04 Şubat 2011
Sayı: SİKB 2011/05

 Kızıl Bayrak'tan
Ortadoğu halklarının tutuşturduğu
isyan ateşi büyüyor!
Clinton Türkiye’ye geliyor
Torba yasa mecliste görüşülüyor,
ihanet büyüyor
Metal işçilerinin yakacağı
grev ateşini yangına çevirelim!
MESS üyelerini greve hazırlıyor
Metal işçileri greve hazır
MİB MYK Şubat Ayı
Toplantısı Sonuçları
Direnişler ve TİS süreçleri.
DİSK’i büyütme çağrısı
PTT’de coşkulu dayanışma etkinliği
Kurultay çalışmalarından
Mısır’da büyük halk
ayaklanması!
Tunus’la başladı, Mısır’la sürüyor!
Tunus’ta kritik süreç devam ediyor
İhtilalin ruhu Arap coğrafyasını
sarıyor / 1 - V. Yaraşır
Wuppertal’de Nazilere
geçit yok!
Sözde temsilciler Erzurum’da
gençlik alanlarda!
“Karneler, çürümüş
düzenin aynasıdır!”.
Anti-emperyalist mücadelede
şanlı bir sayfa: 6. Filo protestoları
Sağlıkta performans ölüm demektir!
Duyarlı bakan, duyarsız toplum(!)
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sözde temsilciler Erzurum’da
gençlik alanlarda!

Tayyip Erdoğan’ın seçme “öğrenci temsilcileri”yle Erzurum’da yaptığı toplantı öğrenci gençlik tarafından 27 Ocak günü protesto edildi. İstanbul Beşiktaş’ta protesto yapan öğrencilere polis saldırırken, Erzurum’a gitmek için yola çıkan öğrenciler de engellemelerle karşılaştı.


Öğrenciler durduruldu

Erzurum’a gitmek için yola çıkan Genç-Senlilerin ise İstanbul’dan çıkışlarından itibaren GBT kontrolü bahanesiyle yolları kesildi. Polis ve jandarma tarafından yolları kesilen Genç-Senliler’in Erzurum’a gitmelerine engel olunmaya çalışıldı.

İlk olarak Ankara çıkışında yolları kesilen Genç-Senliler daha sonra Yozgat girişinde, Yozgat Akdağmadeni ilçesinde ve Sivas’ta durduruldu.

Erzurum’a giden Öğrenci Kolektifleri üyeleri ise Erzincan’a 5 km kala polis tarafından durduruldu. Erzincan’da bazı grupların taşlı sopalı saldırı için toplandıklarını gerekçe gösteren polis, gençliğin yoluna devam etmesine engel oldu.

 

Ankara’da polis terörü

Erdoğan’ın Erzurum’da sözde öğrenci temsilcileri ile yaptığı görüşmeyi Ankara’da protesto eden öğrenciler polis terörünün hedefi oldu. Ekim Gençliği, Genç-Sen, DPG ve Kaldıraç’ın örgütlediği eylem için kitle YKM önünde toplandı. Öğrenciler “Üniversiteler bizimdir! Söz, yetki, karar hakkı istiyoruz” ortak pankartı arkasında Başbakanlık önünde basın açıklaması yapmak için yürüyüşe başladı. Öğrencilerin önü polis barikatı ile kesilirken, 200 kişilik kitlenin bekleyişi yaklaşık 3 saat sürdü. Kitle Erzurum’a giden arkadaşlarının keyfi bir şekilde durdurulması haberinin ulaşmasıyla birlikte Başbakanlığa doğru yürüyüşe geçti

Polis ise öğrencileri biber gazı sıkarak dağıtmaya çalıştı. Polise taşlarla karşılık veren öğrenciler Kızılay’ın sokaklarını trafiğe kapattı. Burada “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları ile kısa bir süre bekleyen kitle üzerine yaklaşık 500 polisin gelmesi ile birlikte İzmir 2 caddesine doğru geri çekildi. Buradan toplu bir şekilde Sakarya’ya geçmek isteyen kitlenin gidiş yolları tutulmuş olduğu için başka bir güzergah kullanıldı ve eylem saat 18:00’de Sakarya’da buluşmak üzere son buldu. Eylemde ikisi Ekim Gençliği okuru olmak üzere 8 kişi gözaltına alındı.

Saldırı protesto edildi

Yaşanan saldırıyı kınamak için Sakarya’da biraraya gelen devrimci ve ilerici kurumlar Yüksel Caddesi’ne yürümek istedi ancak kısa bir süre sonra kitlenin önü çevik kuvvet polisle tarafından kesildi. Bir sokakta sıkıştırılan kitleyi yürütmeyeceğini söyleyen polis tehditler savurarak “Tek bir adım bile atıldığı taktirde herkesin gözaltına alınacağını, kitlenin copla ve zor kullanılarak dağıtılacağını” söyledi. Bunun üzerine kitle sloganlarla bir süre bekledikten sonra Sakarya’ya tekrar dönerek basın açıklamasını yapacaklarını söyledi. Polisin buna da izin vermeyeceğini belirtmesine rağmen kitle Sakarya Caddesi’ne yürüdü ve burada basın açıklamasını gerçekleştirdi. Eyleme DÖB, YDG, Tüm İGD ve Kızıl Hareket de destek verdi.

Gözaltılar serbest bırakıldı

Gözaltına alınan öğrenciler aynı gün serbest bırakılırken, aralarında 2 tane Ekim Gençliği okuru bulunan 3 kişi ise 28 Ocak günü çıkarıldıkları mahkeme tarafından ‘haftada 1 kez imza atmak şartı’ ile serbest bırakıldı.


Kolektifler’e gözaltı saldırısı

Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Beşiktaş’taki yerleşkesinden Barbaros Caddesi’ni kapatarak Başbakan’ın çalışma ofisinin bulunduğu Dolmabahçe’ye yürümek isteyen Öğrenci Kolektifleri üyelerine polis saldırdı. Biber gazlı saldırıda 30’a yakın öğrenci gözaltına alınırken, yaralanan 2 öğrenci de hastaneye kaldırıldı. Polisin müdahalesine çevrede bulunan halk da tepki gösterdi.

Polis saldırısının ardından yeniden toplanan öğrenciler caddeyi trafiğe kapatarak eylemlerini sürdürdüler. Erzurum’a giden arkadaşlarına yapılacak her tür saldırıya karşı yanlarında olduklarını belirten öğrenciler, saldırılardan hükümetin sorumlu olacağını vurguladılar.

Gözaltılar protesto edildi

Akşam ise Galatasaray Lisesi önünde toplanan Öğrenci Kolektifleri öğrencilerin Erzurum’a alınmamasını ve sabah saatlerinde Öğrenci Kolektifleri üyelerinin Yıldız’da uğradıkları polis saldırısını protesto ettiler. Basın açıklamasına Yazar Cezmi Ersöz, Halkevleri ve Gençlik Muhalefeti de destek verdi.


İstiklal’de yürüyüş

İstanbul’da Ekim Gençliği, Kaldıraç, ÖEP, Talebe Gazetesi ve TÜM-İGD, Galatasaray Lisesi önünde biraraya gelerek “Üniversiteler bizimdir, özgülüğümüzü ve geleceğimizi istiyoruz!” pankartını açtı. Kitle buradan Taksim Tramvay Durağı’na yürüdü.

Ajitasyon konuşmaları ile başlayan eylemde, emekçilere geleceksizlik politikalarını parçalama çağrısı yapıldı. Sloganların atıldığı yürüyüş boyunca çevrede toplananlar da alkışlarla eyleme destek verdi.

Mis Sokak önüne gelindiğinde oturma eylemi yapan kitle içinden bir kişi önce Bertolt Brecht’in “Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz” adlı şiirini okudu ardından hep bir ağızdan başta Tunus ve Mısır olmak üzere süren mücadelelere destek olmak için “Çav Bella” okundu.

Tramvay Durağı’na gelindiğinde ise “Beyazıt Meydanı’ndaki ölü” şiiri ile “Beyazıt Marşı” coşkulu bir biçimde okunarak basın açıklamasına geçildi.

Ardından “Avusturya İşçi Marşı” marşı okunarak bitirilen coşkulu eyleme İşten Atılan PTT taşeron işçileri, DGH ve PDG destek verdi.

Baskı ve teröre protesto

Öğrencileri hedef alan baskı ve terör Beyoğlu’nda yapılan eylemle protesto edildi.

Tramvay Durağı’nda toplanan kitle gün boyunca Ankara, İstanbul ve Erzurum yolunda öğrencileri hedef alan devlet terörünü teşhir eden bir konuşma ile eyleme başladı. Sloganlarla yürüyüşe geçen kitle bayraklar ve dövizler ile Galatasaray Lisesi önüne geldi.

DGH, DÖB, Ekim Gençliği, Genç-Sen, Kaldıraç, TÜM-İGD ve YDG tarafından örgütlenen eyleme Gençlik Muhalefeti ve Talebe Gazetesi destek verdi.


Beşiktaş’ta eylem

Emek Gençliği, Gençlik Muhalefeti ve TKP’li Öğrenciler de YTÜ durağında buluşarak “Tayyip kaçtı... Biz buradayız! Ne AKP’nin, ne YÖK’ün temsilcisiyiz!” pankartını açtılar. Beşiktaş çarşısına gerçekleştirilen yürüyüşün ardından öğrenciler Kartal Heykeli önünde üniversite kürsüsü kurdular.

Kızıl Bayrak / İstanbul – Ankara



Taksim’de Ekim Gençliği satışı

İstanbul Ekim Gençliği, 27 Ocak günü Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde Ekim Gençliği dergisinin satışını gerçekleştirdi. Yoğun ilgi gören dergi satışı boyunca işçileri, emekçileri, gençleri mücadeleye çağıran ajitasyon konuşmaları yapıldı.

Yapılan konuşmalarda gençliğin geleceksizliğe itildiğine, üniversitelerdeki temel ihtiyaçların daha da paralılaştırıldığına, ilerici-devrimci gençliğe yönelik soruşturma-ceza terörünün yanısıra tutuklamaların gerçekleştiği belirtildi. Başbakan’ın, üniversitelerin sözde öğrenci temsilcileriyle Erzurum’da buluşmasının da teşhir edildiği dergi satışı sırasında, gençliğin haklı taleplerinin ise meydanlarda, sokakta haykırılmaya devam edileceği ifade edildi.

Ekim Gençliği / İstanbul