02 Aralık 2011
Sayı: SİKB 2011/45

 Kızıl Bayrak'tan
Emperyalist saldırganlığa ve faşist teröre karşı mücadeleye!
Ülke toprakları komşu halklara saldırı üssü haline getirilemez!
Zulmünü arttırdıkça
çöküşü hızlanıyor!
KESK’lilere 156 yıl hapis
Özrü kabahatinden büyük olanlar, kanlı bir tarihi özürle temize çıkaramaz - H.Eylül
“Dersim özrü samimiyetsiz”
Genel Kurul öncesinde “Güç Birliği” sorgulandı
26 Kasım toplantısı ışığında Türk-İş Genel Kurulu
İnsanca yaşanabilir asgari ücret için mücadele saflarına!
İmpo işçisi kazandı
Mutlak sömürü, mutlak kölelik ve makinalaşan işçi - Volkan Yaraşır
Reformizm ve devrim
Mısır’da sınıflar
mücadelesinde yeni evre
Avrupa’da grev dalgası
Neo-Nazilerin arkasında Alman tekelci polis devleti var!
S21 karşıtı mücadelede referandum ve sonuçları üzerine...
Basel’de “İşçilerin Birliği, Halkların Kardeşliği Gecesi"
Avukatlık mesleği piyasanın ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendiriliyor!
Yine, yeni, yeniden: Yetkin mühendislik/1
Mücadele gününde kadınlar alanlardaydı
Yola çıkan taşlar ve yola koyulan “baş”lar - G. Umut
“Özel Yetkili mahkemeleri
boykot edebiliriz”
Zindan katliamına yalan perdesi!...
Ekim Devrimi'nin ışığında
mücadele çağrısı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Mücadele gününde kadınlar alanlardaydı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedenli ile çeşitli illerde kadınlar alanlara çıktı.


İstanbul

Taksim’de iki ayrı eylem gerçekleştirildi. Devletin kadın katillerini ve tecavüzcülerini korumasına ve Tayyip Erdoğan’a yönelik öfke eylemlerin ortak noktasını oluşturdu.

Eylemlerden ilki Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından yapıldı. Platform bileşenleri Taksim Tünel girişinde toplanarak Taksim Meydanı’na kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Taksim Tramvay Durağı’na gelindiğinde platform adına basın açıklamasını Tuğba Gümüş okudu. Hergün gerçekleşen kadın cinayetleri ile toplumsal bir travma oluştuğuna dikkat çeken Gümüş, devletin kadını değil aileyi koruduğuna, kadın ölümlerine cevap üretmediğine değindi.

Eyleme Beren Saat, Nur Sürer, Neslihan Acar da katılırken, Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği adına eyleme katıldıklarını belirten Nur Sürer ve Neslihan Acar bu mücadelenin birer parçası olacaklarını dile getirdiler. Eyleme ayrıldığı eşi tarafından öldürülen Gülay Yaşar’ın babasının da katılması dikkat çekti. Yaşar kızının hesabını sormak için eyleme katıldığını dile getirdi.

İkinci eylem ise İstanbul 25 Kasım Kadın Platformu tarafından yapıldı. Galatasaray Lisesi önünde toplanılarak Taksim Tramvay Durağı’na yürüyüş yapıldı. Eylemde Kürt kadınları ön saflarda yer aldı.

Basın açıklaması önce Kürtçe, sonra Türkçe okundu. Açıklamada her geçen gün kadın üzerindeki erkek tahakkümünün arttığı dile getirildi. Yargının kadına uygulanan şiddet ve tecavüzlere verdiği kararlarla cinsiyetçi kadın düşmanı iktidarın yargısı olduğuna, kadının değil ailenin korunduğuna, Kürt sorununda çözümsüzlüğü dayatan hükümetin mücadeleci Kürt kadınları hedef aldığına, yazılı ve görsel medyanın tecavüzü normalleştiren, koruyan bir yayın yaptığına vurgu yapıldı.  


GOP

Eğitim Sen İstanbul 4 Nolu Şube Kadın Komisyonu 24 Kasım günü GOP Meydan’da gerçekleştirdiği basın açıklaması ile Mirabel Kardeşleri andı, kadına yönelik şiddeti protesto etti. Kadınların tarihten aldığı mücadele ve direniş geleneğini büyüterek sorunlarını çözebileceği vurgulandı.


Gebze

Emekçi Kadınlar Platformu meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. Eski çarşıda yapılan basın açıklamasında kadınların iş yaşamında da esnek ve güvencesiz çalıştırıldıklarına vurgu yapıldı. Buna karşı mücadele eden kadınların da tutuklandığına dikkat çekilerek örgütlü kadınların susturulamayacağı söylendi.

Açıklamanın ardından iki işçi kadının sergiledikleri tiyatro gösterisi ilgiyle karşılandı. Eyleme kadınlı erkekli yaklaşık 150 kişi katıldı.


Manisa

Manisa’da KESK’liler 25 Kasım günü kadına yönelik şiddeti anlatan bir sergiyi Manolya Meydanı’nda açtılar. Akşam da bir eylem yapıldı.

Eğitim Sen önünde toplanan yüzü aşkın kişi sloganlar ve kadına yönelik şiddeti protesto eden konuşmalar eşliğinde ana caddenin bir şeridini trafiğe kapatarak Manolya Meydanı’na geldi. Basın açıklamasında kadının hayatın her alanında şiddete ve tacize maruz kaldığı, AKP’nin kadına yönelik şiddeti meşrulaştırdığına dikkat çekildi. Eyleme BDSP, BDP, EMEP, ÖDP, EDP Hacıbektaş Derneği ve Köy Ensitüleri Derneği katıldı.

 

Eskişehir

Eskişehir Demokratik Kadın Platlormu tarafından gerçekleştirilen eylemde kitle Hamamyolu Yediler Parkı’ndan Adalar’a yürüdü. Basın açıklamasında son 7 yılda %1400 artan kadın cinayetlerinin, hukuksuzluğun ve adaletsizliğin ürünü olduğu vurgulandı. N.Ç. davasının sonuçlarının da gösterdiği üzere devletin şiddete uğrayanı değil şiddet göreni desteklediği belirtilerek Adalet Bakanlığı’nın işlenen suça ortak olduğu söylendi. Eyleme 200’ü aşkın kadın katıldı.

 

Çanakkale

Halkların Demokratik Kongresi’nin örgütlediği eyleme devrimci ve ilerici güçler de destek verdi. Eylem, Belediye Sosyal Tesisleri’nde Handan İpekçi’nin Saklı Yüzler isimli filminin gösterimi ile e başladı. Film sonrası bir söyleşi gerçekleştirildi. Ardından, Belediye Sosyal Tesisleri’nin önünden saat kulesine bir yürüyüş gerçekleştirildi.

 

Adana

Adana Kadın Platformu tarafından meşaleli yürüyüş gerçekleştirildi. Adana Büyükşehir Belediyesi önünden 5 Ocak Meydanı’na yüründü. Türkçe ve Kürtçe okunan basın açıklamasında kadınların özgürlük mücadelesine çağrı yapıldı. Eyleme 100’ün üzerinde kadın katıldı.


Siirt

Siirt’te 26 Kasım günü KESK’in öncülüğünde “Kadın kırımına hayır” mitingi düzenlendi.

Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi önünde toplanan kadınlar, mitingin yapıldığı Newroz Alanı’na “Kadın kırımına hayır”, üzerinde Eğitim Sen üyesi Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın fotoğrafının olduğu “KESK’li kadınlar onurumuzdur” ve 340 tutuklu kadının isminin yazılı olduğu “Siyasi operasyonlara hayır” pankartlarıyla yürüdü.

“Siyasi operasyonlara hayır” ve “KESK’li kadınlar onurumuzdur” pankartlarının arama noktalarından içeri alınmaması tepkilere neden oldu. Polisler ile kadınlar arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Kadınların alana girmesinden sonra miting konuşmalarla başladı.

Mitingde konuşan KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan pankarların içeri alınmamasını eleştirdi. Çatışmalı ortamlarda kadınların daha çok ezildiğine dikkat çeken Çalağan, 30 yıldır yürütülen kirli savaşta çok sayıda kadının mağdur olduğunun altını çizdi.

Miting, BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna ve BDP MYK Üyesi Yıldız Aktaş’ın konuşmalarının ardından sona erdi.


Kırklareli

Kırklareli Demokratik Kadın Platformu (Eğitim Sen, SES, CHP ve ADD) yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi. Yürüyüşe yaklaşık 120 kişi katıldı. 

 

Kayseri

Eğitim Sen ve Emekçi Kadın Komisyonu üyeleri Kayseri Meydanı pano altında biraraya geldiler. Basın açıklamasında “Biz emekçi kadınlar olarak, kadına yönelik her türlü ayrımcılığın ve şiddetin önlenmesi için toplumun her kesiminden kadınlarla ortak mücadele etmeye kararlıyız” denildi. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı eyleme BDSP, DHF, EMEP, ESP destek verdi.  


Direniş çadırında 25 Kasım eylemi

25 Kasım günü Sendikal Güç Birliği Platformu’dan kadınlar, direnişçi Kampana işçilerini ziyaret etti. Ziyaret Petrol-İş üyesi kadın işçilerin hazırladığı tiyatro oyunuyla başladı. Ardından SGBP ve Kampana işçileri adına açıklamalar yapıldı.

SGBP adına yapılan açıklamada AKP politikalarının kadına yönelik şiddeti tırmandırdığına dikkat çekildi. Kadınların esnek ve güvencesiz çalışmanın yanısıra işyerinde, fiziksel, cinsel, mobbing gibi psikolojik şiddete maruz kaldığı, cinsiyete özgü şiddet biçimlerinin üstünün örtüldüğü ve istatistikler içinde yer almadığı belirtildi.

Kadın işçiye yönelik bu şiddet ve baskı biçimlerinin sendikalar tarafından da dikkate alınmadığına dikkat çeken Enül, “toplu sözleşmelerde kadına yönelik şiddet ve cinsel taciz hala bir alt madde olarak bile yer almıyor. Tüzük ve programlar ise tam anlamıyla içler acısı” dedi.

Kampana Deri direnişçilerinden Dilek Göl ise tüm baskılara rağmen direndiklerini söyledi.


Ümraniye’de film gösterimi

Ümraniye İşçi Birliği 26 Kasım Cumartesi günü film gösterimi gerçekleştirdi. 25 Kasım’ın mücadele tarihini anlatan “Kelebekler Zamanında” isimli film katılanlar tarafından ilgiye izlendi.

Film başlamadan önce yapılan konuşmada, kadına yönelik şiddetin yoğunlaştığı bu günlerde, şiddetin kaynağı olan kapitalizme karşı kadın erkek birlikte mücadele verilmesi gerektiği söylendi.


Menemen’de 25 Kasım etkinliği

Menemen Dersimliler Derneği 26 Kasım günü bir etkinlik düzenledi.

Etkinlik, kadınların kapitalist düzen içerisindeki ezilmişliğini geçmişten günümüze toplumsal sistemler içindeki durumuyla birlikte elen alan ve kadın sorununa çözüm önerilerini anlatan bir konuşmayla başladı.

Konuşmanın ardından sinevizyon gösterimi yapılarak sohbet kısmına geçildi. Konuşmalarda işçi ve emekçi kadınların burjuva kadınlara göre daha çok ezildikleri dile getirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul – Gebze - Manisa - Çanakkale - Eskişehir - Adana - Kırklareli - Kayseri