14 Ekim 2011
Sayı: SİKB 2011/39

 Kızıl Bayrak'tan
Kongre Hareketi ve tasfiyeci hayaller…
Emperyalistlerle suç ortaklığı
dosyası kabarıyor…
8 Ekim mitingi üzerine
Sosyal ve siyasal saldırılara karşı onbinler Ankara’da buluştu
Kürtlere yasak, faşistlere serbest
Grevli sendika hakkı için fiili-militan mücadele!
Oda çalışanları kazandı
Sağlıkta parmak
hesabı olmaz!
BEDAŞ’ta direniş
çadırı kuruldu
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Ekim Ayı Toplantısı
“İmpo’ya sendika girene
kadar buradayız!”
Burjuva demokrasi ve proleter demokrasi
Temo suikasti ve
Suriye’de olası gelişmeler
Mısır’da kanlı provokasyon
Grevler dalga dalga
Steve Jobs’un ardından Apple ve bilgisayar sektörü tarihine kısa
bir bakış.
Açlık ordusu büyüyor
Silikozise 48. kurban, sırada yüzlerce işçi var
Ferhat ve Berna serbest
Zorunlu bağış protestosu
Medyanın suç ortaklığı,
hükümetin sahte çözüm arayışları.
Parti, dava ve
“küçük-burjuva yiğidi!”..-Hikmet Kıvılcımlı
Tecride kalite ödülü
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Grevler dalga dalga

Yunanistan hükümetinin krizin faturasını emekçilerin sırtına yüklediği sosyal yıkım saldırılarına karşı tepki çığ gibi büyüyor.

Petrol ürünleri ve rafineri çalışanlarının başlattığı genel grevin ülkede yakıt sıkıntısına yol açtığı bildirildi.

Araç sahiplerinin yakıtsız kalmamak için sabah erken saatlerden itibaren akaryakıt istasyonlarına akın ettiği bildirilirken, uzun kuyruklar oluştuğu ve bir çok akaryakıt istasyonunun ikmal yapamadığı için yakıtsız kaldığı belirtildi.

Rafineri çalışanları taleplerinin kabul edilmemesi durumunda eylemlerini süresiz olarak devam ettireceklerini belirtirken, bu durumda ülkede ciddi yakıt sıkıntısı yaşanmasının kaçınılmaz olacağı kaydedildi.

Bununla beraber 11 Ekim günü Yunanistan hükümetinin kölelik saldırılarına karşı birçok sektörde grev vardı. Ayrıca, avukatlar ve liman işçileri de grev kararı aldıklarını duyurdular.

Mesleklerinin serbestleştirilmesine itiraz eden avukat baroları 13-19 Ekim tarihlerinde 7 günlük grev kararı aldı. Denizcilerin sosyal güvenlik kasasının diğer sosyal güvenlik kasalarıyla birleştirilmesine karşı çıkan liman işçileri de 17-19 Ekim taihlerinde 2 günlük grev gerçekleştirecekler.

Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonu GSEE ve Kamu Çalışanları Konfederasyonu ADEDY, önceki gün yaptıkları açıklamalarda, tüm işçi ve memurlara 19 Ekim’de yapılacak genel grev öncesinde her gün eylem yapmaları çağrısında bulunmuşlardı.

İşgal eylemleri

Diğer yandan, devlete ait bazı kamu kurum ve kuruluşlarının yeniden yapılandırılması çerçevesinde özelleştirilmelere ve işten çıkarılmalara itiraz eden göstericilerin 12 Ekim günü erken saatlerden itibaren Maliye Bakanlığına ait bazı binaları, Tarım ve Kalkınma Bakanlığı’nı ve İçişleri Bakanlığı’nın Evangelistria’daki şubesini işgal ettikleri bildirildi. Selanik’te de Selanik Sular İdaresi çalışanlarının, giriş çıkışları engellemek için binanın girişine duvar ördükleri belirtildi.

Öte yandan, işten çıkarılmaları ve ek ödemelerin kesilmesini protesto eden yerel yönetim çalışanlarının “çöplükleri işgal” eylemi nedeniyle başkent Atina sokaklarında çöp yığınları oluşurken, bazı semtlerinde sokaklarda oluşan çöp yığınlarının sağlığı tehdit eder boyutlara ulaştığı bildirildi.

 

 

 

İngiltere’de mücadele büyüyor

Köprü işgali

İngiltere’nin başkenti Londra’da ağırlığını sağlık emekçilerinin oluşturduğu 2 binden fazla kişi Westminster Köprüsü’nü işgal etti.

Lordlar Kamarası’nda görüşülecek Ulusal Sağlık Hizmeti’ne (NHS) yönelik saldırıları protesto eden eylemciler, kentin en işlek güzergahı olan Parlamento Binası ile St. Thomas Hastanesi’nin ortasındaki Westminster Köprüsü’nde oturma eylemi yaptı. Böyle bir eylemi beklemeyen polis izlemekle yetindi.

Köprü işgal eylemini örgütleyen gruplardan biri olan UK uncut, kitlesel bir sivil itaatsizlik eylemi yapıldığına dikkat çekerek hemşireler, veliler, öğrenciler, sendikalar, emekliler ve çocuk doktorlarının biraraya geldiğini söyledi.

Cumbria Kamu Sağlığı yöneticisi ve eski Kamu Sağlığı Birliği Başkanı Dr. John Ashton “Bu karmaşık yasa tasarısı refah seviyelerine bakılmaksızın sağlık hizmeti alınabilmesini sağlayan hakların altını oyacak ve sağlığı piyasalaşmaya açacak” dedi.

PCS sendikası lideri Mark Serwotka ise yasa tasarısının, Ulusal Sağlık Hizmeti’nin kuruluşundan bu yana yapılmış en büyük saldırı olduğunu belirtti.

1945 yılında ihtiyacı olan herkese ücretsiz sağlık hizmeti sunmak için kurulan İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS) bünyesinde toplam 120 bin sağlık çalışanının işini kaybedeceği belirtiliyor.


Grev oylaması

İngiltere’de 1 milyondan fazla kamu emekçisi, bugüne kadar gerçekleştirilecek en büyük grev için oylamaya gidecek.

Denetimli serbestlik memurları, hemşireler, sosyal hizmet görevlileri, öğretim görevlileri, okul mutfak yardımcıları, hastane temizlik emekçileri emeklilik yaşının yükseltilmesine ve emeklilik fonuna katkıların arttırılmasına karşı grev oylaması yapacak.

Oylama 3 Kasım tarihine kadar sürecek. Grev kararı alınması halinde 30 Kasım’da kamu emekçileri greve çıkacak.

Unison Sendikası Genel Sekreteri Dave Prentis 8 aydır hükümetle görüşmeler yapılmasına rağmen çok sınırlı bir ilerleme kaydedildiğini söyledi.




Öğrenciler sokağa indi

İtalya

İtalya’da binlerce öğrenci, krizin faturasının kendilerine çıkarılmasına karşı sokağa döküldü.

“Sıcak Sonbahar” adı verilen gösteri dalgasında, hükümetin 2013 yılı bütçesinden eğitim alanında 54 milyar avroluk kesinti yapılması protesto edildi. Öğrenciler, 90 ayrı yerleşim bölgesinde sınıfları boşalttı. Yüzde 29’a varan işsizlik oranı da protesto edildi.

Roma’daki yürüyüşe, havanın yağmurlu olmasına rağmen en az iki bin lise öğrencisinin katıldığı ifade ediliyor. Gösterilerin en hareketlilerinden biri de Milano’da yaşandı. Öğrencilerin fişekler yaktığı, yollara barikatlar kurduğu ve İtalya’nın kredi notunu düşüren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Milano’daki ofisine yumurta attıkları bildirildi.

Öğrenciler, eylemlerinin kamu emekçilerinin de katılımıyla süreceğini belirtiyorlar.


Şili

5 Ekim Çarşamba günü hükümetle öğrenci hareketi temsilcileri arasındaki görüşmelerden uzlaşma çıkmazken, 6 Ekim akşamı Santiago’da öğrencilerle polis arasında çatışmalar yaşandı. Polis tazyikli su kullanarak öğrencileri dağıtmaya çalıştı. Öğrenciler barikatlar kurarak polisle çatıştı. Öğrenci hareketinden yapılan açıklamaya göre bu müdahale dört ay boyunca polis tarafından sergilenen en sert saldırıydı.

Bununla beraber öğrenciler bir referandum gerçekleştirerek taleplerinin meşruluğunu ve gördükleri desteği teyit ettiler. Ücretsiz eğitim talebinin halkoyuna sunulduğu referandumun bağlayıcı bir özelliği olmasa da öğrenci hareketinin isteklerinin yaygınlaşması ve hükümet üzerindeki baskının arttırılması hedeflerinin kaşılık bulduğu belirtiliyor. Halk oyuna sunulan talepler özetle, ücretsiz ve kaliteli eğitim ile kar amaçlı kuruluşların eğitim alanından uzak tutulmalarıydı.

Öğretim Elemanları Sendikası tarafından yapılan açıklamada başkent Santiago’da yaklaşık bir buçuk milyon kişinin oylamaya katıldığı belirtildi. 2940 adet seçim sandığının yer aldığı referandumda, 1.246.528 adet oy kullanıldı. Oy kullananların yüzde 90’ının öğrencilerin taleplerini desteklediği duyuruldu.

Bununla beraber 36 öğrenci örgütünün oluşturduğu Şili Öğrenci Konfederasyonu, talepleri kabul edilene kadar derslere devam edilmeyeceğini açıkladı.


İspanya

İspanya’da binlerce lise öğrencisi İspanya Öğrenci Birliği’nin çağrısıyla meydanlara indi. Bölgesel hükümetin kemer sıkma tedbirleri çerçevesinde eğitim bütçesinde kesintiye gitmesi protesto edildi. Öğrencilerin sınıfları boşalttığı bu eylemin, dönemin başlamasıyla beraber eğitim emekçilerinin gerçekleştirdiği grevin ardından gelmesi dikkat çekti. Genel grev çağrısı yapıldı.


Kolombiya

Kolombiya’da kamu üniversitelerine kayıtlı öğrenciler 4 Ekim Salı günü hükümet tarafından Temsilciler Meclisi’ne sunulan yüksek öğrenim reformunu protesto etmek üzere grev başlattı.

Ulusal Öğrenci Federasyonu sözcüsü Jairo Rivera’nın verdiği bilgiye göre 12 Ekim tarihine kadar üniversite faaliyetlerinin tamamen durdurulması hedefleniyor.

Geçtiğimiz günlerde reform girişimine karşı ülkenin farklı bölgelerinde kitlesel protestolar düzenlenmiş ve gösterilere polis saldırmıştı.