11 Şubat 2011
Sayı: SİKB 2011/06

 Kızıl Bayrak'tan
Mücadeleyi kazanmak için örgütlü taban inisiyatifleri!.
Kazanmak için sendika bürokrasiyi aşmak şarttır!
Ulusal İstihdam Stratejisi:
Sermayenin saldırı stratejisi
Torba yasaya karşı
meşalelerle yürüdüler!
İş cinayetlerine son vermek için mücadeleye!
İşçi katliamı lanetlendi..
KDS Pres Döküm’de
direniş ve gözaltı terörü
Metal'de greve doğru.
UPS işçilerinden zafer kutlaması
Küçükçekmece KHK sözcüleriyle konuştuk
İzmir’de işçiler
kurultaya yürüyor..
Gebze İşçi Kurultayı’na!.
Mısır: Ayaklanma çıkış
yolu arıyor
İhtilalin ruhu Arap coğrafyasını
sarıyor / 2 - V. Yaraşı
47. Münih Güvenlik Konferansı
Halk ayaklanmalarının
gösterdikleri- S. Eren.
Dünyadan
Kıbrıs’ta AKP’ye tepki büyüyor
“Dink için kardeşlik nöbeti
Yaygın devrimci çalışma.
8 Mart’ta mücadele alanlarına
Çürüyen düzenin sahte “ahlak” tartışmaları
Hasta tutsaklara özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İzmir’de işçiler kurultaya yürüyor...

“Gücümüz birliğimizde!” şiarı ile toplanacak olan İzmir İşçi Kurultayı hazırlıkları toplantılar ve tanıtım faaliyetleri ile sürüyor.

9 Ocak günü yapılan toplantının ardından İzmir’de bir işçi kurultayı gerçekleştirme kararı alınmış ve farklı sektörlerden işçiler güçlerini kurultay çalışmasında birleştireceklerini duyurmuşlardı. Toplantının ardından oluşturulan sektörel hazırlık komiteleri ve kurultay yürütmesi 15 günlük periyotlarla toplantılarını gerçekleştirmeye ve kurultay çalışmalarını planlamaya başladı.

Toplantılarda kurultayın tanıtım faaliyetleri, torba yasa ve kıdem tazminatının gasbı gibi saldırılar, kurultay ile birlikte yürütülecek imza kampanyası, sektörel olarak oluşturulan ekiplerin sektörleri daha yakından tanıması için yürütülecek eğitim faaliyetleri, sendika ve demokratik kurumlar ile yürütülecek ilişkiler, çalışmanın doğrudan sesleneceği fabrikalar, fabrika toplantıları, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kurultay çalışmaları kapsamında ele alınması, kurultayın temel gündemleri ve işleyişi gibi pek çok gündem ayrıntılı olarak tartışılarak somut planlama ve düzenlemelere konu edildi.

Canlı ve kapsamlı bir hazırlık süreci

Yürütülen tartışmalarda kurultay öncesi hazırlıkların önemli bir ayağının, kurultayın propaganda edilmesi olduğu, bunun için de belli temel araçların yanısıra internetin etkin kullanılması kararlaştırıldı. Kurultay çağrısı, sektörlerin hali hazırda çıkardığı bültenlerin yanısıra ayrı olarak hazırlanan bir kurultay çağrısı ile de emekçilere ulaştırılacak.

İnternetin daha etkin kullanımı için de bir blog sayfası ile mail grubu oluşturularak çalışmaların daha canlı yansıtılması sağlanacak. Sosyal paylaşım ağları ve forumlar da tanıtım için değerlendirilecek. Yine kurultay hazırlık süresince duvar gazeteleri ve afiş kullanmak, yapılan planlamalar arasında.

Kurultay çalışmasının yerel gazete ve radyolar aracılığı ile de sınıfa taşınması, imkanlar ölçüsünde hazırlanacak tanıtım filmlerinin internet üzerinden ya da farklı biçimlerde yayınlanması da hedefleniyor.

Sınıfın temel gündemlerini kapsayan imza kampanyası!

Kurultay çalışmaları ile birlikte yürütülecek imza kampanyasında ise hem torba yasa ve kıdem tazminatının gasbı gibi güncel sorunlar ele alınıyor, hem de sınıfın genel sorunları işleniyor. Kuralsız, güvencesiz, geleceksiz çalışma yaşamının yarattığı sorunlara, örgütlenmenin önündeki engellere karşı toplanan imzalar ise hazırlık süreci sonunda topluca TBMM’ye gönderilecek.

İmzalar kurultay çalışması süresince özellikle fabrikalarda ve sanayi bölgelerinde toplanacak. Merkezi yerler ile fabrika girişlerine imza standları açılarak hem imza toplanacak, hem de kurultay çağrısı gerçekleştirilecek.

Sektörel hazırlık komiteleri...

Kurultay çalışmasının temel bir ayağını da sektörel olarak kurulan hazırlık komiteleri oluşturuyor. Komiteler, temel hedefi örgütlenme olan kurultay çalışmasının sektörel planlamalarını gerçekleştiriyor.

Komitelerin temel hedeflerinden biri sektörlerindeki fabrikalara dönük somut ve güncel politikalar üreterek kurultay çağrısını bu politikalar ile birlikte işçilere ulaştırmak. Fabrikaların yerel sorunları ve sınıfın tümünü kesen saldırıları ele alan komiteler buradan yola çıkarak fabrikalara örgütlenme çağrısı iletiyor, komitelerde ve sendikalarda örgütlenilmesi için çaba gösteriyor.

Bu örgütlenme çalışmasının bir parçasını ise alanları ve sektörü tanımak, örgütlenmenin önündeki engelleri tek tek masaya yatırmak geliyor. Hazırlık komiteleri kendi sektörlerine dair yapılacak iç eğitimler ve araştırmalarla eksiklerini gidermeyi hedefliyor.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Kavganın yarısını oluşturan emekçi kadınların kurultaya ve örgütlenme çalışmalarına katılmaları da kuşusuz ki çalışmanın temel hedefleri arasında. 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü de kurultay çalışmalarının temel ayaklarından biri olacak.

27 Şubat Pazar günü, Tepekule Kongre Merkezi’nde “Yaşamın yarısından kavganın yarısına emekçi kadınlar buluşuyor!” şiarıyla bir etkinlik düzenlenecek. Kurultay Hazırlık Komiteleri tarafından düzenlenen etkinlikte kurultayın ana gündemi olan örgütlenme sorunu, kadın işçilerin mücadele ve örgütlenme ile özgürleştiği başlığı ile işlenecek.

Emekçi Kadınlar Günü etkinliğinin çağrısı da kurultay çağrısı ile birlikte afişler ve bildiriler ile yapılacak.

Kurultayın ana gündemi örgütlenme!

Toplantılarda kurultay gününe dair de çeşitli tartışmalar yapılmaya başlandı. Yapılan tartışmalarda kurultayın temel hedefinin örgütlenme olduğu noktasından yola çıkılarak konuşmaların ve tebliğlerin de bu başlık ile bağlantılı olması gerektiği üzerinde duruldu.

Buna göre kurultayda temel başlıklar taban örgütlülükleri, sendikalar, örgütlenmenin önündeki engeller ile bunların sektörlerdeki özgün biçimleri olacak. Ayrıca dünya emek hareketindeki son gelişmelerin de kurultayda ele alınması gerektiği ve bu konuda yetkin bir ismin kurultayda yer alması düşünülüyor.

Kurultayda işçilerin rahatça söz almaları, tekil ya da grup olarak önergeler sunmaları ve işçi kürsüsü bölümü oluşturulması da planlanıyor. Bu bölümlerde işçilerin tecrübelerini aktarması da önem taşıyor.

İzmir İşçi Kurultayı Hazırlık Komiteleri




Senkromeç’te patron tahammülsüzlüğü

Metal İşçileri Kurultay Hazırlık Komitesi’nin yılbaşı zamları üzerinden yürüttüğü çalışmalar devam ediyor. Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nin ikinci büyük metal fabrikası İzmir Senkromeç’e gerçekleştirilen bildiri dağıtımı patron tarafından tahammülsüzlükle karşılandı.

Renault, Tofaş, Türk Traktör, John Deer, Başak Traktör, Erkunt Traktör gibi büyük firmalara iş yapan ve 700’den fazla işçinin çalıştığı fabrikaya “Yılbaşı zammı dönemi geldi! İnsanca bir yaşam için insanca bir ücret!” başlıklı bildirilerin ulaştırılması patron ve uşaklarını rahatsız etti.

Krizi bahane ederek işçilerin bir yıllık mesai paralarını vermeyen, ikramiye ödemelerini donduran, yakacak paralarını gasp ettiğini açıklayan ve tüm bu emek sömürüsünün sonucunda üçüncü fabrikasını açan patron dağıtılan bildiriler karşısında sınıf kinini kustu.

Fabrikanın sorunlarının anlatıldığı bildiride ayrıca patronun bu saldırıları karşısında işçilerin işyeri komiteleri kurarak sendikalarda örgütlenmeleri, hakları ve gelecekleri için mücadele etmeleri çağrısı yer alıyordu. 10 Şubat’ta maaşların verileceği fabrikada şu ana kadar zamla ilgili hiçbir açıklama yapılmaması işçilerin temel gündemlerinden biriydi.

Patron tahammülsüzlüğü

KHK imzalı bildiriler 7 Şubat Pazar günü saat 07.00-15.00 vardiyası çıkışında işçilere ulaştırıldı. İşçilerin sorunlarına değinen ve örgütlenme çağrısı yapılan bildirileri servislere binen işçiler ilgiyle karşıladı.

Dağıtım sırasında aralarında patronun da olduğu 3-4 kişi kapı önüne gelerek dağıtıma engel olmaya çalıştı. “Sizler kimsiniz, burada dağıtım yapamazsınız burası benim fabrikamın önü” diyerek bildiri dağıtımını engellemeye çalışan patrona dağıtımı engelleyemeyeceği belirtildikten sonra bildiri dağıtımına devam edildi.

Dağıtımı engelleyemeyen patron “Siz bu fabrikanın ismini yazıyorsunuz. Bu bilgileri kimden aldınız, işçilerden randevu mu aldınız, hangi işçiyle konuştunuz, yalan yanlış şeyleri yazıp insanların kafasını karıştırıyorsunuz” diyerek tahammülsüzlüğünü sürdürdü.

Patronun polis çağırma tehditleri de kurultay çalışanları tarafından boşa düşürüldü ve kurultay çalışmaları anlatılarak sesli ajitasyonlar yapıldı.

Tüm tartışmalara tanık olan İzmir Senkromeç işçilerinin, KHK çalışanlarının yanından ayrılmadıkları gözlendi. Ayrıca tartışma sırasında da işçiler bildirileri almaya devam etti. Bu nedenle işçi servisleri geç hareket etti. Servisler, patronun talimatı sonrasında kaldırıldı ve servislerin hareket etmesi ile dağıtım sona erdi.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

Termokar işçilerine mücadele çağrısı

İzmir’de kurultay çalışmaları kapsamında fabrikalara yönelik özgün bildirilerin dağıtımları sürüyor. Bu kapsamda Metal İşçileri Kurultay Hazırlık Komitesi, Termokar işçilerinin servis güzergahlarında bildiri dağıtımı gerçekleştirdi.

Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve 130 işçinin çalıştığı Termokar Klima fabrikasına yönelik gerçekleştirilen dağıtım, fabrika servislerinin içeriden kalkması nedeniyle servise biniş noktalarında gerçekleştirildi.

3 Şubat sabahı 7.15’te Termokar işçilerinin servise biniş noktasına giden KHK çalışanları hazırlanan bildirileri işçilere ulaştırdılar. Ocak zamları gündemli ve “Metal İşçileri Kurultay Hazırlık Komitesi” imzalı bildirilerin dağıtımı sırasında işçilerle sohbet edildi ve zamların halen yapılmadığı üzerine konuşuldu. Servisin içerisine de binilerek dağıtım gerçekleştirildi.

Dağıtımın ardından, serviste kalan bildirilerin diğer vardiyalara gelen işçiler tarafından da ilgiyle karşılandığı öğrenildi.


 

 

İzmir İşçi Kurultayı sitesi yayında

İzmir İşçi Kurultayı çalışmaları artık internet üzerinden de takip edilebilecek. Yeni açılan kurultay sitesinde işçi kurultayı hazırlıkları ve kurultay kapsamında hazırlanan materyaller paylaşılacak.

3 Nisan günü gerçekleştirilmesi planlanan İzmir İşçi Kurultayı’nın çalışmaları çok yönlü olarak sürüyor. Kurultay çalışmalarının internet üzerinden de takip edilebilmesi amacıyla Kurultay Hazırlık Komiteleri, internet günlüğü biçiminde bir site hazırladılar.

izmiriscikurultayi.blogspot.com adresinde yayın yapan sitede kurultay hazırlıkları kapsamında yürütülen faaliyetler, toplantılar, fabrika dağıtımları ile eylemlerin haber ve duyuruları günlük olarak yayınlanıyor. Çalışmalar kapsamında hazırlanan materyallere, imza föylerine, afişlere, davetiyelere bu adres üzerinden ulaşmak mümkün. Yine geçmiş kurultay deneyimlerini incelemek isteyen okurlar için sitede eski kurultay haber ve tebliğlerinden oluşan bir bölüm de bulunuyor.