04 Şubat 2011
Sayı: SİKB 2011/05

 Kızıl Bayrak'tan
Ortadoğu halklarının tutuşturduğu
isyan ateşi büyüyor!
Clinton Türkiye’ye geliyor
Torba yasa mecliste görüşülüyor,
ihanet büyüyor
Metal işçilerinin yakacağı
grev ateşini yangına çevirelim!
MESS üyelerini greve hazırlıyor
Metal işçileri greve hazır
MİB MYK Şubat Ayı
Toplantısı Sonuçları
Direnişler ve TİS süreçleri.
DİSK’i büyütme çağrısı
PTT’de coşkulu dayanışma etkinliği
Kurultay çalışmalarından
Mısır’da büyük halk
­­ayaklanması!
Tunus’la başladı, Mısır’la sürüyor!
Tunus’ta kritik süreç devam ediyor
İhtilalin ruhu Arap coğrafyasını
sarıyor / 1 - V. Yaraşır
Wuppertal’de Nazilere
geçit yok!
Sözde temsilciler Erzurum’da
gençlik alanlarda!
“Karneler, çürümüş
düzenin aynasıdır!”.
Anti-emperyalist mücadelede
şanlı bir sayfa: 6. Filo protestoları
Sağlıkta performans ölüm demektir!
Duyarlı bakan, duyarsız toplum(!)
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Şubat Ayı Toplantısı Sonuçları

MİB MYK Şubat ayı toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının gündemi ve sonuçları şöyle:

- MESS Grup TİS sürecine ilişkin değerlendirme:

MESS Grup TİS toplantının ana gündemini oluşturdu. MYK sürecin mevcut aşamasını çeşitli yönleriyle ele alarak bir dizi sonuç çıkardı. Bu sonuçları ana başlıklar üzerinden şöyle özetleyebiliriz:

1. Birleşik Metal Sendikası’nın sürdürdüğü Grup TİS sürecinde grev aşamasına sayılı günler kalmış bulunuyor. Eğer olağanüstü bir gelişme olmazsa önümüzdeki günler içerisinde grev kararı alınmış olacak. Bu işçi sınıfı mücadelesi açısından çok önemli bir adımdır. Eğer alınan grev kararı hayata geçirilebilirse önümüzdeki ayları sınıf mücadelesi açısından çok önemli ve sıcak günlere sahne olacak. Böylelikle metal işçileri çok önemli bir misyon üstlenmiş olacaktır.

2. İşkolunda grev uzun yılların ardından bu denli ciddi biçimde gündeme girmişken taraflar da hazırlıklarını sürdürüyorlar. Son derece çetin ve zor bir mücadele sürecini kendi cephelerinden kazanmak için saflarını güçlendirmeye çalışıyorlar. Şu durumda MESS tam bir sınıf bilinci ve refleksiyle üyelerini bu sınıf kavgasına hazırlamaya çalışıyor. Bu amaçla toplantılar yapıyor, saflarındaki kararsızlıkların ve yalpalamaların önüne geçmeye çalışıyor. Çünkü sermayenin yönetici çekirdeği olan MESS, metal işçileri mücadele eder kazanırsa, on yıllar boyunca binbir emekle kurduğu saltanatın yıkılacağını, böylelikle de işçi sınıfının prangalarından kurtulacağını hesaplıyor. Tüm uyarılarını bu yönde yapıyor ve ne yapıp edip “Maden-İş” ruhunun ayağa kalkmasına engel olmak istiyor.

3. MESS’in bu süreç içerisinde metal işçilerinin mücadele kararlılığını kırmak için bir dizi yola başvuracağı açıktır. Grev oylaması yaptırmak, bazı vaatlerle metal işçilerini kandırmak gibi yöntemler bunların başında geliyor. MYK bu türden muhtemel manevralar karşısında metal işçilerini uyanık olmaya çağırıyor.

4. Mücadelenin diğer tarafında yer alan Birleşik Metal cephesinde ise grev kararlılığı güçleniyor. “Mücadeleye devam” kararının alındığı Merkezi TİS Komisyonu toplantısında ortaya konulan irade, her şeye rağmen bir dizi zayıflık taşımaktaydı. Tereddütler, korkular ve az da olsa ayak diremeler söz konusuydu. Sonuçta çok önemli bir mücadele kararı alınıyordu ve girilen bu yol birçok açıdan belirsizlikler ve zorluklarla doluydu. Yakın zamanda benzer bir deneyim de yaşanılmadığı ölçüde anlaşılabilir nedenleri olan bu zayıflıklara rağmen ortaya konulan “mücadeleye devam” iradesi, birçok sorunun da kısa zamanda çözümünün yolunu açtı. Şu durumda hala da bu türden bir dizi zayıflık olsa da, belirtmek gerekir ki metal işçileri cephesinden tereddütler büyük bölümüyle aşılmış, kaygılar ve korkular büyük ölçüde geride bırakılmıştır. Öyle ki, kapsam dahilindeki fabrikaların en gerisinde dahi bugün bir grev havası esmektedir. Gerek tek tek fabrikaların içerisinde ve gerekse de fabrikalar arasında belirgin biçimde bir birlik ve kardeşlik duygusu oluşmuş bulunmaktadır. Kuşkusuz bunlar önemli gelişmelerdir, ancak yeterli değildir. Çünkü MESS gibi bilinçli bir sınıf düşmanını yenmek için daha fazlasına ihtiyaç vardır. Bu da uzun soluklu bir grev için safların pekiştirilmesi ve mücadeleyi başta metal işçileri olmak üzere işçi sınıfının davası haline getirebilecek adımların atılması demektir.

5. Bu yolda kritik halka grev yoluna çıkan metal işçilerinin bu kavgayı her türlü saldırıya rağmen sonuna kadar götürecek donanıma kavuşturulmasıdır. Bunun başında da ileri bir sınıf bilinci ve örgütlülük düzeyine sahip olmak gelmektedir. “Sınıfa karşı sınıf” bilincini geliştirmek ve tüm bir süreci omuzlamak iradesini gösterebilecek güçte grev komitelerinin oluşturulması bu çerçevede atılacak adımların başında gelmektedir. Bu adımları atma görevi, hem Birleşik Metal yönetiminin hem de ilerici ve öncü işçilerin omuzlarındadır. Şu haliyle bu doğrultuda gözle görülür bir çaba varsa da, bu henüz yeterli sonuçları yaratabilmiş değildir. İhtiyacı karşılamak üzere daha fazla çaba ve inisiyatif şarttır.

6. Grevi emeğin davası haline getirebilmek için bugünden bu davayı örgütlü-örgütsüz metal işçileri başta olmak üzere işçi sınıfı ve emekçilerin gündemine sokabilmek büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda eylem ve etkinlikleri çoğaltmak ve giderek toplumun gündemine sokabilecek bir biçim ve güce ulaştırmak gerekmektedir. Diğer taraftan ise ilerici-devrimci işçi ve emekçilerle siyasal güçleri de bu sürecin bir parçası yapmak doğrultusunda gerekli önlemler alınmalı, bu yönde girişimlere şimdiden başlanılmalıdır. “Grevle dayanışma platformları” gibi zeminlere bugünden işlerlik kazandırmak bu bakımdan önemlidir. MYK bu görevlerin yerine getirilmesinde sendika yönetimlerinin çok özel bir sorumluluğu olduğunu bilmekle birlikte, asıl belirleyici olanın ileri ve devrimci metal işçilerinin gösterecekleri inisiyatif olduğuna inanmaktadır.

7. Grevin emeğin davası haline gelmesi için bugün fazlasıyla somut neden vardır. Öyle ki metal işçilerinin grev gerekçelerinin başında yer alan “Torba Yasa” ve diğer kölelik dayatmaları gündemdeki yerini korumaktadır. Dolayısıyla metal işçileri sermayenin bu dayatmalarına karşı sınıfın mücadelesinin birikimine yaslanacaktır, grev de bu mücadelenin ön cephesi olacaktır. Bunun için mücadele bu bilinç ve sorumlulukla omuzlanmalıdır, omuzlanacaktır.

8. MYK bu aşamada sürece Birlik’in yapacağı müdahalenin politik çerçevesi ile araç ve yöntemleri üzerinde de durmuştur. Kapsam içerisindeki fabrikalarda bilinç, kararlılık ve örgütlülüğü yükseltmek ile birlikte metal işçilerinin grev kararlılığını sınıfın geniş bölüklerine anlatmak ve dayanışmayı yükseltmek üzere somut bir planlama yapılmıştır.

- Sınıfın genel gündemleri üzerine değerlendirme:

1. Sınıfın gündeminde halihazırda kapsamlı kölelik paketi olan “Torba Yasa” konusu bulunmaktadır. Fakat “Torba Yasa”ya karşı verilen mücadele oldukça geri bir durumdadır. Türk-İş bürokratları bu kapsamlı saldırıya karşı kıllarını kıpırdatmazlarken DİSK ve KESK tarafından örgütlenen mücadele ise yeterli değildir. Sermayeyi ve hükümetini zorlayacak bir güç henüz ortaya çıkarılamamıştır. Kuşkusuz bir kez daha kazanmak için “genel grev-genel direniş” tek yoldur. Ancak halihazırda görüleceği üzere işçi sınıfı ve emekçiler bu düzeyde bir mücadeleyi verebilecek bir bilinç ve örgütlenme düzeyine sahip değildir. Bunun için MYK “Torba Yasa” ardından ise kıdem tazminatı gibi saldırıları püskürtmek için gerekli olan mücadeleyi örgütleme ve örgütlenme düzeyini yaratmak için tüm ileri ve devrimci sınıf güçlerini inisiyatifli ve kararlı bir çalışma yürütmeye çağırmaktadır.

2. İşçi sınıfının tarihsel mücadele gündemlerinden olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşıyor. MYK tüm Birlik bileşenleri ve sınıf güçlerini, bu günün tarihsel anlamı ve sınıfsal özüne uygun biçimde karşılanması için şimdiden gerekli adımları atmaya çağırmaktadır. MYK işçi kadınlar başta olmak her cinsiyetten işçi ve emekçileri 8 Mart günü eşitsizliğe ve sömürüye karşı 8 Mart’ta mücadele alanlarına çıkmaya çağırmaktadır.

- Bülten üzerine değerlendirme ve planlama:

MYK Bülten’in Şubat sayısını en kısa sürede çıkarmak üzere bir planlama yapmış bulunmaktadır. Şubat sayısının içeriği esas olarak, grev kararlılığını yükseltmek ve grev coşkusunu fabrikalara taşımak üzere oluşturulacaktır. Yapılacak tüm katkıların da bu bakışla ve sorumlulukla yapılması gerekmektedir.

(...)

Metal İşçileri Birliği

1 Şubat 2011