3 Şubat 2012
Sayı: SYKB 2012/05

 Kızıl Bayrak'tan
Baharı kazanmak için ileri!!
DİSK Genel Kurulu yaklaşıyor
Sermaye saldırıyor
sendikaların eli kolu bağlı
DİSK saldırılara karşı alanlara çıktı
Roboski katliamının gösterdikleri
Güncel gelişmeler ışığında
8 Mart’ta mücadele alanlarına!
Direnişçi işçilere zabıta-polis terörü
Taşeron işçileri ihanetin
hesabını soruyor
Direnişçi Mersin Liman işçileri
Maltepe Belediyesi işçilerinin
direnişini selamladı
Kıdem tazminatı fonu
ve iş güvencesi tartışıldı
Metal İşçileri Birliği
Merkezi Yürütme Kurulu
Şubat Ayı Toplantısı Sonuçları
MİB yeni döneme hazırlanıyor
Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile konuştuk
Gençliğe devrimci baharı kazanma çağrısı
Tıp Öğrenci Kolu (TÖK) temsilcisi Hüseyin Çelik ile konuştuk
BES İzmir Şube Başkanı
Ramis Sağlam ile
22 Şubat grev üzerine konuştuk
“Davos Zirvesi” aynasında
kapitalizmin karanlık geleceği
Finans kapitalin korkusu artıyor
ABD’nin “yeni savunma (savaş) stratejisi
Emperyalist özneler arasında
kuşatma, gerilim ve çatışma-V.Yaraşır
Haydarpaşa ranta kurban
Gazi’de çete saldırısı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Taşeron işçileri ihanetin hesabını soruyor...

“Satılık sendika istemiyoruz!”

CHP’li Maltepe Belediyesi’nde direnişçi işçilerin mücadelesi belediye yönetiminin talimatıyla gerçekleştirilen zabıta-polis saldırılarına rağmen kararlılıkla sürüyor.
Direnişçi işçiler, hafta boyunca gerçekleştirdikleri eylemlerle belediye yönetimini ve sendikaların ihanetini protesto ettiler.

Sınıf dayanışması

Direnişin 37. gününde (26 Ocak) direnişçi taşeron işçilerini birçok kurum ziyaret etti. Öğle saatlerinde Birinci Bölge Birleşik Mücadele Platformu ve Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Mahmut Şengül ve yöneticiler ziyarette bulundular. Direnişi desteklediklerini belirten kurumlar sonuna kadar direnişin yanında olduklarını ifade ettiler. Maltepe direnişinin önemine dikkat çeken kurumlar, ortak platformların önemine vurgu yaptılar. Sonrasında ise İşçi Mücadele Derneği direniş alanına geldi. Ziyarete gitar ve tulum müzik aletleriyle gelen ziyaretçiler, Karadeniz ezgilerine yer veren bir dinleti gerçekleştirdiler.

İhanete eylemli yanıt

27 Ocak sabahı belediye önüne gelen direnişçi işçiler, soğuk hava koşullarına ve yağan kara aldırmadan pankartlarını açtılar, direniş ateşini yaktılar. Mücadele Birliği Platformu’nun destek ziyareti gerçekleştirdiği 38. günde Grup Emeğe Ezgi de marş ve ezgilerle direniş alanındaydı.

Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Mahmut Şengül ve yönetim kurulu ile birlikte Genel-İş üyesi Ataşehir Belediyesi temsilcileri de direniş alanına gelerek işçilere destek verdiler.

Belediye önünde basın açıklaması

Saat 16.30’da belediye önünde gerçekleştirilen eylemde basın açıklamasını direnişçi işçilerden Serhat Yurtsever yaptı.

Belediye yönetiminin, direnişe yönelik karalamalarına destek veren Genel-İş Sendikası 2 No’lu Şube’nin de protesto edildiği eylemde 2 No’lu Şube Başkanı Nevzat Karataş ve Belediye-İş 6 No’lu Şube Başkanı Ali Beyaz’ın derhal istifa etmesi istendi.

Eylem sırasında, Maltepe Belediyesi Zabıta Müdür Yardımcısı eyleme müdahale etmeye çalıştı. Kısa süreli gerginliğin ardından zabıta müdürü içeriye gönderildi. Eyleme Genel-İş 1 No’lu Şube, BDSP ve İMD destek verdi.

Taksim’de yürüyüş


Taşeron işçileri 28 Ocak günü Taksim’de yürüyüş gerçekleştirdi. CHP’li Maltepe Belediyesi’nin işçi düşmanı tutumunu protesto eden işçiler, belediye yönetiminin direnişi karalamaya yönelik deklarasyonunun altına imza atan Genel-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Nevzat Karataş ile Belediye-İş İstanbul 6 No’lu Şube Başkanı Ali Beyaz’ın istifasını istediler. Bu duruma sessiz kalan genel merkezlere “hesap sorun” çağrısında bulundular.

İşçilere destek

Taksim Tramvay Durağı’nda buluşan taşeron işçilerine BDSP ve Mücadele Birliği destek verdi. Eylemde Grup Emeğe Ezgi de devrimci şarkı ve marşlarıyla işçileri yalnız bırakmadı.

Galatasaray Lisesi önünde işçiler adına basın açıklamasını Alper Ekici okudu.

Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin’in direnişi karalamaya yönelik saldırılarına belediyede yetkili-yetkisiz sendikaları da alet etmek istediğine değinen Ekici, Zengin’in en son yayınladığı deklarasyonun altına Tüm Bel-Sen hariç belediyedeki bütün sendikaların imza attığını dile getirdi.

Örgütlenme mücadelelerini ortada bırakan Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube’nin belediye yönetiminin karalamalarına destek vermesini de teşhir eden Ekici, deklarasyona imza atan sendikaları her yerde teşhir etmeye devam edeceklerini duyurdu. İşçiler Belediye-İş ve Genel-İş sendikalarının genel merkezlerine de, atılan imzaların geri alınması ve sorumlulardan hesap sorulması için harekete geçme çağrısında bulundular.

İşçiler geceye hazırlanıyor

Direnişin 43. gününde Maltepe Belediyesi taşeron işçileri sabah işbaşı saatinde belediye binası önünde toplandılar. Pazartesi günü yaşanan zabıta terörü sırasında çalınan pankartların yenisini bastıran direnişçi işçiler taleplerinin yazdığı pankartları direniş alanına astılar.

Gün boyu kötü hava şartlarına rağmen kararlılıkla direnişlerini sürdüren işçiler direniş alanında kardan adam yaparak yağan karın keyfini çıkardılar. Bir yandan da yapılan iş bölümü çerçevesinde çevre bölgelere cumartesi günü gerçekleşecek dayanışma etkinliğinin çağrısını yapan afişler ve etkinliğin gerçekleşeceği salonla ilgili son düzenlemeler yapıldı.

Kızıl Bayrak / Kartal