25 Ekim 2013
Sayı: KB 2013/41

Güncel gelişmeler ve devrimci görevler!
Kürt hareketine “ayar çekme” manevraları
Dış politikada hazin çırpınışlar!
AKP-cihatçı çeteler ittifakı sona mı eriyor?
Asimilasyon saldırılarının taşeronları işbaşında!
Sermaye düzeni zor aygıtlarını güçlendiriyor!
Silaha yatırım da hegemonya krizi de büyüyor!
Beklemenin değil, eylemin zamanıdır!
Kiralık işçilik yeniden geliyor!
Patronların “kurbanı” işçiler...
“Görüntüdeki sessizliğin altında derin bir öfke mayalanıyor!”
KESK’e hakim çizginin iflası olarak toplu sözleşme süreci
“Suriye’nin Dostları” Londra’da toplandı
2. Cenevre Konferansı hazırlıkları yoğunlaşıyor

ABD’de ‘felaket’ ertelendi, kriz devam ediyor!

Göç etmeyen kuşlar kanatlarında umut taşır - T. Kor

Avrupa’da hayat grevle durdu!
Almanya’da Haziran Direnişi panelleri
ODTÜ’de ağaç talanı sonrasında yol ilerlerken...
ODTÜ yolu, ODTÜ AVM ve camisine gidecek yolu açıyor...
Üniversitelerde ODTÜ’ye destek eylemleri
2013 6 Kasımı’na doğru...
Hiçbir zorbalık bizleri devrimci faaliyetimizden alıkoyamaz!
“Şiddete karşı örgütlenmeli!”
Gezi tutsaklarına tecrit ve baskı!
“Özgürlük, Devrim, Sosyalizm” için ileri!
Özgürlük, devrim, sosyalizm için buluşuyoruz!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Üniversitelerde ODTÜ’ye
destek eylemleri

 

ODTÜ’de Gökçek’in çetelerinin ve polisin öğrencilere saldırması, diğer üniversitelerde yapılan eylemler ve fidan dikimleri ile protesto edildi.

DTCF
DTCF Ekim Gençliği, 22 Ekim günü Orta Bahçe’de stand açarak öğrencilerle gündemi tartıştı.

ODTÜ’de yaşanan polis saldırısını DTCF’de teşhir etmek üzere alkış eylemi yapılabileceği konuşuldu. Ekim Gençliği’nin çağrısıyla Orta Bahçe’de alkışlarla eylem başladı. ODTÜ’de yaşanan gece baskınını ve ağaç dikme eyleminin ardından yaşanan polis terörünü teşhir eden bir ajitasyon konuşması yapıldı. Ardından “Her yer ODTÜ her yer Direniş!”, “Diren ODTÜ, Dil-Tarih seninle!” sloganları atılarak eylem sonlandırıldı.

Eyleme Yurtsever Gençlik, Öğrenci Kolektifleri, Gençlik Muhalefeti ve FKF’nin yanı sıra Orta Bahçe’deki birçok öğrenci de destek verdi.

Eylemin ardından standa gelen öğrencilerle ODTÜ direnişi ve kitlesel eylemlerin ve forumların nasıl örgütlenmesi gerektiği üzerine sohbetler edildi. Ekim Gençliği’nin ve Kızıl Bayrak gazetesinin son sayıları öğrencilere verildi. 


22 Ekim akşamı Görükle yerleşkesinde toplanan üniversiteliler ODTÜ’ye destek yürüyüşü yaptı.

Öğrenciler yürüyüşlerini Kazım Koyuncu Sanat Sokağı’ndaki amfide sonlandırıp forum yaptılar.

23 Ekim günü yapılan forumun ardından da öğrenciler fidan dikerek ODTÜ’de direnen arkadaşlarına ses verdiler.

Çardaklarda başlayan yürüyüşte “Her yer ODTÜ her yer direniş” pankartı açıldı. Öğrenciler ellerinde fidanlarla Mediko önüne yürüdü.

Buradaki öğrenciler alkışlayarak eyleme destek verdi.

Ardından fidanlar Mediko önündeki yeşil alana dikildi. Fidanlar Gezi şehitlerine, Van depreminin yıldönümü olması sebebiyle Van depremzedelerine, Berkin’e, Taksim Direnişi’ne ve ODTÜ direnişine adandı.

Öğrenciler daha sonra çardaklara da fidan diktiler.

KOÜ
Kocaeli Üniversitesi öğrencileri ODTÜ’de ağaçların kesilmesini protesto etmek ve ODTÜ direnişine destek vermek için 22 Ekim günü sosyal tesisler çimlerine fidan dikti. Dikilen fidanlar ODTÜ öğrencilerine ve “üç fidana” ithaf edilirken, “Her fidan için direneceğiz’’ pankartı ile “Sistemi yıkacağız ağaç dikeceğiz” ve Melih Gökçek’in fotoğrafının bulunduğu “Yolun yol değil” yazılı dövizler taşındı. Birçok öğrencinin katılımıyla dikilen fidanların ardından halaylar çekilip Çav Bella marşı söylendi.

İÜ
İstanbul Üniversitesi öğrencileri, 23 Ekim günü, Beyazıt Meydanı’nda ODTÜ ile dayanışma eylemi gerçekleştirdi. Öğrenciler aynı zamanda önceki akşam Taksim’de gerçekleştirdikleri eyleme yapılan polis saldırısını da protesto etti.

Edebiyat Fakültesi’nden Beyazıt Meydanı’na yürüyüş yaparak gelen İÜ öğrencileri, ana kampüs önüne fidan diktiler. Burada yapılan konuşmada baskıların gençliği yıldıramayacağı ve ağaçlar söküldükçe kendilerinin yenilerini dikeceğini ifade ettiler.
Daha sonra topluca meydana inen öğrenciler burada “duran insan” eylemi gerçekleştirdi. Çevreden de destek verilen eylem Beyazıt Marşı’nın okunmasının ardından bitirildi.

Liseliler de ODTÜ için yürüdü
21 Ekim günü üçüncüsü gerçekleşen Abbasağa Liseli Forumu’nda alınan refleks eylem kararı ile liseliler Beşiktaş’ta ODTÜ için yürüyüş gerçekleştirdi.

21 Ekim günü toplanan Abbasağa Liseli Forumu’nda ODTÜ gündemi tartışıldı. Tartışmalar sonucunda ODTÜ’ye destek eylemi yapılması ve Abbasağa Liseli Forumu olarak ODTÜ’deki direnişle dayanışma amaçlı bir bildiri kaleme alınması kararlaştırılarak komite oluşturuldu.

ODTÜ’de polis saldırısının başladığı haberinin gelmesinin ardından Barbaros Bulvarı üzerinden Beşiktaş kartal heykeline yürüyüş gerçekleştirildi.

Eylem Gezi şehitlerinin anılması ile sonlandırıldı.

Ekim Gençliği / Ankara-Bursa-Kocaeli-İstanbul

 

 

 

 

 

Üniversite forumlarından…

 

DEÜ
23 Ekim günü Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yapılan forum iki oturum halinde hayata geçirildi. İlk oturumda 25 Ekim’deki temizlik eylemi ve 29 Ekim’de Kırıklar F Tipi Hapishanesi önünde gerçekleştirilecek uçurtma eylemi üzerine planlamalar konuşuldu.

İkinci oturumda ise 6 Kasım ve YÖK üzerine tartışmalar yapıldı. Daha çok biçim tartışmalarına dönen forum, genç komünistlerin de müdahalesi üzerine içeriğin tartışılmasına çekildi. Üst başlık “Gezi’den üniversiteye YÖK tarihin çöplüğüne!” olarak belirlendi. Kitlesel bir 6 Kasım eylemi için öncesinde yapılacak etkinliklerin günleri belirlendi. 4 ve 5 Kasım’da panel ve tiyatro gösterimi yapılması planlandı. 6 Kasım günü ise kampüs içinde bir yürüyüş yapılması kararlaştırıldı.

Aynı zamanda 6 Kasım akşamı Ege Üniversitesi Forumu ile birlikte İzmir’de ortak bir eylem yapılması kararı alındı.


23 Ekim günü Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin çimlerinde yapılan forumda 6 Kasım üzerine tartışıldı. 6 Kasım’da hem üniversite içerisinde hem de merkezde eylem yapılması kararı alındı. Bu tarihten önce, sürecin iyi örülmesi açısından bir takım etkinlikler yapılması tartışıldı ve panel örgütleme kararı alındı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Forumu’nun Gezi tutsağı öğrencilerle dayanışmayı yükseltmek için yapacağı uçurtma uçurma etkinliğinin duyurusu yapıldı ve Ege Üniversitesi Forumu olarak etkinliğe katılmaya karar verildi.

Beytepe
6 Kasım, ODTÜ direnişi ve satışa çıkarılan Beytepe arazisi gündemleriyle 21 Ekim günü toplanan forum, Rektör Murat Tuncer’in satışa çıkardığı araziye dair bir sunum/bilgilendirme ile başladı. İlerleyen dakikalarda ODTÜ öğrencilerine yönelik saldırı haberi alınması üzerine forum ertelenerek topluca ODTÜ’ye geçildi.

Ekim Gençliği / İzmir-Ankara

 
§