25 Ekim 2013
Sayı: KB 2013/41

Güncel gelişmeler ve devrimci görevler!
Kürt hareketine “ayar çekme” manevraları
Dış politikada hazin çırpınışlar!
AKP-cihatçı çeteler ittifakı sona mı eriyor?
Asimilasyon saldırılarının taşeronları işbaşında!
Sermaye düzeni zor aygıtlarını güçlendiriyor!
Silaha yatırım da hegemonya krizi de büyüyor!
Beklemenin değil, eylemin zamanıdır!
Kiralık işçilik yeniden geliyor!
Patronların “kurbanı” işçiler...
“Görüntüdeki sessizliğin altında derin bir öfke mayalanıyor!”
KESK’e hakim çizginin iflası olarak toplu sözleşme süreci
“Suriye’nin Dostları” Londra’da toplandı
2. Cenevre Konferansı hazırlıkları yoğunlaşıyor

ABD’de ‘felaket’ ertelendi, kriz devam ediyor!

Göç etmeyen kuşlar kanatlarında umut taşır - T. Kor

Avrupa’da hayat grevle durdu!
Almanya’da Haziran Direnişi panelleri
ODTÜ’de ağaç talanı sonrasında yol ilerlerken...
ODTÜ yolu, ODTÜ AVM ve camisine gidecek yolu açıyor...
Üniversitelerde ODTÜ’ye destek eylemleri
2013 6 Kasımı’na doğru...
Hiçbir zorbalık bizleri devrimci faaliyetimizden alıkoyamaz!
“Şiddete karşı örgütlenmeli!”
Gezi tutsaklarına tecrit ve baskı!
“Özgürlük, Devrim, Sosyalizm” için ileri!
Özgürlük, devrim, sosyalizm için buluşuyoruz!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Patronların “kurbanı” işçiler...

 

Patronların kar hırsı nedeniyle bayram boyunca da güvenlik önlemlerinin alınmadığı işyerlerinde yaralanan ve hayatlarını kaybeden işçiler oldu.

Demiryolu inşaatında iş cinayeti

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu tüneli için Kars’ın Arpaçay İlçesine bağlı Güvercin Köyü yakınlarında süren inşaatta 20 Ekim’de bir işçi hayatını kaybetti.

Tünel inşaatı için kullanılan beton vinçle dökülürken ‘iş kazası’ meydana geldi. Kasnak bağlantısı kopması nedeniyle Bünyamin Arslantaş, Gökhan Tunçsoy ve onları kurtarmaya çalışan Mustafa Özen tonlarca ağırlıktaki beton kalıbın altında kaldı.

İşçilerden Gökhan Tunçsoy ile Mustafa Özen kurtarılarak Kars Devlet Hastanesi’ne gönderildi. Adana doğumlu Bünyamin Arslantaş’ın cansız bedeni ise yaklaşık 1 saat süren çalışmalar sonucu sıkıştığı yerden alınarak ambulansla Arpaçay Devlet Hastanesi morguna götürüldü.

Vinçlerle yapılan çalışmalarda gerekli işçi güvenliği önlemleri alınmadığı için her ‘kaza’ bir ölüme işaret ediyor. Tersanelerde, inşaatlarda vinç etrafında çalışan işçilerin güvenlik önlemleri çalışmayı yavaşlattığı için patronlar tarafından gözardı ediliyor.

Maden ocağında yangın:
1 işçi yaşamını yitirdi!

Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki Darkale mevkisindeki özel bir işletmeye ait kömür madeninde 20 Ekim günü sabah saatlerinde yangın meydana geldi. Madendeki elektrik panosunun alev almasıyla çıkan yangında 21 işçi madende kaldı.

Olay üzerine bölgeye, çevredeki kömür madenlerinden gelen ekipler, kurtarma çalışmalarına başladı.

Yapılan ilk müdahalede 6 işçi kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Kalan 15 işçi de kısa bir süre sonra kurtarıldı. Tüm işçiler hastaneye kaldırıldı.

İşçilerin yangında oluşan duman nedeniyle zehirlendi ve hastaneye kaldırılan işçilerden biri hayatını kaybetti.

Gaziantep’te halı fabrikasında iş cinayeti...

Gaziantep’te bir halı fabrikasının buhar kazanının patlaması sonucunda bir işçi öldü, iki işçi yaralandı.

Gaziantep’te 19 Ekim günü 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan bir halı fabrikasının buhar kazanının patlaması sonucunda üç işçi yaralandı. Yaralanan işçiler ambulanslarla farklı hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.

Şehitkamil Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Hakan Bozkurt hastanede yaşamını yitirdi. Hastaneye kaldırılan Ömer Serin ve Hatice Bozdemir’in durumunun iyi olduğu bildirildi.

İş cinayetlerine gereken cezaların verilmediği sömürü sisteminde hergün yeni iş cinayetleri yaşanmaya devam ediyor.

 

 

 

 

 

Renault ve Emiroğlu Tekstil’de
işçi kıyımı

 

Geçen yılın aynı dönemine göre 363 bin kişi artan işsizler ordusu 2 milyon 686 bine yükseldi.

Renault ve Emiroğlu Tekstil’de yaşanan işten atmalarla onlarca işçi de her geçen gün artan işsizler kervanına katıldı.

Adana Emiroğlu Tekstil’de işçi kıyımı

Adana’da faaliyet gösteren Emiroğlu Tekstil’de 100 işçi işten çıkarıldı. İşten çıkarma gerekçesi ise üretimde daralma olarak gösterildi. Emiroğlu Tekstil sahibi Murat Emiroğlu mali bir kriz yaşadıkları yalanıyla işçileri kandırmaya çalıştı. Patron Emiroğlu, aynı zamanda işçilere alacakları olmadığına dair bir belge imzalatılması için çaba gösterdi.

Emiroğlu Tekstil işçileri, geçtiğimiz Ağustos aynın sonunda ellerinden servis hakkının alınması üzerine bir eylem gerçekleştirmişlerdi. Servis haklarını yaptıkları eylemle kazanan işçiler bu kez de patronun yıldırma saldırılarına maruz kalmışlardı. Bu eylemden sonra da yaklaşık 100 işçi sırayla işten çıkarılmıştı. Son olarak bayram arifesinde de 100 işçi işten çıkarıldı.

Ayrıca fabrikada yetkisi olan ve hala fabrikada üyeleri bulunan Tüm Tekstil-İş Sendikası ise işten çıkarmalara karşı kayıtsız davranmakta. İşçilerse bu sendikayı patronun kurdurduğunu ifade etmekteler.

Renault’da işçi kıyımı

Oyak Renault yönetimi bayram arifesinde onlarca işçiyi işten attı. Yaklaşık 7-8 ay önce sözleşmeli olarak alınan işçiler, kapının önüne konuldu.

İŞKUR ile anlaşmalı olarak alınan işçilerin ücretini de devlet ödemekteydi. Ağır sömürü koşullarında asgari ücrete çalıştırılan işçiler, “kullanım süresi”nin dolması üzerine işten atıldı.

Kölelikten de beter bu sistemle Renault karına kar katarken, işçilerin payına bir kez daha en beterinden bir sömürü ve aşağılanma düştü.

Durum böyleyken fabrikada örgütlü Türk Metal Sendikası’nın yöneticileri konuya dair tek bir satır açıklama yapmadılar. Çünkü onların derdi değil bu. Onlar fabrika yönetimiyle bozuşmadan Renault işçisinin aidatıyla ağalar beyler gibi yaşamaya devam ediyorlar nasıl olsa...

 
§