10 Mayıs 2013
Sayı: KB 2013/19

 Kızıl Bayrak'tan
İmralı sürecinde “ikinci aşama”
başlayacak mı?
Dinci-Amerikancı iktidarın saldırganlığı artıyor
Asıl marjinaller bir avuç sömürücünün
çıkarlarını koruyanlardır!
Dersim katliamı ve gerçekler!
Örtülü ödenek, aleni savaş!
DİHA muhabirleri
polis terörünü anlattı
Alevilere gerici kuşatma raporda
Sosyalist Kamu Emekçileri’nden
çağrı
İş güvencesine yeni bir darbe!
Sınıf hareketinden
Türk Metal’den
zoraki grev kararı
MİB MYK Mayıs Ayı Toplantısı
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ile 1 Mayıs üzerine konuştuk
2013 1 Mayısı’ndan yansıyanlar ve
sınıf hareketine sunduğu imkânlar
Kırşehir’de 1 Mayıs’ta
yaşananlar üzerine
Her yer Taksim, her yer direniş
Taksim’de Deniz anmalarına polis terörü
Komünistler Denizler’i mezarları
başında andı
İzmir BDSP’den Denizler anması
Denizler mücadele sloganlarıyla anıldı!
İsrail saldırısının ardından
Lavrov-Kerry görüşmesi
Neo-nazileri “yargılama tiyatrosu” başladı
İstanbul’a 3. havalimanı ihalesi sonuçlandı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Her yer Taksim, her yer direniş!

 

Taksim’e çıkmak isteyen emekçilere yönelen vahşi devlet terörü, KESK’in çağrısıyla gerçekleştirilen eylemlerle lanetlendi. İstanbul, İzmir, Ankara ve birçok merkezde yapılan eylemlerde “Her yer Taksim, her yer direniş!” şiarı öne çıktı.

İstanbul

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) çağrısıyla biraraya gelen binlerce işçi ve emekçi uygulanan polis terörünü kınarken Taksim kararlılığını vurguladı.

2 Mayıs günü akşam saatlerinde Taksim Tünel’de biraraya gelen emekçiler önde KESK İstanbul Şubeler Platformu pankartıyla yürüdüler.

Eyleme Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, ESP, SDP, SYKP, ÖDP, Kaldıraç gibi devrimci ve ilerici güçler de katıldı.

Tünel’den Taksim Tramvay Durağı’na yapılan yürüyüş sırasında yapılan konuşmalarla vali istifaya çağrıldı.

Kitle İstiklal Caddesi üzerindeki TKP Beyoğlu İlçe Örgütü önüne geldiğinde burada bir süre durarak TKP’nin Taksim kaçkınlığını protesto etti. Uzun süre yuhlanan TKP’nin 1 Mayıs kampanyasında şiarlaştırdığı “reddediyoruz”a gönderme yapılarak “Taksim’den kaçmayı reddediyoruz” sloganı tüm kitle tarafından haykırıldı.

Kitlenin öfkesi eylemin coşkusuna yansırken yürüyüş sırasında faşist çetelerin yaptığı “TC ilelebet” afişleri “Taksim faşizme mezar olacak!” sloganlarıyla söküldü. Kitle düzen partisi CHP önünden geçerken CHP’liler camlardan gül atarak iyi görünmeye çalıştılar. Fakat kitle gülleri atan CHP’lileri uzun süre yuhlayarak karşılık verdi.

Taksim Tramvay Durağı’nda eylem 1 Mayıs şehitleri şahsında yapılan saygı duruşu ile başladı. Eylemde ilk olarak SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan bir konuşma yaptı.

Eylemde basın açıklamasını KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü, Eğitim Sen 3 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Tosun okudu. “Taksim, işçiler, emekçiler, ezilenler, devrimciler ve sosyalistler için siyasal ve tarihsel önemi olan bir yerdir” diyen Tosun, açıklamada Taksim’in sadece bir meydan olmadığını emekçilerin toplumsal hafızasında yer etmiş bir mücadele alanı olduğunu ifade etti. Açıklamanın ardından eylem atılan sloganlarla bitirildi.

Eylem öncesi, anı ve sonrasında polisin yoğun çevik kuvvet ablukası tehditvari bir görev üstlendi. TOMA’lar namluları kitleye dönük beklerken Çevik Kuvvet de gaz maskeleri taktı. Fakat eyleme gelen binlerin coşkulu ve kararlı duruşu karşısında polisin provokatif hareketleri anlamsız kaldı.

İzmir

Emek örgütleri olan Türk-İş, DİSK, KESK ve TMMOB 1 Mayıs günü yaşanan direnişi selamlama ve devlet terörünü kınamak için Basmane önünde toplanıp Konak AKP ilçe binasına yürüdü.

AKP binası önüne gelindiğinde oturma eylemi gerçekleştirildi. ”Baskılara boyun eğmeyeceğiz!” pankartının açıldığı eylemde ortak hazırlanan basın metnini KESK dönem sözcüsü İsmail Akyol okudu. Akyol, yaşanan saldırının sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu söyledi. 1 Mayıs günü yaşananların ‘faşizm’ olduğunu söyleyen Akyol, AKP’nin demokrasi söylemlerinin gerçek olmadığının bir kez daha görüldüğünü belirtti. İşçi ve emekçilerin 1 Mayıs kutlamalarına engel olunamayacağı söylendi.

Eyleme BDSP, HDK, Halkevleri, DİP destek verdi.

Ankara

Taksim direnişi KESK Ankara Şubeler Platformu’nun çağrısını yaptığı bir eylemle selamlanırken, İstanbul’u gaza boğan, onlarca devrimci ve ilericinin yaralanmasına sebep olan polis terörü protesto edildi.

Yüksel Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde buluşan sendikalar ve devrimci, ilerici kurumlar, buradan Kocatepe’deki AKP İl Binası’na bir yürüyüş gerçekleştirdiler. En önde “AKP faşizmine teslim olmayacağız!” yazılı ozalitin açıldığı eylemde KESK flamaları ve Taksim’de yaşanan polis terörünün fotoğrafları taşındı.

BSDP, ESP, SDP, SDH, ÖDP, Alınteri, SÖZ, Kaldıraç, Partizan, Halkevleri gibi kurumlar flamalarıyla katıldı.

Meşrutiyet Caddesi’nin trafiğe kapatıldığı yürüyüşün ardından AKP İl Binası önünde basın açıklamasını KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul okudu. Taksim’de yaşananların AKP faşizmi olduğunu söyleyen Tombul, sermaye hükümeti AKP’nin emekçi düşmanı olduğunu vurguladı. “Emekçileri Taksim’den koparamayacaklarını dün bir kez daha gördüler” diyen Tombul, ‘77 1 Mayısı’nın mücadele ruhunu hatırlattı. Ayrıca polisin azgın saldırısı sonucunda yaralanan devrimci ve ilericilere alkışlarla destek verildi.

Gebze

1 Mayıs’ta Taksim’de yaşanan devlet terörüne karşı Eğitim-Sen Gebze Şubesi eylem gerçekleştirdi.

Gebze Çarşı’daki Moda Giyim’in önünden başlanarak Eski Çarşı Çeşme önüne kadar sloganlar eşliğinde gelindi. Çeşme önüne gelindiğinde Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı Güngör İrdem tarafından basın açıklaması okundu.

Basın açıklamasında yaşananların AKP faşizminin egemen kılınmak istendiğini bir kez daha gözler önüne serdiği ifade edilerek tüm emekçiler tek yumruk olarak mücadeleye çağrıldı.

Eyleme Nakliyat-İş, TMMOB, BDSP, ESP, EMEP, ÖDP destek verdi.

Bursa

KESK Bursa Şubeler Platformu tarafından çağrısı yapılan eyleme DİSK’e bağlı sendikaların yanısıra aralarında BDSP’nin de bulunduğu ilerici ve devrimci kurumlardestek verdi. Fomara Meydanı’nda toplanan kitleye Taksim’deki polis terörünü teşhir eden konuşmalar yapıldı.

“Baskılar bizi yıldırımaz” pankartı arkasında “Her yer Taksim, her yer direniş!” sloganıyla AKP il binasına yüründü.

AKP il binası önüne gelindiğinde önce ETUC Genel Sekreteri’nin mesajı okundu. 1 Mayıs’ta İstanbul’da bulunan ve polis zorbalığının birebir tanığı olan genel sekreter mesajında Taksim kararlılığını selamladı.

Basın açıklamasını KESK Bursa Dönem Sözcüsü Sürmeli Selçuk Söğüt gerçekleştirdi. Açıklamada Taksim’in tüm Türkiye’de direnişin adı olduğunu dile getiren Söğüt, yüzbinlerin Taksim 1 Mayıs alanını işçi sınıfına kapatmaya çalışan AKP diktasına karşı “Taksim sermayenin değil emekçilerindir” dediğini belirtti.

Açıklama “Her yer Taksim her yer direniş!” sloganıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul-İzmir-Ankara-Gebze-Bursa

 

 

 

 

Mücadele kazandırır!

 

Barıştan ziyade Kürt özgürlük hareketini tasfiye etme sürecinin, devrimci güçlere ise azgınca saldırarak onları teslim alma, ezme ve ehlileştirme çabalarının işletildiği bir kesitte “barış süreci”, “provokasyon olmasın” vb. argümanlar kullanılarak toplumsal mücadeleden geri durmak ve pasif bir tutum takınmak kabul edilemez.

1 Mayıs Taksim alanının kazanılması, yani bir hak talebi için 3 yıl boyunca çatışıldı, kavga verildi ve sonunda aktif bir mücadeleyle Taksim alanı kazanıldı.

Bugün “barış” talebi dillendiriliyor. Barış vb. taleplerimiz ne olursa olsun bu talepler ancak mücadeleyle kazanılır, ancak mücadele kazandırır. Barış mı talep ediyorsunuz? O zaman barış için öncelikle savaşmak gerekiyor. Dün savaşarak kazandığımız Taksim alanı buna bir örnek olduğu gibi, bu sistemde kalıcı bir çözümün olamayacağı da mücadeleyle kazandığımız Taksim alanının bugün bizlere yasaklanması üzerinden de görülüyor.

1 Mayıs’a katılan bir inşaat işçisi