23 Aralık 2011
Sayı: SYKB 2011/48

 Kızıl Bayrak'tan
Emperyalist/siyonist güçler adına “harbe hazırlık”
Sert ve zorlu bir
mücadele dönemi
Zulüm dağlarınızın altında kalacaksınız!
“Özgür basın susturulamaz!”
Emekçiler hakları ve gelecekleri için grevdeydi
“Haklarımıza sahip çıkıyoruz!”
Esnek çalışma saldırısı hız kazanıyor
Maltepe Belediyesi'nde direniş
Bütçe: Sermayeye yağma ve talan, emekçiye yıkım!.
Birleşik Metal Merkez Genel Kurulu gerçekleşti
Partide çalışma tarzı sorunları
Nerden baksan ikiyüzlülük,
nerden baksan katliamcılık!
19 Aralık katliamı lanetlendi, direniş selamlandı!
Gençliğin 19 Aralık etkinliklerinden.
İnsanca yaşanacak ücretsiz yurtlar istiyoruz!
İşkence ve ihlaller sürüyor...
“Katil devlet” itirafı
Tahrir’de direniş sürüyor
Irak’ta emperyalizmin bayrağı dalgalanıyor!
“Karanlığa ışık tut”
TMMOB 2. Kadın Kurultayı gerçekleşti
Enternasyonal yara: Kayıplar
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Birleşik Metal-İş Merkez Genel Kurulu gerçekleşti

Birleşik Metal İşçileri Sendikası Merkez Genel Kurulu 16-17-18 Aralık tarihlerinde İstanbul Kartal’da bulunan Titanic Otel’de gerçekleştirildi. Genel kurula devrimci eleştiriye tahammülsüzlük ve devrimci işçilerin hedef gösterilmesi damga vurdu.


Genel kurulda 1. gün: Devrimci eleştiriye tahammülsüzlük!

Genel kurulun ilk gününde genel başkan ile yabancı ve yerli konuklar konuştular. Saadet Partisi gibi düzen partilerinin temsilcilerinin uzun demagojik konuşmalar yaptığı genel kurulda, en son sırada söz verilen Metal İşçileri Birliği temsilcisinin konuşmasına kaba müdahalelerde bulunuldu. Muhalefetsiz girilen genel kurulda devrimci metal işçilerinin eleştirilerine tahammül gösterilmedi. Bu da gün boyunca sendikal demokrasi ve DİSK’in değerleri adına edilen onca sözün lafta kaldığını gösterdi.

DİSK’in ve metal işçilerinin mücadele tarihi anlatılarak açılan ilk gün programı, devrimci işçilerin konuşmasına yapılan kaba müdahaleyle sona erdi. Bu da Birleşik Metal yönetimi adına ilk günün sonuna konulmuş bir kara nokta oldu.

Genel kurul programında ilk önce “Yitirdiklerimizi Anma” ve “Emekçi Elleri” adlı kısa film gösterimleri gerçekleştirildi. İşçi önderlerinin anıldığı gösterimler ilgiyle izlendi.

Ruhi Su Dostlar Korosu’nun sunduğu müzik dinletisiyle devam eden programda 1 Mayıs ve Enternasyonal Marşı salonu dolduran yüzlerce kişi tarafından ayakta söylendi. Ardından metal işçilerinin Maden-İş ve Otomobil-İş’e uzanan 65 yıllık mücadele geleneğinin anlatıldığı “Bugün dünün yarınıdır” başlıklı sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Türkiye’den DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, DİSK Örgütlenme Daire Başkanı ve Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Genel-İş Genel Başkanı Erol Ekici, Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi, Sosyal-İş Genel Başkanı Metin Ebetürk, Limter-İş Genel Başkanı Kamber Saygılı, Birleşik Metal-İş’in eski yöneticileri, aydınlar ve yazarlar, gazeteciler, DİSK Eski Genel Başkanı Kemal Türkler’in eşi Sebahat Türkler, DİSK/Tekstil Genel Başkanı Rıdvan Budak genel kurulda yer aldı.

Genel kurula uluslararası konuk olarak Uluslararası Metal İşçileri Federsyonu (IMF) Genel Sekreteri Fernando Lopez, Avrupa Metal İşçileri Federasyonu (EMF) Genel Sekreter Yardımcısı Eckelmann Ulrich, Macaristan VASAS’tan Bela Balogh, IG Metal Uluslar arası İlişlkiler Sorumlusu Hüseyin Aydın, Belçika ACV-CSC METEA’dan Walter Cnop, Fransa FIM-CISL’den Gianni Alioti, yine Fransa FGMM-CFBT’den Blandine Landas,Hollanda FNV’den Feride Kayıkçı, yine Hollanda TIE’den Marten van den Berge, Kosova SPMK’dan Hasan Abazi, İspanya CCOO’dan Felipe Lopez, KKTC’den KTAMS Genel Sekreteri İbrahim Gencel İtalya FIOM-CGIL’den Sabina Petrucci katıldı.

Program, “Dünyada Türkiye’de ekonomik durum ve sendikal hareket” başlıklı konferansla devam etti. Konferansın sunumunu Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Birgün yazarı Aziz Çelik, yaptı.

Ardından konuşan Prof. Dr. Erinç Yeldan ise, tarihsel bilgiler ışığında Türkiye işçi sınıfının dünya işçi sınıfı içerisindeki yerini anlattı.

Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (IMF) Genel Sekreteri Fernando Lopez, işçi sınıfının dünyayı değiştirme gücüne sahip olduğunu, fakat bunun için güçlü sendikalara ve örgütlere ihtiyacı olduğunu belirterek dayanışma karşısında duyduğu mutluluğu ifade etti.

Konferansın ardından ise emek mücadelesine kendi cephelerinden sundukları katkılardan dolayı konuşmacılara, sanatçılara, basına, direnişçi işçilere ve sendikanın son 4 yıllık sürecinde en fazla örgütlenen Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir şubesine plaketler verildi.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu süreçleri değerlendirerek “Değişimin öznesi olmak zorundayız” dedi.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün Türkiye işçi sınıfının ağır sorunlarla boğuştuğunu belirterek yapılacak şeyin mücadeleyi yükseltmek olduğunu söyledi.

Avrupa Metal İşçileri Federasyonu temsilcisi Ulrike Eckelmann “Aramızdaki işbirliğini güçlendirmeliyiz. İşçiler olarak demokratik politik ve sosyal haklarımızı birlikte elde edeceğiz.” dedi.

Ardından kürsü DİSK Eski Genel Başkanı ve CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi’ye bırakıldı. Çelebi’nin ardından sırasıyla Uluslararası Kimya Enerji, Maden İşçileri Federasyonu (ICEM) Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan, İtalya FIOM-CGIL’dan Sabina Petrucci, İstanbul Bağımsız Milletvekili Abdullah Levent Tüzel, DİP Genel Başkanı Sungur Savran, Almanya IG Metal’den Hüseyin Aydın, TKP adına Mete Yavuzkan, Macaristan’dan Bela Balogh, Dev Sağlık-İş yöneticisi Tufan Sertek, Kuzey Kıbrıs KTAMS’tan İbrahim Gencal, Kuzey Kıbrıs Dev-İş’ten Hasan Felek konuştu.

Konuk konuşmaları bölümünde son sözü Metal işçileri Birliği adına aynı zamanda Birleşik Metal’in de üyesi olan Penta işçisi Özlem Kalaycı aldı. MİB temsilcisi konuşmasına metal işçilerinin mücadele tarihini hatırlatarak ve bu tarihte yer tutan işçileri ve devrimcileri selamlayarak başladı. Marx’ın 11.’i tezini hatırlatarak dünyanın bugünkü gidişatını değiştirecek olanın işçiler olduğunu söyledi. İşçi sınıfının bugün karşılaştığı saldırılara ve özellikle Ortadoğu’ya yönelik olarak planlanan emperyalist savaşlara değinerek bunların gerçek amacını teşhir etti. Tüm bunlar karşısında kavgayı yükseltenlerin karşı karşıya kaldığı devlet terörüne de değinerek işçi sınıfının öncüsüz bırakılmaya çalışıldığını ifade etti.

Genel kurullarda sadece yönetimin belirlenmeyeceğini, mücadele hattının da belirleneceğini hatırlatarak bugün bu açıdan olumlu bir tablodan bahsedilemeyeceğini söyledi. Birleşik Metal’e egemen olan bürokratik anlayışın sınıf sendikacılığının sadece kağıt üzerinde kaldığını dile getirdi. Gerçekte ücret sendikacılığı yapıldığını söyledi. Sınıf sendikacılığının ne demek olduğunu anlatarak işçi sınıfının birleşik mücadelesine, sınıfın tabandan örgütlenmesine vurgu yaparak yalnız bu sayede sendikanın ayağa kaldırılabileceğine değindi.

Bu perspektifle hazırlanan önerilerini aktaran MİB temsilcisinin konuşmasına divan tarafından sıklıkla müdahale edildi. Sermaye partilerinin rahatça uzun uzun konuştuğu kürsüden yaptığı öneriler için sendikanın iç işlerine karışılamayacağını belirten ve “genel kurul karşısında haddinizi bilin” diyen divan başkanı konuşmanın bitirilmesini söyledi. Serdaroğlu ve Celalettin Aykanat’ın divanı doğrudan yönlendirmesiyle yapılan bu müdahalenin ardından MİB temsilcisi, sermaye partilerinin konuştuğu kürsünün gerçek sahibi olduğunu belirterek devrimci sınıf mücadelesinin bayrağını yükseltme çağrısı yaptı. Konuşmasını bitiren temsilci, salondan “Yaşasın işçilerin birliği!” sloganıyla karşılandı.


2. gün: Tahammülsüzlük sürdü, devrimci işçiler hedef gösterildi!

Çalışma ve hesap raporlarının okunmasına ilişkin verilen önergelerin kabul edilmesinden sonra delege konuşmaları başladı.

Kocaeli Şube Sekreteri Telat Çelik, DİSK’in mücadele geleneğine değinerek başladığı konuşmasında sendika genel kurullarının geride kalan dönemin muhasebesini yapmak, ileri sürece ilişkin hedefleri belirlemek açısından taşıdığı öneme vurgu yaptı.

Gebze Şube’ye bağlı Yücel Boru’dan Dilek Başıbüyük de grevlerin “yasadışı” olarak nitelendirilmesinin bu hakka vurulmuş bir kelepçe olduğunu söyledi.

İstanbul 2 No’lu Şube’ye bağlı Ejot Tezmak İşyeri Baştemsilcisi Erdoğan Özdemir ise sendikanın MESS sürecindeki pratiğini eleştirdi.

Kırşehir’de bulunan ve Anadolu Şube’ye bağlı Çemaş işyerinden katılan Murat Dalgalı, bir grev fonu oluşturmayı önerdi.

Gebze’de kurulu Makine Takım işyerinden Bülent Yılmaz sözleşme döneminde genel merkez başkanlarının fabrikaları ziyaret ettiğini, greve çıkılırsa genel merkezin maddi desteğinin olmayacağını söylediğini ve bunların yanında fabrikanın krizden çok etkilendiği söylentilerinin oylamada “greve hayır” sonucu çıkmasında belirleyici olduğunu söyledi.

1 Nolu Şube’den Binnur Aslan öneri olarak “kadının beyanı esastır” ilkesinin tüzüğe geçirilmesini sundu.

Gebze Şube’den Ali Gündüz, geçen dönem kazanılan başarının ne kadar kalıcı olduğunun bu sürçte belli olacağını belirtti.

İzmir Şube’den Evren Aktürk de konuşmasında mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı. Ardından söz alan Bursa delegesi ve Asil Çelik işçisi Ali Ergin kürsüye çıkmasının amacının Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci ve Bursa’dan merkeze giden Selçuk Göktaş’ı alkışlatmak olduğunu söyledi.

2 Nolu Şube’den katılan İlker Tetik ise AKP hükümetinin izlediği neo-liberal politikaları anlattı.

İzmir Şube’den katılan bir delege, sendikaların asli görevinin örgütlenme olduğunu ve Birleşik Metal’in son dönemde bunu başarı ile yaptığını söyledi.

Gebze’de kurulu Makine Takım Baştemsilcisi Fehmi Elmacı iç örgütlülük konusuna vurgu yaptı.

Eskişehir’deki Renta İşyerinin Baştemsilci İsa Akın önümüzdeki toplu sözleşme sürecine tabana yayılarak hazırlanmak zorunda olduklarının altını çizdi.

İzmir Şube’den katılan Şinasi Atıcı, “Her şeyden önce sağlam bir işçi sınıfına sahip olunmalı” dedi.

1 Nolu Şube’den katılan Hüseyin Turan sendikadaki hakim anlayışı ve yöneticileri eleştiren bir konuşma yaptı. Konuşmasına divan tarafından sıklıkla müdahale edilen Turan, oturumun sonunda MİB temsilcisine yönelik gerici tutumu hatırlatarak “Saadet Partisi’ni bu kürsüden bir saat boyunca konuşturuyorsunuz. Ama bir işçi kardeşime 5 dakika konuşmasını söylüyorsunuz ve konuşmasına da müdahale ediyorsunuz. Sözlerim bitene kadar kürsüden inmeyeceğim” dedi.

İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek’in yaptığı konuşmanın ardından ikinci oturuma geçildi. Bursa Şube’den İsmail Kocaman işçi sınıfına dönük saldırılara değindi.

Anadolu Şube’den Salih Çiçek, geçen TİS dönemi için yapılan eleştirileri haksız bulduğunu söyledi.

Gebze Şube’den Necmettin Aydın sendikanın son dönemde işçi sınıfına verdiği en büyük hizmetin 1 Mayıs’ın kazanılması olduğunu söyledi.

İstanbul 2 Nolu Şube’den Murat Özden, eksiklikler olsa da iyi bir mücadele sergilendiğini düşündüğünü ifade etti.

Gebze Şube’den Zülfü Erdoğan, geçen TİS sürecini değerlendirdi ve önümüzdeki dönemin TİS sürecine işaret ederek “bizi zor bir süreç bekliyor” dedi.

İstanbul 1 Nolu Şube’den Adem Yalçın, geçen dönemde “greve hayır” olarak çıkan sonuçların sorumlularının şube yöneticileri ve temsilcileri olduğunu söyledi.

Kocaeli Şube Başkanı Hami Baltacı sendikanın yaşadığı sorunlara dair dişe dokunur tek bir söz etmezken, konuşmasında Metal İşçileri Birliği’ni hedef aldı. MİB’in sorumluluk almaktan kaçtığını ama eleştiri yaptığını iddia ederek “Haddinizi bilin” dedi. Hami Baltacı parmağını MİB’lilerin bulunduğu tarafa doğru çevirerek provokatif bir seslenişte de bulundu. Baltacı’nın konuşması salonda gerginlik yarattı. Bu sırada bile Baltacı kürsüden “Toplum mühendislerinin müdahale etme hakkı yok. Müdahale eden parmakları kırarız” şeklinde tehditkar sözler sarfetmekten geri durmadı. MİB’i salondaki delegeler karşısında hedef haline getirmeye çalıştı.

Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci, bu sendikanın örgütlülüğe ve militan kadrolara ihtiyacı olduğunu belirtti.

İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Yılmaz Bayram da sınıf dostları ile birlikte mücadele etmeleri gerektiğini belirterek konuşmasına başladı. Eleştirilere tahammül edilmesi gerektiğini söyleyen Bayram, delegelere seslenerek sendikanın kiminle yol yürüdüğüne dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Şube başkanı, genel kurul kürsüsünden Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak’a söz verilmesini eleştirdi. Bu dönem şube olarak örgütlenme yapamadıklarının özeleştirisini verdi.

Anadolu Şube Başkanı Seyfettin Gülengül, işçi sınıfının siyasallaşması ve öz iktidarını kurması gerektiğini söyledi.

Son sözü ise Gebze Şube Başkanı Erdoğan Özer aldı. Uzun bir konuşma yapan Özer, “Bütünleşmeye ihtiyaç var” diyerek sözlerini toparladı.

Delege konuşmalarının ardından Merkez Denetleme Kurulu Raporu ve Merkez Disiplin Kurulu Raporu oy birliği ile onaylandı.

Kurulların ibrası bölümünde kendilerine yönelik saldırıya yanıt vermek için söz hakkı isteyen Metal İşçileri Birliği’nin talebi delege olmadıkları gerekçesi ile divan tarafından reddedildi.

Gündem maddesinin başında, eleştirileri cevaplamaları için yönetim kurulu üyelerine söz verildi. İlk olarak söz alan Celalettin Aykanat yeniden aday olmadığını belirtti ve veda konuşması yaptı.

Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar sendikanın son 4 yıllık sürecine ilişkin istatistikleri verdi. “Birleşik Metal-İş üyesi nasıl olmalıdır?” sorusunun cevabını verdi. Sendikanın üye sayısındaki artışa dikkat çeken Atar, bu süreçte 20’ye yakın fabrikada TİS imzaladıklarını ve 30’a yakın fabrikada yetki süreçlerinin devam ettiğini belirtti. Bunun yeterli olmadığını dile getiren Atar, bundan sonraki dönemde Birleşik Metal kadrolarının omuzlarında büyük bir yük olduğunu söyledi.

Genel Sekreter Selçuk Göktaş, “Yetmiyor, yetmemeli! Çünkü biz kırıntıya talip değiliz, dünyayı istiyoruz” dedi. 2010-2012 Grup TİS sürecine değinen Göktaş, meselenin sadece ücret meselesi olmadığının bu kavganın sınıf kavgası olduğunun altını çizdi. Göktaş, sendikanın MESS sürecindeki pratiğine yönelik eleştiri yapanlara da göndermede bulunarak, işçi sınıfının temsilcilerinin hayır deme hakkına sahip olmadığını belirtti. Tabanın söz ve karar hakkı ilkesinin komite ve kurulların sağlıklı biçimde işletilmesinden geçtiğini de sözlerine ekleyen Göktaş, bundan sonra örgüt içerisindeki herkesin militan gibi hareket etmesi gerektiğinin altını çizerek konuşmasını noktaladı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, yönetime dair yapılan eleştirilere yanıt verdi. Birleşik Metal-İş Sendikası’nın bugünkü görüntüsü ile Türkiye’nin en mücadeleci, en disiplinli, işçilerin haklarını en çok koruyan bir sendika haline getirdiklerini vurgulayan Serdaroğlu, bunun tüm yönetim ve üyelerin başarısı olduğunu belirtti.

Bazı delegelerin haksız eleştirilerde bulunduğu , “Bazı arkadaşlarımız dünyayı kuyunun ağzından ibaret zannediyor” sözleriyle yanıtlayan Serdaroğlu, “Biz bu arkadaşlarımıza yanıtı çalışmalarımızla, genel kurul sonucu ile vereceğiz. Kalbini kırdığımız arkadaşlarımızın da kalp kırıklığını gidereceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Önergelerin ve komisyon raporlarının oylanması ile genel kurulun ikinci günü sona erdi.


3. gün: Seçimler tamamlandı

Genel kurul, üçüncü gün yapılan seçimler ile sona erdi. Genel Başkan Adnan Serdaroğlu, 253 delegenin bulunduğu genel kurulda oy kullanan 246 delegeden 225’inin oyunu alırken seçimlerde ayrıca DİSK Genel Merkez kurulunda oy kullanacak olan üst kurul delegeleri de belirlendi.

Birleşik Metal’in yeni yönetimi şöyle:

Genel Başkan: Adnan Serdaroğlu

Genel Sekreter: Selçuk Göktaş

Genel Mali Sekreter: Erdoğan Özer

Genel Örgütlenme Sekreteri: Özkan Atar

Genel Eğitim Sekreteri: Seyfettin Gülengül

Kızıl Bayrak/İstanbul