25 Ekim 2013
Sayı: KB 2013/41

Güncel gelişmeler ve devrimci görevler!
Kürt hareketine “ayar çekme” manevraları
Dış politikada hazin çırpınışlar!
AKP-cihatçı çeteler ittifakı sona mı eriyor?
Asimilasyon saldırılarının taşeronları işbaşında!
Sermaye düzeni zor aygıtlarını güçlendiriyor!
Silaha yatırım da hegemonya krizi de büyüyor!
Beklemenin değil, eylemin zamanıdır!
Kiralık işçilik yeniden geliyor!
Patronların “kurbanı” işçiler...
“Görüntüdeki sessizliğin altında derin bir öfke mayalanıyor!”
KESK’e hakim çizginin iflası olarak toplu sözleşme süreci
“Suriye’nin Dostları” Londra’da toplandı
2. Cenevre Konferansı hazırlıkları yoğunlaşıyor

ABD’de ‘felaket’ ertelendi, kriz devam ediyor!

Göç etmeyen kuşlar kanatlarında umut taşır - T. Kor

Avrupa’da hayat grevle durdu!
Almanya’da Haziran Direnişi panelleri
ODTÜ’de ağaç talanı sonrasında yol ilerlerken...
ODTÜ yolu, ODTÜ AVM ve camisine gidecek yolu açıyor...
Üniversitelerde ODTÜ’ye destek eylemleri
2013 6 Kasımı’na doğru...
Hiçbir zorbalık bizleri devrimci faaliyetimizden alıkoyamaz!
“Şiddete karşı örgütlenmeli!”
Gezi tutsaklarına tecrit ve baskı!
“Özgürlük, Devrim, Sosyalizm” için ileri!
Özgürlük, devrim, sosyalizm için buluşuyoruz!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Avrupa’da hayat grevle durdu!

 

Portekiz, İngiltere, İtalya ve Kıbrıs’ta işçiler üretimden gelen güçlerini kullanarak kemer sıkma politikalarına kayıtsız kalmayacaklarını, ücret kesintilerini kabul etmeyeceklerini gösterdiler.

Kıbrıs
Kıbrıs’ta İngiliz üslerinde çalışan işçilere 3 yıl daha zam yapılmayacağının açıklanması üzerine uyarı grevi düzenlendi.

Greve Kıbrıs’ın Ağrotur, Piskobu, Dikelya ve Ay-Nik (Mağusa) üslerinde örgütlü bulunan AS-SEN, SEK, PEO ve PASİDY sendikalarına üye işçiler katıldı. İşçiler sabah mesai saatinin başlamasıyla iki saat çalışmadı. Sendikalar ortak gerçekleştirdikleri grevle kararlılıklarını gösterdiler.

İngiliz devleti iki yıl önce krizi bahane ederek sıfır zam dayatmasını devreye sokmuştu. Ayrıca işten çıkarma ve özelleştirme yoluyla tasfiye politikası hayata geçirilmişti. Şimdi de üç yıllık zamsız çalışma kararı ile işçiler sefalete mahkum edilmek isteniyor.

İngiltere hükümetinin İngiltere’de çalışanlara yapılan artış oranını Kıbrıs’taki üslerde çalışan İngiliz kökenli çalışanlara da Ağustos ayından itibaren yansıttığına dikkat çeken işçiler, aynı işi yapan işçiler arasında yaratılan ayrımcılığı da protesto ettiler.

İngiltere
İngiltere’de öğretmenlerin, eğitim sistemindeki değişiklikleri protesto etmek için başlattığı bölgesel grevde 3492 okulda eğitime ara verildi. İngiltere’nin en büyük iki eğitim sendikası Ulusal Öğretmenler Birliği (NUT) ve Ulusal Okul Müdürleri ve Kadın Öğretmenler Birliği’nin (NASUWT) üyeleri, mesai ücreti, emekli maaşı ve iş yükü tartışmalarının ardından başkent Londra, Cumbria ile güneydoğu, kuzeydoğu ve güneybatı İngiltere’de bölgesel greve gitti. Bir günlük grev nedeniyle ülkede yaklaşık 3492 okul eğitim veremedi.

Öğretmenler, artan iş yükü, bu dönem uygulamaya girecek performans orantılı maaş artışı ve emekli maaşlarında yapılan değişikliklere uzun süredir tepki gösteriyor.

Portekiz
Portekiz’de krizin faturasını ödemek istemeyen emekçiler sokaklara döküldü. Portekiz hükümetinin açlık ve köleliği dayatan 2014 bütçesini açıklaması emekçilerde büyük öfke yarattı. Lizbon ve Porto’da sokaklara çıkan emekçiler hükümeti istifaya çağırdı.

Almeida’yı Lizbon’a bağlayan 25 Nisan Köprüsü’nü yürüyerek geçmek isteyen CGTP üyesi işçiler kolluk güçlerinin engeliyle karşılaştı. Bunun üzerine 400 araçlık konvoy ile köprüyü aşan işçiler başkent Lizbon’da eyleme başladılar. Porto’daki eylemciler ise Luis Köprüsü’nü yürüyerek geçmeyi başardı. Hükümetin planına göre kamu emekçilerinin ve emeklilerin maaşlarında büyük kesintiler yapılacak. 2014 bütçesine göre kamu emekçilerinin maaşlarında yüzde 12, emeklilerin maaşlarında yüzde 10 kesinti olacak.

İtalya
İtalya’da sendikaların çağrısı üzerine bir günlük genel grev ve merkezi eylem gerçekleştirildi.

Ulaşım, taşımacılık, sağlık başta olmak üzere bir dizi temel sektördeki kamu çalışanlarının greve katılımı hayatı durdurdu. Genel grev nedeniyle ülkenin birçok bölgesinde kitlesel yürüyüşler de gerçekleştirildi. Sendikalar genel greve katılımın yüzde 80 dolayında olduğunu açıkladı.

On binlerin katıldığı grevin ardından Roma’da merkezi bir eylem gerçekleştirildi. Roma’da yapılan eyleme de on binlerce kişi katıldı. Önceki geceden San Giovanni Meydanı’nda kamp kuran emekçilere gün içinde on binlerce kişi daha katıldı.

Eğitim sektöründeki kesintileri protesto eden öğrenciler, “Şehri işgal ediyoruz” sloganıyla yürürken, sendikalar politikacılara uygulanan imtiyazların kaldırılmasını ve işçi haklarının artırılmasını talep etti. No-TAV grubu ise, hızlı tren gibi projelere ayrılan bütçenin sosyal hizmetler için kullanılmasını istedi.

70 bin kişinin katıldığı belirtilen yürüyüşte yer yer polisle gerginlik yaşandı. Özellikle Ekonomi Bakanlığı ve faşist Casa Pound hareketinin binası gibi kilit noktalarda çatışmalar yaşandı.

İtalya’da işçi ve emekçiler meydanları terk etmiyor. Sermaye hükümetinin izlediği politikalara karşı Porta Pia Meydanı işgal edildi.

İtalya’da işçi ve emekçilere “kemer sıkma” adıyla ücret kesintisi ve ek vergiler dayatılıyor. Buna karşın, yaşanan sefalete dikkat çekmek ve barınmanın temel bir hak olduğunu ifade etmek için Porta Pia Meydanı’nda işgal başlatıldı. Kriz gerekçesiyle uygulanan politikalarla evlerini kaybetmiş olan İtalyalı işçi ve emekçiler ile sığınma hakkı talep eden göçmenler işgalin temelini oluşturdu.

 

 

 

 

 

Avrupa’da ırkçılar pervasızlaşıyor

 

Avrupa’da son dönemde ırkçı-faşist güruhların siyahilere yönelik baskı, aşağılama ve hakaretleri yeniden yaygınlaşıyor.

Fransa’da ırkçılık siyahileri hedef almaya devam ediyor. Son olarak ırkçı parti üyeleri, siyahi olduğu için Adalet Bakanı Christian Taubira’yı ‘maymuna’ benzeten açıklamalar yaptı.

Fransa’da faşist ve ırkçı Ulusal Cephe’nin Ardennes’den aday gösterdiği Anne-Sophie Leclere, Adalet Bakanı Christian Taubira’ya siyahi olduğu için hakaret etti. Irkçı Ulusal Cephe’nin adayı Leclere, geçtiğimiz Ağustos ayında da siyahi Adalet Bakanı Christian Taubira’yı ‘maymuna’ benzeten bir fotomontaj yayınlamıştı. 

İtalya’da ırkçı saldırılar artıyor

Avrupa’da tırmanan ırkçı saldırılar İtalya’da da siyahileri hedef almış, İtalya’nın ilk siyahi bakanı Cécile Kyenge saldırıların hedefi olmuş, “orangutana”, “fahişeye” benzetilmişti.

Avrupa’da son dönemde ırkçı, faşist güruhların siyahilere yönelik baskı, aşağılama ve hakaretleri yeniden yaygınlaşıyor. Irkçı, faşist partilerin önü açılarak işçi ve emekçilerin karşısına bir set olarak konulmak isteniyor. Avrupa Birliği’ni oluşturan emperyalist güçler başta olmak üzere diğer kapitalistler devletler de ırkçı-faşist partileri besleyerek dizginlerini ellerinde tutuyor.

Hakları ve özgürlükleri için mücadele eden işçiler, emekçiler ve gençlerse Fransa’da zorla sınır dışı edilen gençlere sahip çıkarak, Yunanistan’da Altın Şafak karşıtı militan eylemler gerçekleştirerek faşizme ve ırkçılığa boyun eğmeyeceklerini gösteriyorlar.

 
§