13 Kasım 2009
Sayı: SİKB 2009/44

  Kızıl Bayrak'tan
  Metal işçilerinin birliği ve mücadelesini örgütlemek için!.
  İnişli-çıkışlı “açılım süreci”
Tayyip Erdoğan, savaş suçlusu
Ömer el Beşir’le
aynı zihniyeti taşıyor
Güler Zere serbest bırakıldı,
onlarca hasta tutsak
ölümle pençeleşiyor..
Şeker işçileri özelleştirme saldırısına
karşı mücadele ediyor!
  Hak-İş bürokratı Salim Uslu 25 Kasım uyarı grevini desteklemeyeceğini ilan etti...
  Kamu emekçileriyle 25 Kasım’ı konuştuk..
  Sınıf hareketinden…
  Keyfi uygulamalara ve baskılara karşı susmaktan başka direniş yoluda var..
  Metal işçilerinin örgütlü birliği için görev başına!t
  Metal isçilerinden
kurultaya çağrı
  Kapitalist kriz tipleri
- Volkan Yaraşır
  6 Kasım eylemlerinden
yansıyan tablo üzerine
  6 Kasım eylemlerinden
  GM patronlarının işten atma tehdidine
Opel işçileri grevle karşılık verdi!
  “NATO’nun adamı” olanlar için
yolsuzluk da, rüşvet de serbesttir!
  Dünyadan işçi ve emekçi
eylemlerinden..
  Ekim Devrimi etkinliklerinden....
  Ulusal soruna devrimci yaklaşımın paradoksları - 1 - M. Can Yüce.
  Eyüp Baş sonsuzluğa uğurlandı.
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sınıf hareketinden…

Erkurt işçileri davayı kazandı!

 BATİS 5 Kasım günü Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi DOSAB’da gerçekleştirdiği eylemle sendikalaştıkları için işten atılan Erkurt AŞ işçilerinin işe geri iade davasını kazandığını açıkladı.

Erkurt AŞ işçileri sendikaya üye oldukları ve haklarını aradıkları için “geri dönüşü olmayan hurdaları çaldıkları” gerekçesiyle işten çıkarılmışlardı. Bursa İş Mahkemesi’ne açılan dava sonucu 6 işçi işe iade edildi.

BATİS üyeleri, DOSAB girişi olan Grammer Fabrikası önünden Erkurt AŞ’nin önüne kadar yürüyerek işe iade davasını kazanan işçilerin işe alınmalarını talep ettiler. Polisin yürütmeme tutumu kararlılıkla boşa düşürüldü.

İşçiler adına açıklamayı Turgay Zengin yaptı. Zengin, kazandıkları dava sonucu işçilerin işe alınmaları gerektiğini belirterek emekçileri dayanışmaya çağırdı. Tekrar DOSAB girişindeki Grammer önüne kadar yürümek isteyen BATİS’lilere polis barikat kurarak izin vermedi. Bunun üzerine oturma eylemi yapan işçiler “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “İşçilere değil çetelere barikat!” sloganlarını attılar. Oturma eyleminin ardından eylem sonlandırıldı.

Yaklaşık 35 işçinin katıldığı eylemde “Sendika hakkımız söke söke alırız!”, “Erkurt işçisi yalnız değildir!”, “Herkese ekmek herkese iş zafere kadar direniş!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa


TGS ayağa kalkma çağrısı yaptı!

 Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyeleri 5 Kasım günü ATV-Sabah binası önünde, Turkuvaz (ATV-Sabah), Halk TV ve Olay Gazete-Televizyon iş yerlerindeki “sendikasızlaştırma’’ saldırısını protesto etmek ve ayağa kalkma çağrısı yapmak amacıyla basın açıklaması yaptı.

Sendikanın, uluslararası “Gazetecilik İçin Ayağa Kalk’’ kampanyası kapsamında gerçekleştirilen eyleme Avrupalı gazeteci ve sendikacılar da destek verdi.

Basın açıklamasını TGS Genel Sekreteri Sergül Keskin okudu.

Kızıl Bayrak / İstanbul


TOKİ işçileri şantiyeyi işgal etti!

 TOKİ inşaatlarında çalışan işçiler sık sık hak gaspları ve ödenmeyen ücretleri nedeniyle eylem yapmakta, taleplerini dile getirmektedir. Erzincan, Malatya, Kırklareli, Kütahya, İzmir Torbalı, Uşak, İstanbul Seyrantepe vb. birçok il ve ilçede gerçekleşen eylemlerde taşeron işçiler haklarını aramaktadır. Taşeron çalıştırarak kuralsız ve esnek çalışmayı esas alan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi, sık sık işçilerin eylemli tepkisine konu olmaktadır.

En son İstanbul Küçükçekmece ilçesi Halkalı semtinde TOKİ hastanesinin inşaatında çalışan işçiler 3 aydır ücretlerini alamadıkları için şantiyeyi işgal ettiler. Daha önce ücret taleplerini defalarca dile getirdiklerini ifade eden işçiler yetkililerin kendilerini sürekli oyaladığını, ücretlerini alamadıkları koşullarda değişik eylemler yapacaklarını söylüyorlar.

TOKİ tarafından inşaatı Yavuzlar-Düztaş’a verilen 544 yataklı hastanenin inşaatında çalışan 100 işçi 3 aydır ücretlerini alamıyor. İşçiler yaklaşık bir haftadır ücretlerinin ödenmesi talebiyle iş yavaşlatma ve durdurma gibi eylemler yapıyorlardı. Ancak yetkililerin, taleplerini görmezden gelmesi üzerine sabah saatlerinden itibaren şantiyede oturma eylemi başlattılar. Şantiyeye başka işçilerin ve teknik elemanların girişini engellemek amacıyla şantiye girişini de kapattılar.


Zafer direnen Renta işçisinin oldu!

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu, İtalyan CANDY Grubu bünyesinde üretim gerçekleştiren Renta Fabrikası’nda, sendikalaştıkları için 8 Eylül günü performans düşüklüğü bahanesiyle işten çıkarılan işçiler işe geri alındı.

6 Kasım’da dünya genelinden şirket ortaklarının katılımıyla yapılacak olan büyük Renta açılışı öncesinde Renta’nın bağlı olduğu CANDY Grup Genel Müdürü Cemal Dereoğlu, Birleşik Metal İş Genel Merkezi’ne görüşme teklif etti. Bunun üzerine DİSK Eskişehir Şubesi’nde sendika ile işveren masaya oturdu. 4 Kasım günü akşam saatlerinde gerçekleştirilen toplantıdan sonuç çıkmayınca 5 Kasım sabahı ikinci bir toplantı gerçekleştirildi. Yapılan anlaşma ile direnişte olan iki işçinin 9 Kasım Pazartesi günü işbaşı yapacağı, diğer dört işçinin bayramdan önce işe başlayabileceği ve işten atılan fakat direnişte olmayan on iki işçinin ise bayram sonrasında ihtiyaç duyulduğu anda alınması karara bağlandı.

Direnen Renta işçileri, zaferin tüm işçilere örnek olması gerektiğini ifade ettiler.



Emekliler eylemdeydi

DİSK’e bağlı Emekli-Sen ödenen katkı paylarıyla ilgili imza kampanyasını çeşitli illerde gerçekleştirdiği basın açıklamaları ile sonlandırdı.

Manisa

11 Kasım günü Manisa’da Emekli-Sen binası önünde toplanan emekçiler alkış ve sloganlarla SSK binası önünü yürüdü. Emekli-Sen Manisa Şube Başkanı Ali Akyol burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Akyol, sağlıkta dönüşüm projesi adı altında sağlık muayenelerinde ödenen ücretler ve ilaçta alınan katkı paylarının hızla arttığını hatırlattı.

17 Kasım tarihinde, toplanan imzaların basın açıklaması ile gönderileceğinin duyurusunun yapıldığı eylemde 25 Kasım uyarı grevine katılım çağrısı yapıldı.

Yaklaşık 60 kişinin katıldığı eyleme KESK Şubeler Platformu, ÖDP, TKP, DTP, EMEP, SGD ve MİB-DER destek verdi.


Bursa

Emekli-Sen Bursa Şubesi üyeleri Altıparmak SSK önünde toplandı. Basın açıklamasını okuyan Bursa Şube Başkanı Günay Onayman katkı payı ve paralı sağlık uygulamalarından derhal vazgeçilmesini talep etti. Emekli-Sen üyeleri yanlarında getirdikleri ilaçları SSK İl Müdürlüğü önüne bıraktılar.

Kızıl Bayrak / Manisa - Bursa