10 Mayıs 2013
Sayı: KB 2013/19

 Kızıl Bayrak'tan
İmralı sürecinde “ikinci aşama”
başlayacak mı?
Dinci-Amerikancı iktidarın saldırganlığı artıyor
Asıl marjinaller bir avuç sömürücünün
çıkarlarını koruyanlardır!
Dersim katliamı ve gerçekler!
Örtülü ödenek, aleni savaş!
DİHA muhabirleri
polis terörünü anlattı
Alevilere gerici kuşatma raporda
Sosyalist Kamu Emekçileri’nden
çağrı
İş güvencesine yeni bir darbe!
Sınıf hareketinden
Türk Metal’den
zoraki grev kararı
MİB MYK Mayıs Ayı Toplantısı
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ile 1 Mayıs üzerine konuştuk
2013 1 Mayısı’ndan yansıyanlar ve
sınıf hareketine sunduğu imkânlar
Kırşehir’de 1 Mayıs’ta
yaşananlar üzerine
Her yer Taksim, her yer direniş
Taksim’de Deniz anmalarına polis terörü
Komünistler Denizler’i mezarları
başında andı
İzmir BDSP’den Denizler anması
Denizler mücadele sloganlarıyla anıldı!
İsrail saldırısının ardından
Lavrov-Kerry görüşmesi
Neo-nazileri “yargılama tiyatrosu” başladı
İstanbul’a 3. havalimanı ihalesi sonuçlandı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Türk Metal’den zoraki grev kararı

 

Bir süredir MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi süren Türk Metal Sendikası, yaptığı yönetim kurulu toplantısında grev kararı aldı. Karar, sendika genel başkanı Pevrul Kavlak tarafından yapılan bir basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu.

En iyi sözleşme masada biten sözleşmedir!”

Grev tarihinin daha sonra Yönetim Kurulu tarafından belirleneceği bildirilirken, Kavlak tarafından yapılan açıklamada MESS’in kendilerinin uzattığı eli tutmadığını, bu nedenle zorunlu olarak grev sürecinin başlamış olduğu belirtildi.

Kavlak’ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Sendikamız Yönetim Kurulu, bugün itibariyle grev kararını almıştır. Artık grev sürecindeyiz.

Grev sürecine girdik, çünkü masada anlaşamadık. Çünkü uzattığımız eli işverenler geri çevirdi.

Taleplerimizi reddetti. Zam için kölelik koşullarını şart koştu. O da yetmedi, Cuma (3 Mayıs) günü kabul edemeyeceğimiz yeni bir teklifte bulundu.

Bundan sonra olacakların sorumluluğu işverenlere aittir. Düşünme sırası onlardadır. Karar onlarındır. Çalışma barışı artık onların ellerindedir.

Evet, biz artık grev sürecine girdik. Greve çıkmak için yasal süre başladı.

Grev, emekçinin üretimden gelen gücüdür. Biz, bu gücü hiçbir zaman gereksiz yere kullanmadık.

Biz, hiçbir zaman çarkları durdurmak istemedik. Hep şunu dedik: En iyi sözleşme masada biten sözleşmedir.”

Zoraki grev!

Açık ki Türk Metal, bu grev kararını ‘almak zorunda olduğu için’ aldı. Zira bilindiği gibi, Türk Metal sözleşme süreçlerinde ihanete imza atmakta hiçbir zaman beis görmez, kapalı kapılar ardında satış sözleşmesine imza atardı. Bunu yaparken de sürecin her aşamasında büyük bir hoyratlıkla davranır, metal işçisini ne taslakların içeriği ne de sürecin seyri konusunda bilgilendirme gereği duyardı. En sonunda satış sözleşmesini de bir biçimde imzalar ve dahası alay edercesine zafer kazanmış gibi de sunardı.

Ancak bu kez, metal işçilerinin mücadele dinamizmi nedeniyle satış sözleşmesini imzalayamadı. Arçelik’te, Renault’da ve daha bir dizi fabrikada metal işçilerinin Türk Metal’e yönelttiği öfke, yeni bir satış sözleşmesinin imzalanmasını engelledi. Metal işçilerinin bu öfkesi ve mücadele dinamizmi nedeniyle son oturumda da MESS ile anlaşma imzalayamayan Türk Metal grev kararı almak zorunda kaldı.

Türk Metal üyesi metal işçileri
greve sahip çıkmalıdır!

Bu dönemki TİS görüşmelerinde bugüne kadar Türk Metal’in ihanetini engellemeyi başaran metal işçilerini bundan sonra daha büyük bir sorumluluk beklemektedir. Türk Metal, zorlamayla aldığı grev kararından her an vazgeçebilir, yeni bir satışa imza atabilir. Ya da grevi etkisizleştirerek metal işçilerini yıldırabilir, böylece MESS’e yeni bir “zafer” armağan edebilir. Kavlak’ın grev kararını duyururken yaptığı açıklama bunun ipuçlarını vermektedir. “Biz çarkları durdurmak istemedik” ve “En iyi sözleşme masada biten sözleşmedir” diyen Kavlak’ın ilk fırsatta buna uygun bir pratik içine gireceğinden kuşku duyulmamalıdır.

Metal işçileri grev silahını kuşanmalı ancak bunu ihanetçi Türk Metal’e bel bağlayarak değil, fabrikalarda grev komitelerini kurarak yapmalıdır. Eğer metal işçileri fabrikalarında grev komitelerini kurmaz ve grev sürecinin inisiyatifini bu komiteler üzerinden ele almazsa, yeni bir ihanet ve satış kaçınılmaz olacaktır. İşte o zaman, metal işçileri üzerindeki kölelik prangaları bir kat daha kalınlaşacak, zaferin tadına varan MESS yeni saldırılarını aralıksız sürdürecektir.

 

 

 


Çelik-İş’ten grev kararları

 

Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası üç fabrikada grev kararı aldı. Sendikadan yapılan açıklamaya göre Gamak Makina ve Kalıp-San fabrikalarında 2 Mayıs günü grev kararları alındı ve ilan edildi. Sendika son olarak ise Seydişehir Eti Alüminyum’da 6 Mayıs tarihinde grev kararı alarak 7 Mayıs günü fabrikada ilan etti.
Çelik-İş Genel Başkanı Cengiz Gül konuyla ilgili yaptığı açıklamada sendika olarak bütün işyerlerinde kararlı ve kırmızı çizgileri olan şeffaf bir toplu sözleşme süreci yürüttüklerini iddia ederken, istediklerinin işçinin hak ettiği ve istediği rakamlar olduğunu söyledi.





Türk Metal’den Gebze’de eylem

 

Türk Metal Sendikası Gebze Şubesi 8 Mayıs’ta bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı yürüyüşte, Kale Oto Radyatör, Kale Balata, Hisar Döküm, Halla, Akın Metal, Sachs ve diğer bazı fabrikalardan işçiler yer aldı.

Saat 16.00’da Çayıorova E-5 yan yoldan başlayan yürüyüş fabrikaların önünden geçilerek devam etti. Yürüyüş sırasında “MESS şaşırma sabrımızı taşırma!”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “İşverenin korkusu Türk Metal’in coşkusu!” sloganları atıldı.

Yapılan konuşmada “güvenlik güçleri”ne teşekkür edildi ve ardından işçiler selamlandı. Konuşmada en önemli haklarının yaşam hakkı olduğu, bunun için de yıllardır çalıştıkları dile getirildi. Patronların kazandığını kendilerinin ise kazanamadığı, haklarının alınmak istendiği ama haklarından vazgeçmeyecekleri, adalet istedikleri belirtildi. MESS’in dayattığı sözleşmeye imza atmayacakları söylenerek, “bundan sonra MESS’in anlayacağı dilden konuşacağız” denildi.

Son olarak Türk Metal’in 6 Mayıs’ta aldığı grev kararına vurgu yapıldı ve “Akın var akın güneşe akın, güneşi zapt edeceğiz, güneşin zaptı yakın” denilerek basın açıklaması bitirildi.

Kızıl Bayrak / Gebze