19 Haziran 2009
Sayı: SİKB 2009/23

  Kızıl Bayrak'tan
  Düzen içi dalaşma faşist baskı ve terörün hızını kesmedi…
  Düzen içi çatışma yeniden alevleniyor…
İlker Başbuğ’un Kürt sorununa ilişkin son açıklamaları…
Kurultayımız asalak tekstil patronlarına karşı mücadele kürsüsü olacak!
15-16 Haziran eylem-etkinliklerinden...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Sömürü ve zulüm düzenini yenmek için;
birleşik, militan, kitlesel direniş!
Bursa’da direniş, grevler ve BMİS...
  Entes güncesi...
  Kamu TİS’lerinde işçinin öfkesi sokağa taştı...
  Pendik Askeri Tersanesi’nde direniş ateşi....
  Gençlik eylem ve etkinliklerinden...
  Sermaye devleti korkuyor,
korktukça saldırganlaşıyor!
  Sermayenin yeni vurgunu: Vergi indirimleri
  Gerici Molla rejiminin açmazları derinleşiyor…
  Eski ABD’li asker Ebu Garib’teki
işkenceyi savundu!.
  Almanya’da ülke genelinde eğitim boykotu...
  Kapitalizm ölüm saçmaya devam ediyor!
  Kadına yönelik ayrımcılık ve şiddet toplumsal yaşamın her alanında...
  İktidar çekişmesi büyüyor… .
  Direnişteyiz Platformu Forumu’nda yapılan tartışmalar üzerine düşünceler... .
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

Adana SES’ten basın açıklaması

Geçen yıl gündeme gelen ancak yerel seçimlerden dolayı meclise getirilmeyen “Tam Gün Yasa Tasarısı” nın mecliste görüşülmeye başlaması nedeniyle SES Adana Şubesi tarafından 11 Haziran günü Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yapıldı.

Açıklamayı gerçekleştiren SES Adana Şube Başkanı Mehmet Antmen Tam Gün Yasa Tasarısı’nın kapsamını ve amaçladıklarını anlattı. SES’in “Sağlıkta Dönüşüm Programı”na karşı çetin bir mücadele yürüttüğüne de değinen Antmen şunları söyledi:

“Bu ülkede herkese eşit, ücretsiz, nitelikli ve ulaşılabilir bir sağlık sisteminin mümkün olduğunu, krizle birlikte bunun aynı zamanda hayati bir zorunluluk halini aldığını biliyoruz. Mücadelemizi Grevli ve Toplu Sözleşmeli Sendikal Hak mücadelesiyle birleştirerek bundan sonra çok daha kararlı bir şekilde mücadeleye devam edeceğiz”

Kızıl Bayrak / Adana


“Tam Gün Yasası”na tepki

İTO ile SES Aksaray Şube üyeleri, “Tam Gün Yasa Tasarısı”nın geri çekilmesi talebi ile 12 Haziran günü Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını gerçekleştiren işyeri temsilcisi Barış Sönmez, sağlığın piyasa malı ve sağlık çalışanının maliyet unsuru olmadığını belirterek, “Tam güne değil, tam gün kölelik düzenine hayır” dedi.

“Kamu Hastaneleri Birlik Yasası”nın hedeflerine de değinen Sönmez “Tam Gün” adı altında gündeme getirilen bu yasanın ve “Kamu Hastaneleri Birlik Yasası”nın derhal geri çekilmesini istedi.

Sönmez, “Tam gün çalışmaya evet, tam gün köleliğe hayır” dedi.

Sağlık emekçilerinin eylemine hasta yakınları da destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Emeklilerden mücadele kürsüsü

Emekli-Sen İstanbul Şubeleri, 26 Mayıs tarihinde başlattıkları “İnsanca yaşayabilecek bir ücret ve sendika yasamı istiyorum” kampanyasının son ayağı olan “Emekliler Kürsüsü”nü 13 Haziran günü Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda kurdu.

Kurdukları kürsüyle sorunlarını ve taleplerini yineleyen Emekli-Sen üyeleri gerçekleştirdikleri basın açıklamasında hak ve özgürlüklere tahammül edemeyen AKP’nin eylemlerini engellemeye çalıştığını ve zor kullandığını ifade etti.

Başlattıkları kampanyanın duyurusunu yapmak üzere geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdikleri eylemde 2,5 saat polis barikatı önünde bekletildiklerini belirten Emekli-Sen’liler Taksim Gezi Parkı’nda gerçekleştirdikleri açlık grevinin de engellemeyle karşılandığını belirttiler.

Basın açıklamasının ardından emekliler, “Emekliler Kürsüsü”nden yaptıkları konuşmalarla sorun ve taleplerini Bakırköylü emekçilerle paylaştılar. Konuşmaların ardından Emekli-Sen üyesi Seyit Aslan yazdığı bir şiiri okudu. Emekliler, müzik dinletisiyle beraber halaylar çekti.

Emekli-Sen’lilerin kurduğu kürsü saat 18.00’e kadar devam etti.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

ATV-Sabah grevi sürüyor, dayanışma büyüyor!

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi ATV-Sabah çalışanları, grevlerininin 121. gününde yine Taksim’deydiler. Her hafta gerçekleştirilen ve direnişteki işçi ve emekçilerin kürsüsü haline gelen Cumartesi Yürüyüşleri geçen hafta olduğu gibi bu kez de kolluk güçlerinin engellemesi ile karşılaştı.

Taksim tramvay durağında saat 19.00’da toplanan, alkış, düdük sesleri ve “Grev, grev!”, “Grev sürüyor dayanışma büyüyor!” sloganlarıyla yürüyüşe geçen kitlenin önüne sermayenin kolluk güçleri barikat kurdu. Kolluk güçlerinin barikat kurarak yürüyüşü engellemesi üzerine tramvay durağında oturma eylemi gerçekleştirildi.

“Sabah-ATV grevi sürüyor, dayanışma büyüyor!/TGS” dövizlerinin açıldığı eylemde, direnişlerinin birinci yılını doldurmak üzere olan Haber-İş üyesi E -Kart işçileri, Sinter Metal işçileri, Topkapı’da işten atılma saldırısına karşı direnişlerini sürdüren Kurtiş Matbaa işçileri, 2007 yılında Topkapı 2. Matbaacılar Sitesi’nde işten atılma saldırısına karşı direnişe geçen ve hukuksal mücadelelerini sürdüren Cem Öztaş Matbaası işçileri, Ümraniye-Dudullu’da işten atılma saldırısına karşı fabrika önünde direnişini sürüren Entes işçisi Gülistan Kobatan,  YTÜ önünde direnişlerini sürdüren YTÜ öğrencileri, Topkapı İşçi Derneği üyesi işçiler, OSB-İMES İşçileri Derneği üyesi işçiler, BDSP, Devrimci Emekçi Komiteleri (DEK) de dövizleriyle yer aldı.  

Basın-İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Türk-İş’e İstanbul Şubeler Platformu adına bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Dinçer yaptığı açıklamada tüm direnişçileri ve mücadeleci sendikaları selamladı. Tüm saldırılara karşı işçi ve emekçilerin mücadelede kararlı olduğunu ifade eden Dinçer şunları söyledi: “Yaşadığımız dünyayı, ülkemizi sömürü çarkı haline getirenlere karşı mücadelede kararlıyız. Kriz bahanesiyle yüzbinleri sokağa atanlara, çare olarak, ‘Pazara çık’ diyenlere karşı, sokağa çıkmakta kararlıyız”.

Ardından Esenyurt İşçi Platformu adına bir konuşma gerçekleştirildi ve Sabra Tekstil’de yaşanan saldırı süreci anlatıldı. “Kapitalist sistem yıkılana kadar mücadelemiz devam edecek. Katil Sabra patronu hesap verecek” denildi.

Daha sonra, Uğur Güç tarafından ATV-Sabah grevine ilişkin basın açıklaması yapıldı.

YTÜ Öğrencileri adına yapılan konuşmada ise, 2 haftadan beri yürüyüşlerine izin vermeyen sermayenin kolluk güçlerinin tutumu kınandı.

Eylemde söz alan emekçi bir kadın da kuş yemi satarak çocuklarını geçindirmeye çalıştığını söyleyerek kapitalist sistem içerisinde karşılaştığı sıkıntı ve güçlükleri dile getirdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Sinter patronuna cevap...

Sinter Metal işçileri 15 Haziran günü, devam eden işe iade davalarının duruşmalarından bir tanesine daha gittiler.

Üsküdar Çiçekçi’de bulunan 3. İş Mahkemesi’nde görülen duruşmaya giden işçiler Sinter patronunun duruşmayı yürüten hakim hakkında itiraz hakkını kullandığını (“redd-i hakim”) ve bundan dolayı duruşmanın 4 Ağustos tarihine ertelendiği öğrendiler.

Öğlene doğru adliye binası önüne gelen sendika yöneticileriyle birlikte bu durumu protesto eden bir basın açıklaması yaptılar. Akşam iş çıkışında ise fabrikadan çıkan servislerin önünde durarak çıkışı engellediler.

“Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Patron şaşırma sabrımızı taşırma!”, “Sendika girecek şerefsizler çıkacak!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganlarını bir süre atan işçiler servislerin geçmesi için yolu açtılar.

Daha sonra işyeri önünde bir süre daha slogan attıktan sonra dağıldılar.

Kızıl Bayrak / Ümraniye


Adana’da krizin faturasına karşı
toplanan imzalar meclise gönderildi

Adana Krize Karşı Emek ve Demokrasi Platformu’nun krizin faturasının işçi sınıfı ve emekçilere ödettirilmesine karşı yürüttüğü faaliyetin bir parçası olarak gündeme gelen imza kampanyası imzaların 12 Haziran günü TBMM’ye gönderilmesiyle sona erdi.

Bugüne kadar emekçi semtlerinde yürüttüğü faaliyetin yanı sıra işçi ve emekçileri mücadeleye çağıran platform, krize karşı tepkileri açığa çıkarmak hedefiyle yürütüğü imza kampanyası sonucunda toplanan binlerce imzayı TBMM Başkanlığı’na gönderdi.

12 Haziran günü gerçekleştirilen eylem Beşocak Meydanı’nda toplanılmasıyla başladı.

Sloganlarla Adana PTT Başmüdürlüğü önüne gelen kitle adına burada açıklama yapıldı. Platformun çalışmalarına değinildikten sonra imza metnindeki talepler sıralandı. Açıklama, imzaların gönderilmesiyle sona erdi.

Kızıl Bayrak / Adana


Adana Krize Karşı Emek ve Demokrasi Platformu’ndan basın açıklaması

 Uzun zamandan bu yana tartışmaları süren ve bu süreç içinde birçok eylem ve etkinlik gerçekleştiren “Krize Karşı Emek ve Demokrasi Platformu Girişimi”, yaptığı açıklamayla bugüne kadar “Girişim” olarak sürdürdüğü çalışmalarını bundan sonra “Platform” olarak sürdüreceğini duyurdu.

11 Haziran Pazar günü Eğitim-Sen Adana Şube binasında gerçekleştirilen açıklamayı KESK dönem sözcüsü ve Haber Sen Adana Şube Başkanı okudu. Açıklamada emperyalist-kapitalist sistemin yaşadığı krize çözüm bulamayacağı ifade edildi. Başbakanın söylemlerine rağmen sanayi üretiminin rekor düzeyde düştüğü, Türkiye’nin işsizlik oranında dünyanın en kötü 3. ülkesi olduğu ifade edildi.

Açıklamanın devamında, ortaya çıkan bu tablo üzerinden siyasal iktidarın krizin faturasını işçi ve emekçilere ödetmeye çalışacağı, ancak bunun karşısında platformun da “krizin faturasını ödemeyeceğiz” sloganlarıyla alanları dolduracağı ve bu saldırılara izin vermeyeceği ifade edildi.

Kızıl Bayrak / Adana


E-Kart grevi 1. yılında!

Sendika ve toplu sözleşme talebiyle 16 Haziran 2008 tarihinde greve çıkan Basın-İş Sendikası’na üye E-Kart işçileri, grevlerinin birinci yıl dönümünde Kanyon AVM önünde kitlesel bir eylemle Eczacıbaşı’nı protesto etti.

Saat 18.00’den itibaren Levent’teki Kanyon AVM önünde toplanmaya başlayan kitleye TÜMTİS, Deri-İş, Tek Gıda-İş, Haber-İş, Kristal-İş, Yol-İş, Tez-Koop-İş, grevdeki ATV-Sabah emekçileri, BDSP, Kaldıraç, P. Devrimci Duruş, Partizan, ESP, UİD-DER, TKP, Marksist Bakış da destek verdi. TİB-DER ve Direniş Platformu eyleme dövizleriyle katıldı.

Kitle bir saat boyunca coşkulu sloganlarını haykırdı. Basın-İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Levent Dinçer’in yaptığı kısa bir konuşmanın ardından basın açıklamasına geçildi.

Basın açıklamasını, Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Yakup Akkaya gerçekleştirdi. “Bugün buraya Eczacıbaşı’nın amiral gemisi Kanyon’da tepkimizi ve taleplerimizi haykırmak için toplandık” diyen Akkaya, demokratik kitle örgütlerine verdikleri maddi ve manevi destekten dolayı teşekkür etti.

Eczacıbaşı’nın sorumluluklarını hatırlatan Akkaya, Gebze’de faaliyet gösteren E-Kart’ı tanıtarak, E-Kart’ın sektöründe lider olduğunu vurguladı. Eczacıbaşı’nın TÜSİAD’ın önemli bir üyesi olduğunu hatırlatarak, 2006 yılında BM küresel ilkeler sözleşmesine imza atan Eczacıbaşı’nın ona uygun davranmadığını, sözleşmenin kağıt üzerinde kaldığını ifade etti. Sanata, spora kültüre ilgi gösteren Eczacıbaşı’nın sıra işçilerin anayasal haklarına gelince duyarsız kaldığını söyleyerek konuya ilgisiz kalan Çalışma Bakanlığı’na da seslendi.

Basın açıklamasının ardından konuşan Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, “E-Kart, DESA ve ATV-Sabah işçilerinin vermiş oldukları mücadele, devleti hukuka davet ediyor” diyerek, Eczacıbaşı’nın, E-Kart işçilerine zulmettiğini söyledi.

Basın açıklaması sonrasında E-Kart işçileri attıkları öfkeli sloganlarla Eczacabaşı’nı protesto etti. Yaklaşık 500 kişi’nin katıldığı eylem “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Tüm Bel-Sen TİS hakkı için yürüyor...

KESK’in 20 Haziran 2009 tarihinde Ankara’da gerçekleştireceği eylem öncesinde İzmir ve Diyarbakır olmak üzere iki koldan yürüyüş başlatan ve 19 Haziran günü Ankara’da gerçekleştirilecek eylemle yürüyüşlerini sonlandıracak olan Tüm Bel-Sen’liler sabah saatleride Konak Belediyesi önünde toplanmaya başladı.

“TİS’lerime ve sendikama dokunma” tişörtleri giyen Tüm Bel Sen üyeleri “Toplu sözleşme hakkımız engellenemez!” ve “Haklarımız için yürüyoruz!” pankartlarını açtılar.

Yürüyüş İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde son buldu. DİSK / Genel-İş ve Lastik-İş temsilcileri tarafından karşılanan emekçiler belediye binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Açıklamayı yapan Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara, 2001 yılında çıkarılan 4688 sayılı sözde sendika yasasının kamu emekçilerinin grev ve toplu sözleşme haklarını tanımadığını vurgularken kimi belediyelerde imzaladıkları TİS’lere AKP tarafından Sayıştay devreye sokularak müdahale edildiğini sözlerine ekledi.

Kızıl Bayrak / İzmir


Tüm Bel-Sen yürüyüş kolu Bursa’da...

KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen’in TİS ve grev hakkı için başlattığı Ankara yürüyüşünün İzmir kolu Bursa’daydı.

Saat 17.30’da Heykel / Timurtaşpaşa’dan Büyükşehir Belediye Binası doğru yürüyüşe geçen Tüm Bel-Sen üyeleri, giydikleri “TİS’lerime ve sendikama dokunma” tişörtleriyle beraber “Toplu sözleşme hakkımız engellenemez!” ve “Haklarımız için yürüyoruz!” yazılı iki pankart açtılar.

Büyükşehir Belediye Binası önüne gelindiğinde Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara bir basın açıklaması yaptı. Baykara açıklamasına krizin yükünü anlatarak başladı ve yerel yönetimlerde nitelikli bir kamu hizmeti verebilmek için çalışan kamu emekçilerinin yaşadığı sorunlara değindi. Toplu sözleşme haklarının engellendiğini belirten Baykara, KESK üyelerinin tutuklanmasını da protesto etti.

Yürüyüşe 120 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa


Direnen maden işçileri kazandı!

Muğla’nın Milas ilçesinde Türkiye Maden-İş Sendikası Yatağan ve Havalisi Şubesi’ne üye maden işçilerinin 17 gündür sürdürdüğü direniş kazanımla sonuçlandı.

T. Maden-İş’in örgütlü olduğu Güney Ege Linyitleri İşletmesi Yeniköy Linyitleri Müdürlüğü bünyesinde çalışan işçilerin madende yapılan asli işlerden biri olan ‘patlatma işinin’ taşerona verilmek istenmesine karşı 1 Haziran 2009 tarihinde başlattığı direniş ‘patlatma işi ihalesinin uygulanmasının durdurulması’ kararının işçilere bildirilmesinin ardından son buldu.

Taşerona karşı kazanılan mücadeleyi “Gemileri yaktık geri dönüş yok!” ve “Yaşasın onurlu direnişimiz!” sloganlarıyla karşılayan maden işçileri basın açıklamasının ardından direniş çadırını söktüler.

Kazanımla sonuçlanan direniş üzerine açıklama yapan Türkiye Maden-İş Sendikası Yatağan ve Havalisi Şubesi Başkanı ve Türk-İş Muğla İl Temsilcisi Süleyman Girgin direnişteki işçileri kutladı.

Girgin maden işçilerinin kazanımının özelleştirmelere ve taşeronlaşmalara karşı mücadelede yeni umutların filizlenmesini sağlayacağını söyledi.


Tek Gıda-İş’ten imza kampanyası

Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş Sendikası hükümetin son günlerde gündeme almayı düşündüğü “kıdem tazminatı”nın kaldırılmak istenmesine karşı ülke genelinde başlattığı “Kıdem tazminatıma dokunma” kampanyası çerçevesinde İstanbul’da Taksim Postanesi önünde 17 Haziran günü imza standı açtı.

Gün boyunca açık kalan stantta yer alan imza metninde kıdem tazminatı hakkının kaldırılmak istenmesine karşı genel greve çıkma kağrısı yer aldı.


Manisa’da imza kampanyası

Tek-Gıda İş Sendikası’nın Türkiye çapında kıdem tazminatının kaldırılmaması talebi ile başlatmış olduğu imza kampanyası çerçevesinde Manisa’da da stand açıldı.

Manolya Meydanı’nda masalar açılarak yürütülen imza kampanyası 12 Haziran Cuma günü sona erdi.

Tek-Gıda İş üyelerinin sürdürdüğü kampanyaya Manisa İşçi Birliği Derneği de destek verdi. Manisa İşçi Birliği Derneği üyeleri de imza standında bulunarak katkı sundu.

Manisa İşçi Birliği Derneği çalışanları