15 Haziran 2012
Sayı: SYKB 2012/24

 Kızıl Bayrak'tan
İktidar için kapışan
gerici koalisyonun saldırıları
devrimci sınıf hareketiyle püskürtülebilir!
Özel Yetkili Mahkemeler kaldırılsın!
Kürt halkına yönelik tutuklama terörü sürüyor
Sivas’ın katili sermaye devleti
Van’da Kürt siyasetçilere
tutuklama terörü
Emekli metal işçisi Ramazan Gecener ile 15-16 Haziran Direnişi üzerine
MESS Grup TİS’leri için Bursa’da kararlı başlangıç
“Havayolu direnişiyle
sınıf dayanışması!”
Grev yasağı üzerine
Borusan direnişi eylemlerle sürüyor
Tarihsel çağ ve yeni tarihsel dönem
H. Fırat.
Filistin’de ırkçı-siyonist saldırganlığa karşı direniş sürüyor!
İsrail açlık grevi anlaşmasına
uymuyor
Gerici cepheden Suriye’yi “Afganistanlaştırma”
girişimleri
Dünyada grevler-protestolar yükseliyor!
Yunanistan'da ırkçılık karşıtı yürüyüş
“Özgürlüğümüz, sınıfımız için,
hep birlikte direnmeliyiz!”
4+4+4 ve eğitimde yeni dönem
Liseli gençlik eleme sınavlarına karşı alanlarda
Tutuklu öğrenciler için miting
“Beyoğlu’nda işkenceye son!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Liseli gençlik eleme sınavlarına karşı alanlarda...

“Parasız eğitim, sınavsız üniversite!”

 

Liseli gençlik, eleme sınavının ikinci aşaması öncesi geleceği için meydanlardaydı. 10 Haziran günü Kadıköy’de DÖG, LÖB, Dev-Lis, Mayıs’ta Yaşam, İlerici Liseliler, Liseli Kıvılcım ve Liseliler Meydana İnisiyatifi tarafından örgütlenen ve yüzlerce liselinin katıldığı mitingle eleme sınavları protesto edildi. “4+4+4 değil nitelikli, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!” başlığıyla örgütlenen mitingde 4+4+4 yasasıyla şekillenen eğitimde dönüşüm öne çıkan gündem maddesiydi.

Kortejlerden devrim ve sosyalizm sloganları yükseldi

Yürüyüş Tepe Natilius önünde kortejlerin oluşturulmasıyla başladı.

En önde “4+4+4 değil nitelikli, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!” ortak pankartı yer aldı. Arkasından sırasıyla Liseli Kıvılcım, Dev-Lis, Mayıs’ta Yaşam Kooperatifi, DÖG/Liseli Dünyası, Liseliler Meydana İnisiyatifi, LÖB, İlerici Liseliler, DGH, DLB, DÖB, LAF ve LDG kendi pankartları ile yürüdü.

Devrimci Liseliler Birliği (DLB), eylemin başından sonuna kadar coşkulu sloganları ve disiplini ile dikkat çekti. DLB korteji, liseli gençliğin taleplerinin yazılı olduğu dövizlerle birlikte, alanda kızıl bayrak taşınan tek kortej oldu. DLB’liler akademik talepler içeren sloganların yanı sıra sık sık devrim ve sosyalizm sloganlarını haykırdılar. Liseli genç komünistler “Gençlik partiye, devrime, sosyalizme!” sloganı ile liseli gençliği sınıfın devrimci partisinin saflarına çağırdılar.

Kortejlerden her siyasal anlayışın kendi politik bakışını yansıtan sloganlar atılırken ortak slogan atılmaması dikkat çeken başka bir noktaydı. Bir çok kortejden devrim ve sosyalizm sloganları yükseldiği duyuldu.

Liseli gençler yürüyüş boyunca sınavları hedef alan sloganlar atarken sınav sürecinde intihar eden liselileri de unutmadılar. Bir dizi kortejde intihar eden liselilerin fotoğrafları yer alırken isimleri de alana taşındı.

Kitle arama noktasından geçip alanda yerini alırken Liseli Anarşist Faaliyet arama noktasında açıklama yaparak kara bayraklarla alana girmeyeceklerini açıkladı. Anarşizmin düşüncesi gereği arama noktasından geçmeyeceklerini açıkladıktan sonra alana ellerinde peynir, ekmek ve zeytinlerle girerek okullardaki kantin boykotları sırasında polisin bu malzemeleri “delil” olarak sunmasına gönderme yaptı.

Mitingte 4+4+4 hedefteydi

Tüm kortejlerin alana girmesinden sonra programa geçildi.

İlk olarak mücadelede şehit düşenler için saygı duruşu gerçekleştirildi. “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganının hep birlikte atılmasının ardından ortak açıklama metninin okunmasına başlandı.

“Var olan eğitim sistemi tamamen sınav odaklı. Neredeyse her yıl sınav sisteminde sadece biçimsel değişiklikler yapılarak, sınavların ismi değişiyor. İsimleri değişse bile temelde rekabetçi bir sistem olarak kalıyor . Eğitimin sınav odaklı olması da öğrencileri geleceksizleştiriyor” sözleriyle başlayan açıklamada üniversite giriş sistemi teşhir edildi. Kürt halkına yönelik imha ve inkar saldırısına, somutta Roboski Katliamı’na değinildi. 4+4+4 yasasıyla meslek liselerinin patronlara yarayacak şekilde ara eleman ihtiyacının giderilmesinin planlandığı ifade edildi.

Ortak açıklama hem Türkçe hem de Kürtçe okunarak anadilde eğitime de anlamlı bir vurgu yapılmış oludu.

Açıklamanın ardından Grup Emeğe Ezgi programa katıldı. Emeğe Ezgi İtalyan işçi marşı olan Avanti Popolo ile başladığı dinletisine marşlar ve halaylarla devam ederek coşkuyu arttırdı.

Emeğe Ezgi’nin dinletisinin ardından Sarıyer Behçet Kemal Çağlar Lisesi’nde kantin boykotu sonrası okuldan atılan Abdülmelik Yalçın bir konuşma yaptı. Yalçın konuşmasını “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!” sloganıyla bitirdi.

Liseli gençliğin stajlarda sömürüldüğü ve ‘emeğinin karşılığını alamadığı’ ifade edilmesiyle “Staj sömürüsüne son!” sloganı hep birlikte haykırıldı.

Velilerin de bu mücadeleyi desteklediği vurgulanmasının ardından program Grup Yankı’nın sunduğu dinleti ile devam etti.

Dinletinin ardından da “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganı ile miting sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Esenyurt DLB

yaz dönemine hazırlanıyor

 

Esenyurt Devrimci Liseli Birliği (DLB), bir toplantı yaparak yaz dönemini planladı.

Esenyurt DLB’nin her hafta düzenlediği toplantıların sonuncusunda ilk olarak yeni katılan liseliler için DLB’nin hedef ve çalışmaları anlatıldı. Ardından 10 Haziran Pazar günü Kadıköy’de yapılan mitingin hazırlıkları tartışıldı.

Yaz döneminin önemli siyasal gündemlerinden Sivas anması için DLB olarak yapılabilecekler tartışıldı. Tartışmalardan BDSP’nin örgütlediği anmaya katılım ve hazırlık planları çıkarıldı. Mart sonundan beri düzenli yapılan DLB toplantılarının bu süreçten itibaren 2 Temmuz Anması Hazırlık Komitesi olarak sürdürülmesi kararlaştırıldı.

Karneler üzerine yapılan sohbette, bir DLB’li karnelerin alınmasından sonra bir eylem yapılması önerisinde bulunuldu. Toplantıya katılan liseliler için yaz döneminin çalışmak anlamına geldiği için çalışılacak işler üzerine sohbet sürdü.

Devrimci liselilerin yaz döneminde kendilerini her bakımdan geliştirmek ve donatmak sorumluluğu bulunduğu ve yaz döneminin bu gelişim için kullanılması gerektiği üzerine konuşuldu. Bu kapsamda, Esenyurt DLB, bir dizi oturumdan oluşacak Devrim Okulları’nın hayata geçirilmesini önüne koydu.

Devrim Okulları’nda “Sosyalizm nedir?” başlığıyla kapitalist sistemin işleyişi tahlil edilecek ve sosyalizm davasını bilimsel temelleri ile kavrayabilmek için bir giriş yapılacak. Bu kapsamda Preobrajenskiy ve Buharin’in “Komünizmin Abecesi” ile Leo Huberman’ın “Sosyalizmin Alfabesi” eserlerinden faydalanılacak.

Devrim Okulları kapsamında “Liseli gençlik mücadelesi ve DLB”, “Devrim mücadelesi ve devrimci kimlik”, “Dünya gençlik hareketi: güncel gelişmeler ve deneyimler” başlıkları tartışılacak.

Esenyurt DLB ayrıca Haziran ayının sonunda bir liseli pikniği düzenlemeyi de önüne koydu.

Liseli genç komünistler, devrim mücadelesini okulların kapalı olduğu yaz dönemi de kesintisiz olarak sürdürecekler. Esenyurt DLB, önümüzdeki dönemi kazanmaya ve devrime hazırlanmanın sorumluluğuyla yaz çalışmalarını hayata geçirmeye hazırlanıyor.

DLB / Esenyurt

 

 

 

 

SBS bir can daha aldı

 

Ankara’nın Mamak İlçesi’ne bağlı Şahap Gürler Mahallesi’nde emekçi bir ailenin 4 çocuğundan biri olan Nazik Kıraç, SBS’nin yapıldığı 9 Haziran Cumartesi günü intihar etti.

Bu yıl okuldan “takdir belgesi” alamaması ve SBS’de de başarılı olamayacağını düşünmesi genç kızı intihara sürükledi.

Sınav psikolojisi ve geleceksizlik kıskacında bir genç daha çözümsüzlük içerisinde intiharı seçti.

Nazik Kıraç’ın geride bıraktığı intihar notu çürümüş sistemin elem sınavlarıyla nasıl bir psikolojik yıkım yarattığını gösteriyor: “Böyle olmasını istemezdim. Ben de isterdim bu dünyada yaşamayı...Ancak başarılı olamıyorum...”