10 Mayıs 2013
Sayı: KB 2013/19

 Kızıl Bayrak'tan
İmralı sürecinde “ikinci aşama”
başlayacak mı?
Dinci-Amerikancı iktidarın saldırganlığı artıyor
Asıl marjinaller bir avuç sömürücünün
çıkarlarını koruyanlardır!
Dersim katliamı ve gerçekler!
Örtülü ödenek, aleni savaş!
DİHA muhabirleri
polis terörünü anlattı
Alevilere gerici kuşatma raporda
Sosyalist Kamu Emekçileri’nden
çağrı
İş güvencesine yeni bir darbe!
Sınıf hareketinden
Türk Metal’den
zoraki grev kararı
MİB MYK Mayıs Ayı Toplantısı
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ile 1 Mayıs üzerine konuştuk
2013 1 Mayısı’ndan yansıyanlar ve
sınıf hareketine sunduğu imkânlar
Kırşehir’de 1 Mayıs’ta
yaşananlar üzerine
Her yer Taksim, her yer direniş
Taksim’de Deniz anmalarına polis terörü
Komünistler Denizler’i mezarları
başında andı
İzmir BDSP’den Denizler anması
Denizler mücadele sloganlarıyla anıldı!
İsrail saldırısının ardından
Lavrov-Kerry görüşmesi
Neo-nazileri “yargılama tiyatrosu” başladı
İstanbul’a 3. havalimanı ihalesi sonuçlandı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İş güvencesine yeni bir darbe!

 

Sermaye devleti, iş güvencesini ortadan kaldıracak düzenlemelere bir yenisini daha ekliyor.

Bu çerçevede AKP hükümetinin hazırladığı yeni kanun taslağı, herhangi bir nedenle işten atılan işçilerin işe iade davası açmasının önüne geçiyor. Adalet Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın birlikte hazırladığı taslak kanunlaştığı koşullarda sermayenin işten atma saldırılarının önünde yasal olarak da engel kalmayacak.

AKP gericiliği eliyle hazırlanan kanun taslağına göre işten atılan işçiler dava açamayacaklar, illerde ya da ilçelerde kurulması planlanan “İş ve Sosyal Güvenlik Uyuşmazlıkları Hakem Heyeti”ne başvuracaklar. Adı geçen hakem heyetinin başkanları vali ya da kaymakam tarafından seçilecek. 5’i asıl 4’ü yedek olmak üzere 9 kişiden oluşacak heyet üyeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uzmanlarının arasından seçilecek. Baro da, heyete üye gönderebilecek.

İşten atılan işçi önce SGK’ya
oradan da “Komisyona”

Taslağa göre sigorta kaydı olan işçiler işten atılma durumlarında ilk önce SGK’ya başvuracak. SGK’dan 60 gün içerisinde herhangi bir yanıt gelmez ise başvuru reddedilmiş sayılacak. Bu yolla daha ilk adımda işten atılan işçi için mahkeme kapısı kapatılmış olacak. Eğer başvuru kabul edilirse komisyonun yolu açılacak.

Başvurunun kabulünün ardından süreci ilk olarak “Hizmet Tespit Komisyonu” adı altında oluşturulan komisyon takip edecek. Yaptığı “incelemeler” ardından işten atılan işçinin talebinin “kabulüne ya da reddine” karar verecek. Süreç bu karara göre ilerleyecek. Taraflar karara 30 gün içerisinde itiraz edebilecek. İtiraz edilmeyen kararlar kesinleşecek. Kanun taslağına göre 5 bin liranın altındaki uyuşmazlıklarda Hakim Heyeti’ne başvurulabilecek.

Saldırı yasasına mahkemeleriniş yükü” bahane ediliyor

AKP, sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda hayata geçirdiği bu saldırılara da çeşitli bahaneler uydurmaktan geri durmuyor.

Kıdem tazminatının öngören yasa çıkartılıken de ‘işçiler zaten alamıyordu, biz devlet güvencesine alıyoruz’ bahanesine sarıldılar. Son olarak gündeme getirilen ve iş güvencesini ortadan kaldırmayı amaçlayan kanun taslağı da AKP hükümeti tarafından “mahkemelerin iş yükü çok fazla” bahanesiyle meşrulaştırmaya çalışılıyor.

Yıkım saldırılarını durduralım!

Kıdem tazminatının gaspı, genç işçilerin sömürüsünü katmerleştirecek olan yasal düzenlemer, TİS ve sendikalar kanunu ve iş güvencesini ortadan kaldıracak olan bu son kanun taslağı, gündemde olan yıkım saldırılarının boyutlarını da ortaya koymaktadır. İşçi sınıfını hedef alan bu kapsamlı saldırıların durdurulması ise güncel ve yakıcı bir sorumluluk olarak devrimci ve ilerici güçlerin yanı sıra işçi sınıfının öncü kesimlerinin önünde durmaktadır.



THY’de 15 Mayıs’ta grev var!

 

Hava-İş üyesi 14 bin emekçiyi kapsayan ve THY yönetimi ile sürmekte olan 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nde uzlaşma sağlanamamış ve Hava-İş Sendikası greve çıkacağını duyurmuştu.

Bugün yaptığı değerlendirmenin ardından basına açıklamada bulunan sendika, grev tarihini 15 Mayıs olarak ilan etti. Yaptığı açıklamada TİS sürecini özetleyen sendika, 305 işçinin durumunun da TİS’teki kritik bir başlık olduğunu belirtti.

Bakırköy’de son Cumartesi yürüyüşü

Her cumartesi yapılan yürüyüş grev nedeni ile sonlandırılmadan önce 4 Mayıs’ta son bir kez daha yapıldı. Hava İş Sendikası Genel Merkezi’nin Bakırköy’deki binası önünde başlatılan yürüyüş, Özgürlük Meydanı’nda bitirildi.

Yürüyüşün ardından Atilay Ayçin bir açıklama yaptı. Ayçin, 1 Mayıs’ta devletin tutumunu ve uygulanan şiddeti kınayarak, “gaz ve bombayla ülke yönetilecekse, Bakırköy’de deli diye yatırılanlara verin onlar daha iyi yönetir.” dedi. THY’de süren toplu sözleşmede de anlaşma sağlanamadığını belirten Ayçin, 15 Mayıs’ta greve çıkılacağını vurgulayarak, tüm kamuoyundan destek istedi. Sendikalara da seslenen Ayçin, bu grevin, işçi sınıfına yönelik saldırılara karşı, birlikte bir karşı duruşa dönüşmesi için grevi ortak sınıf tavrına dönüştürme çağrısı yaptı.

Ayçin sözlerini, 6 Mayıs şehitleri Deniz, Hüseyin, Yusuf’u anarak bitirdi. Şair yazar Sennur Sezer ve Adnan Özyalçıner de birer konuşma yaparak şiir okudu. Konuşmaların ardından çekilen halaylarla eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul