15 Haziran 2012
Sayı: SYKB 2012/24

 Kızıl Bayrak'tan
İktidar için kapışan
gerici koalisyonun saldırıları
devrimci sınıf hareketiyle püskürtülebilir!
Özel Yetkili Mahkemeler kaldırılsın!
Kürt halkına yönelik tutuklama terörü sürüyor
Sivas’ın katili sermaye devleti
Van’da Kürt siyasetçilere
tutuklama terörü
Emekli metal işçisi Ramazan Gecener ile 15-16 Haziran Direnişi üzerine
MESS Grup TİS’leri için Bursa’da kararlı başlangıç
“Havayolu direnişiyle
sınıf dayanışması!”
Grev yasağı üzerine
Borusan direnişi eylemlerle sürüyor
Tarihsel çağ ve yeni tarihsel dönem
H. Fırat.
Filistin’de ırkçı-siyonist saldırganlığa karşı direniş sürüyor!
İsrail açlık grevi anlaşmasına
uymuyor
Gerici cepheden Suriye’yi “Afganistanlaştırma”
girişimleri
Dünyada grevler-protestolar yükseliyor!
Yunanistan'da ırkçılık karşıtı yürüyüş
“Özgürlüğümüz, sınıfımız için,
hep birlikte direnmeliyiz!”
4+4+4 ve eğitimde yeni dönem
Liseli gençlik eleme sınavlarına karşı alanlarda
Tutuklu öğrenciler için miting
“Beyoğlu’nda işkenceye son!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 


Yunanistan'da ırkçılık karşıtı yürüyüş

 

Yunanistan’da 6 Mayıs günü yapılan seçimlerde 21 milletvekili çıkaran faşist Altın Şafak partisinin saldırıları ilerici-sol güçler tarafından tepkiyle karşılanıyor.

9 Haziran günü Omonia Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi, ‘Naziler dışarı’ pankartı açarak ırkçılık karşıtı sloganlarla Stadiou Caddesi’nden parlamentonun bulunduğu Sintagma Meydanı’na yürüdü. Ani-faşistler, faşist Altın Şafak partisinin bütün bürolarının kapatılmasını istedi. Altın Şafak milletvekili adayı Ilias Kasidiaris’in, bir televizyon programında sol partilerden iki kadın milletvekili adayına saldırmasının da gündeme geldiği yürüyüşte, ‘Bu saldırılarla gerçek yüzleri ortaya çıkan Nazilerin, parlamentodan da gitmeleri gerektiği’ ifade edildi.

Atina’da, ikisi Polonyalı olmak üzere Arnavut, Pakistanlı ve Bangladeşli 5 göçmen, faşist gruplar tarafından farklı bölgelerde bıçaklı saldırıya uğramıştı.

Altın Şafak üyelerinin ırkçı-şoven kudurganlıkları

Irkçı-faşist parti Altın Şafak’ın lideri Nikos Mihaloliakos, ‘kraliçe şehir’ dediği İstanbul’un bir gün geri alınabileceğini dile getirdi. ‘Führer’ lakaplı Mihaloliakos, İstanbul’un fethi dolayısıyla Atina’da düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada “Kalbimiz kraliçe şehirde (İstanbul) Yaşasın Konstantinos Palaiologos” demişti.

Irkçı-faşist zehrini kusan faşist partinin şefi, bu sözleriyle ilgili olarak kendisine yöneltilen “15 milyon Türk’e karşı artık sadece 3 bin Rum’un yaşadığı İstanbul’u talep etmek bugün gerçekçi olabilir mi?” şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı:

“Yahudiler asırlar sonra, 1948 yılında, atalarının topraklarında devlet kurmayı başardılar. ‘Silahları alarak Türkler ile savaşmamız gerekiyor’ demiyorum fakat asırlarca Helenizm’in Küçük Asya, Pontus ve Doğu Trakya’da var olduğunu unutmamalıyız.’’

 

 

 

 

Yunanistan’da bir emekli daha

intihar etti

 

Yunanistan’da sosyal yıkım saldırılarıyla beraber gelen sefalet ve borçlanma, emekçileri ekonomik ve psikolojik buhrana sürüklüyor.

Başkent Atina’nın zengin semtlerinden sayılan Kifisia’da borçları yüzünden bunalıma giren 77 yaşındaki emekli inşaat mühendisinin, evinin önünde av tüfeğiyle intihar ettiği bildirildi.

13 Haziran sabahı saat 05.30’da silah sesine uyanan mahalle sakinleri, yaşlı adamın cansız bedenini kanlar içinde buldu.

İki çocuk sahibi olan yaşlı adamın borçları yüzünden çıkmaza girdiği, bıraktığı notta ise kendisini intihara sürükleyen sebepleri sıralayıp, yakınlarına tavsiyelerde bulunduğu öğrenildi.

Tasarruf politikalarıyla emekli maaşlarında kesinti yapılan ülkede, Nisan başında da Sintagma Meydanı’nda 77 yaşındaki bir emekli eczacı, tabancasıyla intihar etmiş, Mayıs ayı sonunda ise 62 yaşındaki bir emekli, Pire Nikaia Parkı’nda kendini asmıştı.

 

 

 

 

İspanya’ya ‘kölelik’ yardımı

 

Kapitalist krizin faturasının emekçilere ödetilmek istendiği İspanya’da, Euro Bölgesi maliye bakanları, İspanya’ya 100 milyar euro kadar kredi verme kararı aldı.

İspanya’yı 9 Haziran’da üç saate yakın süren telekonferans toplantısında tartışan bakanlar, krediyi serbest bırakmak için, bu ülke bankalarına ne kadar sermaye takviyesi gerektiğini 21 Haziran’a kadar önce ortaya koyacak iki bağımsız denetim şirketinin raporunu bekleyecek.

Telekonferans toplantısının ardından Avro Grubu’ndan yapılan açıklamada, Avrupa mali istikrar fonları (EFSF ve ESM) aracılığıyla sağlanacak kredinin İspanyol finans sektörünün ‘’toplamda 100 milyar euroya kadar çıkabileceği tahmin edilen’’ sermaye gereksinimi ve ihtiyat marjını karşılayacağı belirtildi.

100 milyar euroluk kredinin ardından İspanya’da sosyal yıkım ve köleliğin derinleştirilmesi bekleniyor.

 

 

 

 

Şili’de emekçiler ‘geçmişine’ sahip çıktı

 

Şili’de General Augusto Pinochet’nin eski darbe hükümetini öven belgesel gösterimi protestolarla karşılandı. 10 Haziran’da yapılan eylemlerle belgesel adı altında o dönem uygulanan baskı ve şiddeti öven filmin gösteriminin yasaklanması talep edildi. Başkentin birçok bölgesinde polisin saldırısı sonrası çatışmalar başladı. Santiago Belediye yöneticilerinin “özel etkinlik” gerekçesiyle yasaklama talebini reddetmesi ve polisin azgın terörü Pinochet ruhunun hala iktidarda olduğunu gösteriyor. Eylemciler ‘73 darbesinin geçmiş olmadığını bugün aynı baskı ve sömürünün sürdüğünü söylüyorlar.

Darbe döneminde katledilenlerden birinin akrabası eylemdeki amaçlarını şu sözlerle ifade etti: “İnsan hakları ihlali yapan onlar. Bugün de bizi baskı altına almak, bize şiddet uygulamaktan başka yaptıkları birşey yok. Bu soykırımcılar şimdi Caupolican Tiyatrosu’ndalar.”

Caupolican Tiyatrosu’nda yapılan gala gecesi, faşist politikacılar için şov alanına dönüştü. Faşist parti yöneticileri ve Şili ordusu mensuplarının katıldığı galada yapılan açıklamalar eylemcilerin öfkesini biledi. 1973’te iktidara geçen Pinochet liderliğindeki darbecilerden biri belgesel sonrası şunları söyledi: “Şili’de aşırı sol, bizim Allende hükümetinden özür dilememizi ve sözkonusu suçların yalnızca askeri yönetim altında işlendiğini söylememizi bekliyor.”