18 Kasım 2011
Sayı: SİKB 2011/43

 Kızıl Bayrak'tan
Gerici savaş ve saldırganlıkta sınır tanımıyorlar...
Kürt hareketini ezmek için topyekün saldırganlık devam ediyor
Mensur Güzel infaz edildi
“19 Kasım’da Alaattin’in vurulduğu yerdeyiz”
Arsızlığa doymuyorlar!
Esnek çalışma yoluyla
İşsizlik Sigorta Fonu peşkeşi!
Esnek Uzmanlaşma ve Toyotaizm -
V. Yaraşır
Türk-İş Genel Kurulu’na giderken
Güç Birliği toplantıları.
Bursa’da koltuk pazarlıkları…
Birleşik Metal genel kurulları ve derinleşen bürokratik yozlaşma
Yeni bir dönemin başında gençlik çalışması...
“Ekim Devrimi ve parti” etkinlikleri
Avrupa’da siyasal gelişmeler ve
sınıf mücadelesi
Avrupa Birleşik Devletleri Sloganı Üzerine - V. İ. Lenin
Wall Street eylemcileri pes etmiyor…
Novartis’te işçi kıyımına tepki...
Kürecikliler Kültür ve Dayanışma Derneği MYK Üyesi İbrahim Duman’la füze kalkanı projesi üzerine....
Tüm Bel-Sen’den İBB’de toplu sözleşme…
Yasanın çöpe atılacağına önce yöneticiler inanmalı
Kamu emekçilerine
güvencesizlik dayatması!
Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Bayazıt İlhan’la sağlıkta dönüşüm ve mücadele üzerine
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

Kadına yönelik şiddetin kaynağı kapitalizmdir!

Bundan 51 yıl önce, 25 Kasım 1960’ta Latin Amerika’nın küçük bir ada ülkesi olan Dominik Cumhuriyeti’nin kuzey bölgesinde, bir uçurumun dibinde üç kadın cesedi bulunur. Cesetler Mirabel kardeşlere (Patria, Minerva ve Maria) aittir. Ülkeye egemen Trujillo diktatörlüğü bu ölümler için “trafik kazası” açıklamasını yapmıştır, ancak kısa süre içinde üç kız kardeşin tecavüz edilerek katledildiği anlaşılır.

Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele eden Clandestina Hareketi’nin öncülerinden olan Mirabel kardeşler, bu mücadele içinde semboldürler ve “Kelebekler” diye anılmaktadırlar. Verdikleri mücadeleden ötürü zindanlara da atılan Mirabel kardeşler, 1960 yılının Kasım ayında diktatörlük tarafından ölümle tehdit edilmişlerdir. Bu tehditlerin ardından katledilmeleri, hiç kuşkusuz, onların siyasal kimlikleri, diktatörlüğe kafa tutmaları ve özgürlük istemini yükseltmelerinden dolayıdır.

Ama bir kez daha katiller yanıldı. Kelebekler ölümleriyle, Dominik’in, Latin Amerika halklarının ve dünyanın her köşesinden emekçi kadınların sembolü haline geldi. Ölümleri, mücadelenin büyütülmesi çağrısına dönüştü. 1981 yılında Kolombiya’da toplanan Latin Amerika Kadın Kurultayı’nda 25 Kasım tarihi, Mirabel Kardeşlerin anısına “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” ilan edildi. Birleşmiş Milletler de, 1999 yılında 25 Kasım’ı “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü” olarak kararlaştırdı.

25 Kasım egemenlere, gerici, baskıcı rejimlere karşı verilen mücadelenin sonucu olarak kazanılmıştır. Mirabel kardeşler şahsında kadınlara yönelik şiddeti önleme mücadelesinin gerisinde halkların ve emekçi kadınların egemen sisteme karşı verdiği mücadelenin kendisi yatmaktadır.

Kapitalist düzende kadınlar, çifte ezilmişlik ve sömürü koşullarında, şiddeti en ağır şekilde yaşamaktadır. Psikolojik, fiziksel ve cinsel şiddetle karşı karşıya kalmaktadır. Kadına yönelik şiddet evde, sokakta, fabrikada, gözaltında ve cezaevlerinde devam etmektedir. Gün geçtikçe de örnekleri artmaktadır.

Kadına yönelik şiddet Türkiye’de ve dünyada çok korkunç boyutlardadır. Bugün dünyada her üç kadından biri şiddete maruz kalmaktadır. Dünyada her 6 dakikada bir kadına tecavüz edilmektedir. ABD’de her yıl 4 milyon kadın şiddete maruz kalmaktadır. Çin’de yılda 1 milyon kız çocuğu, cinsiyetinden dolayı doğar doğmaz öldürülmektedir. Irak’ta savaşın ilk aylarında tam 20 milyon kadına tecavüz edildi. Her yıl 2 milyon kadın sınır ötesi ticarette kullanılmaktadır. Bu örnekler dünyada kadına yönelik şiddetin bilançosunu az çok gözler önüne sermektedir.

Türkiye’deki kadınların maruz kaldığı şiddet dünyadaki kadınların durumlarından farklı değildir. Rakamlara göre, Türkiye’de kadınların %79’u fiziksel şiddete, %52’si sözsel şiddete, %29 duygusal şiddete, %18’i ekonomik şiddete maruz kalıyor.

Bugün şiddetin en yaygın biçimini aile içi şiddet oluşturmaktadır. Bugün ev kadınları “kocaları” tarafından dövülmekte, hakarete uğramakta, cinsel baskıya maruz kalmaktadır. Aile içi şiddette karşı sözde mücadeleden bahseden devlet, çeşitli kampanyalarla göz boyamaktadır. Kocası tarafından şiddete uğrayan kadınlar devletin kurumlarına ya da polise sığınmakta, ama gerisin geriye tekrar şiddet gördükleri yere nasihatler verilerek geri gönderilmektedir. Kadına yönelik şiddete sözde karşı olduğunu söyleyen devlet, 8 Martlar’da kadınlara azgınca saldırmaktadır. Newrozlar’da kadın, çocuk, erkek demeden kurşun yağdırmakta ve yerlerde sürüklemektedir. “Haydi, Kızlar Okula” kampanyasıyla kız çocuklarını sözde eğitime yönlendiren devlet, devletin kendi kurumlarında ilkokul çağındaki çocukların cinsel taciz ve tecavüze uğramasına göz yummaktadır.

Kadına yönelik şiddetin en önemli ayağını devletin uyguladığı şiddet oluşturmaktadır. Gözaltına alınan kadınlar cinsel taciz ve tecavüz işkencesine maruz kalmaktadır.

Kürt halkına karşı yürütülen kirli savaştan en çok Kürt kadınları etkilenmektedir. Kürt ve kadın olmak, toplumsal hayatta katmerli ayrımcılıkta kendini göstermektedir. Kürt kadınlarının çifte ezilmişliğine bir de ulusal sömürü eklenmektedir.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde feminist çevreler ve kimi çevreler kadına uygulanan şiddetin kaynağı olarak salt erkekleri göstermektedir. Fakat kadına yönelik şiddetin ve her türlü şiddetin kaynağı bizzat kapitalist sistemin kendisidir. Bu nedenle kadının özgürleşmesi mücadelesinden koparılmış bir şiddete karşı mücadele sorunu sonuçsuz kalmaya mahkûmdur. Kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin tutarlı olabilmesi, ancak sorunun kaynağı olan kapitalizme karşı mücadeleyle olanaklıdır.

Sonuç olarak kadına yönelik şiddet temelde sınıfsal bir sorundur. Ezen-ezilen ilişkisi varoldukça kadının maruz kaldığı şiddet son bulmayacaktır. Kadına yönelik şiddet, şiddetin kaynağı olan kapitalist sisteme karşı kadın ve erkeğin omuz omuza vereceği mücadeleyle son bulacaktır. Ve kadın ancak sosyalizmle kurtulacaktır.

 

 

KESK’li kadınların eylem takvimi

KESK’li kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü için hazırladıkları eylem takvimini KESK Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu.

KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan kadına yönelik şiddetin yüzde bin 400 arttığına dikkat çekti. Her gün yaklaşık 5 kadının öldürüldüğünü belirtti. Türkiye’nin her yerinde kadınların çalışma yaşamının dışına itildiğini belirterek kadın istihdam oranının 1990’larda yüzde 34 iken, son 10 yılda yüzde 24’lere gerilediğini ve Türkiye’de her 3 kadından 2’sinin işsiz olduğunu sözlerine ekledi.

‘’Van’lı kadınların yanındayız’’

Açıklamada ele alınan başlıklarından biri de Van depremiydi. Toplumsal cinsiyet rollerinin deprem dinlemediğini belirten Çalağan şunları söyledi: ‘’Kadının üstlenmesi beklenen ısınma, barınma, temizlik ve çocuk bakımı gibi işler çadırlarda ve zor deprem koşullarında yine kadınlardan beklenmektedir. Bu vesileyle KESK’li kadınlar olarak ilk günden itibaren Van’lı kadınların yanında olduğumuzu, bundan sonra da üzerimize düşeni yapacağımızı, dayanışma ağını yaygınlaştıracağımızı ifade etmek istiyorum.’’

Eylem takvimi açıklandı

Duyurulan eylem takvimi şöyle:

22 Kasım Salı günü işyerlerinde ‘’Kadına Yönelik Şiddete Karşı, Yaşasın Kadın Dayanışması’’ temalı kokartlar takılacak, aynı gün iş yerlerinde basın açıklamaları gerçekleştirilecek.

23 Kasım Çarşamba günü dayanışma amacıyla tutuklu 8 KESK’li kadın yönetici ve üyeye kart gönderilecek.

24 Kasım Perşembe günü, ‘’Emeğimize, Bedenimize, Kimliğimize sahip çıkıyoruz, Kadına Yönelik Her Türlü Şiddete Karşı Yürüyoruz’’ temalı meşaleli yürüyüşler, yürüyüş sonunda şiddetin farklı biçimlerini ifade eden sokak tiyatrosu, söz korosu, canlandırma gibi etkinlikler yapılacak.

24-25 Kasım tarihlerinde de Ankara’da açık alanda kadına yönelik şiddet konulu resim sergisi düzenlenecek.

25 Kasım Cuma günü illerde kadın platformları ve demokratik kitle örgütleriyle birlikte eylemler yapılacak.

26 Kasım Cumartesi günü Siirt’te de bölgesel bir miting düzenlenecek.