19 Haziran 2009
Sayı: SİKB 2009/23

  Kızıl Bayrak'tan
  Düzen içi dalaşma faşist baskı ve terörün hızını kesmedi…
  Düzen içi çatışma yeniden alevleniyor…
İlker Başbuğ’un Kürt sorununa ilişkin son açıklamaları…
Kurultayımız asalak tekstil patronlarına karşı mücadele kürsüsü olacak!
15-16 Haziran eylem-etkinliklerinden...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Sömürü ve zulüm düzenini yenmek için;
birleşik, militan, kitlesel direniş!
Bursa’da direniş, grevler ve BMİS...
  Entes güncesi...
  Kamu TİS’lerinde işçinin öfkesi sokağa taştı...
  Pendik Askeri Tersanesi’nde direniş ateşi....
  Gençlik eylem ve etkinliklerinden...
  Sermaye devleti korkuyor,
korktukça saldırganlaşıyor!
  Sermayenin yeni vurgunu: Vergi indirimleri
  Gerici Molla rejiminin açmazları derinleşiyor…
  Eski ABD’li asker Ebu Garib’teki
işkenceyi savundu!.
  Almanya’da ülke genelinde eğitim boykotu...
  Kapitalizm ölüm saçmaya devam ediyor!
  Kadına yönelik ayrımcılık ve şiddet toplumsal yaşamın her alanında...
  İktidar çekişmesi büyüyor… .
  Direnişteyiz Platformu Forumu’nda yapılan tartışmalar üzerine düşünceler... .
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gençlik eylem ve etkinliklerinden...

Ekim Gençliği’nden Boğaz Köprüsü eylemi!

İstanbul Ekim Gençliği, başta üniversitelerde YÖK-polis-rektörlük işbirliği ile hayata geçirilen baskıcı ve anti-demokratik uygulamalar olmak üzere sermaye düzeninin son dönem saldırılarına karşı Boğaz Köprüsü’nde eylem yaptı. Eylemciler yolu keserek kendilerini köprüye zincirledi.

İstanbul’un çeşitli üniversitelerinden devrimci öğrenciler 11 haziran günü saat 12.00’de Boğaz Köprüsü’nde pankart açarak köprü trafiğini durdurdu. Eylem nedeniyle köprüde uzun araç kuyrukları oluştu.

Ekim Gençliği imzalı “Eğitim hakkımız engellenemez!” şiarlı pankartı köprünün korkuluklarından aşağıya sallandıran 5 öğrenci kendilerini köprü korkuluklarına zincirledi.

2 öğrencinin köprü geçiş yolunda “Soruşturmalar, cezalar geri çekilsin! Eğitim hakkımız gaspedilemez! / Ekim Gençliği” pankartını açarak başlattığı eylem boyunca sloganlar eksik olmadı.

Eylemin başlamasından 6-7 dakika sonra sivil ve resmi polisler eylem alanına gelerek öğrencilere müdahalede bulundular. Köprüde açtıkları pankart polisler tarafından zorla alınan öğrenciler attıkları sloganlarla polis müdahalesine direndiler.

Bir süre sloganlarla devam eden eylem boyunca üniversitelerde yaşanan baskıcı ve anti demokratik uygulamaların yanı sıra sermaye düzeninin farklı alanlardaki saldırıları da teşhir edildi.

Kendilerini köprü korkuluklarına zincirleyen öğrenciler, zincirlerinin kesilmesinin ardından gözaltına alınarak önce Boğaz Köprüsü Karakolu’na ardından da Arnavutköy Güvenlik Şube’ye götürüldüler.

Kızıl Bayrak / İstanbul


İÜ’de “Faşizmi Çiziyoruz” günleri...

 İstanbul Üniversitesi’nde özellikle son birkaç aydır polis-idare işbirliği ile ülkücü faşistler birçok kez devrimci öğrencilere satırlarla, bıçaklarla saldırmışlardı. Saldırılar sonucu birkaçı ağır olmak üzere çok sayıda arkadaşımız yaralandı. Bunun yanı sıra saldırı sürecinde arkadaşlarımızdan bazılarının çantaları, cüzdanları vb. eşyaları çalındı.

Tüm bu yaşanan faşist saldırılara karşı Merkez Kampüs’te bulunan çeşitli öğrenci kulüpleri ve gençlik örgütlenmeleri olarak protesto etmek ve üniversitemizde faşizme karşı bir muhalefet oluşturmak için “Faşizmi çiziyoruz” günleri örgütledik.

8 Haziran Pazartesi günü etkinlik programının afişlerini İÜ Merkez Kampüs’te öğrencilerin sıkça kullandığı alanlara astık ve el ilanlarımızı dağıttık. Hukuk Fakültesi koridoruna da okulumuzda ve başka üniversitelerde yaşanan satırlı, bıçaklı, silahlı faşist saldırılara ait fotoğraflardan hazırladığımız sergiyi açtık.

Aynı gün içerisinde akşam üzeri okuldan çıkan arkadaşlarımız Saraçhane’de satırlı, bıçaklı bir saldırıya daha uğradı. Bir arkadaşımız koluna ve bacaklarına aldığı satır darbeleriyle yaralandı.

9 Haziran Salı günü Merkez Kampüs’teki havuzlu bahçede yere bez gererek resimler ve karikatürler çizerek “Faşizmi Çiziyoruz” etkinliğini gerçekleştirdik. Sonrasında hazırladığımız sorularla faşist katliamları teşhir ettiğimiz bir bilgi yarışması yaptık.

10 Haziran Çarşamba günü ise havuzlu bahçeden rektörlük önüne doğru “Faşizme Karşı İnsan Zinciri” oluşturduk. Havuzlu bahçede elele tutuşarak yürüyüşe başladık. Sloganlar eşliğinde okul dolaşılarak rektörlüğe yüründü ve rektörlüğe şikayet dilekçesi verildi.

İÜ Ekim Gençliği


KTÜ’de soruşturmalara karşı eylem

 Dönem başından bu yana KTÜ’de öğrencilere tiyatro oynamak, oturma eylemi yapmak ve İngiltere Büyükelçisi’ni protesto etmekten dolayı 100’ün üzerinde soruşturma açılmış ve bunların 17’si, iki dönem ile bir ay arasında değişen uzaklaştırma cezalarıyla sonuçlanmıştı.

Soruşturmalara karşı örülen süreçte yapılan eylemlerden kaynaklı üniversite yönetimi yeni soruşturmalar açtı. Artan soruşturma terörüne karşı üniversitenin giriş kapısında çadır kurup açlık grevine başlayan KTÜ Öğrenci Kolektifleri’ne 11 Haziran gecesi 30’u aşkın kişiden oluşan faşist bir grup saldırdı. Saldırıda 3 öğrenci yaralandı. Bir öğrenci ameliyata alınırken diğerleri taburcu edildi. Saldırı ÖGB’nin gözü önünde gerçekleşirken rektörlük ve güvenlik tarafından faşistlere bir müdahalede bulunulmadı.

KTÜ Öğrenci Kolektifleri rektörlük önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada “KTÜ’nün çetelerin, faşistlerin değil, bilimin aydınlık düşüncelerin yeri olması gerektiği” ve cezaların geri çekilmesi istendi.

Yapılan yürüyüş, açlık grevinin 3. gününe giren öğrencilerin bulunduğu giriş kapısında son buldu. 15 öğrenci de arkadaşlarına destek için açlık grevine başladı. Eyleme Ekim Gençliği, SGD, DPG, Öğrenci Muhalefeti, Emek Gençliği ve KESK destek verdi.

Trabzon Ekim Gençliği


Ankara’da liseli etkinliği

Ankara Liseli Ekim Gençliği 11 Haziran  Perşembe günü Jeoloji Mühendisleri Odası Kütüphanesi’nde “ÖSS’yi Yıkalım Geleceği Kazanalım!” başlığıyla bir etkinlik gerçekleştirdi.

Etkinlikte biraraya gelen liseliler başta ÖSS olmak üzere bugün gençliğin önüne çıkarılan pek çok sorunla ilgili konuştular ve bunlara yanıt aradılar. ÖSS’nin, eğitim sisteminin, bir bütün olarak kapitalizmin karşısında olunması gerektiğinin vurgulandığı etkinlikte sorunların tam çözümü için düzenin yıkılmasının hedefe konulması gerektiği belirtildi. Alternatif olarak sosyalizm işaret edildi.

Etkinlik mücadele çağrısıyla son buldu.

Ankara Liseli Ekim Gençliği

 

Edirne’de ÖSS protestosu!

Edirne’de liseli Genç-Sen’liler 11 Haziran günü saat 12.00’de Edirne Postanesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada ÖSS vb. sınavların nasıl bir rant alanı haline geldiği, bu sınavın genç insanların hayallerini çaldığı ve onlara geleceksizlikten başka bir şey sunmadığına vurgu yapıldı. Ayrıca liseliler ÖSS’nin beş seçeneğine rağmen tek seçeneğin mücadele olduğunu belirtti.

Eylemde sık sık “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Müşteri değil öğrenciyiz!” sloganları atıldı.

Ekim Gençliği / Edirne


Genç-Sen kapatma davası protesto edildi!

Genç-Sen’e açılan ve iki yıldır süren kapatma davasını protesto etmek için 16 Haziran’da çeşitli illerde eş zamanlı olarak protestolar düzenlendi.

İzmir’de Genç-Sen’liler Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yürüyüş ve ardından basın açıklaması gerçekleştirildi. Samsun’da ise Genç-Sen üyeleri Süleymaniye Geçiti’nde bir basın açıklaması yaptı. Ankara Genç-Sen’liler kapatma davasına ilişkin Yüksel Caddesi’nde bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Ortak metinlerin kulanıldığı açıklamalarda, daha önce Emekli-Sen ve Çiftçi-Sen’in de benzer bir uygulamayla karşı karşıya kaldığı, sistemin emekten yana olanları yok etmeye çalıştığı belirtildi. Türkiye’de sendikalar ve iş yasasının yetersiz olduğu söylendi.

Bundan 39 yıl önce 274 sayılı İş Yasası ile 275 sayılı Sendikalar Yasası’nda değişiklik yapılmaya çalışıldığı ve 15-16 Haziran 1970 tarihinde yüz bin işçinin iş bırakarak burjuvaziye karşı koyduğu ve ellerinden alınmaya çalışılan haklarını geri alarak sermayeye geri adım attırdığı ifade edildi.

15-16 Haziran direnişinin mücadeleye ışık tuttuğunu ifade eden Genç-Sen’liler, sendikanın kapatılmasına karşı direnişlerinin devam edeceğini, zaferin Genç-Sen’in olacağını ve sendikanın kapatılamayacağını söylediler.