12 Temmuz 2013
Sayı: KB 2013/28

Halk hareketleri ve
devrimci müdahale ihtiyacı
Mısır’dan Türkiye’ye yalandan yol yaptılar!
Maliki-Barzani anlaşması...
Tutuklama terörünü püskürtmek için..
Palalı faşistler
sermaye iktidarının himayesi altında!
Yargı terörünü durdurmak için mücadeleye!
“Gözaltılar ve tutuklular serbest bırakılsın!”
Hepimiz Ali’yiz, öldürmekle bitmeyiz!
Bu daha başlangıç, mücadele sürüyor!
TMMŞP: Oyunlarınız sökmeyecek!
Feniş işçileri
mücadeleyle kazandı
İşçiler inisiyatifi ele almak zorundadır!
Taral’da işten atma başladı!
Sermaye saldırıyor, işçiler direniyor!
“Çözüm” süreci ve Kürt hareketi - N. Eren
Gezi Parkı Direnişi’nden ayaklanmaya... - 1- Volkan Yaraşır
Mısır’da geçiş süreci
yeni mücadelelere gebe
Mısır’da siyasal islamın çöküşü ve yansımaları
Mısır’da ‘isyan ve darbe’ tartışmaları üzerine…
Dünyada grev ve eylemler…

Düsseldorf’ta AKP ve Erdoğan’ı protesto mitingi

NBR direnişçisinden mektup...
Eğitim sistemi
sermayeye emanet
İsyan barikatlarından gençlik buluşmasına...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Düsseldorf’ta AKP ve Erdoğan’ı protesto mitingi

 

7 Temmuz günü, sermaye devletinin provokatör başbakanı Tayyip Erdoğan’ın Düsseldorf’ta gerçekleştirmek istediği ‘’Demokrasiye saygı’’ adlı mitingi protesto etmek amacıyla bir miting gerçekleştirildi. Mitingi BİR-KAR’ın da bileşeni olduğu ve ATİK, ADHK, AGİF, Yaşanacak Dünya gibi kurumların da içinde yer aldığı Taksim Dayanışması NRW İnsiyatifi düzenledi.

Mitinge bu kez Alevi Federasyonu, Yek-Kom ve DİDF katılmadı. Miting öncesi görüşmelerde kurum düzeyinde olmasa bile, belli bir katılım sağlayacaklarını, üyelerini bir biçimde mitinge yönlendireceklerini belirttiler. Ne var ki, temsili düzeyde bile bir katılımları olmadı. Mitinge sadece adı geçen kurumların kitlesi katıldı.

Miting, kitlenin saat 13.30 ‘da Düsseldorf Burgplatz’da toplanması ile başladı. Taksim Dayanışma İnsiyatifi bileşenleri mitingde “Taksim-Kızılay-Lice, her yer direniş!” şiarlı ortak pankartın yanı sıra, kendi pankart ve flamaları ile katıldılar. Mitinge öncekilerde olduğu gibi yine Taksim ve 31 Mayıs halk hareketinin coşkusu hakimdi. Sık sık “Her yer Taksim, her yer direniş!” sloganı haykırıldı, Taksim-Kızılay-Lice’nin kardeşliğine vurgu yapıldı. Birlikte devrimci marşlar söylendi.

Mitingin başlayacağı bir sırada, AKP yandaşlarının çağrısı ile aynı gün yapılması planlanan mitinge gidenlerin provokatif girişimleri ile karşılaşıldı. Bu ise bir anda ortamı gerdi. AKP ve Tayyip Erdoğan’a dönük öfke yüklü sloganlar atıldı. Yoğun bir protestonun ardından yeniden alana dönüldü.

Mitingde Alman Sol Partisi Die Linke’den bir milletvekili, İGM sendikası temsilcisi Hüseyin Aydın ve DİSK Genel Sekteri Arzu Çekezoğlu birer konuşma yaptılar. Hepsi de konuşmalarında Taksim Direnişi’ni ve 31 Mayıs büyük halk hareketini selamladılar, AKP iktidarının sergilediği vahşeti teşhir edip, mücadeleye devam çağrısı yaptılar. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu’nun konuşması içeriğinden dolayı belli bir ilgiyle dinlendi.

Sınıf devrimcileri mitinge, ‘’Türkiye’de faşist devlet terörüne son!, Yaşasın devrim ve sosyalizm!’’ BİR-KAR imzalı bir pankartla katıldılar. Mitingde ayrıca TKİP bayraklarının taşındığı da gözlendi.

Mitinge dair notlar:

- Bilindiği gibi kısa bir süre önce Köln’de 50 bin kişinin katıldığı coşkulu bir miting yapılmıştı. Fakat bu kez, oldukça zayıf katılımlı bir miting gerçekleştirildi.

- Elbette ki hatırı sayılır bir kitleye sahip Alevi Federasyonu ve Yek-Kom gibi kurumların katılmamasının bunda çok büyük rolü vardı. Bu dikkati çekti, tepkiyle karşılandı.

- Fakat, her şeye rağmen, miting, dinci-gerici AKP iktidarı ve onun provokatör başbakanı Erdoğan’ın, tümüyle yalana dayalı bir propaganda eşliğinde sürdürdüğü, Türkiye’deki halk hareketinin etkisini kırmak amaçlı çabalarını yurtdışına da taşıma girişimine karşı politik bir refleks olma bakımından bir anlam taşıdı.

Kızıl Bayrak / NRW

 

 

 

 

Taksim direnişinin sesi
S21 direnişinde yankılanıyor

 

Stuttgart’ı yağmalama ve sermayenin yıkımına açma S21 projesine karşı yapılan geleneksel Pazartesi eylemlerinin 179.’su 8 Temmuz’da yapıldı. Yapılan yürüyüş ve mitinglere binlerce insan katıldı. Değişik siyasal eğilimlerden konuşmacıların yer aldığı mitingde yapılan konuşmaların ortak noktasını, sermayenin çıkarları uğruna insan ve doğal yaşamın hiçe sayıldığı gerçeği oluşturuyordu. Üç yıldır “nöbet çadırı” eylemlerini sürdüren insiyatifle, BİR-KAR adına yapılan konuşmalarda anti-kapitalist vurgu ve enternasyonalist bir içerik ve ruh hakimdi.

Taksim Direnişi süreci ile birlikte Türk Konsolosluğu önünde bitirilen eylem, Almanya’da seçimler döneminin başlamış olmasından dolayı bundan böyle düzen partilerinin il binaları önünde yapılacak olan mitinglerle sonlandırılacak. Bu hafta yapılan miting düzen partilerinden ve S21’in sorumlulularından olan SPD (Sosyal Demokrat Parti) il binası önünde yapılan mitingle bitirildi. Parti binası önünde yapılan mitingde, bu hafta mitingin konuşmacısı olarak BİR-KAR adına yapılan konuşmada, asıl olarak Taksim Direnişi ve sermaye devletinin saldırıları üzerinde durularak, kitle mücadelelerinin ortaya çıkardığı mücadele deneyim ve biçimlerinin üzerinde duruldu. S21 eylemlerinde, Taksim Direnişi’nin ilk sıralarında yer alan Türkiyeli güçlerin eylemlerden çekilmeleri, yerli eylemcilerin haklı eleştirilerine konu oluyor.

BİR-KAR adına yapılan açıklamada, Stuttgart kentinde 25-29 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olan “lüzumsuz büyük projelere karşı 3. Avrupa Forumu’na katılma çağrısı yapıldı. BİR-KAR’ın değişik etkinliklerle katılacağı forumda, Taksim Direnişi’nin ortaya çıkardığı mücadele deneyimleri diğer ülkelerden gelecek olan katılımcılarla paylaşılarak, onların deneyimleri ülke zeminine aktarılacak. Müzik grubu ile kültürel etkinliklere destek vermenin yanısıra, BİR-KAR’ın davetlisi olarak gelecek olan araştırmacı-yazar Volkan Yaraşır da 28 Temmuz Pazar günü bir sunum gerçekleştirecek.

Bölge işçi hareketinin yanısıra devrimci, ilerici ve anti-faşist platform ve güçleri ile iyi bir mücadele ilişkisi sürdüren BİR-KAR, bir yandan Bursa Bosch işçilerinin sesini, Bosch işçilerinin çıkardıkları ‘Hochdruck & ZÜNDSTOFF’un Temmuz sayısı ile de, başta Stuttgart olmak üzere Almanya’daki Bosch işletmesi işçilerine taşırken, Taksim Direnişi’nin sesini de S21 Direnişi ile bütünleştirme mücadelesini sürdürüyor.

“Her yer Taksim, her yer direniş!” şiarı, Stuttgart’ta “Oben bleiben!” şiarı ile buluşup bütünleşerek enternasyonal dayanışma ve kavganın şiarı olmaya devam ediyor.

Kızıl Bayrak / Stuttgart