3 Şubat 2012
Sayı: SYKB 2012/05

 Kızıl Bayrak'tan
Baharı kazanmak için ileri!!
DİSK Genel Kurulu yaklaşıyor
Sermaye saldırıyor
sendikaların eli kolu bağlı
DİSK saldırılara karşı alanlara çıktı
Roboski katliamının gösterdikleri
Güncel gelişmeler ışığında
8 Mart’ta mücadele alanlarına!
Direnişçi işçilere zabıta-polis terörü
Taşeron işçileri ihanetin
hesabını soruyor
Direnişçi Mersin Liman işçileri
Maltepe Belediyesi işçilerinin
direnişini selamladı
Kıdem tazminatı fonu
ve iş güvencesi tartışıldı
Metal İşçileri Birliği
Merkezi Yürütme Kurulu
Şubat Ayı Toplantısı Sonuçları
MİB yeni döneme hazırlanıyor
Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile konuştuk
Gençliğe devrimci baharı kazanma çağrısı
Tıp Öğrenci Kolu (TÖK) temsilcisi Hüseyin Çelik ile konuştuk
BES İzmir Şube Başkanı
Ramis Sağlam ile
22 Şubat grev üzerine konuştuk
“Davos Zirvesi” aynasında
kapitalizmin karanlık geleceği
Finans kapitalin korkusu artıyor
ABD’nin “yeni savunma (savaş) stratejisi
Emperyalist özneler arasında
kuşatma, gerilim ve çatışma-V.Yaraşır
Haydarpaşa ranta kurban
Gazi’de çete saldırısı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Şubat Ayı Toplantısı Sonuçları…

Değerlendirme ve kararlar

Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu (MİB MYK) Şubat ayı toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının gündemi şu ana konu başlıklarından oluşturuldu:

- Sınıfın gündemi

- İşkolunun gündemi

- Bülten

- Sınıfın gündemi:

1- Bu ana gündem başlığı altında öncelikle üzerinde durulan konulardan birisi gündemdeki sendikalar, grev ve lokavt kanunuyla ilgili düzenlemeler oldu. Toplantı gerçekleştirildiği sırada, ilgili yasaların çıkarılmamış olması nedeniyle Türk-İş’e bağlı bazı sendikalar dışında diğer tüm sendikaların yetkisinin düşmesine yol açacak istatistiklerin açıklanması gündemdeydi. Yaratacağı sonuçlar bakımından 15-16 Haziran büyük direnişine yol açan saldırıyla benzerlikler taşıyan bu uygulama, sermaye iktidarının genel bir örgütsüzleştirme hamlesi haline gelebilir. Öyle ki eğer sorunu çözecek bir düzenleme yapılmazsa fiilen ortaya çıkan sonuç bu olacak. Konunun bu yönüne dikkat çeken MYK, tüm sınıf güçlerini sendikal örgütlenme hakkına yönelik bu oyuna karşı duyarlı olmaya çağırmaktadır.

Diğer taraftan sermaye ve sendikal bürokrasi tarafından yılan hikayesine dönen pazarlıkların konusu olan bu yasalar, işçi sınıfının haklarına yönelik kapsamlı saldırılarla ilişkilendirilmektedir. Öyle ki pazarlık masasının bir ucunda sendikal hak ve özgürlükleri genişleteceği söylenen bu yasalar, diğer ucunda da işçi sınıfını toptan örgütsüzleştirecek ve atomlarına ayrıştıracak kölelik yasaları duruyor. Sermaye ve hükümeti sendika bürokratlarının önüne tarihsel haklarımızı koyuyor, sendikalar yasası ile yetki sorununu da bir sopa olarak kullanıyor. İşçi sınıfı bu tuzağa karşı uyanık olmalı ve olası büyük satışa izin vermemelidir.

MYK bu sürecin bir kez daha ortaya serdiği temel bir gerçeğe dikkat çekmektedir: Hak ve özgürlükler pazarlık masalarında değil mücadele alanlarında kazanılır. Aksi halde hak ve özgürlük adına önümüze sunulanlar daha büyük bir gaspın kılıfı yapılır.

Bugün olan da budur. Öyle ki yapılan pazarlıkların içerdiği büyük tuzağın yanında, “hak ve özgürlüklükler genişletiliyor” adı altında yapılacak düzenleme işçi sınıfının taleplerini karşılamıyor. Çünkü yetki barajının düşürülmesi, noter şartının kaldırılması gibi düzenlemelerin yanında grev yasakları korunuyor, lokavt gibi sendika ve grev hakkını hiçleştiren düzenlemeler de olduğu gibi sürüyor. Bunun için hak ve özgürlükler için mücadeleden başka yolumuz yoktur.

MYK tüm bu gerçeklerin işçi sınıfına anlatılması gereğinin özel önemi üzerinde durmuş ve önümüzdeki günlerde konuyla ilgili bilgilendirme çalışmalarının yürütülmesini kararlaştırmıştır.

2- DİSK’in 14. Olağan Genel Kurulu gündemin diğer bir başlığı oldu. Sınıfa yönelik saldırıların ağırlaştığı bir dönemde toplanan DİSK Genel Kurulu mücadelenin geleceği bakımından doğal olarak büyük önem taşımaktadır. Saldırıları göğüsleyecek bir mücadele programının oluşturulması, bununla birlikte böyle bir mücadele programını uygulayacak bir önderlik ile güçlü bir sınıf iradesinin şekillendirilmesi halinde genel kurul gerçek amacına ulaşmış olacaktır. Ancak şu haliyle eldeki veriler umut vermemektedir. Zira genel kurul süreci yeni yönetimin kimlerden oluşacağı yönünde kısır bir tartışmaya indirgenirken, mücadele programı konusunda hemen hiçbir şey konuşulmamaktadır. Dahası DİSK üyesi sendikaların genel kurulları da mücadeleye hazırlık süreçlerinden ziyade ilkesiz pazarlıkların ve kişisel hesapların sahnesi olmanın ötesine pek az çıkmıştır.

Öte yandan ise özellikle yeni yönetimin şekillenmesinde kilit bir rol oynayacak olan Genel-İş Sendikası cephesinden sergilenen çürümüşlük tablosu, özellikle Maltepe Belediyesi direnişinde ortaya konulan utanç verici işbirlikçilik örneği bu bakımdan kağıt üzerindeki iddiaların zerrece bir değeri olmadığını göstermektedir.

Bu ve benzeri olgulardan hareket eden MYK, DİSK’in “devrimcileşmeşi” ve sınıf mücadelesinde geçmişte sahip olduğu gücü yeniden kazanmasının yolunun, işçi sınıfının tabandan örgütlenmesi ve sermaye ile sendikal bürokrasiye karşı başını kaldırmasıyla mümkün olabileceği gerçeğinin altını çizmektedir. Bu bakışla DİSK Genel Kurulu’nda bu düşünceleri bayraklaştıracağı gibi, asıl olarak genel kurul sürecini sınıf zemininde bu temelde yapılacak bir tartışma ve örgütlenmenin dayanağı olarak değerlendirmek üzere çeşitli tartışma zeminlerini oluşturmayı hedeflemektedir.

- İşkolunun gündemi:

1- İşkolunda şu durumda ana gündem 2012-2014 MESS Grup TİS sürecidir. Her ne kadar bu gündem açık bir tartışma ve mücadelenin konusu olmamakla birlikte, her şey gelip bir biçimde ona bağlanmaktadır. Çünkü önceki dönemde ertelen hesaplar ve yarım kalan mücadeleler, bu süreçte sınanacak ve bir sonuca bağlanacaktır. Bilindiği üzere geçtiğimiz dönem Birleşik Metal cephesinden ortaya konulan grev iradesiyle MESS-Türk Metal düzeni sarsılmış, ancak yıkılamamıştı. Bununla birlikte ileriye doğru atılan bu adım, metal işçilerinin bu yeni dönemdeki beklentileri daha da büyütmüştür. Fakat MESS de düzenini korumak ve daha da ileri gitmek isteyen metal işçilerini baştan ezmek üzere işi daha da sıkı tutmaya çalışacaktır. Bunun için Türk Metal çetesiyle birlikte hazırlıklarını yapmakta ve daha en başta metal işçilerini bu ittifakı kıracak bir inanç ve moral gücünden yoksun bırakmaya çalışmaktadırlar.

Bunun için şu an Birleşik Metal örgütlülüğünü baskı altına almak üzere bir dizi hamle gündeme getirilmektedir. Örgütlülüğün zayıf olduğu bazı fabrikaları rüşvet ve aldatmacayla Türk Metal’e geçirmek biçiminde yürüyen bu sürecin ters tepmesi de olasıdır. Zira Türk Metal çetesine yönelik metal işçisinin öfkesi patlamak üzeredir ve ihanet zincirini en zayıf halkadan kırmanın olanakları da birikmektedir. Eğer mevcut olanaklar değerlendirilirse Türk Metal çetesini çökertmenin yolu da açılır. MYK burada bu genellikte ifade edilebilecek bazı anlamlı gelişmeleri değerlendirerek, bu süreci karşılamak üzere somut bir planlama yapmış bulunmaktadır. Sadece metal işçisinin durumunu değil, işçi sınıfının geleceğini belirleyecek önemde gelişmelere gebe bu sürece en iyi biçimde hazırlanmak durumundayız.

2- MYK bu gündem başlığı altında ayrıca yerellerde ve fabrikalarda yaşanan süreçlere ilişkin bilgi paylaşımı yapmış, değerlendirmelerde bulunmuştur. Ülkenin değişik bölgelerinde MİB’in doğrudan müdahil olduğu fabrikaların yanısıra, mücadelenin yoğunlaştığı fabrikalar da masaya yatırılarak politik ve pratik sonuçlar çıkarılmıştır. Bu kapsamda özellikle ABB’deki işten atmalar ve sendika bürokratlarının işbirlikçi tutumları ele alınmış ve mücadele görevleri üzerinde durulmuştur. Bu fabrikada diri sınıf güçlerini tasfiyeye yönelik saldırılara karşı mücadelenin geliştirilmesi gereğine dikkat çekilmiştir.

3- Son olarak açlık ve kölelik pahasına işçilerin sırtından yüksek kar oranları yakalayan ve şu durumda tam bir safahat sürdüren metal patronlarının, artan kriz ihtimali karşısında bir kez daha faturayı işçi sınıfına ödetmek için hazırlık yaptıkları görülmektedir. MYK ileri metal işçileri başta olmak üzere tüm metal işçilerini bu saldırı dalgasına karşı hazırlanmaya çağırmaktadır.

4- MYK ayrıca Birlik çalışmasının sorunlarını ele alarak tartışmalar yürütmüş ve ulaşılan sonuçlar üzerinden çözüme yönelik somut bazı planlamalar yapmıştır.

- Bülten:

Bültenin yayınında yaşanan gecikmeler ele alınarak Şubat sayısının en kısa sürede çıkarılması kararlaştırılmıştır. (…)

Metal İşçileri Birliği

Merkezi Yürütme Kurulu

1 Şubat 2012