04 Şubat 2011
Sayı: SİKB 2011/05

 Kızıl Bayrak'tan
Ortadoğu halklarının tutuşturduğu
isyan ateşi büyüyor!
Clinton Türkiye’ye geliyor
Torba yasa mecliste görüşülüyor,
ihanet büyüyor
Metal işçilerinin yakacağı
grev ateşini yangına çevirelim!
MESS üyelerini greve hazırlıyor
Metal işçileri greve hazır
MİB MYK Şubat Ayı
Toplantısı Sonuçları
Direnişler ve TİS süreçleri.
DİSK’i büyütme çağrısı
PTT’de coşkulu dayanışma etkinliği
Kurultay çalışmalarından
Mısır’da büyük halk
­­ayaklanması!
Tunus’la başladı, Mısır’la sürüyor!
Tunus’ta kritik süreç devam ediyor
İhtilalin ruhu Arap coğrafyasını
sarıyor / 1 - V. Yaraşır
Wuppertal’de Nazilere
geçit yok!
Sözde temsilciler Erzurum’da
gençlik alanlarda!
“Karneler, çürümüş
düzenin aynasıdır!”.
Anti-emperyalist mücadelede
şanlı bir sayfa: 6. Filo protestoları
Sağlıkta performans ölüm demektir!
Duyarlı bakan, duyarsız toplum(!)
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Torba yasaya karşı Ankara yürüyüşü

‘Torba yasa’ya karşı DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin aldığı ortak eylem kararı çerçevesinde 1 Şubat günü Ankara’ya dört koldan yürüyüş başladı. Gazetemiz yayına hazırlandığı sırada emekçiler Ankara’da toplandı.


İstanbul kolu

İstanbul kolu Kadıköy’de gerçekleştirilen yürüyüşün ardından yola çıktı. Kadıköy Haldun Taner Tiyatrosu önünde buluşan sendikalar ve sağlık-meslek odaları Söğütlüçeşme’ye yürüyüş gerçekleştirdi.

Genel-İş üyesi işçilerin coşku ve katılımlarıyla dikkat çektiği yürüyüşte “Büro Emekçileri Sendikası İstanbul Şubeleri” pankartı da açıldı.

Dev Sağlık-İş üyesi işçilerin önlüklerle katıldığı yürüyüşte TMMOB’ye bağlı odaların üye ve yöneticileri de şapkalarıyla yer aldı. İşten atılan PTT taşeron işçileri ise yürüyüşte “Haklarımıza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz! İşimizi geri istiyoruz” pankartırı açtılar

BDSP, ÖDP, EMEP ve TKP’nin de aralarında bulunduğu ilerici ve devrimci güçlerin de destek verdiği yürüyüşte Genel-İş üyesi işçilerin “Sendikalar göreve genel greve!” sloganlarını atması dikkat çekti.

Kadıköy Belediyesi önünde ortak açıklamayı KESK MYK üyesi Akman Şimşek okudu.


Gebze

Gebze Öğretmenevi önünde buluşan 300 kişilik kitle Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Birleşik Metal-İş Gebze Şube yönetici ve üyelerinin yanısıra Çelik-İş, Eğitim-İş, Eğitim Sen, TKP, EMEP, BDSP, ESP ve ÖDP üyelerinin yer aldığı karşılamanın ardından meydana yüründü.

Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklamasını DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Cancı okudu. Torba Yasa’ya karşı mücadele çağrısı yaptı.


Kocaeli

Akşam saatlerinde İzmit Merkez Bankası önüne ulaşan kitle Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda çalışan işçiler tarafından kitlesel biçimde karşılandı. Eğitim Sen, TKP, EMEP üyelerinin de yer aldığı karşılamanın ardından İnsan Hakları Parkı’na yüründü. Burada basın açıklamasını okuyan KESK MYK üyesi Akman Şimşek, Ankara Valiliği’nin, meclis önünde gerçekleştirilecek zincir eylemini yasaklamasına tepki gösterdi. Yürüyüş kolu geceyi Kocaeli’de geçirdi.


Bursa

2 Şubat günü Bursa’da olan yürüyüş kolunu Kent Meydanı’nda Bursalı işçi ve emekçiler karşıladı. “AKP’nin torba yasasına hayır diyoruz / KESK-DİSK-TMMOB-TTB” pankartının arkasında toplanan bileşenler Osmangazi Metro İstasyonu çıkışına yürüyüş gerçekleştirdi. 

Yürüyüşün ardından yapılan konuşmalarda Mısır’daki olaylarla ilgili olarak Mübarek’e halkını dinlemesini öneren Başbakan’a önce dönüp kendi halkına kulak vermesi çağrısı yapıldı. 

Ajitasyon konuşmalarının ardından ilk olarak KESK Bursa Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Süleyman Ayyılmaz bir basın açıklaması yaptı. Ardından DİSK, KESK, TMMOB ve TTB adına DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Cancı bir açıklama yaptı. Son olarak Birleşik Metal-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci mikrofonu alarak yakın bir zaman sonra ilan edilecek grevlerin duyurusunu yaptı ve işten atıldıktan sonra direnişe geçen Tecasa işçilerine destek çağrısı yaptı. Ekinci’nin çağrısı “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganı ile karşılandı.  

Tecesa işçilerine ziyaret

Eylemden sonra yürüyüş kolu Ankara güzergahı üzerinde bulunan fabrika önünde direnen direnişçi Tecesa işçilerini ziyaret etti. 

Fabrikaya yakın bir yerde arabadan inen yürüyüş kolu slogan ve alkışlarla Tecasa fabrikasının önüne yürüdüler. Fabrika önünde ilk konuşmayı Ayhan Ekinci yaptı. Ardından KESK ve DİSK adına birer konuşma gerçekleştirildi.


Eskişehir

Bursa’dan Eskişehir’e ulaşan İstanbul kolunu Adalar’da karşılayan sendikalar, meslek örgütleri ve ilerici, devrimci kurumlar buradan hep beraber Hamamyolu’na bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüş boyunca torba yasa karşıtı sloganlar atılırken, Birleşik Metal üyesi işçilerin katılımı dikkat çekti. Hamamyolu’nda yapılan basın açıklamasının ardından konaklama yerlerine gidildi.


İzmir kolu

İzmir’de KESK, DİSK, TMMOB, TTB ile ilerici ve devrimci güçler basın açıklaması gerçekleştirdi.

Konak YKM önünde toplanan kitle Büyükşehir Belediyesi’nin önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar yaptı. Çınar torba yasa tasarısının geleceği kararttığını ve emeği sömürdüğünü söyledi.


Diyarbakır kolu

Diyarbakır’dan yola çıkan yürüyüş kolu ise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünden Sosyal Güvenlik Kurumu önüne gerçekleştirilen yürüyüşle uğurlandı.

KESK MYK Üyesi İlhami Şahbaz’ın yer aldığı bu kolda Genel-İş ve KESK’e bağlı sendikaların üyeleri ağırlıklı katılım sağladı. Basın açıklamasının ardından yürüyüş kolu sloganlarla uğurlandı.


Adana

İstasyon Meydanı’na gelen Diyarbakır kolunu karşılamak için Adana Büyükşehir Belediyesi önünde biraraya gelen sendikalarla ilerici ve devrimci kurumlar buradan bir yürüyüşle meydana gittiler. Eyleme Direnişçi Numune Hastanesi işçileri de katıldı.


Mersin

KESK’e bağlı sendikaların Mersin şubelerinin bulunduğu bina önünden Taş Bina (MBB) önüne yürüyüş gerçekleştirilirken burada basın açıklaması yapıldı.


Trabzon kolu

Trabzon’dan yola çıkan kafile Giresun’un Bulancak Durağı’nda karşılandı.

Fatih Caddesi’nden yürüyerek Atapark’a gelen kitle basın açıklaması yaptı. “Torba yasa geri çekilsin, Ankara’ya yürüyoruz’’ pankartı açan sendika ve meslek odaları temsilcileri, mücadele çağrısı yaptı.



Avcılar’da torba yasa eylemi

Esenyurt, Avcılar, Küçükçekmece ve Beylikdüzü’de çalışma yürüten sendikalarla ilerici ve devrimci kurumlar 29 Ocak günü torba yasayı protesto ettiler.

Eğitim Sen 7 Nolu Şube’nin çağrısını yaptığı eylemi Emekli Sen 3 Nolu Şube, Tüm-Bel Sen 1 Nolu Şube, 1 Umut Derneği Küçükçekmece, BDP, BDSP, DHF, EDP, EMEP, Halkevi, ÖDP, UİD-DER, YDİÇ ve Damalılar Derneği örgütledi. Eylemin ön çalışması kapsamında kurumların çalışma yürüttüğü bölgelerde dağıtımlar gerçekleştirildi.

Avcılar Marmara Caddesi’nde yapılan yürüyüş ve basın açıklamasında Türkçe ve Kürtçe “Torba yasaya hayır” ozaliti açıldı. Torba figürleri ozalit olarak taşınırken, ozalitlerin üstünde torba yasadaki saldırılar yer aldı. 250’ye yakın kişinin katıldığı basın açıklaması yasa karşıtı eylemlere destek çağrısıyla son buldu.


Kayseri’de torba yasa eylemi

Kayseri’de yaklaşık 200 işçi ve emekçi yoğun kar yağışı altında ‘torba yasa’yı protesto etti.

Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen eylemde basın metnini KESK dönem sözcüsü okudu. AKP hükümetinin meclis gündemine taşıdığı torba yasayla emekçilere yönelik yeni bir saldırı planı daha ortaya koyduğunu belirtti. Eyleme BDSP, DHF, EMEP ve ESP eyleme destek verdi.