04 Şubat 2011
Sayı: SİKB 2011/05

 Kızıl Bayrak'tan
Ortadoğu halklarının tutuşturduğu
isyan ateşi büyüyor!
Clinton Türkiye’ye geliyor
Torba yasa mecliste görüşülüyor,
ihanet büyüyor
Metal işçilerinin yakacağı
grev ateşini yangına çevirelim!
MESS üyelerini greve hazırlıyor
Metal işçileri greve hazır
MİB MYK Şubat Ayı
Toplantısı Sonuçları
Direnişler ve TİS süreçleri.
DİSK’i büyütme çağrısı
PTT’de coşkulu dayanışma etkinliği
Kurultay çalışmalarından
Mısır’da büyük halk
ayaklanması!
Tunus’la başladı, Mısır’la sürüyor!
Tunus’ta kritik süreç devam ediyor
İhtilalin ruhu Arap coğrafyasını
sarıyor / 1 - V. Yaraşır
Wuppertal’de Nazilere
geçit yok!
Sözde temsilciler Erzurum’da
gençlik alanlarda!
“Karneler, çürümüş
düzenin aynasıdır!”.
Anti-emperyalist mücadelede
şanlı bir sayfa: 6. Filo protestoları
Sağlıkta performans ölüm demektir!
Duyarlı bakan, duyarsız toplum(!)
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Wuppertal’de Nazilere geçit yok!

Wuppertal ve çevresinde örgütlenme çalışmalarına hız veren Neo-Naziler, 29 Ocak Cumartesi günü düzenledikleri yürüyüşle bir gövde gösterisi yapmak istediler. Fakat faşist ideolojinin Almanya’da bir kez daha hayat bulmasının o kadar da kolay olmayacağını gördüler.

Anti-faşist güçler, yaptıkları çeşitli çalışmalarla kent halkına, karşı bir gösteri yapma çağrısında bulundu. Her kesimden Wuppertal halkı 29 Ocak günü gösterdiği kitlesel tepkiyle, hem bu çağrıları boşa çıkarmadı hem de Nazi artıklarına gereken yanıtı verdi.

Ant-faşist gösteri için Wuppertal’den ve çevre illerden gelen kitle sabah saatlerinden itibaren merkezi istasyona yakın bir alanda toplanmaya başladı. Burada DGB (Sendikalar Birliği) tarafından yapılankonuşmalar için bir sahne kuruldu. Ağırlıkla burjuva temsilciler konuşma yaptılar. Konuşmacıların hemen hepsi Neo-Nazi karşıtı demagojik vurgular yaparken, diğer yandan da bu Nazi artıklarının polis korumasında yürütülmesinin “demokrasinin gereği’’ olduğunu söylemekten de geri durmadılar. Kulağa hoş gelen demagojik konuşmalar yapan sözkonusu burjuva kesimler, eylemin örgütlenmesinde bir gram emekleri olmadığı halde, meyvesini toplayan yine onlar oldu. Kürsüde bir kez daha sol, devrimci ve sosyalist hiç bir sese şans tanınmadı.

Yapılan konuşmaların ardından, sadece miting alanında toplanmış olan 5 binin üzerindeki kitle, polisin etrafını barikatlarla sınırladığı dar bir alanda protestosunu sürdürdü.

Merkezde toplanan bu kitleden ayrı olarak, Solingen, Barmen, Elberfeld, Düsseldorf, Vohwinkel gibi çevre kent ve yerleşim yerlerinde de blokajlar için belli bir kitle hazır bulundu. Bu noktalarda yapılan blokajlarla, kent dışından gelen Neo-Naziler uzun süre engellendiler. Merkezdeki kitle bir süre sonra Nazilerin geçiş güzergahını kapatmak üzere çeşitli kollara ayrıldı.

Polis anti-faşistlere saldırdı

Siviller hariç sadece 2 binin üzerindeki resmi polis her zamanki gibi kenti tam bir kuşatmaya almıştı. Kent merkezini içine alan geniş bir yay içindeki bütün geçiş noktaları tutulmuş ve trafiğe kapatılmıştı. Neo-Nazilerin geçiş güzergahı polis tarafından yine sır gibi saklandı ve kitleyi güzergahtan uzaklaştırmaya hizmet eden yanıltıcı haberler yayınlandı. Tutulan onlarca noktada göstericilerle polis arasında zaman zaman çatışmalar yaşandı. Polis biber gazı ve cop kullandı. Onlarca kişi yaralanırken, onlarcası da gözaltına alındı.

Zaman zaman yaşanan çatışmalarla, karşılıklı olarak saatlerce bekleyen kitle, akşam saatlerine doğru tekrar kent merkezine doğru çekildi. Uzun bir bekleyişin ardından, kitlenin bir kısmının dağılmasını da fırsat bilen polis, yoğun güvenlik önlemleri altında Nazileri şehir merkezine yakın bir yere taşıyarak gösteri yapmalarını sağladı. Irkçılar, NPD bayrakları ve “Her zaman hepimize karşı, sol şiddeti durduralım!’’ yazılı “Nasyonal Sosyalistler’’ imzalı bir pankart taşıdılar. Polis barikatı arkasında ırkçı sloganlar atarak bir kaç saat duran yüzü aşkın Neo-Nazi, getirildikleri gibi, polis tarafından kendilerine tahsis edilen Wuppertal Belediyesi’ne ait iki belediye otobüsüyle güvenli bir alandan uzaklaştırıldılar.

Politik içeriği zayıf bir eylem

Anti-faşist gösteriye halkın her kesiminden binlerce kişinin katılması anlamlı olmakla beraber, politik bakımdan zayıf bir eylemdi. Alman solunun belli başlı bileşenleri olan Die Linke, MLPD ve DKP pankart taşımazken, az sayıda döviz ve bayraklarla katılmayı tercih ettiler. Sendikalardan Ver.di, GEW ve IGM bayrakları göze çarparken, bölgede bulunan Türkiyeli sol örgütlerin de eyleme ilgisinin zayıf olduğu, örgütlü bir katılım sağlamadıkları gözlemlendi. Genel göçmen kitlesinin duyarlı davrandığı ve belli bir katılım sağladığı görüldü.

BİR-KAR ise eyleme, üzerinde “Bütün faşist örgütler yasaklansın!’’ şiarı yazılı bir pankartla katıldı. “No Pasaran! Wuppertal’de ve her yerde faşizme ölüm!’’ başlıklı bildirinin dağıtımı yapıldı. Kortejde eylem boyunca sloganlar gür bir şekilde atıldı.

BİR-KAR / Wuppertal



Almanya’da işçiler eyleme hazırlanıyor

IG Metall Sendikası 24 Şubat günü Almanya çapında iş bırakma eylemi yapacak. 

IG Metall sendikası (Für ein Gutes Leben) “İyi bir yaşam için” kampanyası çerçevesinde gerçekleştirdiği sonbahar eylemlerini 24 Şubat günü düzenleyeceği iş bırakma eylemi ile yeni bir boyuta taşıyacak.

Eylem,

- Almanya’da taşeron işçi sayısı bir milyonun üzerine çıkarken, taşeron çalıştırmanın sınırlandırılması ve taşeron işçilerin çalışma koşulların kadrolu işçilerinkine paralel olarak düzenlemesi, ücretlerin eşitlenmesi,

- Genç işçilerin işe kadrolu olarak alınması,

  • Emeklilik yaşının düşürülmesi talepleriyle gerçekleştirilecek.


 

Stuttgart’ta S21 protestosu...

Almanya’da tarihi Stuttgart tren garının “S21” projesi adı altında yıkılmak istenmesine karşı her hafta gerçekleştirilen eylemler 29 Ocak günü de devam etti. Stuttgart Garı önünde büyük bir yürüyüş daha yapıldı. Tren garı önünde toplanan onbinlerce kişi bir miting ve yürüyüş gerçekleştirdi. Eyleme yaklaşık 30 bin kişi katıldı. Gar önünde yapılan konuşmalarda, hükümet eleştirilerek, görüşmelerden hala bir sonuç alınamadığı bundan dolayı da eylemlerin devam edeceği vurgulandı. Yürüyüş boyunca atılan sloganlarda, taşınan döviz ve pankartlarda “S21” projesinin durdurulması istendi, aynı zamanda eyalet başkanı Mappus istifaya çağrıldı.

Tunus ve Mısır isyanlarının da selamlandığı eylemde “Bin Ali, Mübarek ve Mappus defol!” şiarlı dövizler taşındı.

Coşkulu bir eylem

Stuttgart tren garında yapılan konuşmaların ardından, şehrin ana merkezlerinde yürüyüş yapıldı. Ardından tekrar gar önüne gelindi, yapılan konuşmalar, söylenen şarkılar ve marşlarla gar önü bir festival havasına büründü. Havanın çok soğuk olmasına rağmen kitle eylemin sonuna kadar coşkulu bir şekilde sloganlarını haykırdı.

BİR-KAR da eylemdeki yerini alırken, 5 Şubat’ta Münih’te yapılacak olan NATO Güvenlik Zirvesi’ne karşı hazırlanmış Almanca bildirilerin dağıtımı gerçekleştirildi. Bildiriler kitleler tarafından ilgiyle karşılandı.

Öğrencilerden eylem

S21 yürüyüşünün ardından ikinci bir yürüyüş de öğrenciler gerçekleştirdi. Baden Württemberg çapında gerçekleştirilen yürüyüşü, Jugendoffensive gegen Stuttgart 21, Sendikacılar, SPD, Yeşiller, Sol Parti’nin gençlik örgütleri, değişik öğrenci ve devrimci organizasyonlar örgütledi. Talepler ise; çırakların eğitimlerinden sonra işe geçmeleri, G8 lise sisteminin kaldırılması, Haupt-Real ve Gimnasym olan lise ayrımlarının kaldırılması, üniversitelerde harçların kalkması şeklindeydi. Eyleme 600 civarında öğrenci katıldı. Katılımın düşük olmasının sebebi ise eylemi örgütleyenlerin organizasyon eksikliğiydi.

BİR-KAR /Stuttgart