3 Şubat 2012
Sayı: SYKB 2012/05

 Kızıl Bayrak'tan
Baharı kazanmak için ileri!!
DİSK Genel Kurulu yaklaşıyor
Sermaye saldırıyor
sendikaların eli kolu bağlı
DİSK saldırılara karşı alanlara çıktı
Roboski katliamının gösterdikleri
Güncel gelişmeler ışığında
8 Mart’ta mücadele alanlarına!
Direnişçi işçilere zabıta-polis terörü
Taşeron işçileri ihanetin
hesabını soruyor
Direnişçi Mersin Liman işçileri
Maltepe Belediyesi işçilerinin
direnişini selamladı
Kıdem tazminatı fonu
ve iş güvencesi tartışıldı
Metal İşçileri Birliği
Merkezi Yürütme Kurulu
Şubat Ayı Toplantısı Sonuçları
MİB yeni döneme hazırlanıyor
Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile konuştuk
Gençliğe devrimci baharı kazanma çağrısı
Tıp Öğrenci Kolu (TÖK) temsilcisi Hüseyin Çelik ile konuştuk
BES İzmir Şube Başkanı
Ramis Sağlam ile
22 Şubat grev üzerine konuştuk
“Davos Zirvesi” aynasında
kapitalizmin karanlık geleceği
Finans kapitalin korkusu artıyor
ABD’nin “yeni savunma (savaş) stratejisi
Emperyalist özneler arasında
kuşatma, gerilim ve çatışma-V.Yaraşır
Haydarpaşa ranta kurban
Gazi’de çete saldırısı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BES İzmir Şube Başkanı Ramis Sağlam ile 22 Şubat grevi üzerine konuştuk...

“22 Şubat’tan önce eylemlilikler sürecek!”

- Sermayenin uzun yıllardır uygulamak için bekletilen Kanun Hükmünde Kararname (KHK), AKP hükümeti eliyle gerçekleşiyor. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

- Sermayenin kendini yenileme sürecinde üretim ilişkilerinin ve istihdam modellerini değiştirmeyi amaçlamıştır. 1980’li yıllardan sonra neoliberal politikaların hız kazanması, özelleştirme ve ardından taşeronlaştırma, kamunun tasfiyesinde önemli bir süreci oluşturmuştur. Özellikle KİT’lerde tasfiye veya devir sürecinin kamu emekçilerine yansımaması mümkün değildi. Sermaye, üretim sürecini yeniden belirlerken bir taşla birden fazla kuşu ürkütmeyi amaçlamıştır. Hem kurumlarını piyasaya açıp ticarileştirmek hem de var olan sendikal örgütlenmeleri bertaraf etmektir.
Sermayenin bu alanda ki en sadık savunucusu olan AKP kendinden önceki sermaye hükümetlerine her alan da taş çıkarmıştır.
Sermayenin yeni dönem üretim modellerini her alanda hızla gerçekleştirmiş en özelleştirmeci en sendika düşmanı olarak tarihe geçmiştir. Bu alanda özellikle işçi ve memur sendikalarını kendi ihtiyaçlarına göre dizayn etmiştir. Dizayn edemediklerini ötekileştirme ve dağıtmayı hedeflemiştir. Bu anlamda AKP, sermayenin kendilerine yüklediğini pervasızca uygulamıştır.
 

- KHK sizin iş kolundan hangilerini kapsıyor ve bunun sonuçları nelerdir?
 

- 666 sayılı KHK ile yaklaşık AKP döneminde çıkarılan 36 KHK’nın birbirinden ayrılması mümkün değildir. Hepsi birbirinin değişik alanlarda tamamlamaktadır. İşkolumuzdaki ve tüm kamu emekçilerini 666 sayılı KHK ile mali ve özlük haklarını düzenlerken toplu sözleşme hakkı yok sayılmıştır.
Sendikamız BES’in uzun süredir yürüttüğü ‘eşit işe eşit ücret’ talebi 666 sayılı KHK ile söylediğimizin tam tersi uygulanmıştır. 2005 yılından bu yana Maliye Bakanlığı’nda süren bölünmüşlük ve uzman olan ve olmayan istihdam şekli emekçileri bölen, emekçilerin mücadelesini ayrıştıran bir süreçtir. Maliye birimlerinde aynı işi yapan maliye emekçileri arasında ücret adaletsizliği 666 sayılı KHK ile had safhaya varmıştır. Bugün bu yapay unvanların oluşturulmasında asıl tüm maliye emekçilerinin ve kamu emekçilerinin genelinde sözleşmeli personel uygulamasının yaygınlaştırılması yatmaktadır. Kamunun tasfiyesi, Maliye Bakanlığı’nda Mal Müdürlükleri’nin kapatılması ve Milli Emlak Müdürlükleri’nin başka kurumlara devri ile asıl amaçlanan ve görünmeyen gerçektir.

- 22 Şubat’ta greve çıkacağınızı açıkladınız. Greve çıkma gerekçeleriniz nedir?
 
- BES Genel Merkezi’nin şubelerin önerileriyle hazırlamış olduğu eylem takvimi bütünlüklü olarak bu süreci kapsamayı amaçlamaktadır. Eylem takvimi, İzmir’de 2 haftadır uygulanmakta ve maliye emekçilerinden karşılık bulmaktadır.
2005 yılından bu yana taleplerin karşılanmaması ve Maliye Bakanlığın’daki adaletsizliğin geldiği nokta patlama noktasıdır. 22 Şubat’a 21 Aralık’taki grevimiz üzerinden geliştirilen bir işyeri çalışmasıyla devam edilecektir. 21 Aralık öncesi kurduğumuz grev komitelerimiz 22 Şubat’ta da faaliyeti örgütleyecek ve yeni bir grev dalgasının ilk adımı olacaktır.

 

- 22 Şubat grev günü için hazırlıklarınız nelerdir?
 

- 22 Şubat’tan önce eylemlilikler sürecek. Bu eylemliklerin içerisinde, 1 saat işe geç başlama var. Her Çarşamba eylemler olacak ve 22 Şubat günü de sabah işyerlerine gidilip grev pankartı asılıp işbaşı yapılmayacak. Merkezi bir yerde toplanıp İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı’na yürünecek.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

Manisa’da sömürüye ‘PAYDOS’

Manisa işçilerinin sesi olmak hedefiyle ilk sayısı çıkan PAYDOS İşçi Bülteni işçilerle buluştu. Şehrin dört bir yanında gerçekleştirilen dağıtımlara büyük ilgi vardı.

Bültenin ilk sayısı 26 Ocak günü işçilerin yoğun olarak kullandığı servis güzergâhlarındaki duraklarda dağıtıldı. İlk sayısı olmasına rağmen bülten Manisalı işçiler ve emekçiler tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Birçok işçi “bu gazeteyi nereden temin ederiz” sorusuyla bültene yönelik ilgisini göstermiş oldu.

Türk Metal Sendikası’nda örgütlü işçilerle dağıtım sırasında yapılan sohbetlerde; sendikal bürokrasiyi hedef gösteren ifadelere ve Türk Metal’in sendikal anlayışına karşı ciddi bir rahatsızlık olduğu görüldü. Aynı zamanda Manisa’da uzun çalışma koşulları ve kölece çalışma koşullarına karşı ciddi bir öfke birikiminin olduğuna da bir kez daha tanık olundu.

Dağıtımlarda; şimdiye kadar Manisa’da böyle bir faaliyetin gerçekleşmemiş olduğunu ifade eden işçiler kendi arkadaşlarına ulaştırmak vermek üzere çok sayıda bülteni alarak desteklerini gösterdiler.

Alaybey hattında 16:00-24:00 vardiyasına ulaştırılan bültenin ikinci sayısının hazırlıkları da başladı. İkinci sayıda, “sağlıkta dönüşüm program” kapsamında uygulanmaya başlayan “Genel Sağlık Sigortası” ele alınacak. Birçok işçinin talebi üzerine, bu saldırının sonuçları ayrıntılı olarak değerlendirilecek.

İkinci sayıda bugün hala devam eden işçi direnişlerine de yer verilecek. Bu kapsamda İstanbul Maltepe Belediyesi’nde direnişte olan taşeron işçilerinin sesi Manisa’ya da taşınacak.

Paydos çalışanına gözaltı terörü

Paydos çalışanı sınıf devrimcisi Doğu Cem Gümüş 31 Ocak günü gerçekleştirilen bülten dağıtımının ardından gittiği bir internet kafede sivil polislerin keyfi kimlik kontrolü uygulamasıyla karşılaştı. Gümüş, hakkında “gıyabi yakalama kararı” olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.

Gümüş’ün üzerinden çıkan Paydos İşçi Bülteni’ni özel bir ilgiyle inceleyen TMŞ ve güvenlik şube polisleri toplatma kararı olmadığını teyit ettikten sonra bültenleri iade etttiler. Polisler Gümüş’e, bülten dağtımından haberdar olduklarını da özel bir biçimde vurguladılar.

Polis karakolunun ardından savcılığa çıkartılan Gümüş sorgusunun ardından nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Yargılandığı davadan ceza ertelemesi alan Gümüş mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

Kızıl Bayrak / Manisa