10 Mayıs 2013
Sayı: KB 2013/19

 Kızıl Bayrak'tan
İmralı sürecinde “ikinci aşama”
başlayacak mı?
Dinci-Amerikancı iktidarın saldırganlığı artıyor
Asıl marjinaller bir avuç sömürücünün
çıkarlarını koruyanlardır!
Dersim katliamı ve gerçekler!
Örtülü ödenek, aleni savaş!
DİHA muhabirleri
polis terörünü anlattı
Alevilere gerici kuşatma raporda
Sosyalist Kamu Emekçileri’nden
çağrı
İş güvencesine yeni bir darbe!
Sınıf hareketinden
Türk Metal’den
zoraki grev kararı
MİB MYK Mayıs Ayı Toplantısı
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ile 1 Mayıs üzerine konuştuk
2013 1 Mayısı’ndan yansıyanlar ve
sınıf hareketine sunduğu imkânlar
Kırşehir’de 1 Mayıs’ta
yaşananlar üzerine
Her yer Taksim, her yer direniş
Taksim’de Deniz anmalarına polis terörü
Komünistler Denizler’i mezarları
başında andı
İzmir BDSP’den Denizler anması
Denizler mücadele sloganlarıyla anıldı!
İsrail saldırısının ardından
Lavrov-Kerry görüşmesi
Neo-nazileri “yargılama tiyatrosu” başladı
İstanbul’a 3. havalimanı ihalesi sonuçlandı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sınıf hareketinden...

 

İşçi ve emekçiler, sermayenin saldırıları karşısında, bulundukları alanlardan tepkilerini yükseltmeye devam ediyor. İnsanlığa artık vereceği bir şey kalmayan sistem karşısında ellerindeki son hakları savunan işçi sınıfı, insanca yaşanabilir dünya özlemini yaptıkları eylemlerle ortaya çıkarmış oluyorlar.

Türk-İş İŞP’den direniş ziyaretleri

Türk-iş’e bağlı Belediye-İş 2 No’lu Şube, Deri-İş Tuzla Şubesi, Yol-İş İstanbul 1 No’lu Şube, TÜMTİS İstanbul 1 No’lu Şube, Tez-Koop-İş 3 No’lu Şube ve Petrol-İş İstanbul Şubesi’nden oluşan İstanbul Şubeler Platformu (İŞP) 8 Mayıs’ta direnişleri ziyaret etti.

Öncelikle, Tek-Gıda-İş üyesi Pak Maya işçileri, daha sonra Zeytinburnu’ndaki Kuzu Deri direnişi ziyaret edildi. Şubeler, Hava-İş Genel Merkezi’ni ziyaret ederek grev öncesi temsilci toplantılarına katıldılar. Son olarak DHL Esenyurt direnişi ziyaret edildi. Yapılan konuşmalarda, dayanışmanın önemine değinildi. Gün içinde Zegna Mağazası önüne gidilerek direniş selamlandı.

Haber Sen’den eylem

“PTT A.Ş. Yasa Tasarısı”nın mecliste görüşülmesine devam edilmesi üzerine Bursa Haber Sen 8 Mayıs’ta bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Heykel PTT önünde gerçekleştirilen eyleme Haber Sen’in örgütlü olduğu diğer PTT şubelerinden emekçiler de katıldı. “PTT halkındır satılamaz! / Bursa Haber-Sen” pankartının açıldığı eylemde Haber-Sen Bursa Şube Başkanı bir konuşma gerçekleştirdi.

Ardından basın metninin okunmasına geçildi. Haber Sen Bursa Şube Sekreteri Gülşen Günay okuduğu açıklamada PTT’nin bu yasa ile “Posta Taşeron Tekeli” yapılmak istendiği söylendi.

Postacılar meclise yürüdü

KESK’e bağlı Haber-Sen üyeleri, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek ‘Posta Hizmetleri Kanun Tasarısı’nı 7 Mayıs’ta TBMM’ye yürüyerek protesto etti.

Ulus’ta toplanan emekçiler, “PTT halkındır satılamaz” pankartı açtı. Buradan polis nezaretinde yaklaşık 3 kilometre yürüyerek, TBMM Dikmen Kapı önüne geldi. Meclis önünde yapılan açıklamada Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen tasarı eleştirildi. Açıklamada PTT’nin özelleştirilmesine karşı olunduğu vurgulandı.

Kazova işçileri yürüyüşlerini sürdürüyor

Direnişçi Kazova Tekstil işçileri her hafta çarşamba günü gerçekleştirdikleri eylemlerine bu hafta da devam etti. Yürüyüşlerine Şişli Cami’den başlayıp fabrika önünde sonlandıran direnişçi işçiler, haklarını patron Ümit Somuncu’ya bırakmayacaklarını haykırdılar.

Açıklamada değerli kazak ve ipliklerin fabrikadan gece yarısı kaçırıldığı söylendi. Bunun üzerine fabrika önünden 24 saat ayrılmama kararı alan işçiler “Bundan sonra Ümit Somuncu ve Mustafa Umut Somuncu bizlere ulaşmak istediğinde adresimiz belli. Gerçek sahipleri olduğumuz fabrikamızın önündeyiz” diyerek açıkamayı bitirdiler. Açıklamanın ardından atılan sloganlarla eylem bitirilerek çadıra geçildi.

 

 

 

 

Üç fabrikada TİS

 

AKS Otomotiv

Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şubesi’ne bağlı AKS Otomotiv’de 1 Aralık 2012-30 Kasım 2014 dönemi TİS görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı.

Yapılan anlaşma sonucu birinci yıl ücretlere ortalamada yüzde 12 oranında zam yapılacak. Bu artış ortalama ücret alan bir işçi için net 143 TL artışa denk geliyor. Ücret zammı ikinci yıl enflasyon artı 2 puan şeklinde uygulanacak.
İşyerindeki 60 günlük ikramiye uygulaması sözleşmenin birinci yılında 75, sözleşmenin ikinci yılında 90 gün olarak uygulanacak.

Her ay ödenmekte olan sosyal paket net 50 TL’den yüzde 14 oranında artışla 57 TL’ye çıkarıldı. Diğer sosyal haklar yüzde 14 oranında artırıldı ve daha önce işyerinde uygulanmayan yeni sosyal haklarda sözleşmede yer aldı.

Çukurova Jeneratör ve TABO Otomotiv

Birleşik Metal-İş İzmir Şubesi’ne bağlı Çukurova Jeneratör’de 1 Ocak 2013 -31 Aralık 2015 dönemini kapsayan ilk toplu iş sözleşmesi de anlaşmayla sonuçlandı.

Öncelikle saat ücreti 5,78 TL’nin altında olan işçilerin saat ücretleri 5,78 TL’ye yükseltildi. Bu iblağ işleminden sonra saat ücretlerine 60 kuruş zam yapıldı. Ücret zammı ikinci yıl enflasyon artı 2 puan, üçüncü yıl ise enflasyon artı 3 puan şeklinde uygulanacak. İkramiye uygulaması olmayan işyerinde sözleşmenin birinci yılında 30 gün, ikinci yılında 60 gün ve üçüncü yılında ise 90 gün ikramiye verilecek. Birinci yıl için ücret ve ikramiye artışı sonucu ortalama olarak işçiler 215 TL net gelir elde edecekler. Bu tutar yüzde 24 artışa denk geliyor.

Sözleşme sonucu yıllık izinlere de artış yapıldı ve fazla çalışma ücretinin yüzde 100, gece zammının yüzde 10 olarak uygulanması kabul edildi.

Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şubesi’ne bağlı TABO Otomotiv’de de 1 Aralık 2012 – 30 Kasım 2014 dönemini kapsayan ilk toplu iş sözleşmesi anlaşmayla sonuçlandı. Yapılan anlaşma sonucu birinci yıl saat ücretlerine 80 kuruş zam yapılacak. Yüzde 14,5 oranına gelen bu artış ortalamada net 170 TL artışa denk geliyor. Ücret zammı ikinci yıl enflasyon artı 2 puan şeklinde uygulanacak.

 

 

 

Disa Otomotiv’de sendikasızlaştırma saldırısı

Disa Otomotiv’de patron, yeni işçi alımlarıyla sendikal örgütlülüğe saldırıyor, olası bir grevi engellemek istiyor.

Vakıflar Yolu üzerinde kurulu olan Birleşik Metal-İş Trakya Şubesi’nde örgütlü Disa Otomtiv Fabrikası’nda yeni işçi alımları örgütsüzleştirme saldırısının zeminine dönüştürülmek isteniyor.

100 işçinin bulunduğu fabrikada son 1 ayda yaklaşık 100 işçi işe başladı. İşe yeni giren işçilerin sendikalı işçilerle karşılaşmaması için hepsi bir vardiyaya taplandı. Sendikalı işçilerle servisleri de ayrılan yeni işçilere, işe alınırken sendikadan uzak durmaları yönünde telkinlerde bulunuldu.

İşçi alımında oldukça seçici olan fabrika yönetimi pişkinliğin boyutunu arttırarak, iş görüşmesine giden eski Daiyang işçilerine o fabrikadan işçi almayacağını bildirdi.

Son olarak 7 Mayıs günü 16.00-24.00 vardiyasında çalışan işçilere, nedenine dair hiçbir açıklama yapılmadan tatile çıkarıldıkları ifade edildi ve servisler gönderilmedi.

İşçileri korkutmak için yapılan bu uygulamaya karşı ise işçiler sendikanın tuttuğu araçlarla fabrikaya ulaştılar. İşçileri ve sendikacıları içeri almak istemeyen patronun bu keyfi tutumuna karşı işçiler itiş kakışla içeri girerek ücretli izin tutanaklarını aldılar. Sendika odasına gitmek isteyen BMİS Trakya Şube Başkanı güvenlikler tarafından engellenmek istendi. Bu duruma öfkelenen işçiler güvenliğe tepki gösterdi ve fiili bir şekilde içeri girdiler.

Gazetemize gelişmeler hakkında bilgi veren BMİS Trakya Şube Başkanı, TİS görüşmelirndegrev sürecinin başladığını, bu amaçla patronun olası bir oylamada grevin önüne geçmek için bu yönteme başvurduğunu belirtti.

Kızıl Bayrak / Trakya