12 Temmuz 2013
Sayı: KB 2013/28

Halk hareketleri ve
devrimci müdahale ihtiyacı
Mısır’dan Türkiye’ye yalandan yol yaptılar!
Maliki-Barzani anlaşması...
Tutuklama terörünü püskürtmek için..
Palalı faşistler
sermaye iktidarının himayesi altında!
Yargı terörünü durdurmak için mücadeleye!
“Gözaltılar ve tutuklular serbest bırakılsın!”
Hepimiz Ali’yiz, öldürmekle bitmeyiz!
Bu daha başlangıç, mücadele sürüyor!
TMMŞP: Oyunlarınız sökmeyecek!
Feniş işçileri
mücadeleyle kazandı
İşçiler inisiyatifi ele almak zorundadır!
Taral’da işten atma başladı!
Sermaye saldırıyor, işçiler direniyor!
“Çözüm” süreci ve Kürt hareketi - N. Eren
Gezi Parkı Direnişi’nden ayaklanmaya... - 1- Volkan Yaraşır
Mısır’da geçiş süreci
yeni mücadelelere gebe
Mısır’da siyasal islamın çöküşü ve yansımaları
Mısır’da ‘isyan ve darbe’ tartışmaları üzerine…
Dünyada grev ve eylemler…

Düsseldorf’ta AKP ve Erdoğan’ı protesto mitingi

NBR direnişçisinden mektup...
Eğitim sistemi
sermayeye emanet
İsyan barikatlarından gençlik buluşmasına...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyada grev ve eylemler…

 

Mısır’da gerici Müslüman Kardeşler yönetimini deviren milyonların isyanı, Türkiye’de devletin azgın saldırılarına karşı 6 haftadır süren büyük halk direnişi kapitalist/emperyalist sistemin efendileri için korkulu rüya olmaya devam ederken, dünya işçi ve emekçilerine umut olmayı sürdürüyor.

Brezilya

Türkiye ile neredeyse eş zamanlı başlayan büyük kitlesel ayaklanmaların yaşandığı Brezilya, son günlerde dünya gündeminde yer almazken, ülkenin çeşitli şehirlerinde eylemler sürüyor. Eylemlere on binlerce kişi katılıyor.

Geçtiğimiz çarşamba ve perşembe günü bir çok kentte yapılan eylemlere on binlerce kişi katıldı. Espirito Santo’da perşembe günü otobanlar için ödenen geçiş ücreti protesto edildi. Ana kavşaklarda sürdürülen gösterilere askeri polis saldırdı. Çok sayıda kişi yaralandı.

Tüm Brezilya’da eyleme geçen kamyon şoförleri 14 hızlı yolu işgal ettiler. Maranhao eyaletinde ise yerli halk merkezi ve önemli bir ağ üzerinde kurulu tren yolunu işgal etti. Yerli halk, daha iyi sağlık hizmeti talebiyle eylemlerine devam ediyor. Sao Luís’de bulunan Eyalet Sağlık Dairesi, 24 Haziran’dan bu yana 300 yerli tarafından işgal altında tutuluyor.

Doktorlar, dernekleri ve medya kuruluşları hükümetin Küba’dan getireceği doktorlarla sağlık sistemini düzeltmek istemesine karşı çıkıyorlar. Bu nedenle birçok kentte doktorlar yurtdışından doktor getirilmesi yasasını protesto ettiler. Ülkenin özellikle kuzey ve kuzeydoğusunda doktor sıkıntısı çekiliyor.

Sao Paulo’da ise çeşitli gruplar tarafından “Ben dünya kupasından feragat ediyorum. Konut için para, sağlık hizmeti, kaliteli eğitim ve ulaşım istiyorum” şiarıyla yürüyüş çağrısı yapıldı.

İşçi ve emekçiler bu reformların kendi taleplerini karşılamadığını söylüyorlar. İşçilerin en önemli politik talebi ise askeri polisin tasfiyesi. Askeri diktatörlük günlerinden kalma askeri polis özellikle göstericilere karşı Konfederasyon Kupası sırasında ve kitle gösterilerinde tüm vahşiliğiyle saldırdı. Yoksul gecekondu semtlerinde yaşayan halk, Özel Komando Birlikleri’nin, uyuşturucu ile mücadele bahanesiyle gündelik saldırılarına maruz kalıyorlar.

Güney Afrika

Güney Afrika’da Rustenburg’da Anglo American Platinum (Amplats) platin madenlerinde çalışan 5600 işçi, kendileri karar alarak greve gittiler. Grev, bir protesto gösterisi sonrasında Maden İşçileri Sendikası AMCU’da örgütlü 19 sendikacı arkadaşlarının işten uzaklaştırılmasına karşı, işçiler tarafından örgütlendi. İşçilerin sınıf dayanışmasının ileri bir adımı olan grev, kazanımla sonuçlandı. Şirket, işçilerin kararlı direnişleri karşısında geri adım atınca, hedefine ulaşan işçiler yeniden işbaşı yaptılar.

Portekiz

Portekiz’de hemşireler ülke genelinde 9 Temmuz’da başlayan iki günlük greve gitti. Hemşirelerin yüzde 87’si greve katıldı. Hemşireler, çalışma saatlerinin uzatılmasını protesto ediyorlar. Grev nedeniyle, Salı ve Çarşamba günleri için acil durumlar dışında tüm ameliyatlar iptal edildi. Çalışma saatlerinin yükseltilmesi, emperyalist Troyka’nın Portekiz’e dayattığı kemer sıkma politikalarının bir parçası olarak, hükümet tarafından dayatılıyor.

Yunanistan

Yunanistan’da belediyelerde çalışan kamu emekçileri, 8 Temmuz Pazartesi günü greve gitti. Grev emperyalist Troyka’nın ve Yunanistan hükümetinin kamu çalışanlarının sayısını düşürmek planlarına karşı gerçekleşti. Çarşamba günü de Atina’da tüm kamu çalışanları iş bırakma eylemine gidiyor. Grev kamu sektöründe 4 bin işyerinin yok edilmesini ve binlercesinin başka yerlere tayin edilmesini engellemek için gerçekleştirilecek. Troyka bu günlerde Yunanistan hükümetiyle Atina’da yeniden pazarlık masasına oturdu.

Bulgaristan

Bulgaristan’da “Hükümet istifa!” talebi ile protestolar sürüyor. Başkent Sofya’da 26 gündür aralıksız şekilde hükümeti protesto eden göstericiler, erken seçim çağrısı yaptı. Gösteriler, bir medya devinin “gölge patronu”nun ulusal güvenlik ajansının başkanı olarak atanmasının ardından patlamıştı.

Güney Kore

Perşembe günü Güney Kore’de General Motors (GM) çalışanı 14 bin işçi, 6 saatliğine iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Sendikalar, ücret artışı ve daha fazla ikramiye talep ediyorlar.

G. Motors’un G. Kore’deki üretimi düşüreceğine dair duyumların sürmesi üzerine sendikalar, grevlerin devam edeceğini açıkladılar.

 

 

 

 

Gelsenkirchen ve Neckar Uluslararası Yaz Festivali yaklaşıyor...

 

Almanya’da 13 Temmuz’da Gelsenkirchen’de, 20 Temmuz’da ise Stuttgart kentinde yapılacak olan festivalde çeşitli siyasal-sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenecek. Bu etkinliklerde Taksim Direnişi de öne çıkacak gündemlerden biri olacak...

Almanya’nın Gelsenkirchen ve Sttutgart kentlerinde her yıl Temmuz ayında MLPD tarafından ırkçılığa karşı yaz festivali düzenlenmektedir. Irkçılığa karşı halkların kardeşliği vurgusuyla yapılan festivale, çeşitli uluslardan işçi ve emekçiler, ilerici ve devrimci parti ve örgütler katılmaktadır. Haliyle festival enternasyonal bir nitelik taşımaktadır. Gün boyunca festivalde çeşitli ülkelere mensup örgüt ve kurumlar standlar açmakta, ayrı ayrı ve ortaklaşa politik ve kültürel etkinlikler gerçekleştirmektedirler.

13 Temmuz’da Gelsenkirchen’de gerçekleştirilecek festivalde Taksim ve 31 Mayıs büyük halk hareketi güncel tema olarak özel bir yer işgal edecek. Bu amaçla sınıf devrimcilerinin de katılımcısı olduğu bir panel de düzenlenmiş bulunuyor. Sınıf devrimcileri festivalde ayrıca, hem yazılı ve görsel materyaller aracılığı ile yerli işçi, emekçi ve devrimci güçleri 31 Mayıs halk hareketi konusunda sağlıklı biçimde bilgilendirecekleri bir sergi açacaklar hem de genç komünistler, çeşitli dillerden işçi ve devrimci marşlardan oluşan bir dinleti yapmak üzere sahne alacak. Yemek standı bir başka çalışma olacak.

20 Temmuz’da Stuttgart kentinde yapılacak olan Neckar festivalinde ise, bilgilendirme ve yemek standının yanısıra, Türkiye’den davetli olarak festivale katılacak olan araştırmacı-yazar Volkan Yaraşır, Taksim ve 31 Mayıs halk hareketi eksenli bir sunum gerçekleştirecek.

Her yıl düzenli biçimde bu festivale katılan sınıf devrimcileri bu yıl da festivale katılacaklar ve 31 Mayıs halk hareketinin moral ve motivasyonu ile daha etkin bir politik duruş sergileyecekler.

Sınıf devrimcileri 31 Mayıs büyük halk hareketinin militan ruhunu bu etkinliklere taşımak için tüm imkanlarını seferber edecek, bu tür etkinlikleri her zaman olduğu gibi, enternasyonal devrimci ilişkiler için bir fırsat olarak değerlendirecekler.

Kızıl Bayrak / Almanya