12 Temmuz 2013
Sayı: KB 2013/28

Halk hareketleri ve
devrimci müdahale ihtiyacı
Mısır’dan Türkiye’ye yalandan yol yaptılar!
Maliki-Barzani anlaşması...
Tutuklama terörünü püskürtmek için..
Palalı faşistler
sermaye iktidarının himayesi altında!
Yargı terörünü durdurmak için mücadeleye!
“Gözaltılar ve tutuklular serbest bırakılsın!”
Hepimiz Ali’yiz, öldürmekle bitmeyiz!
Bu daha başlangıç, mücadele sürüyor!
TMMŞP: Oyunlarınız sökmeyecek!
Feniş işçileri
mücadeleyle kazandı
İşçiler inisiyatifi ele almak zorundadır!
Taral’da işten atma başladı!
Sermaye saldırıyor, işçiler direniyor!
“Çözüm” süreci ve Kürt hareketi - N. Eren
Gezi Parkı Direnişi’nden ayaklanmaya... - 1- Volkan Yaraşır
Mısır’da geçiş süreci
yeni mücadelelere gebe
Mısır’da siyasal islamın çöküşü ve yansımaları
Mısır’da ‘isyan ve darbe’ tartışmaları üzerine…
Dünyada grev ve eylemler…

Düsseldorf’ta AKP ve Erdoğan’ı protesto mitingi

NBR direnişçisinden mektup...
Eğitim sistemi
sermayeye emanet
İsyan barikatlarından gençlik buluşmasına...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sermaye saldırıyor, işçiler direniyor!

 

Taşeronlaşma, işten atma saldırıları işçi ve emekçilerin yaşamlarında karşılaştıkarı gündelik saldırılara dönüştü. Sermayedarlar, örgütlenmenin önüne geçmek, sömürüyü katmerleştirmek için her türlü saldırıyı gerçekleştirmekten kaçınmıyor. Sermayenin saldırıları karşısında, işçi ve emekçiler yaptıkları eylemler ve direnişlerle haklarını koruma mücadelesi veriyor.

26 Temmuz’da grev başlıyor

Genel-İş 1, 2 ve 3 No’lu Şubeleri, Büyükşehir Belediye Başkanı’na TİS için olumlu adım atması çağrısında bulunmak için, 10 Temmuz’da Genel-İş Toplantı Salonu’nda basın toplantısı yaptı.

Basın toplantısı, Şubat ayından beri süren TİS görüşmelerinin bilgisinin sunumuyla başladı. Belediye İzenerji işçilerine %8, İzelman işçilerine %6, 8, 10 zam vermeyi düşünüyor. İşçiler cephesinden ise bu kabul edilemeyecek bir rakam. Mart ayında grev kararlarını asan sendika şubeleri 9 Temmuz’da noter kanalıyla grev kararını İzelman ve İzenerji şirketlerine tebliğ ettiler. Eğer hala olumlu bir adım atılmazsa 10 bin işçiyle 26 Temmuz’da fiilen greve başlanacak.

İşten atılan sağlık işçileri eylemde

Behçet Uz Çocuk Hastanesi’nde çalışan taşeron sağlık işçilerinden ilk önce 17 kişi işten çıkarıldı. Yapılan itirazlar sonucu 5 işçinin işe geri alınmasına karşın 12 işçi işe alınmadı. Bunun üzerine SES ve Dev Sağlık-İş hastane önünde basın açıklaması yaparak işçilerin işe geri alınma talebiyle direniş başlattığını duyurdu. 9 Temmuz’da Behçet Uz Çocuk Hastanesi bahçesinde yapılan eylem sloganlar atılarak başladı. Okunan basın metnin de, emeklilik yaşı geldiği gerekçesiyle 12 işçinin işten atıldığı, söylenerek işten atmanın bakanlığın bilgisi dahilinde olduğu vurgulandı. İşçilerin işe alınma mücadelesinin haklılığı belirtilerek işçilerin işe alınma mücadelesinde sonuna dek yanlarında olacaklarını söylediler. Basın metninden sonra Behçet Uz sağlık işçileri, “işimizi, ekmeğimizi taşeron düzenine teslim etmeyeceğiz” başlıklı bir metin okudular. Basın açıklamasından sonra işçiler direnişe başladılar.

Arobus’ta işten atmalar sürüyor

Sendikalaştıkları için işten atmaların yaşandığı Arobus fabrikasında patronun saldırıları devam ediyor. Patron ve Türk Metal’in baskısı ile birçok işçi zorla Birleşik Metal-İş’ten istifa ettirilerek Türk Metal’e üye yaptırılmıştı. Kararlılıklarını koruyan ve Birleşik Metal-İş’teki üyeliklerinden istifa etmeyen 8 işçiden 6’sı da işten atıldı.

DİSA’da gelişmeler

Fabrika içindeki grev kararını zayıflatmak için DİSA Otomotiv patronu yoğun işçi alımı yaptı. Ve bu işçileri alırken sendikaya üye olmamaları üzerine telkinde ve tehditte bulundular. İçeri giren işçilerin bir kısmı doğal hakları olan sendikaya üye olma yolunu seçtiler. Kısa bir süre sonra “performans” düşüklüğü ileri sürülerek öncü bir işçi işten atıldı. İlerleyen süreçte toplam 5 sendika üyesi işçi aynı gerekçelerle işten atıldı ve fabrika önünde direnişlerini sürdürmekteler.

4 Temmuz 2013 Perşembe günü Jandarma, kaymakamlığın talimatıyla DİSA Otomotiv önündeki çadıra müdahale etti. Çadır zor kullanılarak kaldırıldı. Bunun karşısında ciddi bir direniş, ya da çadırda ısrar göstermeyen sendika gün içerisinde fabrika çevresinde kalmakla yetiniyor.

Grev kırıcılığına durdurma

Grev karşısında baskı, tehdit ve grev kırıcıları devreye sokan THY yönetimine karşı mahkeme kararları çıkmaya devam ediyor. Grevi hukuksuz ilan etme çabasının mahkeme tarfından reddedilmesinin ardından, grev kırıcılığı mahkeme tarafından tespit ettirilmişti. 8 Temmuz günü İstanbul 5. İş Mahkemesi’nde görülen duruşmada bilirkişi raporuyla sabit olan grevdeki işçiler yerine başka işçi çalıştırılmasının ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmasına karar verildi.

Kazova’da direniş sürüyor

Şişli Cami önünde toplanan işçiler, her hafta gerçekleştirdikleri Çarşamba yürüyüşlerine devam ederek, sloganlarla direniş çadırına yürüdüler. Direniş çadırı önünde yapılan basın açıklamasında, patronları Ümit Somuncu ve Mustafa Umut Somuncu’nun aylardır kendilerinden kaçtığı ve fabrika işgalinden sonra başladıkları dönüşümlü açlık grevine devam ettikleri belirtildi.

İşgal süreciyle birlikte Umut Somuncu’nun kendilerini telefonla arayarak “3-5 kişi ile görüşelim, ben yeri ve saati ayarlarım” dediği ifade edildi. Bir hafta haber alınamayan Umut Somuncu, tekrar aradığında, neden sözünde durmadığını sorduklarını, kendisinin de pişkin bir tavırla “siz Gaye Somuncu’ya gittiniz, Grup Yorum konserine gittiniz, ben de vazgeçtim” dediği anlatıldı. İşçiler haklarını alamadıkları sürece Somuncular’ın yakasını bırakmayacaklarını ve her yerde seslerini duyuracaklarını ifade edilerek açıklamayı sonlandırdı.

 

 

 

 

Jumbo’da işçiler grevde!

 

Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube üyesi Jumbo işçilerinin toplu sözleşme sürecinde anlaşma sağlanamaması üzerine başlattıkları grev 9 Temmuz itibariyle 13. gününe girdi. Birçoğu uzun yıllardır Jumbo’da çalışan 160 işçinin grevi kararlı biçimde devam ediyor. Yıllardır kendi sektöründe bir dev konumunda olan Jumbo’da patronun ikramiyelere göz dikmesi ve ortadan kaldırma saldırısına karşı grev kararı alan işçiler üretimi durdurarak eyleme geçtiler. Ayrıca işçiler, maaş ödemelerinin de zamanında yapılmadığını, içeride 2 aylık maaşlarının bulunduğunu belirtiyorlar.

Jumbo’da 15 yıllık bir işçinin dahi asgari ücretin biraz üzerinde bir ücret aldığını belirten işçiler, Jumbo fabrikasının Bayrampaşa’dan Haramidere’ye taşınmasıyla birlikte ikramiyeyi ortadan kaldırma gibi birtakım hak gasplarının arttığını dile getirdiler.

Grev alanında görüşlerini aldığımız işçiler, toplu sözleşme sürecinde yaşanan saldırılara karşı mücadeleye hazırlandıklarını ifade ettiler.

1968’de kurulan köklü bir fabrika olan Jumbo’da yönetimin uyguladığı emek ve işçi düşmanı politikaların bir sonucu olarak grev sürecinin yaşandığına dikkat çeken işçiler, grevin fabrikanın kuruluşundan itibaren ilk kez yaşandığını da sözlerine ekliyorlar.

Fabrikanın girişinde 8’er saat nöbet tutan grev gözcüsü işçiler grevle dayanışma ziyaretlerini karşılıyorlar. İşçileri son olarak 8 Temmuz Pazartesi günü BDSP’liler ziyaret ettiler.

Kızıl Bayrak / Esenyurt

 

 

 

 

Rimaks’ta sendikaya rağmen direniş!

 

Tuzla Deri Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürüten Rimaks Fabrikası’ndan işçiler haksız gerekçelerle işten atıldı.

Kanser nedeniyle yakın bir akrabasını kaybeden Hıdır Özkara cenazeye gittiği için işten atıldı. Ustabaşından izin alarak 2 gün işe gelmediğini 3 gün sonra işbaşı yaptığında başsağlığı bile dilenmeden tazminatsız olarak işten atıldığını söyleyen Özkara, işe geri dönmek için direnişe geçti. Fabrikanın örgütlenme süreçlerinde de yer alan Özkara, 5 Temmuz’da fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Öğle saatinde Rimaks Fabrikası önünde açıklama yapıldı. “Atılan işçiler geri alınsın!”, “Sendika uyuma direnişe sahip çık!” sloganları ile basın açıklaması yapıldı

Özkara işe geri alınıncaya kadar direnişe devam edeceğini belirtti.

Desteğe gelen İsmacco işçileri adına bir konuşma gerçekleştirildi. Konuşmada, “işçiler kardeştir, direnişler de kardeştir ancak birlikte kazanırız” denildi. Açıklamaya Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, EMEP, UİD-DER ve İsmacco işçileri de katıldı. İçeride çalışan Rimaks işçileri de açıklamaya destek verdi.

Kızıl Bayrak / Tuzla