12 Kasım 2010
Sayı: SİKB 2010/44

 Kızıl Bayrak'tan
Devlet terörüne karşı
mücadeleyi büyütmeliyiz!
Devletin zirvesinden füze kalkanına onay.

Sözleşmeli askerlikten profesyonel orduya doğru

Müdahil avukatların görüşleri..
Yargı Festus Okey cinayetini örtbas etmeye çalışıyo
TÜSİAD baronları hükümetle
“yuvarlak masa”da buluştu
MAS-DAF direnişinde
vahşi saldırı
Metalde
uyuşmazlık zaptı tutuldu.
MESS dayatmalarına karşı eylemler
MESS Grup TİS süreci üzerine
Ford Otosan işçisi ile konuştuk
Partinin kazanımları
ve yeni dönemde
yüklenme alanları
Ölüm Orucu Direnişi’nin benim için anlamı - Alaattin Karadar
İstanbul’da “Ekim Devrimi ve Ulusal Sorun” paneli.
Paşabahçe kazandı,
sıra BETESAN’da!
KESK’te bildik tartışmalar!
Eruslu’da baskılar sürüyor
Gençlik gelecek ve özgürlük
için alanlardaydı!”
Şura’da gerici
politikalalar öne çıktı
Irak’ta siyasi kaos
ve gösterdikler
ABD ara seçimlerinde Obama hezimete uğradı
İşçi ve emekçiler ayakta!.
25 Kasım’da mücadele alanlarına!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçiler ayakta!

Çek Cumhuriyeti’nde grev

Çek Cumhuriyeti’nde kamu çalışanları greve hazırlanıyor. 8 Aralık günü gerçekleştirilecek grev, hükümetin kamu çalışanlarının ücretlerinde kesinti yapma ve işten çıkarma dayatmasına karşı gerçekleştirilecek. En büyük işçi sendikasının lideri olan Jaroslaw Zavadil yaptığı açıklamayla tüm kamu çalışanlarını greve katılmaya çağırdı. Grev bir gün sürecek.

Hükümet, krizin yükünü emekçilere ödeterek 2016 yılına denk bütçe ile girmek istiyor. Bunun için ücretleri yüzde 10 civarında azaltmayı hedefliyor. Böylelikle 2010’da bütçe açığını 4.6’ya düşüreceğini iddia ediyor.


Şili’de madenciler grevde

Dünyanın en büyük bakır üreticisi olan Şili’deki Collahuasi madenindeki işçilerin 5 Kasım tarihine başlattığı grev sürüyor. Ancak madeni işleten şirketin sözcüsü yaptığı açıklamada üretimin normal seviyede devam ettiğini açıkladı. “Yürürlüğe koyduğumuz acil durum planı sayesinde üretimimiz normal seviyede olmayı sürdürüyor. Herhangi bir aksaklık yaşamıyoruz” diye konuştu.

Grevdeki madenin yıllık üretim kapasitesi 500 bin tor civarında.

 

Fransa’da kitlesel eylemler 

Fransa parlamentosunda kabul edilen emeklilik reformuna karşı işçi ve emekçiler 6 Kasım günü yine protesto eylemleri gerçekleştirdiler. Eylül ayından bu yana 8. kez alanlara çıkılırken, işçi ve emekçiler kitlesel gösteriler ve iş bırakma eylemleriyle tepkilerini dile getirdiler.

Sendikalar tarafından yapılan açıklamalarda önceki grevlere göre katılımın sınırlı olduğu, buna rağmen 245 noktada gösteriler düzenlendiği bildiriliyor. Paris’te gerçekleştirilen gösteriye 90 bin kişi katılırken eylemlere 1 milyon 250 bin kişi katıldı.

Eylemlerde kamu ve özel sektörden işçi ve emekçiler ile öğrenciler yer aldı. Grevler nedeniyle ulaşımın aksadığı, petrol ve kamu iş kollarında hizmet verildiği bildirildi. Reform paketi geçmeden önce rafinerilerindeki işçilerin grevleri, ülke genelinde benzin istasyonlarındaki yakıt ikmalinin felce uğramasına yol açmıştı. Dünkü eylemde de rafineri işçilerinin etkin olması dikkat çekti.

Bununla beraber “Sosyalist Parti” senato ve parlamentoda onaylanan reform paketini Anayasa Mahkemesi’ne götürdü. Mahkeme kararını 2 Aralık’ta açıklayacak. Sendikaların, 22 ve 24 Kasım tarihleri arasında bir kez daha ulusal çapta eylem yapması bekleniyor.

 

Nürnberg’de metal işçileri iş bıraktı

Metal işçileri, Almanya’nın Nürnberg kentinde gerçekleştirdikleri iş bırakma eylemiyle sermayenin saldırılarına karşı sessiz kalmayacaklarını gösterdiler.

5 Kasım günü Nürnberg’de iş bırakan IG Metall üyesi metal işçileri alanlara çıkarak taleplerini dile getirdiler. İşçiler eyleme flamalarıyla ve sendika şapkalarıyla katılırken eylemde yaklaşık 5 bin işçi yer aldı. MAN işçileri iş bırakma eylemine kitlesel olarak katıldı.

Metal işçileri sosyal haklarının kısıtlanmasına, emeklilik yaşının 67’ye çıkarılmasına ve taşeron işçilik sistemine karşı çıkıyorlar. Bunun yanısıra devletin 80 milyarlık “tasarruf paketi” ve sağlık alanında yapılacak 11 milyarlık kesintisi de eylemde protesto edilen başlıklar arasında.


Portekiz’de genel grev

Portekiz’de Başbakan Jose Socrates liderliğindeki “sosyalist” azınlık hükümetinin hazırladığı 2011 bütçesinde 5 milyar euroluk kesinti öngörülüyor. Bütçenin taslak hali parlamentoda onaylanırken, son hali 26 Kasım’da oylanacak.

Bütçe kesintileri ise işçi ve emekçileri vuracak. Emekçilerin kazanılmış haklarına göz diken Portekiz devleti kesintilerle şu anda yüzde 7,3 olan bütçe açığını önümüzdeki yıl içinde yüzde 4,6’ya indirmeyi hedefliyor. Bu ise vergilerin arttırılması, kamu emekçilerinin ücretlerinin düşürülmesi ve önümüzdeki yıl emekli ücretlerinin dondurulmasıyla sağlanacak.

Portekiz İşçi Sendikaları Konfederasyonu’ndan Armenio Carlos, 24 Kasım’da genel grev çağrısında bulunduklarını belirtti.


Yunanistan’da polis müdahalesi

İtfaiye işçileri 4 Kasım günü Atina’da eylemdeydi. Ülkenin bütün kentlerinden eyleme katılan işçiler Yunanistan parlamentosu önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Üniformalarıyla eyleme katılan işçiler yolu trafiğe kapatırken daha sonra da parlamentoya girmek istedi. Polis ise işçilere biber gazı ve coplarla azgınca saldırdı.

Tersane işçilerinin eylemi de polis teröründen nasibini aldı. Yürüyüş yaparak Ekonomi Bakanlığı’nın önüne gelen tersane işçileri taleplerini bakanlığa iletmek için içeri girmek istedi. Bakanlık önüne barikat kuran polis ise işçilere izin vermedi. İşçiler de barikata yüklenerek kararlılıklarını dile getirdiler. Bunun üzerine polis biber gazı kullanarak işçilere saldırdı. Cop kullanan polisler işçileri darp etti.


BBC’de grev var!

BBC’de grev başladı. BBC yönetiminin, çalışanların emeklilik fonlarında kesintiye gitme planlarını protesto eden Ulusal Gazeteciler Sendikası (NUJ) 5 Kasım günü 48 saatliğine greve gitti.

BBC Türkçe çalışanları da greve destek için, iki gün boyunca BBC Türkçe’yi güncelleyemedi. Grev, BBC Türkçe’nin web sitesinde “BBC çalışanları grevde” başlığıyla duyuruldu.

BBC’de örgütlü ikinci büyük sendika olan NUJ’in üyeleri, İngiltere yasalarının gerektirdiği üzere posta yoluyla yapılan grev oylamasında, yüzde 70’e yakın oranda grevden yana oy kullandı.

BBC Genel Müdürü Mark Thompson önceki haftalarda sendikalarla yapılan görüşmeler sonrasında yeni bir emeklilik reformu paketi sunmuş ve bu paketi “nihai teklif” olarak nitelemişti. NUJ dışında BBC’de örgütlü olan dört sendikanın üyeleri ise, yönetimin ilk kesinti paketini geri çekmesi ardından yaptığı ikinci teklifi kabul yönünde oy kullandılar.


Güney Kore’de G20 hazırlığı

2008’de yaşanan krizin ardından IMF’nin daha önce oynadığı rolü de üstlenen G20 Zirvesi önümüzdeki günlerde Güney Kore’de toplanacak.

İşçi sınıfına yönelik dünya ölçeğinde saldırı programları hazırlayan bu suç ortaklarının, Güney Kore’de işleri zor. Çünkü militan eylemleriyle ünlü Güney Kore işçi sınıfı zirvenin yapılacağı günlerde meydanlarda olacak. Öyle ki zirveye hala zaman varken işçi ve emekçiler sokaklara çıktılar bile. Bu kapsamda düzenlenen gösteriye 40 bini aşkın kişi katıldı.

Gösteride “G20: Siyasi ve ekonomik baskıya son”, “G20’ye hayır” “G20’yi durdurun” yazılı pankartlar taşındı. Alana militan bir ruh egemendi.

Yoğun güvenlik önlemleri alan polis eyleme gaz bombalarıyla saldırdı. Bu arada gösteriye katılmak isteyen 6 Filipinli emekçiyi ise gözaltına aldı.

32 ülkeden hükümet temsilcisinin katılacağı G20 zirvesinde olağanüstü güvenlik önlemleri alınıyor. 50 bini aşkın polis görevlendirilirken, ülkede geniş çaplı yasaklamalara gidiliyor.




Şili’de şans bu kez
maden işçilerinden yana değil

Daha önce büyük ölçüde şansın yardımıyla kurtulan 33 maden işçisinin ardından Şili’de bu kez yaşanan “iş kazası”nda iki maden işçisi hayatını kaybetti. Şili’nin kuzeyindeki bir maden ocağında meydana gelen olayda 2 işçi ölürken 1 işçi ise yaralı olarak kurtuldu.

İş cinayeti, başkent Santiago’ya 800 kilometre uzaklıkta yer alan Copiapo kentinin 50 kilometre kuzeybatısında bulunan Puquios kentindeki ‘’Los Reyes’’ (Krallar) adlı bakır madeninde yaşandı. 

İlk belirlemelere göre, kazanın patlayıcıların yanlış kullanımı sonucu meydana gelmiş olabileceği belirtiliyor. ‘’Los Reyes’’ madeninin, yerin iki ayı aşkın süre mahsur kaldıktan sonra kurtarılan 33 madencinin çalıştığı maden ocağına yakın olduğu belirtiliyor.