katliam protesto edildi. Köln’deki demokratik kurumların ortak çağrısıyla gerçekleştirilen eylem saat 15.00’de Ebertplatz’da başladı. Eyleme BİR-KAR, Halk Cephesi, ADHK, MLKP, Yaşamevi, EÖC, Kaldıraç ve Kürt hareketi katıldı. Aleviler ise, Tayyip Erdoğan’ın 24 Mayıs’ta Köln’e gelmesi vesilesiyle yapacakları büyük mitinge hazırlandıkları gerekçesiyle, önceki eylemlere olduğu gibi bu eyleme de katılmadılar.

Bielefeld

Soma katliamını protesto eylemlerinden biri de Bielefeld’de yapıldı. Demokratik Güç Birliği’nin 18 Mayıs günü örgütlediği eyleme, BİR-KAR, Bielefeld ve Çevresi Alevi Kültür Merkezi, Halk Cephesi, DİDF, ÖDP, ADHK, AGIF, SKP, Süryaniler, Die Linke gibi kurumlar bayrak, flama ve dövizleriyle katıldılar.

Eylem saat 15’te Kesselbrink’te bilgilendirme standı kurulmasıyla başladı. Resimler, dövizler, kömür, siyah renkli pankart ve bayraklarla oluşturulmuş standın önünde bir yandan toplanmalar sürerken bir yandan da çeşitli kurumlar adına açıklamalar okundu. Yapılan açıklama ve konuşmalarda Soma’nın bir kaza değil, katliam olduğuna vurgu yapıldı. Katliamın sorumluluğunu AKP ve Tayyip Erdoğan’ın taşıdığına işaret edilerek, Türkiye’nin yıllardır yaşanan iş cinayetlerinde Avrupa genelinde ilk sıralarda yer aldığı belirtildi.  İnsan hayatının Türk devleti için ne kadar önemsiz olduğunun altı çizildi.

Frankfurt

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu’nun (BİR-KAR) çağrısıyla 17 Mayıs Cumartesi günü Frankfurt’taki Alte Oper Meydanı’nda toplanan yüzü aşkın kişi konuşmalar ve sloganlarla madenci katliamını protesto etti.

Eyleme Türkiyeli demokratik kurumlardan bireylerin yanısıra, Sol Parti, MLPD, Ver.di Sendikası’ndan temsilciler de katıldı. Yaptıkları konuşmalarda, katliamı protesto ederek, dayanışmacı duygularını ifade ettiler.

Duisburg

Katliamı protesto etmek için Almanya’nın Duisburg kentinde devrimci kurumların çağrısıyla 18 Mayıs günü eylem düzenlendi. BİR-KAR, ÖDP, MLKP, TKM/ML ve DİDF’in katıldığı eylem ve yürüyüş boyunca “Katil devlet hesap verecek!”, “İşçilerin öfkesi katilleri boğacak!”, “Kader değil katliam!” sloganları öfkeyle atıldı.

Berlin

Madenci katliamını protesto etmek amacıyla Berlin’deki devrimci ve ilerici güçlerin oluşturduğu Soma Dayanışma Komitesi 18 Mayıs Pazar günü bir protesto yürüyüşü gerçekleştirdi.

Yüzlerce emekçinin katıldığı eylemde saygı duruşunun ardından, Soma Dayanışma Komitesi adına Almanca ve Türkçe bildiri okundu.

Wuppertal

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu, AGİF, DİDF, ATİK, Özgürlük ve Dayanışma-Wuppertal, MLPD ve Alevi Kültür Merkezi’nin oluşturduğu Soma ile Dayanışma Platformu’nun eylemi 20 Mayıs günü kentin en büyük alış veriş merkezi City Arkaden’in önünde yapıldı.

Kızıl Bayrak / Almanya-İsviçre-Fransa


 
§