02 Aralık 2011
Sayı: SİKB 2011/45

 Kızıl Bayrak'tan
Emperyalist saldırganlığa ve faşist teröre karşı mücadeleye!
Ülke toprakları komşu halklara saldırı üssü haline getirilemez!
Zulmünü arttırdıkça
çöküşü hızlanıyor!
KESK’lilere 156 yıl hapis
Özrü kabahatinden büyük olanlar, kanlı bir tarihi özürle temize çıkaramaz - H.Eylül
“Dersim özrü samimiyetsiz”
Genel Kurul öncesinde “Güç Birliği” sorgulandı
26 Kasım toplantısı ışığında Türk-İş Genel Kurulu
İnsanca yaşanabilir asgari ücret için mücadele saflarına!
İmpo işçisi kazandı
Mutlak sömürü, mutlak kölelik ve makinalaşan işçi - Volkan Yaraşır
Reformizm ve devrim
Mısır’da sınıflar
mücadelesinde yeni evre
Avrupa’da grev dalgası
Neo-Nazilerin arkasında Alman tekelci polis devleti var!
S21 karşıtı mücadelede referandum ve sonuçları üzerine...
Basel’de “İşçilerin Birliği, Halkların Kardeşliği Gecesi"
Avukatlık mesleği piyasanın ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendiriliyor!
Yine, yeni, yeniden: Yetkin mühendislik/1
Mücadele gününde kadınlar alanlardaydı.
Yola çıkan taşlar ve yola koyulan “baş”lar - G. Umut
“Özel Yetkili mahkemeleri
boykot edebiliriz”
Zindan katliamına yalan perdesi!...
Ekim Devrimi'nin ışığında
mücadele çağrısı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İmpo işçisi kazandı

İmpo Motor’da direniş kazanımla sonuçlandı. İşten atılmalarının ardından 54 gün boyunca İzmir Torbalı’daki fabrika önünde direnen 7 işçi patron tarafından işe geri alındı.

Birleşik Metal- İş İzmir Şube yönetimi İmpo’daki kazanımla ilgili açıklamasında, sadece 1 işçinin işe geri alımıyla ilgili sorun olduğunu, onunla ilgili de işyeri yönetimiyle görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

Açıklamada şunlar söylendi: “İşçi arkadaşlarımızın hazırladığı ve şubemizin de gözden geçirdiği “Toplu İş Sözleşmesi” taslağımızı İmpo Motor yönetimine iletmiş bulunuyoruz. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yaşamadık. İşveren tarafıyla anlaştık. Daha öncesinden yetkiye itirazda bulunmuştu. Önümüzdeki günlerde bu itirazını da geri çekecek ve toplu sözleşme masasına oturacağız. Amacımız iyi bir toplu sözleşme imzalamak.”

İmpo’daki kazanımın tüm işçilerin kazanımı olduğunu belirten şube yönetimi, bu sürecin, kapıda direnen işçilerle fabrika içerisinde gerçekleştirdikleri eylemlerle destek veren işçilerin kazanımı olduğunu belirtti.

 

 

 

Erbosan’da işçi iradesi korkuttu

Sendikal örgütlenmeye yönelen işçilerin, bu sendikaların tepesindeki bürokratlara tepkisinin ifadesi olarak açığa çıkan ‘sendika değiştirme’ eğilimi artıyor. Bunun bir örneği de Kayseri’nin önemli metal fabrikalarından biri olan Erbosan’da görüldü.

Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş Sendikası Kayseri Şube’ye bağlı Erbosan’da toplu sözleşme sürecinde ortaya çıkan manzara işçilerin sendika ağalarına tepkisini arttırdı.

Erbosan işçileri sermayenin saldırılarının arttığı bir süreçte, sendikacıların kapitalistlerin yan örgütü gibi çalışmalarını içlerine sindiremediler. TİS taleplerini tartışan işçiler TİS komitesini oluşturdular. TİS taslağı üzerinde çalışıp, Öz-Çelik-İş Kayseri Şube yönetimine sundular.

Tabandan yükselen toplu sözleşmeye sahip çıkma tutumu sendika ağalarını ve Erbosan patronunu fazlasıyla rahatsız etti. Erbosan patronu ve Öz-Çelik-İş Kayseri Şube ağaları işbirliği içinde çalışmaya başladılar. İlk iş olarak, sesinin çok çıktığını düşündükleri bir öncü işçiyi işten attılar. Bu işten çıkarma saldırısı karşısında sendika tarafından atanan işyeri temsilcileri ve sendika şube yönetimi duyarsız davrandı.

Tabandan yükselen “arkadaşımız işe geri dönsün” talebine kulaklarını tıkayan sendika yönetimi, öncü işçilerin işten çıkarmaya karşı şalteri indirme eylemini gerçekleştireceğini duyduğu anda harekete geçti. İşçilerle fabrikada toplantı düzenleyen Öz-Çelik-İş yönetimi, şalterin inmesi ve iş bırakılması durumunda işçilerin zor duruma düşeceklerini dile getirerek işçileri korkutma sopasına sarıldılar. Şimdilik işçilerin öfkesini dizginlediler.

Kayseri İşçi Birliği ise, sendikalaşma ve sendika değiştirmede işçi sınıfının kendi özgücüne, tabana dayalı örgütlenme politikasına yaslanarak bu ve benzer süreçlerde müdahale bulunulması gerektiğinin altını çiziyor.
İşçi sınıfının özgücü harekete geçirilmeden, işçi sınıfı taban örgütlerine sahip olmadan sendika ağalarını denetim altına almanın, ihanetlerinin bedelini sendika ağalarına ödetmenin mümkün olmadığını ifade eden Kayseri İşçi Birliği, Erbosan örneğinde de görüldüğü gibi işçilerin şalteri indirme kararlılığının sendika ağalarının manevralarıyla boşa düşürüldüğüne dikkat çekiyor. Öncü işçilerin bu manevraları boşa çıkartmak için seferber olmaya devam edeceğini duyurdu.

Kızıl Bayrak / Kayseri

 

 

 

Ergun Hidrolik’te sözleşme hazırlığı

Manisa Akhisar’da kurulu Hollanda sermayeli Ergun Hidrolik’te çalışan işçiler Birleşik Metal İş’te örgütlendiler.

İşçiler düşük ücretler ve sosyal haklar üzerine talepleri doğrultusunda sendikalaşma mücadelesine girdiler. Örgütlenme çalışmasını güvene, desteğe ve inanca bağlayarak yürüttüklerini söyleyen işçiler 2011 Ağustos ayında başlattıkları süreci 3 ay gibi kısa bir zamanda tamamladılar. Part time çalışma sistemine ve esnek çalışmaya karşı olan işçilere sorunları dile getirdiklerinde “beğenmiyorsanız kapı orada” yanıtını veren patron, yetki geldikten sonra herhangi bir itirazda bulunmadı.

Örgütlenme mücadelesi içerisinde yer alan 16 yıllık işçiden 3 aylık işçiye kadar herkes, özverili ve gizli bir çalışma yürüttü. İşçiler yetki belgesi gelene kadar idareden gizli bir çalışma yürütmeyi başardılar.

İnsanca çalışma koşulları ve insanca yaşamaya yeten bir ücret, yakacak, yiyecek, ikramiye talepleri olduğunu dile getiren işçiler, part time çalışmanın kaldırılarak part time çalışan işçilerin kadroya alınmasını istediklerini söylediler.

Kazanana kadar mücadele edeceklerini söyleyen işçiler, toplu sözleşme sürecine hazırlanacaklarını ifade ettiler. Şu dönem itibariyle TİS taslağını hazırlayıp, işyeri idaresine iletmiş durumdalar.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

GEA işçileri destek bekliyor

G.E.A. Klima’da, patronun lokavt saldırısına karşı direnişle cevap veren Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin fabrika önündeki bekleyişi sürüyor.

Patron-polis saldırıları sırasında 3 defa çadırları dağıtılan GEA Klima işçileri, 133. gününe ulaşan direniş sürecine dair gelişmeleri aktardılar.

Direnişçi işçiler, bugüne kadar gerek hukuki gerekse fiili meşru düzlemde birçok yolu denediklerini hatırlattılar.

Giderek soğuyan havalara rağmen moralleri yerinde olan direnişçilerin yemek ihtiyaçlarını Gebze’de bulunan Birleşik Metal’de örgütlü olan diğer fabrikalar ortaklaşa karşılıyorlar. Toplu destek ziyaretlerinin ilk zamanlar daha yoğun olduğunu belirten işçiler şu sıralar temsilcilerin ve siyasi kurumların tekil ziyaretler gerçekleştirdiklerini aktardılar.

Direnişçi işçiler emekten yana olan herkesi direnişlerine destek olmaya çağırdılar.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

FEDAŞ önünde eylem

Fırat Elektrik Dağıtım Şirketi’nde çalışırken işten atılan 9 işçi FEDAŞ Tunceli İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

Basın açıklamasını gerçekleştiren Ali Özer şunları söyledi: “Bizler Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin bütün işlerini yapmakla mükellef AKSA Elektrik A.Ş.’de çalışan ÖKBİL şirket elemanları olarak çalışan işçilerdik. Geçtiğimiz hafta içerisinde işverenimiz tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden iş hakkımız tek taraflı olarak feshedildi. Bizler yıllarımızı bu kuruma verdik ve bütün ailemizin gelirini buradan aldığımız az maaşla sağlıyorduk. Bugün o da elimizden alındı.”

İşten çıkarılan işçilerden en yenisinin 8 yıllık işçi olduğunu belirtere emekliliğine 2 yıl kalan işçilerin de çıkarıldığını dile getirdi.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapan grup, daha sonra FEDAŞ binası önüne siyah çelenk bıraktı.

 

 

 

 

Öğrencilerden Savranoğlu işçilerine ziyaret

Menemen’de 25 Kasım günü ilerici ve devrimci öğrenciler, Savranoğlu Deri önünde direnişlerini sürdüren Deri-İş üyesi işçilere dayanışma ziyareti gerçekleştirdi.

“Savranoğlu işçisi yalnız değildir!” pankartıyla direniş alanına yürüyen öğrenciler işçiler tarafından coşkulu sloganlarla karşılandılar.

Ardından direniş çadırına geçilerek sohbetler edildi. Direnişçi işçiler öğrencilerin sorularını da yanıtladılar. Sohbetler sırasında işçilerin birlik mesajları vermeleri ve baskılara rağmen çok güçlü olduklarını vurgulamaları anlamlıydı.

Sohbetin ardından fabrikadan çıkmaya hazırlanan patron sloganlarla karşılanarak teşhir edildi.

Daha sonra dışarıda yakılan ateşin başında halaylar çekilerek ziyaret sonlandırıldı.

Ekim Gençliği / Menemen