23 Aralık 2011
Sayı: SYKB 2011/48

 Kızıl Bayrak'tan
Emperyalist/siyonist güçler adına “harbe hazırlık”
Sert ve zorlu bir
mücadele dönemi
Zulüm dağlarınızın altında kalacaksınız!
“Özgür basın susturulamaz!”
Emekçiler hakları ve gelecekleri için grevdeydi
“Haklarımıza sahip çıkıyoruz!”
Esnek çalışma saldırısı hız kazanıyor
Maltepe Belediyesi'nde direniş
Bütçe: Sermayeye yağma ve talan, emekçiye yıkım!.
Birleşik Metal Merkez Genel Kurulu gerçekleşti.
Partide çalışma tarzı sorunları
Nerden baksan ikiyüzlülük,
nerden baksan katliamcılık!
19 Aralık katliamı lanetlendi, direniş selamlandı!
Gençliğin 19 Aralık etkinliklerinden.
İnsanca yaşanacak ücretsiz yurtlar istiyoruz!
İşkence ve ihlaller sürüyor...
“Katil devlet” itirafı
Tahrir’de direniş sürüyor
Irak’ta emperyalizmin bayrağı dalgalanıyor!
“Karanlığa ışık tut”
TMMOB 2. Kadın Kurultayı gerçekleşti
Enternasyonal yara: Kayıplar
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Maltepe Belediyesi’nde direniş

Maltepe Belediyesi’ndeki işten atma saldırısına karşı 21 Aralık günü direniş başladı. İşten atılan taşeron işçisi Alper Ekici’ye sahip çıkan işçiler belediye önüne direniş çadırı kurdu.

Maltepe Belediyesi’nde çalışan taşeron işçilerin örgütlü mücadelelerini kıramayan belediye yönetimi sürgünlerin eylemlerle karşılanması sonrasında geri çekilmişti. Aradan bir hafta geçmeden işyeri komitesinden Alper Ekici’yi işten atarak saldırganlığını tırmandırdı. İşçiler üzerinde yoğun bir baskı kuran belediye yönetimi eylemi engellemek için polisle işbirliği yaptı. Eyleme katılımı engellemek için amirler ve belediye müdürleri tehditler savururken, işçilerin eyleme katılımını engellemek için polis şantiyede giriş ve çıkışları tuttu.

Direniş kararlılığı

İşten çıkarılan Ekici ise direniş kararlılığını yapılan basın açıklaması ile ilan etti. Ekici aldıkları ücretle geçinemediklerini belirtirken, bununla beraber mesai ücretinden, kıdem ve ihbar tazminatından, senelik izin ve sosyal yardımlardan yoksun bırakıldıklarını dile getirdi.

Her yıl sonunda işten çıkarılma kaygısıyla karşı karşıya kaldıklarını, iş güvencesi olmadan adeta birer köle gibi çalıştırıldıklarını sözlerine ekledi. Ekici açıklamaya şöyle devam etti: Topu taca atan Belediye Başkanı ve yetkililer taşeron şirketleri adres gösteriyorlar. ‘Biz ihaleyi taşeron şirkete verdik” diyerek kendilerini bu işten sıyırmaya çalışmaktadırlar. Bundan sonra her işten atılan işçi arkadaşımız da burada, direniş çadırında yerini alacaktır. Arkadaşlar, bu gün burada yürüttüğümüz bu haklı ve meşru mücadeleden dolayı işten ilk atılan arkadaşınız olarak direniş önlüğünü giyiyorum.”

Bu direnişin Maltepe Belediyesi’nde çalışan bütün taşeron işçilerinin direnişi olduğunu söyleyen Ekici bunun son derece onurlu bir tutum olduğunu vurguladı.

Basın açıklamasının sonunda Maltepe Belediyesi’nin senfoni orkestrası ile ilgili yolsuzluk davasına atıfta bulunan işçiler, ‘Maltepe Belediyesi Taşeron İşçileri Senfoni Orkestrası’ olarak tenekeler ve tencere kapaklarıyla ritim tuttular.

Eylemde “Mustafa Zengin, işçiler fakir!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Alper Ekici yalnız değildir!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganları sıklıkla atıldı.

Grevi selamladılar

21 Aralık grevi için belediye önünde bekleyen Tüm Bel-Sen üyeleri de eyleme destek verdiler. Yapılan konuşmalarla grev ve toplu sözleşme haklarını isteyen kamu emekçilerinin grevi selamlandı.

Baskıya rağmen...

Basın açıklaması sonrasında belediyenin ön tarafındaki alana geçilerek beklenmeye başlandı. Bu alana pankartlar asılarak direniş başlatıldı. Taşeron belediye işçileri tüm engellemelere karşın eylem alanına gelerek işten atılan arkadaşlarını yalnız bırakmayacaklarını gösterdi. Sabah saatlerinde servislerin engellenmesi dolayısıyla gelemeyen bir grup işçi eylem sırasında alana geldi.

Kızıl Bayrak / Maltepe

 

 

 

Trexta’da mücadele sürecek

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu olan Trexta TR Deri’de Ağustos ayından bu yana örgütlenme mücadelesi yürüten Deri-İş Sendikası 15 Aralık günü Çerkezköy Kapaklı’da bulunan Petrol-İş Sendikası Lokali’nde basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına Deri-İş Sendikası yöneticileri ve örgütlenme sürecinde Trexta’dan atılan işçiler katıldı.

Toplantıda ilk sözü alan Deri-İş Sendikası Uzmanı Eren Korkmaz, sürece dair bilgilendirmede bulundu. Trexta’nın Çerkezköy ve Kıraç olmak üzere 2 fabrikasında yaklaşık 800 kişinin çalıştığı bilgisini veren Korkmaz, bu firmanın Türkiye’nin en büyük 1000 ihracatçısı arasında yer aldığını belirtti. Korkmaz, Trexta’nın kuralsız bir şekilde işçileri sömürdüğünü söyledi. Trexta’da maaşların düzenli ödenmediğini ve işçilerin büyük çoğunluğunun asgari ücret aldığını söyleyen Deri-İş uzmanı, işçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarının da gsap edildiğini sözlerine ekledi.

Örgütlenme sürecinin başlamasıyla birlikte patron çalışma koşullarında bazı değişiklikler yapsa da bunun kalıcı hale gelmesinin toplu sözleşmeli düzene geçilmesiyle sağlanacağını vurgulayan Korkmaz, mücadelenin uluslararası ayağını da örmeye başladıklarını söyledi.

Trexta’da işten atılan kadın işçilerden Gülcan Bilim ve Esma Tuna da toplantıda söz alan fabrikadaki kölece çalışma koşullarına ve baskılara dikkat çektiler.

Bölgenin kendi özgünlüklerinden dolayı ilk olarak basın toplantısı yapmayı tercih ettiklerini söyleyen Deri-İş yöneticileri bu toplantının aynı zamanda bir uyarı olarak anlaşılması gerektiğinin altını çizdiler. Toplantıda son olarak söz alan Deri-İş Sendikası Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Hasan Uluşan, eğer olumlu bir gelişme olmazsa bir sonraki etkinliklerinin sokakta, fabrikanın önünde olacağını söyledi.

Kızıl Bayrak / Trakya

 

 

 

“Bu tüm taşeron işçilerin davasıdır”

27 yıl hapis istemiyle Dev Sağlık-İş üyesi taşeron işçileri hakkında açılan davanın ilk duruşması 16 Aralık’ta Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Adana’daki Çukurova Üniversitesi Balcalı Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 22 Ağustos 2011 tarihinde Rektörlük tarafından yapılmaya çalışılan yasadışı ihaleyi engellemeye çalışan Dev Sağlık-İş üyesi 27 işçi darp edilerek gözaltına alınmış, ardından işçiler hakkında “ihaleye fesat karıştırmak” suçlamasıyla 27 yıl hapis istemi ile dava açılmıştı.

İşçilere destek

Türkiye’nin farklı illerinden gelen Dev Sağlık-İş üyeleri, SES ve TTB yöneticileri, DİSK’e bağlı sendikaların Adana şubeleri ve Halkevleri gerçekleştirdikleri eylemle işçilere sahip çıktı. Atatürk Parkı’nda toplanan yaklaşık bin kişi, “Taşerona karşı mücadele yargılanamaz” pankartıyla Adana Adliyesi’ne kadar yaklaşık bir kilometre yürüdü.

Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu bir konuşma yaparak Adanalı işçilerin davasının tüm taşeron işçilerin davası olduğunu söyledi. TTB Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu ise bu gibi davalarla emekçilerin korkutulmaya çalışıldığını fakat kendilerinin korkuların üzerine gideceğini belirtti. SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel de taşeron sağlık emekçilerinin davasının kendi davaları olduğunu söyledi. Ayrıca, eyleme Samsun’dan gelen bir taşeron sağlık emekçisi de konuşma yaparak mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Eylemin ardından, yargılanan işçiler alkışlar ve sloganlarla duruşma salonuna uğurlandı.

Mahkeme süresince taşeron sağlık emekçileri ve kurum temsilcileri adliye önünde bekledi. Mahkeme heyeti duruşmayı 12 Mart tarihine erteledi.

Kızıl Bayrak / Adana

 

 

 

Bursa’da bir yılda 136 işçi
hayatını kaybetti

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) “İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatında Risk değerlendirilmesi ve Sektörel Uygulamalar” konulu bilgilendirme toplantısı düzenledi. Kapitalistlerin düzenlediği bu toplantıda çarpıcı istatistikler verildi. Buna göre 2011 yılı içinde Bursa’da yaşanan iş cinayetleri sonucu 136 işçi hayatını kaybetti, 142 işçi de sakat kaldı.

Toplantıda Oyak Renault, Coats İplik ve Coşkunöz AŞ’nin “iş güvenliği uzmanları” sunumlar yaptı.

Burada Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) tespitlerine göre dünyada her üç dakikada bir işçi, iş kazası veya meslek hastalığından dolayı hayatını kaybettiği bilgilsi verildi. Her yıl dünyada ortalama 110 milyon işçi iş kazası geçirip meslek hastalığına yakalanırken, bunlardan 180 bini yaşamını yitiriliyor. 2011 yılı içinde Bursa’da yaşanan iş cinayetleri sonucu ise 136 işçi hayatını kaybetti, 142 işçi de sakat kaldı.